Feeder štapovi

Započeo orka, 06 Decembar 2008, 10:52:55

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

no names

A,ko je više uzivao i ugodnije pecao? smiley033
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

orka

Mislim da to ne može da se izmeri i izvaga ni na koji način. :no: :cheesy:   Da ne ulazimo u detalje i dalju polemiku oko toga jer nećemo nigde stići.. smiley033

pex

I dalje stojim pri tome ako se zeli jedan stap da se ide na najgoru varijantu tj. onu da na odredjenoj vodi mozes da pecas skoro uvek a ne da cekas da se sastave sve kockice, pa na odredjenom mestu, pa ako nije vetar pa...
Ili da se ima vise stapova pa prema uslovima na vodi namestis dobitnu kombinaciju. Tu je uzivanje najvece ali i kolicina novca ogromna.
Ribolov feederom na tekucoj velikoj vodi (Tisa, Sava, Dunav Drina...), bez stapa koji komotno baca hranilicu od najmanje 100 grama + hrana, jednostavno nije bas moguc i opusten da kada krenes da znas da ces otpecati bez obzira na uslove.
Ako hocemo da uzivamo sa finim-finim priborom ostaje stajaca voda ili cekanje da se 104 elementa poklope na reci.
Uzivanje je vece sa jakim ali osetljivim i laganim stapom ali tu se vec ulazi u veliki novac, ali ima i toga.
Za extremne varijante (200+ grama sistem), uzivanje prilikom zamaranja i borbe i nije izvesno jer su to vec stapovi bliski saranskim kako po snazi tako i po ostrini i grubosti.
Pozdrav!
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

ibanezi

 Stvar shvatanja, stila i pristupa. Neko više uživa u konstantnoj akciji loveći finijim priborom sitniju ribu, neko opet uživa loveći krupniju ribu jačim alatom i uz ređu akciju. Ovo pišem na osnovu varaličarskog iskustva. Inače ne bi postojala gradacija od ul varaličarenja do teškog varaličarenja soma i mladice. I svako uživa maksimalno na svoj način.  Siguran sam da se ovo pravilo može primeniti na sve tehnike ribolova, samim tim i na fider.

mihabg

Ako hoces jedan stap onda je lako (motkica) , a ako hoces da se prilagodjavas uslovima onda se zna ....
No , evo sad sam macevao oba teskasa Precission i Challenger sa istim deklarisanim karakt. 13" 75-150g
Na suvo , nema tu neke razlike...slicna ostrina, i slicnog balansa na prazno..P. ima 17 provodnika a C. 15, sto je neki trend u poslednjih 2 god. za 3.9
Dvostopalni su do vrsnog dela na P. a na C. do zadnje trecine 3.segmenta . Halter mi je bolje uradjen na P , posto je donji deo uliven u plutu.
Razlika je 10g samo ( 280/290) pa ni to nije bitno toliko.
C. je u startu nesto jeftiniji iz verov. gore navedenih razloga.
Ostaje samo da vidimo na vodi kako se ponasaju pa da damo malu prednost nekom
Meni su oba ko stvorena za ozbiljan tezak rad, pa nema tu neke greske cega god se docepate

Ad fines

U torbi uvek imam od 3-5 stapa koji mogu da pokriju bukvalno svaku situaciju na reci, od najfinije pa do mnogima nezamislive tezine hranilice.

Ko redovno peca na rekama poslednjih godina, svedok je koliko se svake godine uslovi razlikuju. Recimo 2012e kada je voda bila uzasno mala, spora i topla, i kada je riba uzasno radila, te 2014e kada se izlivala cak  u avgustu (sto niko ne pamti u Sremu). Pa tu su i sezonske promene itd.

Realno za reku su dovoljna 2 stapa, eventualno 3.  Moja neka zelja u buducnosti su 3 stapa 3.6 , 3.9 i 4.20, za hranilice od 50-150g, koji ce morati da zadovolje neke moje standarde. Ako se pojave super, ako ne, nema veze, pecacu sa ovima koje vec imam

Zmaj Strasni

Ja nisam bas toliko zagrizao za fider sto se tice pribora pa da se bacam gramazama, ali sa Ron Thompson Dynamite feederom od 3.6 m pokrivam vecinu situaciju na Dunavu. Imam i Nevis Axum Carp Feeder 3.6m s kojim pokrijem situaciju gde je voda mirna i stajace vode. Obicno pecam na oba stapa ako voda nije jako brza, a ako jeste izvadim slabiji. Koristim najjace vrhove na oba i ne menjam ih. Ribe uvek bude, ali sto se tice ove rasprave vi ste za mene profi :cheesy: Jedino bih voleo da su duzine stapova 3,9 m sto znaci da cu morati sledece godine uzeti bar jedan komplet te duzine.

no names

 :smiley: ista duzina,skoro ista i tezina....samo je BM za nijansu laksi...nekih 150gr  :lol:

Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

orka

Baš nešto gledam cene shimano feedera.Nekako su iste cene ili jako slične kod modela catana,beast master,aernos..Prvi feeder štap mi je bio shimano hyperloop 3.66m tb 110g..Za reku i teške hranilice slabašan,ali lep i nežan štapić sa odličnom završnom obradom..
Šta kaže,kakva je snaga i akcija štapa u odnosu na pellet,kad si ih već stavio na upoređivanje,mada ta dva štapa baš i nisu zgodna za tako nešto..
Beast je svakako kvalitetniji,finiji,nežniji,klasa dve iznad..Ako je kao hyperloop onda znam kakav je.. :smiley:
Da ne prejudiciram,jer nisam štap video ali mislim da je u odnosu na pellet taj beast medium ili medium-heavy feeder a ne heavy,kako mu piše u nazivu..
Čestitam na kupovini.. :ok:

no names

Prvo...hvala Orka.
Pokusacu da objasnim ovako na "suvo" posto još uvek nisam izlazio na vodu sa BM pa onda ni nemam neki pravi sud o stapu. Odmah na prvi pogled je jasno da je dve klase iznad sto se tice kvaliteta izrade i kvaliteta dizajna. Ono sto mi je u prvi mah upalo u oci je jacina BM....i ako deklarisan kao 110gr tb odaje utisak ogromne snage i neki subjektivni osecaj je da su po tom pitanju veoma slicni. BM je ostar stap  kad se drma na suvo,a kad se zategne pretvara se u izrazitu B akciju i naginje ka D ali ne u nekoj velikoj meri,sto se vise opterecuje bolje se savija i snagu crpi iz donjeg dela blanka. Odaje utisak stvarno mocnog stapa i stapa koji je stvoren za dalja zabacivanja,a nekako ima "dušu" i verujem da ce odlicno da drzi ribu. Posto mi drugar ima Catanu Ax 110gr imao sam priliku da pecam sa njom pa mogu da je uporedim sa BM....realno nebo i zemlja,mnogo deluje slabije i neznije,a zabacaji sa njom su mi bili nestvarno kratki i nije mi odavala utisak nekog kvaliteta iskreno...do duše Ax je i prva serija,a i klasa ispod ovog stapa tako da bas i nisu za poredjenje. Sto se tice DG...on je stap "malo para mnogo muzike",ali jednostavno i iskreno sa ovim ne moze da se poredi....babe i zabe se ne mesaju.
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

orka

Javi kada ga probaš..Baš me interesuje kako se ponaša sa malo težim hranilicama i kolika je daljina izbačaja..Recimo sa 70-80g..
Koliko je težak?  Na jednom mestu sam našao podatak da je težak 357g,a na drugom 261g..Pretpostavljam da je ovo drugo tačno. :smiley:
Nađoh da mu je najjjači vrh 5oz što je 140g..Znatno preko deklarisane težine bacanja..

Evo je serija dx..http://fish.shimano-eu.com/content/eu/en/Home/products0/rods/match-feeder/beastmaster-dx-feeder.html

Težine su nešto pobrkali..Piše da je na 3.9-4.0m 120-gramac teži od 150-gramca..

Prelep štap.. :ok:   


! No longer available

Ad fines

Citat: no names poslato 27 Decembar 2016, 17:32:34
:smiley: ista duzina,skoro ista i tezina....samo je BM za nijansu laksi...nekih 150gr


el mogu isto da bace pa je benefit sto je BM laksi 150g...?   Ta 2 stapa ne mogu da se porede, mozda bi BM mogao da se poredi sa DG MH 100g....

orka

Jutros sam bio na Banjici,pa svratio u Free Time i pogledao baš ovaj sa snimka..Beast 3,96m tb 120g..
Ne mogu da kažem da me je štap impresionirao..Sličan utisak na suvo imam kao i kolega No names..Ostavlja utisak snažnog štapa,ali se vidi da je to štap parabolične ili polubarabolične akcije,a već rekoh da nisam baš ljubitelj takvih štapova..Za najtežu "igru" na rekama svakako nije dobro rešenje.
Sklopljen štap u ruci deluje lagano,ali kada se rasklopi utisak je potpuno drugačiji. Prilično je težak..Na više mesta nađoh podatak da je težak 345g ,što je ako je tačno znatno više od recimo Garbolino precizion 3.9m tb-150g ili Daiwa aqualite 3.9m tb-180g koji su teški 280g i 310g.. Pitanje je koliko su tačni ovi podaci sa težinama.Najbolje je štap izmeritii na nekoj preciznoj digitalnoj vagi..Ako koza laže,rog ne laže..

no names

Stap koji sam uzeo nije DX vec CX i ja sam isto nailazio na razlicite podatke o tezini i nasao sam na jednom engleskom sajtu podatak da BM BX 3,9 i 110tb tezi 261gr,a BM CX 3,9 i 150tb tezi 345gr....
Razliciti podatci su za DX seriju...recimo kod te serije je medium 90gr,a kod ove bx je 100gr....DX hevy je 120,a kod ovog 110....ko bi im u trag usao  :lol:

Ad fines@ dok ne izadjem na vodu ne mogu ti odgovoriti na pitanje,a uporedio sam ih na suvo i rekao bih da je BM sigurno bolji u zabacaju i da su sa snagom tu negde.Od DG Mh je jaci sigurno
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

orka

Znam da je cx..Nije šija nego vrat.. :smiley:  Recimo da su to  98% isti štapovi..Najveća razlika je u oznaci.. :lol: 
Od DG mh jeste jači,ali pitanje je koliko će da "legne" i klecne u zabačaju pod hranilicom od recimo 80g..Ja bi se kladio na DG H što se daljine izbacaja tiče....BM mi se čini da je pod maksimalnim opterećenjem više parabolik,a DG H je poluparabolik..
Najbolje da izađeš na vodu da ne bi više nagađali..I da posle budeš objektivan.. :lol: :cheesy:

Teme sličnog naslova (10)

5817

Odgovora: 806
Pregleda: 219751

7489

Odgovora: 3054
Pregleda: 1100343

3236

Odgovora: 270
Pregleda: 150297

42

Odgovora: 6191
Pregleda: 1309604

12609

Odgovora: 839
Pregleda: 276889

6941

Odgovora: 65
Pregleda: 50700

4293

Odgovora: 2593
Pregleda: 543849