PRIBOR & OPREMA > Štapovi

Akcija i/ili gramaža

(1/91) > >>

balsxa:
Desavalo mi se da razgledajuci stapove u nekim prodavnicama na pitanje koje je akcije stap dobijem odgovor: "Pa zar ne vidis 5-25" ili 20-40, propraćen "koj si duduk" pogledom.
Ja koliko znam gramaza stapa je raspon tezine koju bi trebalo "baciti" stapom. A akcija kojim delom se stap savija.
Da li sam ja ili je neko drugi lud. A ako nisam zanima me što se štapovi drugačije savijaju, odnosno kakav to uticaj ima na pecanje tj. varaličarenje u mom slučaju.
Potrebna je pomoć iskusnih vukova!

Imre:
Po akcijama
A- Savija se samo vršni deo
B-od vrha do trećine štapa
C- skoro ceo štap  {parabolični}
E sad što se tiče varaličarskih štapova tu sam slab ,tu već iskusniji moraju da uskoče..

mastermind:
Akcija štapa je jedno, a gramaža nešto sasvim drugo. Lijepo je kada u trgovini ribolovnog pribora radi netko tko se razumije u to što prodaje i tko će ti preporučiti ono što uistinu trebaš, no ima i onih, koji su obični trgovci i nemaju pojma što prodaju.

Akcija štapa je vrijeme potrebno da se vrh štapa izravna nakon što je bio savijen pod 90o u odnosu na ostatak štapa. Postoje štapovi spore, srednje i brže akcije i biraju se ovisno o vrsti ribe koja se lovi. Npr. za ribolov smuđa i štuke preporuča se štap brže akcije kako bi kontra bila što učinkovitija.

Imre:
A zašto onda ima oznake

na primer
FA-fast action-Brza akcija
SA-slow action-spora akcija

Lomnica_city:
Evo jedan mali isecak iz jednog mog poveceg teksta...
Akcija stapa je onako najprostije receno kako stap radi, zavisno od toga dobije i oznaku, nekad su glavne oznake bile slovne, A (vrsna akcija, oko 1/3), B (umerena, oko 1/2-2/3 blanka), C (2/3 ili parabolik, od vrha do rukohvata) a neke tabele su imale i D (parabolik, a prethodna slova preuzimaju ove prve cifre iz njihovih zagrada), u novije vreme srecemo najcesce oznake Moderate, Fast, Extra Fast...
Ovde ima nekih izuzetaka i dodataka, recimo kod CD stapova u tabeli mozete naci oznake akcije tipa Extra Fast/Fast, one su definisane preko "Build (bend)" i "Action (relaxation)", ovde sad vidimo da se oznacavaju dve stvari, koliko se stap savije i koliko brzo se umiri, e tu je u neku ruku greska definicije koju je dao mastermind, kazem u neku ruku jer sam pomenuo jedan izuzetak od pravila, a to je St.Croix, koji tvrdi da oznake akcije kod njih znace UMIRENjE stapa, upravo ova druga oznaka akcije kod CD-a, koji po oznaci izgleda postupa isto kao St.Croix, tako da je to sve malo neujednaceno ali neka 95% tacna definicija je ova iz prve recenice, ova od mastermind vazi za ove dve firme i mozda jos neku!

Tezina bacanja je ona tezina sa kojom ce stap najoptimalnije i najsigurnije da radi, znaci ako pise 10-28gr, znaci da je neko izmerio da se tada stap najbolje ponasa, znaci da moze i lakse terete da baca a i nesto teze, od deklarisanog minimuma i maksimuma, ali ce najbolje performanse (daljinu zabacaja, preciznost istog a i lakocu vodjenja varalice) imati sa deklarisanom tezinom bacanja, u najcescem broju slucajeva...
Ovaj komentar na kraju namerno stavljam jer ne mozemo da se pouzdamo uvek i 100% sigurno u ono sto pise na stapu, firme kao sto je Shimano su poznate u preoptimisticnom ocenjivanju stapova, dok neke pak potcenjuju malo, ali to je ipak retkost, pa se najbolje mozete pouzdati u svoju sopstvenu procenu ako imate iole malo iskustva sa par razlicitih proizvodjaca!
Pozdrav :cool:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju