Feeder štapovi

Započeo orka, 06 Decembar 2008, 10:52:55

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

dragan2006

http://www.freetime-ribolov.com/Feeder-stapovi/Galaxy-Feeder-3-9-mt.html

Od skoro sam vlasnik ovog štapa, sa 270 gr je skroz ok.Za male pare sam uzeo jako upotrebljiv štap za reke,Savu,Tisu,Tamiš...
Pecao sam par puta sa njim, preporuka. :thumbup:

orka

Kakva su iskustva sa ovim feederom..http://carpmania.co.rs/feeder-match-ribolov/feeder-stapovi/maver-genesis-extreme-distance-feeder

Zanima me model na 12ft i tb 100g,eventualno 130g, za korišćenje na rekama..

laki22

blank je isti kao stara serija samo sto su ga malo ulepsali i dodali mu vrhove nove.

dragan2006

Liči mi da mu je blank kao kod black ice, a on mi se ne dopada jer mu je akcija skroz vršna.Najbolje da odeš do Altine,uzmeš štap u ruke,prodrmusaš, pogledaš.Obrati pažnju na ovo što sam gore napisao,ja baš ne volim takve fidere,ali sve je stvar ukusa....

orka

Ja obrnuto.. :smiley:   Volim vršnu akciju,a mislim i da su takvi štapovi bolja opcija za reke,pogotovo za bržu vodu i teže hranilice..Svakako ću otići do Altine i pogledati ga.. :ok:

ZGODNI28

imam ga ja kao sto kaze dragan kruta kicma stapa posto mora da izdrzi dugacke zabacaje<bukvalno je kao saranski parabolik u 2 i 3 segmentu>...ali zato vrhovi su odradjeni vrhunski...to je ono zbog cega sam i kupio stap i zbog cega i vredi ali...preporuka je prvo da ga pogledas...

dragan2006

Kao što rekoh, stvar ukusa, pecajte i bistro vam bilo. :takoje: :thumbup:
Ja volim kada se fider ravnomerno savija pod većim opterećenjem.
Iz prostog razloga,kod ovih vršnih se mnogo više ribe gubi,spada,kida usta... dokazano!

DDj

Akcija stapa je stvar ukusa i stila pecanja. Mada u poslednje vreme zapazam tendenciju kod ribolovaca da koriste sve kruce i brze stapove, narocito manje iskusni ribolovci.

To ide do besmisla. Na jednom drugom sajtu mladi varalicar se sav ocajan javlja i iznosi problem da je stap skupo platio a kada vuce varalicu vrh se savija, nije totalno krut??

Posedujem dva Colmic Azai federa, 120 gramci. Dobri su to stapovi ali su vrsne akcije i voleo bih da su malo parabolicniji. Zato su cesce u mojim rukama neki drugi, po akciji meksi fideri. Parabolicniji stapovi bolje zamaraju ribu, ima manje spadanja i omogucuju koriscenje tanjeg najlona.

lineker

Da li takav izbor podrazumeva i stap manje t.b.?Ako ne dajte neki primer koji moze da podnese hranilice 70-80 grama plus hrana.Naravno, normalan i skladan izbacaj se podrazumeva.

orka

Ja se stvarno ne sećam kada mi je bilo koja riba(vrsta,veličina) spala(otkačila se) sa feedera koji ima vršnu akciju,pa čak i onda kada sam koristio najjače vrhove..
Ja ne udaram "kontre' već samo "podižem" sa osećajem štap kada mi riba signalizira da se uhvatila,tj da je pecnula udica,a to je 3-4 i više uzastopnih titraja iliti povijanja štapa..
Posle sledi lagano privlačenje sa adekvatno nameštenom kočnicom a sve u skladu sa veličinom ribe i priborom koji koristim..
Mislim da pojedinci koriste previše male udice i da to može biti jedan od razloga spadanja..Zato feederi koji se ravnomernije savijaju pod opterećenjem,akcije B i C,imaju veću toleranciju na baš male udice..
Moje pravilo glasi..Na feeder se stavlja udica broj veća,a na plovak broj manja.. :ok:

pexon

Ja sam jedan od ribolovaca koji je počeo da peca mekšim štapom, Formax power karbon MH 100 gramac. Kako sam rešio da pecam više na reci, kupio sam Spro DG team feder H 120gramac. Na zadnjem pecanju sam ih koristio uporedo, oba sa najjačim vrhovima i hranilicama 80+50gr sa hranom, i iskreno mnogo sam lakše i preciznije zabacivao sa mekšim štapom. Daljina je bila do 30m, verujem da bi Hevik došao do izražaja na većim daljinama, ali mi je u ovoj situaciji MH bio mnogo bolji.

dragan2006

Ako pričamo o veličini udice,bolje je koristiti manju i tanju (deverika,skobalj), pogotovo je lakše uzimaju.Kod tvrđeg štapa lako dolazi do kidanja mekih usta ribe,tu stvar odrađuje meka kičma fidera.Za jake tokove i Heavy hranilice je daleko bolji krući štap ali se tu gubi na uzimanju ribe,kao i na realizaciji.Spomenuo sam Savu,Tisu,Tamiš, ranije i tvrdim da na ovim pitomim rekama,gde hranilica retko ide preko 50 gr,mnogo bolji posao rade mekši fideri.Na ovim rekama najčešće i pecam i mislim da za njih nema potrebe za fiderom sa preko 100 gr akcije.Čak i pojedina mesta gde voda više dere,uz pravilno pozicioniranje i prezentaciju, daju bolje pecanje sa mekšim štapovima,tj onima za koje starije kolege fideraši kažu da "imaju dušu".Ne pecaju ljudi za dž na Savi sa ,npr ET Competitionom,koji ima tb do 40 gr.
Fider treba forsirati do gornje granice,ne treba se plašiti!

orka

Očigledno da imamo različita iskustva i mišljenja  :smiley:  Ja sam svestan i znam da koristim feedere koji su "malo" jači,i da bih mogao bez problema koristiti i "slabije" feedere,ali čini mi se i da neki drugi malo preteruju sa tim štapovima koji "imaju dušu" i da to pomalo ide u takmičarski feeder ribolov..Ne kažem naravno da je to loše,dapače. :cheesy:  Kolega Mihabg je po ovom pitanju onomad imao jedan izuzetan post..

žex.rašeta

Za jači tok i teže hranaje je vršna akcija prijatnija jer ne savije štap do trećine. Tada se sitan udarac teže vidi jer vrh prati liniju najlona koji je dooobro zategnut. I sam sam ljubitelj štapova koji se mnoooogo uviju na ribi ili kako ja kažem imaju ' dušu '. Naš je problem što su nam ribe male i što samo na nekim komercijalnim vodama možemo da se 'igramo' tim štapovima jer nema zakački kao u prirodnom okruženju na rekama. Ja stvarno uživam u tome i evo slike sa štapom u ' kifli '. Mene ' ovo ' drži kod feeder ribolova ....kad osetim svako pomeranje peraje i beg a sve preneseno preko blanka.



Biće nam bolje kada mi postanemo bolji ljudi!

marina1983

Da li neko moze da mi kaze nesto vise o stapu Tryangle red arrow feeder 390 , 120 gr. dobio na poklon pre par godina stoi u cosku nikako da dodje na red na probu , nemogu da nadjem nista  , ako neko ima  iskustva sa istim dobro ce mi doci svaka informacija. Unapred hvala .

Teme sličnog naslova (10)

7489

Odgovora: 3054
Pregleda: 1101096

6941

Odgovora: 65
Pregleda: 50999

3236

Odgovora: 270
Pregleda: 150684

42

Odgovora: 6192
Pregleda: 1310421

9274

Odgovora: 115
Pregleda: 66032

4293

Odgovora: 2594
Pregleda: 544760

12609

Odgovora: 839
Pregleda: 277249

5817

Odgovora: 806
Pregleda: 220170