Feeder štapovi

Započeo orka, 06 Decembar 2008, 10:52:55

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 9 gostiju pregledaju ovu temu.

mihabg

Po meni , prva greska vecine fiderasa koji pecaju sarana je pracenje zakacene ribe. Nema veze sa stapom uopste....i zamaranjem.
Dovlacenje sa tih 50+m na dubini od 1-2m se u 80% slucajeva radi pogresno , drzanjem stapa u vertikalnom polozaju. Znam da  90% revira nemaju uopste prepreke, pa se postavlja pitanje sto ga teramo u takvu borbu i paniku. Zato sto nam je veci uzitak , borba nam bitna , otpor, savijen stap ?!
Ako vec znas da je zbog nacina prezentacije uglavnom mala udica u donjem delu usta, sta ima da ga podizes sa dna i teras ga u paniku. Oboris stap i vuces ga uz dno do par metara pre obale, kad i on shvati da mu je kraj. Tek tu krece borba, i ona se brzo okonca i sa begovima.
Tako da to "zamaranje" se skrati 3 puta, stap je pomocno sredstvo , i otpor je najmanji i saranu i tebi, i stapu.
Naravno ima izuzetaka, kao amur koji zna da bude haotican, ili kad ga pecas na dve duzine stapa , ili oni primerci koje bol natera na paniku traze odmah na povrsini jos na tih 50 ili koliko metara, ali to je manji broj slucajeva. I tog na povrsini, kad spustis dole, opet imas priliku da vuces po dnu, i da ide sto se kaze "uz udicu" i ka tebi.
Nisam video da neko pise o tome ovde, a time tog sarana ne umaras sat vremena, i to je isto bitno, ako ne i bitnije od njegove fizicke povrede koju mu radis probadanjem usta i raznim cepanjima iste.
Meni bre zao kad ga drzim duze od 5 minuta na udici, i valjda je sustina da ne potrosi svaki atom snage u toj borbi . Pa posle jos ima intervju,  reviju na obali onako izmozden i naravno foto-sešn.
I onda kao C&R , i svi smo fini...
Tako da , stap je tu manje bitan koji je fider, a ovo je po meni bitnije. Da ga sto pre vratis, i upecas bez silovanja i besomucnog trosenja njegove energije u toj borbi . Pratis ga i polozajem stapa dosta toga uradis.
E sad me demantujte koliko hocete, ja to tako radim, a stap mi je tu samo pomocna igracka . Po meni, ne treba mi ne znam kakav stap za takvu vrstu ribolova. Ne peca saran mene, nego ja njega, i zato ga i postujem. I nek se otkaci , bar nece da krepa kad odes kuci, jer u vodi nema intenzivne jedinice i sestre da ga neguje posle tvog maltretiranja.



DDj

Steta sto ne pecam po tim raznim plitkim cetvrtastim revirima prepunim i po sto puta hvatane ribe, naucio bih puno lepih i novih stvari. Zato sluzi ovaj sajt, da nas neobavestene informise.

Evo, kolega nonames iskusno kaze da stapce Garbolino Essential Method Feeder 11ft, sa svojih 174 grama i naravno nekim tankim najloncetom kako mu i prilici, lakse i brze zamori i izvadi sarana nego parabolik 3.5 LB sa njemu prikladnim najlonom 0.35 ili 0.40. Mora biti da je tako, kad reviri i moderni feeder ribolov tako kazu.

Uz to, "elastic, feeder gum i te fore pomažu da se moze uspešno koristiti i "motka" " u lovu sarana. Valjda uz koriscenje kederuse kao udice. Kako sam ja to skontao.

Lep je taj moderan saranski fideraj na revirima, lagani stapici koji "brzo" umaraju ribu, male udice i tanki najloni, max savijeni stapovi pa teraj tako letnji dan do podne. Obeznanjena riba posle svog tog maltretiranja (doduse, vec je i bila pre toga), ukljucujuci i intervju i foto - session sa tako retkim i tesko zasluzenim trofejom. Da ne govorim da i skoro pa naucni termini kao recimo method feeder daju ozbiljnost...pa takmicenje u method feeder-u...postanes VIP persona u trendu, pa skoro ...

Steta pa onaj stari iskusni sarandzija iz Celareva, ciji je snimak izazvao zgrazavanje kod mnogih na ovom sajtu ne prati trendove. Koliko bi naucio:) Hvata sarane na Dunavu samo tako, a bas, bas je zaostao:)

A sta ostade od ribolova kakav je nekad bio, divljine, avanture u prirodi, divlje ribe i divlje vode, svitanja daleko od svega?

mihabg

Pa to cekamo valjda... sad je mrest, mora da se malo salimo negde .
Reka nam ne gine ...



js.bobrock

DDJ - "Steta pa onaj stari iskusni sarandzija iz Celareva, ciji je snimak izazvao zgrazavanje kod mnogih na ovom sajtu ne prati trendove. Koliko bi naucio:) Hvata sarane na Dunavu samo tako, a bas, bas je zaostao:)

A sta ostade od ribolova kakav je nekad bio, divljine, avanture u prirodi, divlje ribe i divlje vode, svitanja daleko od svega?"

Svaka cast DDJ !!

Ja sam apsolutni pocetnik u ribolovu i citam sve sto mi padne pod ruku- oci, i bre neverujem koliko se i u ovom hobiju- a to je za mene ribolov- hobi i predah od svega sto moram, uselilo moranja ovog onog, normi ovako ili onako, stranih nepoznatih izraza, alhemije u primami,  "obaveza" raznih, da se izgubi covek..
Sigurno je da to neko mora, onaj ko ima interes- da proda, da proizvede, opravda ulozeno, da postigne kvote raznorazne, taj neka to i prati.
Ja to nikada necu pratiti, niti se opterecivati koliko sam ulovio..
Meni deda Pista iz Celareva, starine takve i neki opusteni pristup lezi na srcu.



Sent from my Moto E (4) Plus using Tapatalk


žex.rašeta

Napisaću da je šaranu na reviru ( i reci) nebitan štap , njegova marka , dužina i cena mašine.Prezentacija i vrsta mamca određuje količinu ulova na svim vodama.Potpisujem !
Svakim feeder štapom se može lepo loviti ako ne tražite nijanse koje se stiču godinama pecanja ovom tehnikom. Ja prebacio deceniju feeder-a. I pecam sa većinom štapova sa početaka bavljenja istim načinom.A probao sam mnooogo modela.Verujte mi. pozz  :bye:
Biće nam bolje kada mi postanemo bolji ljudi!

DDj

Da zex., prezentacija i vrsta mamca određuje količinu ulova na svim vodama. I jos nesto, po meni najvaznije, mesto i vreme. Znati kada i gde je najvaznije. Ogradjujem se od ribolova na revirima, tamo vaze neka drugacija pravila.

Moji poceci ribolova u Kanadi, dok sam ziveo tamo, su bili teski, nove vrste ribe, bezboj voda, druge tehnike. Pucanj na slepo, nisam znao sta radim. Posle dosta godina intenzivnog iskustva znao sam tacno gde i kada da idem, bez greske. To iskustvo je donosilo odlicne ulove, oprema je uvek sporedna.

js.bobrock, svidja mi se sta pises. I za mene je ribolov samo jako vazan hobi, neprocenjivo vreme provedeno u prirodi, daleko od svega sto moram...

Grof1204

Lepo nema sta.
Od kraceg seminara tehnike zamaranja, preko starog 'sarandzije' iz Celareva koji lovi na 10 stapova otprilike 360dana u godini,usputnog omalovazavanja tehnike, sve to prozeto licnim stavovima i biografijama, i na kraju obavezan pomen prirodi i divljini.
Kolega je kulturno postavio pitanje.
Tema se zove fider stap, od pocetka sam kapirao da ovde diskutujemo o samim stapovima, njihovim karakteristikama, njihovoj nameni itd... ispravite me ukoliko mi je nesto promaklo.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

mihabg

Kako mozes da kazes da neko omalovazava tehniku, a peca samo fider stapovima ?
Omalovazam da nesto mora i treba za takvo pecanje... I kao amater, mogu to da napisem iz svog iskustva . A Vi profesionalci samo kupujte metode za takva pecanja, meni nije neophodno i dalje..... Nema tu ljutis, peca ko sta hoce i kako hoce.



DOXAT

Kad smo kod štapova... sad dodjoh sa Ćelijskog jezera.. probao Aqualite 180gr, 4,2m ... istovremeno sa Aqualite <120 gr... nebo i zemlja. Kupio sam jači, jer mi se ovaj od 120 činio za nijansu slab za glavni tok Dunava, ali brate, ovo je preterano. Doduše, nisam ga još probao na Dunavu, ali sa ovim bih smeo 'ladno da idem na kapitalnog soma i krupne šarane... Znatno teži, tvrd, robustan, grub... ne znam šta da kažem... videćemo još

Sent from my S60 using Tapatalk


no names

Ja sam samo salonski ribolovac koji nikad nije upecao šarana mimo komercijale i ni malo nemam iskustva u tom ribolovu, volim da odem na kadu prepunu ribe i glumim pecaroša....jbg šta da se radi  :lol:
Miha je lepo rekao da sve može....i može naravno ali ako ti za nešto konkretno treba štap za to i uzmi. Pitanje je bilo vezano za štap za revir i svoj predlog sam dao. Ne mora niko da se slaže sa time, ja sam iz ličnog iskustva preneo, a imam ga poprilično kao revirski pecaroš niže klase (naravno deda je prva klasa)
@marina....jesenas na jednom takmičenju je samnom pecao jedan šarandzija izuzetan i višestruko nagradjivan takmičar koji nikad nije uzeo fider u ruke....bojao se da zabaci pa sam ja to radio umesto njega. Posle par izvadjenih riba je izjavio sledeće pred svima "Ja u životu nisam izvadio lakše ribu nego danas".  :rolleyes:
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

DOXAT

Ma feeder štapovi su čudo... bukvalno mogu biti univerzalni... razne načine i tipove ribolova može čovek njima praktikovati, ne mora isključivo feeder sistem. Deluju nežno, zbog mekanog vrha, ali su u stvari izuzetno žilavi i mogu izvaditi čudovišta iz vode.

Sent from my S60 using Tapatalk


js.bobrock

Citat: Grof1204 poslato 11 Maj 2019, 19:13:26
Lepo nema sta.
Od kraceg seminara tehnike zamaranja, preko starog 'sarandzije' iz Celareva koji lovi na 10 stapova otprilike 360dana u godini,usputnog omalovazavanja tehnike, sve to prozeto licnim stavovima i biografijama, i na kraju obavezan pomen prirodi i divljini.
Kolega je kulturno postavio pitanje.
Tema se zove fider stap, od pocetka sam kapirao da ovde diskutujemo o samim stapovima, njihovim karakteristikama, njihovoj nameni itd... ispravite me ukoliko mi je nesto promaklo.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Nije da nije.. Paa, mozda smo "malo" skrenuli sa teme .. Ja se evo prvi izvinim..
Ali nije ni da se malo i ne preteruje sa komercijalizacijom a i zastupanjem pomalo..


Sent from my Moto E (4) Plus using Tapatalk


COPY

Niko ne spominje Preston feeder kakvi su i tako to.npr Preston super feeder 50gr

Spojene poruke: 17 Maj 2019, 21:49:45

3,3 i 3,6 75gr

mihabg

Nisam pecao, ali smo bas zagledali blank na modelu 3.6 60g. na sajmu.
Odlican , dobro izbalansiran stap, male tezine, tanak , lepog konusa i standardno smece od provodnika i haltera na njemu.
Stap nije skup , ali dolazi sa dva vrha koji su toliko tanki, da su me odmah udaljili od njega.... Bas cackalice varijanta .
Neobicno je bilo i sto 2oz vrh izgleda meksi od 1oz , pa nam nije bilo jasno da li su pogresili u obelezavanju.
Da nema tih vrhova , ja bih ga i kupio za probu...Sam blank odlican !
Stap je za tu namenu i malo ostriji od ocekivanog , sto nije slucaj kod vecine Preston feedera u toj akciji ...



COPY

jeste da 3,6 je 60gr,a ne 75,.hvala na odgovoru ja ga nisam ni video,a ucini mi se kao dobar,.

Teme sličnog naslova (10)

12609

Odgovora: 839
Pregleda: 272867

6941

Odgovora: 65
Pregleda: 47174

13185

Odgovora: 203
Pregleda: 131360

9274

Odgovora: 115
Pregleda: 63499

3236

Odgovora: 269
Pregleda: 146267

5817

Odgovora: 804
Pregleda: 214777

42

Odgovora: 6186
Pregleda: 1299198