Feeder štapovi

Započeo orka, 06 Decembar 2008, 10:52:55

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

dragan2006

Veruj da su i meni zapali za oko ali nisam imao prilike uživo da ih pogledam, ni njih nema uveženih u Srbiju. :no:
Koliko se sećam oni nisu nešto preskupi a video sam par klipova na YT-u i čini mi se da su skroz solidni štapići :takoje:

vladaper

Jamal, sumnjam da bi ti Windcast metod zavrsio posao na J. Moravi za skobalja i mrenu, bolji izbor je 120g, nije mnogo ostar, taman koliko treba, pecao sam nekoliko puta jesenas skobalja na J. Moravi, stap odlicno radi, ima dobar blank, ali sam morao da ga vratim zbog ispucanog laka, tako da obrati paznju i na taj detalj ako gledas 120g, mislim da metod varijanta nema tih problema.

Leon-DE

Vladaper, ja mislim da su to prejaki stapovi za Skobalja i Mrenu, ipak su tu 4 Lb u pitanju. Valjda nema nekih posebnih primeraka od po 10 kg.  :lol:
Za skobalja i mrenu 60-80g , vise od ovoga ti ne treba. To je ipak mala riba.

komša015

Može biti riba kolika hoćeš, ako moraš da baciš 100gr u jači tok, neće da može sa lakšim štapom.
Inače, ja na mom windcast-u nisam imao nikakav problem sa lakom.. čak šta više, završna obrada je vrhunska ( pisao sam u dg temi ).

vladaper

Kada bi gledali samo po tezini ribe sa kojom bi trebao stap da se izbori - prejaki, ali s obzirom da se pomenute vrste riba love u jacem i brzem toku koji zahteva hranilice od 50-80 pa i 100g + hrana, definitivno nisu, pogotovu ako u obzir uzmemo i cinjenicu da pojedini stapovi nisu realno obelezeni tj. precenjeni sa t.b., a i sama jacina toka uvije mekan stap pa onda nemamo indikaciju udaraca na vrhovima vec na trecem delu

Leon-DE

Method Feeder tehnika ? Razmislam da li da ponovim svoje misljenje ili ostavim za sebe.
Oko ovoga na drugim temama smo se slozili sa Ibenezom, No name i par drugih iskusnih ribolovaca kad je u pitanju  klasicno poznavanje ili sami pocetak ove tehnike.
M.Feeder tehnika je namenjena za sitnu ribu, sto znaci da sto vise zahtevate nekim silnim tezinama hranalice, to vec nema sensa.
Ovu tehniku na nasem podrucju Balkana zvali su je "LOVIM NA PEC ".  Pocetkom ( pre mnogo godina) su korisceni jako mocni "prutevi", stapovi za smudjeve, stuke, jer su bili kraci i pogodniji za brzu kontru..itd, Gledajuci ribolovce u to vreme savijeni po ceo dan i prst na najlonu. Obicno 10-20g olovo i na njemu malo hrane, najcesce hleb sa 2 do 3 udice. Sami ti ribolovci trazeci bolje resenje, dosli su do ideje da svoje bolognese stapove od 5 m skrate, s tim sto su skidali donji deo ( teleskopskog stapa ), prebacivali masinice  i sa nekih 3,80 m koristili za ovu vrstu tehnike. Efekat se pokazao odlican, vrh stapa daleko elasticniji i tanji, ulov bolji. Oslobodili su se cekajuci PRSTOM na najlon, bis je prebacen na vrh stapa. Tako da su brendovi ( firme ) osetivsi ovu potraznju ribolovaca, poceli da proizvode 4m teleskopske stapove, bas za ovu vrstu ribolova. Danas su to englezi Method Feeder, uz male dopune i hranilice.
Moje mislenje, tako velike hranilice nisu potrebne ni pa toliko hrane, jer u pitanju je uhitriti ribu sa malo hrane i dovesti je sto brze na mamac. Matematicki ... vi bacite 60-100g hrane pri jednom bacanju x10 pa vec 1kg hrane lezi na dnu, dok te ribe to pojedu racunavsi njihovu tezinu, pa nisu ribe slonovi ...  :lol: Nasitice se brzo i otici.
Razmislite vi sami sa 80-100 kg pojedete nekih 300-400 g hrane...a poznajem dosta njih koji po 10 kg hrane bace i ubiju se cekajuci, i na kraju se zapitaju zasto samo 10-tak ribe su ulovili..  :rolleyes:
Za pravih majstora ove tehnice kako god je nazvali " PEC" ili Method Feeder, dovoljan je 80g kvalitetan stap i iskljucivo masinica 2000-3000  sa zadnjom kocnicom. Masinice sa prednjom i baitrunnerom su za drugu vrstu ribolova. 

Ziveli  smiley033

mihabg

Citat: Leon-DE poslato 30 Mart 2018, 09:49:36
Vladaper, ja mislim da su to prejaki stapovi za Skobalja i Mrenu, ipak su tu 4 Lb u pitanju. Valjda nema nekih posebnih primeraka od po 10 kg.  :lol:
Za skobalja i mrenu 60-80g , vise od ovoga ti ne treba. To je ipak mala riba.
Jesi ti cuo da Dunav i Sava imaju mrenu ?
Ja nacuo...
Idi baci stap na Dunavu , pa se vrati da tamo pecas sa 2000 i zadnjom .... Nego , povuci i rucnu , da te ne odnese tok.

djmisha77

Citat: Leon-DE poslato 31 Mart 2018, 02:22:17
Method Feeder tehnika ?
M.Feeder tehnika je namenjena za sitnu ribu, sto znaci da sto vise zahtevate nekim silnim tezinama hranalice, to vec nema sensa.
Leone aj jos jednom procitaj i prokomentarisi to sto si napisao ili ja nisam dobro shvatio?!
E vidis, ovde u Srbiji se method tehnika u glavnom koristi na komercijalama gde je riba poprilicno velika. S tim u vezi, kad ti na hraniliste dodju 2 amura od samo 5kg koliko oni pojedu te method hrane?
P.S. J.Morava je na vecini delova znacajno brza od Save.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

komša015

Ima i raznih feeder-a.. kao npr "radne" motke dg carp pro.
Pogledati od trećeg minuta, najslabiji iz serije..

peconi

Treba mi savet od iskusnih heavy fiderasa.  :cheesy:

Hocu da kupim stap 420H, plafon do 200g tezine bacanja, a pozeljno je i manje. Poluparabolicne akcije, da je stap tvrdji zbog daljeg zabacivanja, ali ne previse kako bi mogla lepo da se zamara i sitnija riba (deverika, skobalj).

Imam Berti Bovense 390MH do 150g, i da kazem da mi zavrsavaju veci deo posla. Sa njima sam ogranicen na hranilice do 60g, kada bas hocu da postignem dalek zabacaj (70+m). Pokusao sam da napnem stap "iz petnih zila"  sa vecim teretom, ali stap definitivno nije predvidjen za takve akcije. Sada bih da povecam tu gramazu od 60g na nekih 100g.

Obilazio sam radnje kod nas i gledao stapove, i stanje sa 420 fider stapovima je ocajano, da ne kazem da ih skoro pa nema. Ono sto sam uspeo da protresem i vidim kako se ponasa mi se uopste nije svidelo, ili su bili pretvrdi stapovi prejake gramaze, ili previse "glibavi", parabolicne akcije i male gramaze.

Ono sto je meni zapalo za oko, a vidim i da dosta ljudi hvali po forumu, je Dome Gabor Master Carp Pro. Otprilike da ispunjava to sto meni treba, samo ne znam da li da uzmem 420H ili 420LC. Gledajuci klipove gde sa 420LC zabacuju i do 160m, deluje mi kao da je stap potpuno kruta motka gde se savija samo poslednji segment, tj izmenjivi vrh.  A opet vidim da se na forumu hvali ta LC varijante starije SPRO serije ovog stapa.  :huh:

Sta vi mislite o tome i da li mozda neko ima ideju za neki stap od drugog proizvodjaca (do 150e)?

dragan2006

Pogledaj u Formaxu Avatara u toj dužini...blank je manje-više isti kao na toj starijoj DG seriji.Ne moraš da kupiš Formax ali ćeš bar znati šta da očekuješ od DG :wink:

nslemi

Kai Chaluppa na you tube peca sa nekim browning viper fiderima ili vec kako se zovu,jaki stapovi ali vidi se da rade i sredinom.Vadi deverike iz jakog toka opusteno.Pogledaj njegov kanal ima bas lepih snimaka.

komša015

To je štap od 240£

nslemi

Peca sa vise modela..valjda ima neki i jeftiniji.. :cheesy:

Ad fines

Peconi, imaj u vidu da ti 4,2 stapovi, mocne tezine bacanja, mogu da bace daleko, ali ne moze svako da baci tu daljinu. Traze jakog ribolovca.  Recimo, mi koji nemamo 2m, cemo bolje baciti nekim laksim stapom, 3.9m,  nego tim 4.2 XH. Ako hoces da bacas daleko, moras da uzmes u odnos svoju konstituciju i tezinu i duzinu stapa. Takodje, mora da postoji odnos jacine stapa i tezine koju bacas.  Ja isto trazim stap 4.2, za hranilice 60-100g i jasno mi je odmah postalo da to mora da bude kvalitetan stap (blank i provodnici),  sto laksi, kako bih ja od 1.8 i ne neke gradje mogao da bacim sto dalje. I jedino sto sam do sada video da valja je taj famozni vise puta pominjani Rive (90g ili 120g), ali on je duplo skuplji nego sto ti hoces da das.   Drugi koji bih voleo da vidim je Sportex Exclusive 150g 4.2 (imam 3.9 verziju 210gramca)

I jos nesto, ti XH 4.2 stapovi ne osecaju ribu ispod kile. Imao je moj Kum, i bacali smo sa njim, i prodao ga je posle prve  godine. To su stapovi da bacas 300g hrane na 35-40m, i ciljano lovis mrenu i sarana. Sve ostalo je nikakvo uzivanje.

Moj stav je da ne kupujem stap po svaku cenu, vec samo ono sto mi treba, pa neka kosta koliko kosta.

Teme sličnog naslova (10)

12609

Odgovora: 839
Pregleda: 275151

6941

Odgovora: 65
Pregleda: 49164

13185

Odgovora: 203
Pregleda: 133082

9274

Odgovora: 115
Pregleda: 64697

3236

Odgovora: 270
Pregleda: 148741

42

Odgovora: 6190
Pregleda: 1307701

4293

Odgovora: 2592
Pregleda: 541153