Balansiranje štapova

Započeo slawisa, 03 Novembar 2009, 19:37:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

orka

Svako gleda na balans iz nekog svog ugla, i svi su u pravu više ili manje, i dokle god to nekome odgovara, onda je to to, ali samo za njega. Ne naravno nužno i za ostale kolege . Štapovi su različitih dužina i težina, i svaki je priča za sebe. Nekome je rešenje pomeranje haltera, nekome tegići pozadi, nekome hvat iznad stope mašinice, nekome teža mašinica, itd . Svako rešenje ima svoje mane i svoje prednosti. Po meni, najgore rešenje je balansiranje sa težom mašinicom. Zašto ? Zato što se težina mašinice mora drastično povećati, da bi se dobilo neko pomeranje na bolje od recimo 1-3cm. To može da povlači i za broj ili dva veću mašinicu . Veća šteta nego korist. Na kratkom i laganom štapu se dobije i veće pomeranje sa težom mašinicom, ali je pitanje koliko to ima smisla jer je takav štap sam po sebi lagan, pa stoga i taj nešto lošiji balans ako ga ima, nema mnogo uticaja na zamor, odnosno opterećenje zgloba, ruke i ramena .
Pomeranje haltera na gore, može da bude dobro rešenje, ali može da ima i nekoliko mana, a to su potencijalno predugačka drška i skraćenje radne dužine štapa. Tegići pozadi su odlično, možda i najbolje rešenje, jer se po potrebi mogu oduzimati i dodavati. Imao sam skoro jedan takav štap, Quantum smoke S3 spin, koji ima 4 tega ukupne težine 28g. Svaki je težak 7g . Sa svim tegićima, balans je perfektan, na stopi mašinice, skidanjem svakog ponaosob balans se pomera na gore, ali i bez njih je skroz korektan, pa tako onaj ko drži štap za gornji deo eve ili plute ima odličan balans i bez tegova. E sad, iz mog ugla, možda je bolje imati u ruci 28g lakši štap, odnosno skinuti sve tegiće, i recimo kraći radni deo za  7-8cm, nego duži radni deo i 28g veću težinu u ruci. Ali je odlična svar što se može kombinovati i ovako i onako, pa kako kome odgovara. 
Hvat iznad mašinice može takođe da bude odlično rešenje, a mana mu je što se skraćuje radni deo štapa. Po meni, bolje je imati i nešto kraći radni deo, nego loš balans. Takođe, ako je negde i ponekad potrebno imati tih 7-8cm više, za neku prezentaciju, lako je uhvatiti štap niže, tj za halter.  Najbolje je kada se štap pravi iz blanka, pa kada sami napravimo onako kako je najbolje, odnosno onako kako nama lično najviše odgovara.

slob

Lepo opisano. Gotovo da nema šta ni da se doda niti oduzme.

Jedino što bih mogao da kažem je: -probajte sa olovom na end kapi koje provizorno možete da učvrstite sa čičak trakom, kako nedavno reče kolega Germina.
Ako vam se ne sviđa -ništa lakše od toga skinuti ga. Ako vam odgovara -ostavite tako ili razmislite o nekom lepšem rešenju.
Ako vas je baš briga za balans -i to je uredu. Nastavite kao i do sada.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Dva vuka

Pobratime , lutko moja , ja se apsolutno slažem sa svim što si napisao . I nemam potrebe da izvodim eksperimente sa gitarom i olovom . Ja sam samo čoek praktičan, pa pitam Vas "hipersenzibilne muzičare" za koliko ? Pitam da bi i ostali znali . A ja znam , pošto pecam sa štapom od 0-4 gr i osetim jig od 0,3 gr.  :takoje: Treba li da skinem vrhunsku plutu sa njega i ubacim grafitnu end kapu da bih osetio 0.1 gr i čemu to ? Ja sam samo svojim postom hteo da kažem da ima situacija , kada otežanje štapa ne utiče bitno na kvalitet pecanja , a znatno doprinosi udobnosti i dužini istog .
Ne slažem se samo sa tvojom poslednjom rečenicom. 
Prvo - ja nigde u postu nisam pomenuo ime štapa  :wink:
Drugo - otkud znaš ti, majke ti, koliko često ja pecam sa njim , spavaš sa mnom ili šta ?  :lol:
Treće  - Taj štap nije dobar samo za Drinu , već i za baru sa širokim pojasom trave , a ja jurim štuku ... i kad je na Dunavu bucov negde tamo daleko ... i na moru ko što Srce reče .... ali to su već neke druge teme  :wink:
Sve u svemu , opet pišeš napamet , a ništa nam praktično nijesi rekao  smiley296
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

srce

"Štap balansiran u 0 na halteru u radnom položaju za  klasičan džig vuče dupetom dole i za mene je debalansiran štap. Ja štap držim na gornjem rukohvatu gde mi je najudobnije i štap balansiran u 0 na halteru je za mene žestoko debalansiran štap"
Meni je lakse kad " vuce dupetom dole" kod dziga, jer najvecu silu upotrebljavam prilikom odizanja dziga, sto mi vucenje dupeta na dole olaksava. Donekle i ti ( Ibanezi) , iz tog razloga drzis ruku na gornjem rukohvatu . Razlika u detekciji i "rezonanci" u zavisnosti od toga gde drzim ruku je meni zanemarljiva i apsolutno mi ne utice na realizaciju.

nikad ne veruj zeni koja laze

simpson_H

Citat: Dva vuka poslato 13 Novembar 2020, 10:52:23
Pitam da bi i ostali znali . A ja znam , pošto pecam sa štapom od 0-4 gr i osetim jig od 0,3 gr.  :takoje: Treba li da skinem vrhunsku plutu sa njega i ubacim grafitnu end kapu da bih osetio 0.1 gr i čemu to ?

A jel neko uopste pominjao skidanje opreme zarad boljeg osecaja? Ili je ipak bila prica o dodavanju opreme(tereta)? 
Bolje budi drug pa dodaj jedno 30g na taj stap 0-4g i javi rezultate kako osecas 0.3g da bi ostali znali. To bi bilo bas kolegijalno. I izvini sto ti ne odgovorih na direktno postavljena pitanja u prethodnom postu, jer sam rekao da nemam nameru vise da dokazujem kako je belo belo i zasto je to tako.
A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

Dva vuka

He,he,he ... Matori , opet ti sa svojom demagogijom  :cheesy: Pa jedno drugo veže ... slažem se da je belo belo i da dodavanje opreme (tereta ) ubija osetljivost štapa ... nadam se da ćeš se i ti složiti da obrnut proces (skidanje opreme i tereta ) povećava kod kvalitetnog blanka osetljivost  :wink: Ja samo pitam koliko ? Ako počnemo priču o štapu od 320 gr i dodatnom teretu od 50 , ondak je malo neozbiljno da je završavamo sa štapom od 74 gr i teretom od 30 gr.  :wink:
Što se tiče drugarstva , tu sam ti ja uvijek otvoren za saradnju  :takoje: Čim mi neko nabavi isti takav štap , ja ću ga poslati Goranu da skine plutu , nađe za njega najlakši halter na svijetu, i grafitnu kapu od 66 msi-a Toray ili Mitsubishi karbona (cena nije bitna  i troškovi prepravke su moji  :cheesy: ) Ondak ću ja na tom malom prcku utvrditi (subjektivno naravno  :cheesy: ) razliku , pa posle može Slob i ovi što vole te naučne discipline ( matematiku , mehaniku , dinamiku , akustiku ..... ) da preračuna u odnosu tb- gramaža - akcija  na štapove koji Vas interesuju . Problem je samo što ćete početne rezultate u eksperimentu morati da prihvatite zdravo za gotovo , jer smo već zaključili da je donja težina bacanja nekog štapa nedokaziva stvar.
Jel može tako Matori ?  :cheesy: smiley033
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

ibanezi

Citat: srce poslato 13 Novembar 2020, 11:20:47
Donekle i ti ( Ibanezi) , iz tog razloga drzis ruku na gornjem rukohvatu . Razlika u detekciji i "rezonanci" u zavisnosti od toga gde drzim ruku je meni zanemarljiva i apsolutno mi ne utice na realizaciju.
Navika je stečena u vreme težih trometraša davnih dana upravo iz razloga - debalans. Danas kada najčešće pecam MH štapom 2,60 teškim 136 gr koji i pri držanju na halteru se ne oseća u ruci, nemam drugi razlog  za držanje na gornjem rukohvatu osim čiste udobnosti na koju sam tih davnih dana navikao. Prosto mi neprijaten osećaj kada držim na halteru. Kada štap zadnjim krajem vuče dole, odrađuje i ono što ne želim. Kada radim sa najlakšim opterećenjem dodatno kontrolišem idealnu zategnutosti pri padu laganog džiga i ako nisam skoncentrisan, kao što najčešće i nisam,  gubim na detekciji. Pri za mene poželjnom, minimalnom debalansu koji se jedva primećuje, a kamoli zamara, ta kontrola strune je rutinska. Na Savi kod SM su česte situacije pri nižim vodostajima kada totalno uspori gde se radi glavicama dobro ispod 10gr, a ciljana riba se ipak ne lovi lajt štapićima i meni je od značaja svaki detalj. Par puta sam bio u situaciji da pecam"prebalansiranim štapom" i primetio sam ovo. Mogao sam držati na halteru i imati taj za mene idealni debalans, ali nije mi udobno. Ne žulja me, ne boli, nisam od sira, jednostavno ne prija sam osećaj.  Ovo ne mora da bude važno dunavskim džigerašima koji rade u optimalnom opsegu svog štapa, a češće iznad  nego ispod njega.Ne kažem da je i na Savi svima od "životnog" značaja, nije ni meni bilo, ali ako se danas može ukomponovati odličan komplet za svoj teren i svoje afinitete bez preteranog ulaganja, pa zašto da ne?
Pobratime, nekako mi logično da čovek koji malo - malo kupi sve tanju i tanju, a sve skuplju i skuplju UL čačkalicu nema čestu želju da peca ni normalnim štapom, a kamoli tom banderom. Kad još dodamo da sve češće natežeš Tetku i Fatimu, u stvari to su jedini štapovi sa kojima sam te i video da pecaš.... :cheesy: Nisam spavao sa tobom, ali si se ti nekoliko puta budio blizu mene :lol: