PRIBOR & OPREMA > Štapovi

Akcija i/ili gramaža

<< < (2/91) > >>

Sp1tF1re:
Bitno da se ne oslanjas puno na svakog trgovca jer pola njih veze nema sem specijalizovanih radnji gde rade strucni ljudi i pecarosi.Gramaza predstavlja idealnu tezinu vrsnog bacanja stapa,a akcija vec kako ko obelezava a Lomnica je to lepo pojasnio

Keltan:

--- Citat: balsxa  02 Jun 2011, 18:38:50 ---Desavalo mi se da razgledajuci stapove u nekim prodavnicama na pitanje koje je akcije stap dobijem odgovor: "Pa zar ne vidis 5-25" ili 20-40, propraćen "koj si duduk" pogledom.
Ja koliko znam gramaza stapa je raspon tezine koju bi trebalo "baciti" stapom. A akcija kojim delom se stap savija.
Da li sam ja ili je neko drugi lud. A ako nisam zanima me što se štapovi drugačije savijaju, odnosno kakav to uticaj ima na pecanje tj. varaličarenje u mom slučaju.
Potrebna je pomoć iskusnih vukova!

--- Kraj citata ---

Konus stapa -TAPER
Konus stapa  je smanjenje  promjera stapa , od drske prema    vrhu.

Kako se količina materijala-carbona  smanjuje prema vrhu . tako se stepen do kojeg se  stap moze savijati se  povećava. Ovoj konus direktno utice na "akciji" stapa. Akcija stapa  ne odredjuje samo vrsta carbona od kojeg je izradjen  stap, nego i  konus samog stapa .

 Akcija stapa

Kod stapa ,  akcija  je zavisna od  tri osnovnih  faktora a to su materijal , konus i debljina zidova. Najbolji način da se objasni akcija  stapa za ribolov  je prema mestu na kojem stap ce se početku  saviti i gdje "prestaje" savijanje. Ovu tacku  odreduje "konus" od stapa. Sto je taj konus ostriji znaci FAST TAPER  to je stap brzi...i time stap kod kontre predje  malo rastojanje,znaci manje izgubi u savijanje vrha  i kontra je brza i  uspesnija .. .

Akcija stapa direktno utice na daljinu i preciznost zabacaja.Sto je stap parabolicniji vise stvara energiju  kojom ce izbaciti mamac.

X-FAST  - Vrh takvog stapa ce se savijati malo. Samo najgornji dio vrha u stvari. Toliko brz stap je najvise prikldan za ribolov u travu.lokvanje  i sl.Omogucava ribolovcu da napravi jak i  ispred svega munjevit pritisak na ribu i da je izvuce iz trave....Naravno takav stap gubi na daljinu izbacaja i preciznost...X fast stap je najbolji za  zabacivanje na manje daljine ,izvanredno prenose informacije ,detekciju udarca i kontra je kratka i time brza i kacenje ulova  je odlicno..... flipping , pitching ,jiging je nihova primena .


FAST  - Stapovi su oni koji se saviju do 25-30% od vrha prema dole. Vise su osetliviji, s obzirom na vecu fleksibilnost, oni su najbolji izbor kada se  lovi samo sa jednom udicom . Brzi stap odlicno detektuje sitne , lake  udarace a  jos uvek je moguca kontra iz kuka ..znaci kratak pokret..

MEDIUM  - Srednje akcije stap ce se savijati oko sredine stapa. Imaju Malo bolje bacacke osobine od fast ili X-fast stapova  .Najvise se koriste za lov zivim mamcem i voblere . .. . .

SLOW - Spori stap.....pomislite na polumjesec i imacete  sliku kako se takav  stap savija.  . . .!!Savija se od vrha do drske..Odlicni,ma najbolji za lov na kratko posto neverovatno dobro drze ulov,nula otkacinjanja.Dok na vece rastojanje kontrola ribe je manja ..
Ovi stapovi omogucavaju koriscenje vrlo tankih pletenica i nulona posto odlicno apsorbuju udarce ribe .Zabacaj do oblake ali slabe koristi od toga posto je  kontra stapa slaba ....na vece  daljine .
Snaga stapa

Snaga stapa  je koliko tezine treba na vrh da bi se stap savio do neke tacke.Sto vece tezine potrebne da se savije jaci je  stap.A tacka gde se savija pokazuje akciju stapa.Snaga stapa zavisi od vrste materijala  i debljine zidova  a forma konusa odredjuje akciju stapa...

srdjanpn:
voleo bih da vidim taj extra fast kako mu se vrh savija pod uglom od 90 stepeni i taj tezine bacanja 10-28gr kako vodi recimo rapalu dt10.

tonyboy:
Akcije štapa se ponekad označavaju Light, medium light, medium, medium heavy, heavy, extra heavy. Ovako označavanje akcije štapa pomaže ribolovcu da odabere štap prema veličinama riba koje planira loviti. Od manjih i lakših, pa sve do velikih i teških predatora. Meni se osobno ovakvo označavanje akcije štapa izuzetno sviđa.

Posljednjih godina sam primjetio, posebno kod mlađih ribolovaca, elementarno nepoznavanje osnovnih pojmova u ribolovu. I dok su većina njih experti za pripremu bojli, dipove, atraktore i sličnu kemiju, pojma nemaju o razlici između akcije štapa i preporučenoj težini izbačaja. Također pojma nemaju o navikama i ponašanju riba koje obitavaju izvan privatnih revira tj. na rijekama, a da ne pričam o prirodnim mamcima, kada ih koristiti i zašto ?

kova:

^
A shta su onda oznake : Fast, Moderate, itd. Jel' to "snaga" shtapa ?

--- Citat ---pojma nemaju o razlici između akcije štapa i preporučenoj težini izbačaja
--- Kraj citata ---
:huh:
 :cool:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju