Feeder štapovi

Započeo orka, 06 Decembar 2008, 10:52:55

prethodna tema - sledeća tema

Boris90 i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

vradojicic

Vecina vas se debelo plasi da zabaci teret jednak deklarisanom a da ne pricamo o vecem.
Od te vecine manji deo ima vestine da to radi stalno a veci deo ne sme jer je svesno da nema znanje i paznju da baca tolike terete. Zato cesto nastaje krc.
Nisam drzao i rabio mnogo feedera ali sve koje sam uzimao bacaju ono sto pise.
Nekoliko Formaxa, Altimu, Rive, Crestu neku...

Pa Shadow 70gr deklarisan, komotno baca 80gr velike hrandze + hrana, baca i 100gr na 40-50gr, probao sam to na tamisu i Drini, a na Drini sam do 35m probao i 120gr+hrana.
Altima ne deluje ali baca 120, 130gr pa i vise...
Tako da bacajte to, kada match stapovi vade velike ribe na rekama, feederi ce da pojedu. To su kratki, jaki match stapovi sa punim vrhovima...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

DDj

Citat: vradojicic poslato 25 April 2019, 14:05:33
Vecina vas se debelo plasi da zabaci teret jednak deklarisanom a da ne pricamo o vecem.
Od te vecine manji deo ima vestine da to radi stalno a veci deo ne sme jer je svesno da nema znanje i paznju da baca tolike terete. Zato cesto nastaje krc.
Interesantno razmisljanje.

Da li treba imati posebne vestine i znanje da bi se bacao teret u okviru deklarisane tezine stapa kako ti kazes, pa bio to i dozvoljen maksimum? Ja sam ubedjen da ne treba. Stap bi trebao da baca deklarisanu tezinu punim zamahom zmurecki, iza ledja, iz zaleta, sa jedne noge, kako god pozelis, pa bio to i totalni pocetnik. Ne treba tu nikakva vestina.

Ubedjen sam da se tu radi o drugoj stvari. U velikoj marketinskoj trci za musterijama i podilazeci novoj generaciji ribolovaca i njihovoj gladnoj zelji za sto laksim i tanjim stapovima izgubio se fer-plej i preslo se na cisto laganje. Pa se tako i 80 ili 100 gramci proglasavaju za stapove 150 gramce ili vise. Desava se tako da dva stapa slicne cene, recimo 150 gramci vise klase imaju totalno razlicitu tezinu. Recimo jedan posteno napravljen ima tezinu 320-340 grama a drugi cisto marketiski 210-220 grama. Pogodite koji ce biti kupljen bez obzira sta se u stvari kupuje. I onda naravno, "moze ali ne bas, treba imati vestinu, nije bas pravi 150 gramac ali moze pazljivo da dobaci do te i te daljine..." i slicno

js.bobrock

Ja sam covek tehnike. Masinac. Ako postoji metoda da se tezina bacanja precizno odredi, na gotovom stapu, onda tu nema cile mile.
Sve ostalo su sive zone, od kojih prodavci i prodavci magle zive i zaradjuju.


Sent from my Moto E (4) Plus using Tapatalk


no names

Citat: Grof1204 poslato 25 April 2019, 12:21:21
Jesi li mozda pecao sa Esencialom oznake Lajt 3,6m t.b. 60gr, i kako se on ponasa na krupnijem saranu,tj ima li potrebnu rezervu snage u toj drugoj polovini?
Po meni na suvo drmuckanje jeste fin,ali deluje blizi 80-90grama, pa me zivo zanima.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Nisam pecao sa njim, a držao sam ga u rukama i hteo da ga uzmem. Po nekom subjektivnom osećaju značajno mi se ne razlikuje od modela Method. Čak mi deluje kao da je isti štap u pitanju. Da nebi uzimao i Lite uzeo sam samo vrh od 0,5oz. Iz cele serije Essential dva modela su se meni odvojila (za moje potrebe i terene koje posećujem)  modeli Bream 3,6+ optimum 70gr i Method 3,3 optimum 60gr. Da posećujem češće reke izbor iz cele te serije bi mi pao na Distanc 3,6 optimum 100gr tb...
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

jamal

Nema li neko ovo stapce?
Vido sam neki klip na y tube i mnogo mi se svidja kako radi.Nemam priliku da ga probam pa bih zamolio nekog ako je imao prlike da ga protrese ili peca njime neko njegovo vidjenje.
Mene konkretno najvise ineteresuje 3,6 70 grama dvodelac ali moze i trodelac.





Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

DOXAT

Mene je pokojni ćale ucio kako se zabacuje pre skoro 40 godina, a ništa mi nije spominjao o težini bacanja štapa tada...a ni puno godina kasnije. Jednostavno se vremenom razvije osećaj, kod većine ljudi, pa tako mogu sami oceniti 99% šta i dokle smeju... lično tako I dan-danas radim... sa štapom saranskim 3oz bacam po 150-200 grama tereta..  Feederom <120gr bacam veliku hranilicu 100-150 gr + teška hrana... nekada možda i više... ne mora uvek tako, ali može... često sam i u situacijama gde imam iznad ili okolo drveće i žbunje... pa mora malo na stranu, odozdo, ulevo, udesno... sve je stvar prakse i osećaja... Većina stapova može da podnese mnogo veći teret bacanja, ali nikada ne treba naglo cimati, već postepeno hvatati zalet... kao kod karabinskog metka, gde barut postepeno sagoreva i povećava količinu gasova, koji postepeno ubrzavaju zrno do izlaska iz cevi...kad bi naglo sva količina sagorela, cev bi explodirala. ;)

Sent from my S60 using Tapatalk


slob

Dugo sam pokušavao da doznam kako proizvođači markiraju štap sa podatkom o težini bacanja. Ne oni što imaju komercijalne razloge, jer tu ima svega i svačega, već oni koji imaju čisto tehničke razloge.
Osim raznih objašnjenja-mišljenja od strane kolega ribolovaca nisam nigde uspeo to da nađem, a sada sam već i digao ruke od toga. Da dobro vladam engleskim jezikom, u komunikaciji sa inženjerima koji ih projektuju, verujem da bih saznao, ovako......? Zato je to za mene vrlo ,,čupava ,, tema.
Moje mišljenje je da kod zabacivanja teških tereta treba biti oprezan. U tom smislu da se teret ne zabacuje odsečno već koliko može najblažim ubrzavanjem počevši od horizontalnog položaja iza leđa. Tek kod krajnjeg položaja, pre lansiranja, treba upotrebiti maksimalnu snagu i ubrzanje,
Međutim, nasuprot ovome video sam spotove gde ribolovac svom snagom ,,bičuje" sa štapom, i to nekoliko puta, pa tek onda izbaci teret max TB, koristeći očigledno pri tom samo vršnu trećinu štapa. Slično zabacivanju mušice mušičarskim štapom. I štapu ništa!?

A da štap  može da zabaci duplo veći teret od deklarisanog, verujem da može. Deklarisani -sigurno, oprobano na više štapova, i to svom snagom.
Najverovatnije je i da oni koji markiraju štap uračunavaju i neki stepen sigurnosti, da ne bi došlo do loma. Koliki? Ni to nije poznato. Verovatno od slučaja do slučaja. Za one od krtog materijala veći a za žilave manji ili čak nikakav.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

DOXAT

Sad razmišljam... mislim da nikad u životu nisam ZVIZNUO štapom onako, iz sve snage naglo.. sa bilo kakvim teretom... baš ću probati, da vidim šta će biti... rizikovacu sa jednim.. Mada, to nikako ne znači da će i zabacaj biti proporcionalno dalji. Sve što brže leti, brze i usporava...tako da, možda i ako se mnogo brže izbaci teret, ne znači da će toliko dalje i da odleti. Ali svakako ću probati...

Sent from my S60 using Tapatalk


slob

Daljina izbačaja je čista balistička matematika. Relativno jednostavna; domet zavisi od ugla i brzine "ispaljivanja". Najbolji ugao je 45 stepeni. Otstupanje u oba pravca smanjuje domet. I što veća početna brzina. Artiljerci to znaju.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

marina1983

Racunica je vise nego prosta , bud te more realni.
Kad  sirotinja da 2-3 glave za stap sigurno ga nece napinjati do krajnih granica. Uglavnom stapove i lome ovi imucniji jel im se hebe hoce ili nece puci.

slob

https://phet.colorado.edu/sims/html/projectile-motion/latest/projectile-motion_en.html

Jedna interesantna i lepa balistička animacija-igrica, gde se lepo vidi da dobačaj, u našem slučaju sistema udice, isključivo zavisi od ugla i početne brzine "ispaljivanja".
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

DOXAT

Ja sam po VES-u komandir računackog odeljenja bio svojevremeno... na VBR 128mm Plamen, pa na minobacaču 120mm, operater za "Maljutku", mitraljezac na M84 - 7,62x54R ... RBR M80... itd Al' davno to beše, zaboravio sam detalje... mada sam i lovac, koji sam puni municiju... malo se okušao i u "Long range" streljaštvu... (ne racunam srebro na Jugoslovenskom takmičenju vazdušnom puškom)... i sve ovo se ishvalih, samo da kažem da ugao od 45° nije nužno i najbolji... :) ... a ni "Long range" ribolov ne znači da je najbolji... na Dunavu, ja nekako volim da hitnem to što dalje i svašta nešto tamo daleko ima da se izvadi...mnogi bi se iznenadili šta sve obitava u glavnom toku, ali treba imati opremu za to, treba zaustaviti hranilicu/olovo tako daleko u toku... i na kraju - izvaditi ribu od tako daleko... bar pola ribe izgubim, jer borba predugo traje sa velikih daljina. A onda kad odem sa nekim na Moravu, po navici, iako smanjim zabac, ono padne uz drugu obalu u plićak :)

Sent from my S60 using Tapatalk


Ad fines

moj stari dobri pelet feeder 3.9m (kaze proizvodjac 140 gramac - laže  :rolleyes: :lol:) koristim kada bacam hranilice preko 120g na preko 55m.  Tezak samo 400g :rolleyes: :lol:  uz deblji monofil (konkretno 0.26 predvez) čupa tehnikom "čupanja tune" sa većih daljina ribe od 2kg čas posla

DOXAT

ma... meni pucaju predvezi.. svašta sam menjao - fluorocarbon, najlon, upredene razne ... najbolje mi se pokazala obična KK upredena i za predvez, ali se i ona "iscvika" ... a na deblje predveze neće riba ... a osnovni mora jako tanak za tu daljinu, upredenica 0,1mm...mada ona nikad nije pukla

Sent from my S60 using Tapatalk


obradmiki

Citat: jamal poslato 25 April 2019, 16:52:41
Nema li neko ovo stapce?
Vido sam neki klip na y tube i mnogo mi se svidja kako radi.Nemam priliku da ga probam pa bih zamolio nekog ako je imao prlike da ga protrese ili peca njime neko njegovo vidjenje.
Mene konkretno najvise ineteresuje 3,6 70 grama dvodelac ali moze i trodelac.





Mene takodje interesuje trodelna varojanta 3.90 80g druze. Ima ga Travar u Ns ,ja bih skoknuo ovih dana da povledam,meni treba za Tisu ,deverika, da moze da odapne 60 g hrandzu na 50 m( neki max za hranaju)

Teme sličnog naslova (10)

6941

Odgovora: 65
Pregleda: 48594

12609

Odgovora: 839
Pregleda: 274450

9274

Odgovora: 115
Pregleda: 64268

13185

Odgovora: 203
Pregleda: 132567

5817

Odgovora: 806
Pregleda: 217153

3236

Odgovora: 270
Pregleda: 148201