Bolonjeze štapovi...

Započeo Bigash, 05 Avgust 2008, 07:54:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

pex

Rebel je fini, jer mi nikad nisu cilj ribe manje od 300 grama. Jak je Daiwa AW-VPT, a ultra jak je Maver Spectrum od 6-ca.
Kod 5-ca je fini Shimano Aernos made in Japan (20 godina star), srednji je Maver Laser 135, a jaki je Speedmaster te7.
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

vradojicic

Ne pije mi prica vodu da komotno moze da baca plovke od 12gr Rebel. jeste dobar, jeste sve ali 12gr je plovcina, 12gr je veliko olovo, to je opterecenje. Sibas takav plovak 40, 50gr u Drinu, omasis skobalja ili udaris jaku kontru na toj daljini, a to su zaista jake kontre na tako brzu vodu i opterecenje na sistemu, nekako mi to nije za stapic od 200gr. A toliki sistemi i tako daleki zabacaji su vecinom zimi, tad je riba u velikim i dubokim virovima, dubina 5m, pun stap skoro, niske temperature... Sta znam.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

pex

Kao sto rekoh on mi je fini stap. Plovci do 8 grama a ful snagom najvise 6.
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

Dva vuka

I meni se tako čini  :takoje: mada sasvim dobro oseća i one peševe kod Mihe na Dunavu  :ok: :cheesy:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

belosija

Ima neko iskustva sa Tica Advantage tc4 6 mt 5-40 gr bolonjezom?

vradojicic

Mislim da ga je kolega Orka imao, odgovorice ti...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Danijels

Postovanje svima!
Mali uvod prethodno. Platio sam danak ribarenju ovog leta (20-ak izlazaka na vodu skoro zaredom i pecanje od 7-10h svaki put), match stapom sa losim balansom. I to u vidu povrede tetive lakta tzv. -Teniski lakat-. Pisao sam o tom stapu vec na ovom forumu. Izvanredan, kao munja na kontri, jak, riba ide gde ja hocu a ne gde ona zeli i td. ali mi je balans ocito dosao glave jer je kaziprst konstantno pod maksimalnim opterecenjem (stap zaista vrhom previse vuce prema napred i sve sam pokusavao sa razlicitim masinicama ali nista).
Moje pitanje-molba jeste, koji bolonjez od 5m ali uz ispunjenje sledecih zahteva:
1. Dobar balans primarno  (masinicu drzim tako da mi stopa dodje izmedju srednjeg i domalog prsta) i nikako ne sme vuci na dole vrhom
2. Ispod 200gr pod obavezno
3. Da ne bude nezan, tj. da oprosti i po neku slucajnu divljacku kontru ili drugu slucajnu pogresku, te da ne strepim pri svakom izlasku na vodu, znaci da ne bude bas tanka stijenka
4. Da pokrijem plovke od 5-9gr
5. Da pokrijem i ribe koje nisu retke u tezinama oko 2kg
6. Cena do 150 eura
7. Da bude brz
I to bi otprilike bilo to. Unapred vam se svima zahvaljujem na odgovorima. Lakat moram odmarati 20-ak dana pa taman da uz vasu pomoc odaberem i kupim stap.
P.S. Vec sam pecao bolonjezom koji sam u aprilu mesecu slucajno slomio (Barbetta Maxx Reel 03) tako da nisam pocetnik u toj kategoriji.

Santjago

kao da si opisao Falcon Cosmos xe xe...

pex

Moja preporuka je da izbalansiras match. Moj Shimano Antares umalo nisam prodao jer je uz sve savrsene karakteristike toliko vukao napred da sam poludio.
Zadnje je bilo da se izbalansira i to u 0 jer je kod mene inace sve balansirano (vaga jbga).
Sada je tezak 350 grama naspram prijasnjih 265. Stap lebdi i nikada ga necu prodati.
Imao sam i Preston match od 160 grama sa najgorim balansom ikad, balansiran u 0 i sada ima 220 grama ali bukvalno ga nema i moj prijatelj peca sa njim i uziva nevidjeno.
Kod bolonjeza za balans u 0 treba 500 grama olova i to je vec problem.
Sto se tice zahteva za bolonjez treba da vidis Maver Laser ili Spring ili po meni odlican a dzabe trenutno Shimano Speedmaster te7 500 GT.
Jak, ostar, 203 grama (meren moj stap), malo fali do odlicog balansa dodati mu 30-ak grama olovnog utega i to je vrh.
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

Danijels

U principu, ja cu svakako balansirati i taj match. Radi se o stapu Sportex Exclusive float 4,25m. Nema sanse da cu ga prodavati. Ali dok lakat u potpunosti ne oporavim a i kasnije, treba mi i hocu da pazarim jedan bolonjez. Dok sam imao Barbettu kombinovao sam stalno i bio prezadovoljan. Sto se tice Speedmaster te7 500 GT, vec sam razmisljao o tom stapu ali koliko vidim opise kolega sa foruma, rukohvat je prilicno debeo a ja imam bas malu saku (kratke prste) pa bi to mislim bio problem

Santjago

Mozda da pogledas nesto od Daiwe..tipa Daiwa Amorphus Bolo Power VPT ili Team Daiwa Italy Advanced Extreme...

Danijels

A bio bih zahvalan ako nije protivno pravilima foruma da mi napisete i gde bih u Srbiji mogao naci stapove koje ste mi predlozili? Nove samo. Ako ne, onda u PP.
P.S. Niko mi do sada nije predlozio Tubertini Level Tech 7700CC, koji je meni zapao za oko. Jel' ne ispunjava neki od kriterijuma sa popisa ili je nesto drugo u pitanju?
Hvala svima unapred

neske

Ovde već ima dobrih predloga ali 'ajde da se i ja priključim :)

Nekoliko predloga. Prva dva su oko 13000 RSD. s' tim da je Tubertini obično par stotina RSD jeftiniji ali ovo je nebitno za štapove koji su preko 10000 RSD.

Prvo Falcom Majestic. Verovatno jedan od najbržih štapova koji se trenutno mogu naći na našem tržištu.
Brz, jak, prilično dobro balansiran za bolonjez. Prednost je da on ima značajno tanji blank u odnosu na Cosmos.
Loše strane? Ovo je ipak prilično krut i jak štap, to znači da kod zamaranja treba malo više truda i pažnje kao i kod svih bolonjeza (posebno onik brzih i krutih), to znači da je "mrtav" ugao nešto što se ne toleriše. Slabije se snalazi sa lakšim montažama... mislim može... ali nije to to. Od ovog štapa teško da možeš očekivati neku naročitu progresivnu akciju.
Nekada je bio na lošem glasu da "voli" često  da puca (kao prenapregnut karbon i ta priča). Probao sam ovaj štap više puta, cepao jake kontre i štap se čini sasvim sposoban za grublju upotrtebu. Njegov vlasnik je cepao još jače kontre, iste kao sa Trianom pedesetgramcem. U principu, ovaj štap možćeš da polomiš u slučaju neke kardinalne greške (kao i većinu bolonjeza).... bar koliko sam ja uspeo da zaključim.

Zatim Tubertini 7705CC. Lep štapić, posebno za te pare. On je takođe nekih desetak grama ispod granice od 200g. Solidno brz. Po meni sasvim dovoljno brz. Sasvim solidno balansiran. Ima više nego pristojnu progresivnu akciju. Za ovu klasu štapova on odlično odrađuje ribu. Od štapova koje sam ja probao ( a koji su za nas obične smrtnike), retko koji ima ovako dobar balans brzine i progresivne akcije. Ukoliko te ovako nešto interesuje onda zaboravi na Majestic, on je neka sasvom petnaesta priča.
Ima tanak blank, dosta tanji od Cosmosa. E sad, oprema mu nije baš nešto ali korektno radi posao (koliko para tolikjo muzike).
Za nekoga bi možda bio mali problem to što ima "običaj" da se malo "pokloni" prilikom jake kontre na velikoj daljini sa teškom montažom. Ništa preterano problematično, ovo je posledica progresivne akcije.
Interesantno  da je je upotrebljiv za plovke od 1.5 i 2g, daleko upotrebljiviji od Majestica.

Za Tubertinija možeš se obratiti kolegi Vradojičiću, on ga ima i koliko sam shvatio zadovoljan je sa ovim štapom.

E sad, šta je tebi bitnije, "univerzalnost", progresivna akcija, zamaranje ili sirova brzina i snaga?

P.S.

Da sam na tvom mestu ja bih i Shimano Technium EX TE5 uzeo u ozbiljno razmatranje. Zaboravi CX seriju, ovo je neka sasvim druga priča. Piše da je do 20g ali u ruci on deluje mnogo jači od toga. Dosta je brži,  krući i  na teškim montažama se dosta bolje ponaša od prethodnih serija. Pokušaj negde da probaš ovaj štap. Pre neku sedmicu smo ga testirali na Drini (na žalost ne i na ribi) i ja sam bio prijatno iznenađen. Zaista nisam očekivao da se ovako lepo ponaša na plovcima 8-9g za štap koji je deklarisan na težinu bacanja 20g. Cenim da može da se nađe za oko stotinak evrića. A težina bi trebalo da je ispod 180g.

Trabucco Energhia je izvan zahtevanih osobina (teži je od 200g a i cena je verovatno malo preko... ili nije?), ali je ovo odličan štap (za te pare) i dobro balansiran tako da mislim da tih dvadesetak grama ne bi trebalo da pretstavlja prevelik problem, posebno što ima jedan od tanjih blankova.

E sad, pecao si sa bolonjezima. Sad samo treba da probaš i odabereš ....

I naravno uobičajen komentar. Pregledaj štap, protresi, bla bla bla bala.... nije ti prvi štap. Već znaš proceduru.

Danijels

Hvala svima, a posebno Neske-u za ovakav iscrpan i detaljann post-odgovor. Takodje, cekam i ja da se javi gospodin Vradojicic jer sam procitao da ima Tubertini.
Ja na zalost trenutno a i vec duze vreme ne zivim u Srbiji. Ali 4-5 puta godisnje odem do porodice. Uskoro cu ici pa zato da vas jos jednom zamolim ako znate gde bih stapove koje ste mi predlozili u okolini Bg mogao da pogledam i kupim?
Hvala jos jednom.

vradojicic

Resenje tvojih problema po meni je Tubertini Level Tech 7105 SP, starija serija, ali od ovih koje su izasle u poslednjih 10 godina kod Tubertinija, to je najbolji bolonjez.
Prodaje ga neko na KP, novog, pokusavao sam porukama da uspostavim kontakt ali nisam uspeo. Zovi.
Ja nemam Level Tech 7705 CC, vec stariji model, bez CC, odlican stap, moze odraditi sve sto si naveo. Oprema solidno radi posao ali je krdzava.  Neske je lepo rekao, sa 9gr i na vecoj daljini, lepo ce da se nagne ali ne smeta, najuniverzalniji je, odradice sve od 2-9gr s tim da mu je 7, 8gr optimum, preko radi ali vidi se da nije bas to to.
Cosmos imam, i to sa Fuji Alconite, strasan stap, ali pocinje i meni, koji ga toliko volim, da smeta debljina rukohvata. On je za plovke iznad 4, 5gr, do 10gr optimum. Majestic je zaista tanji, da nije bas onoliko krut bio bi i bolji, ali dobar stap, nije za pocetnike, treba da se zna rukovati i prihvatati riba bez meredova, npr. iz vode i nema problema.  Falcone ne krasi najbolji balans, Cosmos se time i ne moze bas podiciti, nije los ali ima mnogo boljih.
Jos jedan predlog, Shimano Speedmaster AX TE 5-500GT... Uz onaj Tubertini koji sam prvo naveo, najbolji izbor. Strasan stapic, i snaga i balans i masa od 180gr, punih 5m... Delova rezervnih nema.
Ali licno bih sebi uzeo onaj Tubertini Level Tech 7105 SP. On koliko znam ima i Fuji karike i Alps halter, oprema mu je  odllicna, blank ima snage, odlican je balans, ima i dusu, tanak u rukohvatu, lep...
Ali kao osetno jeftinija i varijanta koju ces lakse pronaci je ovaj Speedmaster Te 7-500 GT, ali se meni navedeni TE 5 mnogo vise svidja. Sa TE 5 smo na Drini pecali, plovci 8-12gr, i manje odradjuje fantasticno, najloni 0.16/0.14mm, imali smo skobalje do 2.5kg, mladicu od 5kg, mrene, plotice, stap je strava.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Teme sličnog naslova (10)

9274

Odgovora: 115
Pregleda: 65950

6941

Odgovora: 65
Pregleda: 50894

5817

Odgovora: 806
Pregleda: 219973

13185

Odgovora: 203
Pregleda: 134322

1226

Odgovora: 6974
Pregleda: 2349243

12609

Odgovora: 839
Pregleda: 277079

17848

Odgovora: 462
Pregleda: 202881

3236

Odgovora: 270
Pregleda: 150517

30797

Odgovora: 2
Pregleda: 5531