Feeder štapovi

Započeo orka, 06 Decembar 2008, 10:52:55

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

ady

Мммм, шарко на Абиса...
А да ономад из Мађарске грешком не дођоше они шарани, тешко да би га видео у овој деценији на Дунаву!

miodrag

Pa na reci ces tesko zaustviti sarka na osetljiv feeder, jos ako je 5+kg i uhvati maticu tesko ces ga vratiti sa mekim stapom

mihabg

"Cackalica ili motka" - feeder zablude ili  prazna slama ?

Koiko znam, ne prave se stapovi samo za takmicenje , a ono "all around" koliko god komercijalno nekom zvucalo ima verovatno najvecu primenu u "feeder" tehnici. Uzgred, to je i najcesci opis vecine fider stapova generalno. Ne svuda i svakako, ali bez problema raznovrsno i na mnogo mesta. To je istina, po meni....
Usput , stap se bira prvenstveno po uslovima na kojima pecas, pa naravno i po vrsti ribe koju volis da pecas, pa onda dolaze i karakteristike koje su korisniku bitne za stil.... ili stilistu. Znaci mnogo faktora utice, pa nema ni idealnog stapa za sve ribolovce.... ni za svaku ruku i vodu ! Izuzetak je ako pecas samo na revirima,  pa onda mogu da se slozim sa takmicarskim pristupom i savrseno izbalansiranim priborom. Takmicarcima od nekoliko promasaja , i ribe tezine pera,  nekad zavisi dobar plasman...a ostalih 95% ribolovaca i  ne moraju da budu "profesionalci" po svaku cenu. Oni su ponekad savrseno "skladni" u neskladu , i to im ne treba oduzimati i kinjiti ih zbog toga. Niti su manji ribolovci,  niti traze od nekog da im meri nivo adrenalina po necijoj tudjoj skali.  Takodje, ne pecaju svi na sporim rekama ili na jezeru, pa nekom i treba  teskas za prvu liniju fronta.  Ako recimo min 130g zaustavi hranilicu na nekoj Savi ,Dunavu, Moravi, Drav, Seni itd. necu sigurno da uzmem stap od 100g i da pecam na silu, ili da mi se savije vrh do vode. Tako se to i ne radi!  Fleksibilnost fider stapa i jeste sto mozes da izaberes 2-3 mesta i da u razlicitim uslovima pecas sa istim. Uvek jacim stapom na slabiji protok  DA, ali obrnuto sami sebe ogranicavate ! To je bar jasno ko dan. Prema tome i jezero i reka ako treba jednim stapom nije greda! Negde si komotniji,  negde manje,  ali da mozes...pa MOZES brate naravno. Samo NE sa "cackalicom " i glindzavim vibracijama na maticu, a obrnuto sigurno imas vise mogucnosti i sansi. Tako kazu svi ovi promoteri koje spominjemo i gledamo filmove, pa ako im je to posao, sto da preuzimam ulogu za koju je neko placen ! Ja  skontao poruku:   "Bolje malo i preterati,  nego potceniti  ".
Sa epitetom "motka " koji je inace omiljena uzrecica "finoprugasa" , mislim da nekom sarandziji koji drzi prosecno 1 kg u rukama (stap i masinica)  i izvuko je tone ribe, ovo zvuci kao smesna opaska. A inace takve feeder "motke" vrlo lepo pokazu i kedera na udici, pa mi nije jasno cemu stalno" firc" po tastaturi , da nesto mora u gram da se definise... Apsolutno nije uslov i nema veze sa istinom! I dalje tvrdim da stap  M ili H ne daje prednost pecarosu koji ne zna da ga upotrebi, ili ne zna da dovuce ribu u zonu,  adaptira se uslovima  i sl. Prema tome, prvo se savlada zanat , pa se onda "popravlja alat" ....ili frizura za vreme rada ako imas vremena !
Sa finim fider stapom za belu ribu ko zna,  moze da izvuce sta hoce , a obrnuto nemoj da mi kaze neko da ne moze ! To je tek faul... Na zalost, svedoci smo i redovnog povecanja vodostaja i poplava zadnjih godina, pa neke prefinjene stapove mozemo da okacimo na zid u 70% sezone na divljim vodama. Ostatak voda peca 15-20% ribolovaca po procenama proizvodjaca pribora u EE i SEE , pa se nesto pitam :A gde to zivite i iskljucivo pecate , ako ova"E" ne gadjate uopste ? 
Kod "motke "ili "cackalice", samo je stvar u dozivljaju i finoci  prilikom izvlacenja ribe , a indikacija na oba je dovoljno vidljiva . Odatle sledi ️ "ko sta voli nek izvoli" ! Neko hoce parabolicnu akciju za ribu od 100g  , a nekog to ne lozi ...Stvar je ukusa i predanosti trivijalnostima ili fetisu (zavisi kako ko to kapira). Na kraju krajeva,  svi mere ulov ili se hvalе rezultatom, pogotovo na takmicenju gde se samo to i racuna , a retko se spominje kako su vukli ribu i koliko su opcinjeni akcijom, reakcijom ili erekcijom.   Osim ako neko nije dopisnik za neki casopis ,  pa mora da popuni dve strane mimo reklama .
Opredeljenje "osetljivosti" je licni pecat koji nas profilise sa priborom i iskustvom, i ne treba to prihvatati kao dogmu ili biti rigidan po svaku cenu. Ipak je ovo hobi vecini , i niko nas ne placa sto uzivamo na vodi pa nemamo ni obavezu da budemo bezgresni. Ja to tako shvatam, sportski i amaterski...
A evo , i primer kako "ne moze" sa istim stapom (vidi slike) da se igras kvalitetno i raznovrsno   ...saran, mrena, deverika, skobalj, krupatica ...itd!
Gle "motka" sta sve moze da uradi.Pa sta jos treba vise za jedan stap? Je l' moze sica, pa moze kao sto vidite. Nisam dovoljno uzivao ? Ma jok komsija je mesto mene.











PRIVILEGIJA u fider tehnici i jeste sto ribu mozes da brzo privuces eksplozivnim hranjenjem, i imas SANSU na vecini voda bolje nego u bilo kojoj drugoj tehnici da prosaras cuvarku raznim vrstama ribe!  Samo jos Mec tehnika ima tu sirinu sa sarenim ulovom ...Ostale su fabricka greska !                      To sto hranimo sarana recimo, ili mrenu, ne znaci da nece ista hrana da dovuce deveriku, skobalja, protvisa i sl... pa kad je vec tu kod tebe u zoni , caskom je iskidas i cekas da je pomeri iz zone nesto krupnije. To je po meni esencija zabave feeder tehnike , jer se sve vreme nesto desava, za razliku od stacionarnog cekanja ribe satima.  Za fider zabavu ne treba promena 4 stapa. Istim stapom uz male promene (vrh, sistem, predvez, udica) se brzo menjaju karakteristike istog  ,time i osecaj ,indikacija itd. E zbog toga nisam  "zlocinac" ili neznalica, samo sam iskoristio mogucnosti koje nudi isti stap. Moze preciznije i osetljivije , ali nije USLOV bez koga se ne moze ili mora! Nema potrebe da mi neko meri osecaj na mreni od 3 kg, oseca je pola mog tela , a za koju kesegu manje vise na stapu ne mogu da imam isti adrenalin pa da sam od zlata :) Naravno to sam ja, a Vi po svom nahodjenju merite sta vise volite i sta vas radi ...Zato pecajte kako Vam je milo, a rutina i poneka sugestija je u svakoj delatnosti korisan partner.  Manje se smarajte perfektnim izborom stapa i pribora jer nece da pomogne ako izadete samo 2 puta godisnje na vodu !  Sta je meni dobro, tebi mozda nije, tako da svako moze da pogresi prepisivajuci. Realno , fider je jedna TOLERANTNA tehnika za skoro sve vode, pa su stapovi pretezno tako i koncipirani ... Menjaj vrh i sisteme  i tuci ! Ko zna sta treba, sa vecinom stapova koji se spominju ce da se nauziva garantovano . Vise izbora , i provereno vise ribe sa jednim stapom je ideja fider tehnike, a ne posedovanje sedam stapova za 4 reke , 1 jezero i 2 revira!         Zivelo amatersko pecanje, a cast profesionalcima ili onima koji drugacije shvataju svoju ulogu na vodi u ovoj tehnici !

deda pija

Vrhunske opservacije na zadatu temu. Bravo, svaka cast mihabg.

miodrag

Svaka cast miha bg na ovom tekstu

orka

Dva puta sam pročitao post.. Potpuno se slažem sa svim gore napisanim..Imamo isto iskustvo i razmišljanje.. :thumbup:



vradojicic

Takodje sam 2x procitao, svaka je na mestu... Za pocetnike ili one koji ne znaju sta hoce ovaj post ce biti od velike pomoci...
Nekad sam vise pecao na feeder i znao sam sta mi zasta treba pa sam tak imao i dva totalno razlicita stapa.
ET Rubin Match Feeder M tezine bacanja, 3.6m koji sam koristio na jezerima za belu ribu. Imao sam na njega mnogo dobrih ulova bele a i ponekog sarana. Sve je odradjivao odlicno ali posto u 95% situacija pecam na plovak na rekama, i to brzim rekama taj feeder sam prodao kao neupotrebljiv za to.
Ostavio sam, po meni, jedan univerzalac, Daiwa Aqualite Pellet Feeder 3.90m 120gr kojim komotno pokrivam sve situacija na jezerima jer ima dva vrha od fiberglasa koji su ekstra osetljivi, pogotovo najmeksi, a uz to imam i karbonski vrh koji je super za reke.
Po meni ovaj stap moze da baci hranilice od 70, 80gr i mogu njim da pokrijem i neko pecanje na reci tipa Save ponkead ako idem na skobalja zimi pa necu na plovak i tako to...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

zox

Svaka čast- mihabg-,briga mene za Im-10 ili 200 karbon,i dal mašina ima malo lufta u ručici.Pecam sa i volim pribor za koji sam datog trenutka imao novaca.
Znamo mi svi šta je dobro,al po onoj staroj:I tata bi sine.

Spaleone

Uh Miha svaka ti je ka u Njegosa... Bravo za post. Prosle godine sam pazario 2 fider stapa i po malo pecao a malo vise se razocarao. Do duse nisam imao ovaj forum " iza ledja " kao podrsku :D a previse sam gledao profi fiderase na netu pa sam umesto eksperimentisanja i uzivanja u specificnosti svake vode odnosno mesta za pecanje i ucenja na sopstvenim greskama trazio gotova resenja i naravno bivao sve vise razocaran. Hvala na tekstu. A sad odoh da obrisem prasinu sa svojih fider stapova  ;)

Послато са U8815 користећи Тапаток 2


laki22

ne moze i nikad nece moci ciljano na isti stap bela riba i saran. ne znog mogucnosti stapa nego zbog osecaja.

mihabg

Neko je drogiran , pa mu tvoje misljenje i osecaj nisu reper ... On misli da je njegov osecaj bez premca!
Salim se Laki22, pa lepo sam napisao cast mnogima koji imaju drugaciji pristup , ali dozvoli i ti drugaciji...
Ti imas svoje, nas sacica svoje...i svi smo ribolovci manje ili vise uspesni. Sta tu ima pogresno?  Nisam bre na ispitivanju neuromuskolatorne transmije i dejstva relaksanta u OP sali   , vec se relaksiram na pecanju.
Cime si pecao belu pre 20 god ? 
Dok nije bilo feeder stapova pitaj kiflu  kako je ko,  i cime,  pecao istu ribu ...
Sad vise ne sme tako, nego mora... kako ?
Bas znam par dekica koji trose svoje Germine iz doba Ilijade , i strasno su mi simpa... Nikad im ne bih menjao stap, previse su mi slatki i dosledni da se tu nesto menja

laki22

ma naravno, samo tehnika je toliko osetljiva, da je nekako greota pa ne ici u filingradske detalje

kizami88

Ljudi moze li mala pomoc. Odlucio sam da kupim Spro powershade feeder 3.6 do 100gr, ali u ovim radnjama sto sam zvao nemaju, pa me zanima da li znate neku radnju gde bi moglo imati.  Mozete mi odg ovde ili u inbox.  Hvala

VooDoo_Chile

Citat: laki22 poslato 08 Mart 2015, 16:09:09
ma naravno, samo tehnika je toliko osetljiva, da je nekako greota pa ne ici u filingradske detalje
Iz kog rečnika si iskopao "F I L I N G R A D S K I"?
I za slučaj da si mislio nešto vezano za "feeling" ili za "filigran", fider kao tehnika dubinskog ribolova svakako nije najosetljivija tehnika u ribolovnom svetu! U suštini je nešto veoma prosto oko čega se komplikuje previše (kao kod šaranskog ribolova). U nekim situacijama jednostavno fider ne može da registruje pipanje ribe. Ako voliš da picaniš, počni malo sa takmičarenjem na plovak, tamo imaš i do 26-ice udice na 0,06 i plovke od 0,1g, balansiranje, pecanje na fuj... Kao neko ko jedino ne mušičari (još uvek) mogu koliko toliko objektivno da uporedim različite pristupe ribolovu.
Slažem se sa Mihom u svemu iznetim i sa suštinom da svako može da peca kako hoće i niko nema osnov da kaže da neko radi ispravno ili ne. Imao sam na "motki" dodatni 1oz vrh sa kojim sam lepo pecao belu ribu (i uživao) a na mekani "štapić" ne mogu ni da stavim 100-gramsku hranilicu za Moravu. Ako trebaš da kupiš JEDAN štap za sve, onda definitivno "motka"!

miodrag

Kizami 88. Taj stap se ne pravi vise mislim jedino ako ga neko ima na zalihama, posto su izasle nove serije spro feeder stapova. Jel si zvako lika iz subotice koji prodaje ribolivacku opremu i stapove

Teme sličnog naslova (10)

12609

Odgovora: 845
Pregleda: 281408

5817

Odgovora: 807
Pregleda: 224664

7489

Odgovora: 3054
Pregleda: 1106089

13185

Odgovora: 203
Pregleda: 138877

6941

Odgovora: 65
Pregleda: 53719

3236

Odgovora: 270
Pregleda: 154023