Bolonjeze štapovi...

Započeo Bigash, 05 Avgust 2008, 07:54:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Mare035

Daj druze molim te ne odlazi sad u neku desetu pricu,jasno sam postavio pitanje,razumno. Svi mi tezimo sto tanjem i udobnijem blanku,i debljih zidova. Ispada da ovaj stap ima mnogo deblje zidove od ostalih iz Mavera a da mu je gramaza ostala ista...da je jaci od speedmastera 50 odsto i laksi 30 odsto...Meni to deluje nerealno kad bolje razmislim,da je vrhunski jeste jer potice od Mavera....uostalom,vreme ce pokazati. I da,da ima jako debele zidove,ne bi mu ovako glatko cucao drugi segment,kao da je saliven u blank...Po meni sve se vrti oko istog,dostigao se vrhunac u ovoj tehnologiji i to je to...malo se promeni naziv stapa,ubaci to super da privuce ribolovca,malo ga nahvale prodavci,uvoznici,malo promoteri i dostigne  300 jevreja....a koliko se secam,Arthemis je bio naslednik potenta,sada je ovaj nakon dve godine nasledio Arthemisa....voleo bih da mogu da protresem taj stap i da odpecam sa njim. Svi ga redom hvale. Uprosteno Arthemis-Super potente,issti stap....samo sto jedan kosta malo manje od 200 evra a ovaj kako primecujem oko 300...plus,sto Arthemis ima oko 230 grama bez distancera a ovaj sa distancerom 230...trudim se da ostanem svestan i rezonujem normalno u ovom sarenolikom svetu,svetu prodavaca,marketinskih stvari i svega ostalog sto ide kao propratni program uz to da vam se iscupa sto vise novca. To je licno moje misljenje bez namere da bilo koga uvredim.

vradojicic

Debljina zidova je prilicna, a posto sam razmotavao Speed tvrdim da je veca nego kod njega i da je ovo jaci stap od Speeda AX TE 5.
Pecao sam Speedom, on je 25, 26cm duzi od ovog stapa, dosta losijeg balansa i manje ostrine ali je veoma dobar stap.
Arthemis 6m ne znam kakav je, sem da je debljeg rukohvata dosta od Superpotentea sto meni smeta. Ali znam da je dobar stap.
Superpotente namotan ima 223gr, kao blank 190gr, distancer sam ja uradio i tezak je smesno, 7, 8gr.
Mene je izasao manje od 250 evra sa postarinama.

Distancer sam uradio za 10 minuta, imao sam cepove od tvrde eva pene, kao od rukohvata, izmerio sam precnike 5., 4. i 3. segmenta na dnu, dubinu od dna racunajuci koliko zelim da ti segmenti budu izbaceni kad je stap sklopljen i namestio sam ih, tj. navukao na neki stari karbonski drugi segment, isecen na potrebnu duzinu i fiksirao ih super lepkom.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

komša015

Mare nisam pisao napamet, još pre nove godine sam pričao sa Rankom o ovim novim maver-ima, a i Vlada je potvrdio. Dakle nije u pitanju marketing, jednostavno nije svaki karbon iste specifične težine.
A arthemis, iako dobar blank, nije nikako ista klasa sa superleggerom, veloce, potentom pa otuda i razlike u ceni.

trim

Ma kakav god bio pecaj i uživaj. smiley002
Plovak ja zakon

pex

Superpotente 225 grama vezan, debeli zidovi, tanji od Arthemisa  i balans za medalju.
Opasno ostar i veoma zilav stap koji je progresivne akcije, sav se savija to mu je glavna prednost.
Arthemis isto jako dobar stap i podosta jeftiniji.

Pozdrav!
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

Dva vuka

Citat: Mare035 poslato 29 Maj 2018, 19:17:00
...trudim se da ostanem svestan i rezonujem normalno u ovom sarenolikom svetu,svetu prodavaca,marketinskih stvari i svega ostalog sto ide kao propratni program uz to da vam se iscupa sto vise novca. To je licno moje misljenje bez namere da bilo koga uvredim.
Mare , mislim da si veliki deo posta u pravu  :takoje: Već godinama donji limit težine blanka šestice kreće se oko 200gr +- 10gr , bez obzira  kako nazivali karbon od koga ga prave . I svi lažu tih 20-30 grama ., neko na dužini , neko na natpisu na blanku . Mislim da je bitnije kako je taj karbon raspoređen , što kaže Pex , kakvu akciju pravi na opterećenju i da imaš sreće da izdrži to opterećenje nekoliko pecanja , jer kontrola kvaliteta u hiperprodukciji neminovno pada  :cool:
Nisi u pravu jedino u delu posta , koji sam citirao  - niko od nas koji se uključujemo u ovakve rasprave , odavno više nije normalan  :cheesy:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

vradojicic

Pa dosta stapova na duzini od 6m, u blanku, sada ima po 160-170gr i svi oni mogu da da budu neki "univerzalci" za sve normalne vode i sve relativno normalne situacije kada se peca plovcima od gram pa do 7, 8gr. Ko zna da zabacuje, pazi, zna kako se postupa bolonjezom moze i vise da izvuce iz takvih stapova. Zajednicko im je da im je blank oko 200 evra.
Ovo sto kaze Ljubo - Dva vuka je tacno, neko ukrade tih 20gr ovde, neko tamo, neko postize balans skracenjem duzine, ali sta god da je covek mora da se pomiri sa tim, takvo je trziste.
Opet je i po meni najvaznije kako je taj karbon rasporedjen, kakav balans ima stap, kako se ponsasa na opterecenju.
Kada sam pecao u Pirotu, video sam ljude koji drzac masinice na bolonjezima od 6m namotavaju na 15, 20cm od dna rukohvata, stap lici na musicarac. njih ne znaima balans, svi do jednog drze stapove na kuku i tako motaju. Ja ga drzim iskljucivo na podlaktici, tako sam drzao i bolonjeze od 7m i zbog toga mi je bitna stavka.
Na prvu gledajuci, Superveloce 6m deluje kao bolji izbor od Superpotentea, ima sve ono "idealno", bas je brz, kruta akcija, laksi je jos... Medjutim, u konsultacija sa Pexom, Tolstolobikom, Santjagom i uz neke klipove koje sam odgledao, ja bas njega nisam hteo, iako me Travar ubedjivao.
Izuzetno ostar stap, krute akcije je najpodlozniji lomu. Sa druge strane, ostar stap, i to prilicno, kao Superpotente, koji ima progresivnu akciju, a Superpotente-u radi vrh i drugi, treci lepo a na ekstremnom opterecenju se vidi da krene i cetvrti segement u savijanje je nesto sto sam trazio. Okarakterisao bih to kao srednje vrsnu akciju ali vrh mu se smiruje momentalno, brz je na kontri, ima kicmu za zabacaje. Po meni je odlicno uradjen za teskasa, za to sam ga i uzeo. Sinoc sam zakacio sistem sa plovkom i olovom od 12gr, bez ikakve muke ga drzi, vrh se samo blago povija i ovaj stap lici da moze da radi i sa tezim sistemima.
Masa blanka na duzini od 572/573cm je 190gr, a to i nije tako malo, stapova sa ovom masom ima dosta za manji novac, ali reto koji uz tu masu ima ovakav balans i moze da radi sa teskim sistemima kao ovaj.
Prvobitno sam hteo da ga motam u sledecu kombinaciju provodnika BYAG 20, 16, 12, 10, BMYAG 7, 6, 5, 4.5 + vrsni. Stavio sam ih na blank i navezao provozorno da vidim kako ce da se ponasa i dobio sam dosta meksi stap. Zato sam se u konsultaciji sa MG-om odlucio na manji broj provodnika s tim da sam opet poceo od 20, ali sam izostavio 12, da bih zavrsio sa BMYAG 4 + vrsni.
E sa tim provodnicima se dobija dosta, dosta brzi stap. To potvrdjuje onu Pexovu pricu, na vrhu i na drugom segmentu je svaki gram manje izuzetno bitan.
Ja sam to iskusio sa mojom Colmic Corvette 6m koju sam namotao u onu prvu kombinaciju a skinuo fabricke provodnike koji su bili osetno manji, pogotovo na drugom i na vrhu i dobio sam sporiji stap od fabrickog.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Mare035


Nisi u pravu jedino u delu posta , koji sam citirao  - niko od nas koji se uključujemo u ovakve rasprave , odavno više nije normalan  :cheesy:
[/quote]


Shvatio sam odavno to na jednom forumu za musicarenje,i ovde kada sam pisao gore navedeno sam se preispitivao da li uopste bilo sta vise i pisem. Jednostavno pecam iz zadovoljstva i ne volim polemike oko toga....narocito ne oko ovakvih stvari gde ljudi pokusavaju da isteraju neko svoje misljenje,neko pravdu,neko da pronadje razliku izmedju dva stapa,savet...a neko je tu da proda,reklamira....

Komsi sa foruma zelim da zahvalim na ovom otvaranju ociju oko tezine karbona...nakon tog posta shvatih da i sva gvozda nemaju istu tezinu.

komša015

Verovao ili ne specifična težina gvožđa se kreće između 7.100 i 7.250 kg/m3 , pa se zamisli kolika ta razlika može biti kod karbonskih blankova...  smiley033

Mare035

Od muke mi se place.... :help: :help: :eek: :sad:



Jel se mozda ti zamislis oko blankova?? Ako je neznatna tezina,cemu onda tolika razlika u ceni?? Zbok kvaliteta karbona,zbog kvaliteta izrade?? Moguce,ali...zar taj karbon sto je bolji,mora da bude laksi ili tezi od losijeg karbona??


Zar nisu svi radjeni po istoj tehnologiji?? U Italiji....u Reglasu...


I pitanje za Vladu,jel mozes da mi pojasnis to suvo osecanje stapa sa tim provodnicima...jel moguce da se oseti ta brzina sa razlicitim provodnicima i koliko se to oseca na jednom takvom blanku?? Ako je on 50 odsto jaci i brzi od Speedmastera,koliko je u procentima dobio sa tim rasporedom provodnika?? Zasto pokusavas da ga napravis brzim a nisi zeleo Superveloce koji je brzi??


Pokusavam da shvatim da li tu stvarno postoji nesto ili je to eto,malo fora za mene zaostalog... :eek: :huh:

vradojicic

Ja sam pre mog,  prvo probao Pexov namotani Superpotente, on je motao u Fuji Torzite Titanium sa K oblikom vodjica, i na drugom i vrhu su provodnici uz segment, i stap je veoma brz.
Vodjen ovim da sam dobio manje ostar stap od fabrickog
kod Corvette 6m,  resim da sam namotam provizorne provodnike u velicini koju sam hteo na Superpotente i da vidim kako se ponasa stap. Ocekivano, bio je glibaviji i sporiji od Pexovog... Zbog toga resim da namotam kao sto je sad i dobio sam ono sto sam zeleo.
Nisi me shvatio za Superveloce. Takvu akciju nisam hteo, stap koji radi samo sa dva segmenta i blago otvori treci (po klipovima na YT). A brzina kod kontre mi ne smeta.
Nije to do rasporeda nego do mase koja opterecuje vrh i drugi segment. Iskustveno je tako, i na mom stapu se dokazalo...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Mare035

Za koliko je bio sporiji od Pexovog sa tim provizornim motanjem? Ako imamo bas brz blank,koliko je Pex jos brzine dobio motanjem i koliko si mu ti brzine oduzeo tim provizornim motanjem?

komša015

Odgovara vradojicic:
Bio je sporiji pa okvirno 15%. Nije zanemarljivo, oseti se da je sporiji i na kontri i duze treba vrhu da se smiri.   

:rolleyes:

laki22

tubertini r18 8m 0-20 gr




bulmil

8m bolo?

Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka

Džamajka

Teme sličnog naslova (10)

17848

Odgovora: 462
Pregleda: 199826

3236

Odgovora: 269
Pregleda: 146275

9274

Odgovora: 115
Pregleda: 63503

6941

Odgovora: 65
Pregleda: 47186

5817

Odgovora: 804
Pregleda: 214778

13185

Odgovora: 203
Pregleda: 131369

1226

Odgovora: 6960
Pregleda: 2335138

12609

Odgovora: 839
Pregleda: 272869

22065

Odgovora: 0
Pregleda: 2535