Moderni "klasična dubinka" štapovi

Započeo mi-ne, 20 Septembar 2018, 00:51:11

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mi-ne

Proizvodjaci stapova, pa i sami trgovci stapove za dubinski ribolov su razvrstali u kojekakve novoizmisljene kategorije, pa se cesto i sami pitamo sta osta od klasicne dubinke.
Naravno ima ih.
Pustimo teleskope od 2 ili 3 crvene i pozabavimo se modernim, skupljim ili skupim stapovima te namene.
Kakva iskustva imate sa njima? Preporuke.
Da ne dodje do zabune odmah na pocetku, pisemo o onim stapovima na cije vrhove proizvodjac daje garanciju.
Evo jednog dvodelca do koga sam dosao, a proizvodjac daje pet godina garancije. :cool:
Kogha Classy Angler Sensitip.
50 gramac, kada mu promrdam vrh moram da sacekam da se smiri.
Idealni uslovi su stajaca voda, bez vetra.
Klasicna dubinka-olovo, predvez, udica.
Ako neko bas mora ide i lagana hranilica.Da ne bude zabune naslov filmu (...feeder, metod feeder...) su dali ovi tipovi sto su napravili film.
Proizvodjac u katalogu za ovaj stap ne spominje feeder, ali ni laka hranilica nije problem.

orka

Moderna dubinka je fider a klasična dubinka je teleskop ili stara dvodelna germina sa klasičnom hranilicom lubeničarkom i sa dodatnim olovom ako se peca na brzim tekućim vodama.
Ko je ozbiljno ili ozbiljnije pecao,koristio je hranilicu lubeničarku pod obavezno..Nije tačno da su klasične dubinke bile isključivo bez hranilice.
Taj štap je po svim karakteristikama neka varijanta fidera i to dvodelnog ali bez mogućnosti zamene vrha.Da li će se koristiti hranilica ili ne,stvar izbora.
Neuporedivo je bolje uzeti klasičan fider sa izmenjivim vrhovima.Štap je tada univerzalniji i pokriva više situacija. Ne kažem da je taj štap loš i sigurno može odlično poslužiti u određenim situacijama.

ibanezi

 Moderni štapovi za dubinsko pecanje su i šaranski parabolici, specimen pike, zander, barbel i catfish štapovi, surfcasting štapovi... Zar oni nisu za pecanje dubinskom metodom?

Dva vuka

Zaboravio si varaličarske štapove pobratime  :cheesy: Imam varaličarac 3,30 m tb 20-80 gr moderate akcije  i ne vidim nikakav razlog zašto na njega ne mogu montirati sistem za dubinku , osim što ću izazvati zgražavanje kod " braće po oružju "  zbog   " svetogrđa" ... al za to me zabole baš  :lol: Uglavnom , nikad nijesmo imali moćnija i specijalnija oruđa za ribolov kao sad ... problem je samo u tome što će za nekoliko godina biti teško objasniti klincima čemu u stvari sve to služi  ... oni ionako već rađe pecaju na igricama   :wink:  Malo me zbunjuje naslov teme , pošto je meni nekako moderno i klasično u suprotnosti , i više mi se odnosi na pristup ribolovu , nego na sam štap , al ajde .... ako je to novi pravac , ja pozdravljam  smiley033
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

marina1983

Kako sad to, pa zar nismo zaključili da su  fideri idealni za dubinku  :lol:
A moram malo  :cheesy:  smiley287

Dva vuka

Pa nisu svi Bato , nisu svi ... al moja Fatima jeste  :cheesy:  Uglavnom , čim utopimo onaj "čučavac" i ti nakupuješ 200 kompleta , verovaću i tebi  :cheesy:  smiley286 smiley287
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

mi-ne

Klasicno ne znaci muzejsko.
Moderni klasicna dubinka stapovi su stapovi izradjeni od modernih materijala, savremenom tehnologijom izrade.
Sto znaci lagani, elegantni sa svim karakteristikama koje ocekuje pecaros u danasnje vreme.
Pod "klasicna dubinka" je zamisljena montaza koja se zabacuje- olovo, predvez, udica.
Nakon mnogo godina iskljucivog varalicarenje odlucio sam da se vise posvetim dubinkarenju. Shvatio sam da je sve stapove koje imam pregazilo vreme.
Na mestu gde ja pecam (kraci izbacaji, mirnija voda) upotreba hranilice je besmislena (premda je svi drugi koriste) i odlucio sam da je za mene ono sto se nekada zvalo laka dubinka sa klasicnom montazom.
Upravo po toj logici je Askari izradio stap koga sam naveo.
Ignorisali su nove trendove (feeder, pilker, ledger...) izradili "ultra osetljivi" stap, podsetili su nas u filmu na klasicnu montazu i udri.
Uzeo bih jos jedan sa manje osetljivim vrhom (zbog vetra),a ovaj ima i jaku kicmu sto mi pomalo smeta.
Niko nista ne predlaze, zar svi imate feedere? :help:
Kako vam nije mrsko da se bahcete (nepotrebno) sa onim vrhicima. Ja sam se nakon kratkog druzenja sa ovim zazeleo teleskopa, kada pocnem da se pakujem.

marina1983

Dok ne utopimo čučavac zapamti da je rapala najbolja varalica na svetu to ti kaže neko sa pogolemim brojem istih.
Nemoj da te djavo nosi da se latiš neke druge :cheesy:
Bolje poradi na čučavcu nego što ćeš da dubinkariš lesatom a rekao bih da je on za to baš odličan
Isto kao kad bi rekao Davoru da mu nikako  ne stoje ona dva tvina na fiderima  :cheesy:

sasabosko

Ma koji varalicarac ne moze za dubinku, samo treba se navici, godinama njima lovim, svaki ima dobrano dana dubinke iza sebe :lol: Ja ne znam sta moze biti osetljivije, od varalicarca i kanapa, optimalne snage za uslove na vodi, oseti se svaki cvk, samo izabrati karakteristike koje odgovaraju nacinu ribolova i ribljoj vrsti. U danasnjoj ogromnoj ponudi varalicaraca, to nikako nije problem, jer postoje ogromne razlike izmedju njih. Ja sam i match stapom bacao 20gr olova, nije on u hendikepu nigde, sem velike duzine, moj topli savet gledajte stap, ne sta pise na njemu. Recimo da pecam smudja opterecenjima 50-60gr, gadjao bih float stap na 3,6 te snage, naravno odabrao medju njima, od fidera u vrhu jaci, moze plovak, olovo, konstruise se za sarane, laganiji, samo 2 dela, st o`S vise. Ima jacih slabijih, licno imam averziju prema stapovima s vise od tri dela  :no:
Znoj nilskog konja je roze boje

slob

Citat: sasabosko poslato 21 Septembar 2018, 12:18:51
.......... samo izabrati karakteristike koje odgovaraju nacinu ribolova i ribljoj vrsti.......
Ovo, što kaže sasabosko, i još po nešto što uglavnom zavisi od ličnog afiniteta i dubine džepa je cela mudrolija oko kupovine odgovarajućeg štapa.
Pri tom u spomenute karakteristike obavezno spada dužina, akcija i težina bacanja. Bez obzira čemu je štap namenjen i deklarisan od strane proizvođača bitne su njegove osnovne karakteristike.
Nažalost, prilične probleme stvaraju netačna deklaracija težine bacanja i u velikom broju slučajeva potpuno odsustvo deklarisanja akcije, kao i to da je kod modernih štapova nedovoljna samo jedna odrednica za akciju. Potrebne su najmanje tri;akcija vrha, srednjeg dela i donjeg dela štapa. Jako retke su takve deklaracije akcije štapa. U zadnje vreme se smatra da deklarisanje namene štapa podrazumeva potrebnu akciju štapa. Treba izabrati samo težinu bacanja. Ovo međutim znatno otežava procenu mogućnosti tih štapova za neke druge namene.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

mi-ne

Citat: sasabosko poslato 21 Septembar 2018, 12:18:51
... moj topli savet gledajte stap, ne sta pise na njemu.

Ja sam za to da se za pocetak gleda sta pise na stapu.
Da mu se bas da prilika, a njegovo je da tu priliku iskoristi.

mrjr

Ne može se isti štap koristiti za varaličarenje smudja i dubinku za smudja,ustvari može tehnički gledano,ali je besmisleno i neproduktivno.Varaličarski štapovi imaju karakteristike koje idu ka tome da omoguće dobru detekciju kroz prenos vibracije do ruke,a dubinski detekciju kroz vizuelno registrovanje ,Zatim, varaličarskim štapom udaramo kontru odmah po detekciji udarca i treba da zabijemo udicu u vilicu,a dubinskim dajemo kontru kada je mamac već u grlu smudja i zabijamo udicu u meko tkivo grla,ili škrge,najčešće.Kod zamaranja dubinskim vučemo i pozamašno olovo,osim ribe,...

mi-ne

Mnogi otvore oprugu na masinici, pa je svejedno kakav je stap.

vladimir022

Ja licno okacim kariku na najlon + klizni sistem.. tako ima lufta da lepo proguta, a moze se pecati i sa drskom od metle.. osecaj pri vadjenju je vec druga stvar

Послато са SM-G960F уз помоћ Тапатока


slob

Hahaha....  Pa ne može se pecati drškom od metle!
Osnovna osobina štapova za pecanjhe ribe, za razliku od obične motke, je elastičnost. I to specijalan oblik elastičnosti koja je pri vrhu veća a krećući se prema drški sve manja.
Zakačenu ribu treba i izvući na obalu. Pri tom je zamoriti da u kritičnom trenutku ne bi otpala sa udice. To sa običnom motkom, drškom od metle, nije baš moguće.  :cheesy:

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Teme sličnog naslova (10)

12609

Odgovora: 833
Pregleda: 270493

6941

Odgovora: 62
Pregleda: 46129

5817

Odgovora: 792
Pregleda: 211554

1226

Odgovora: 6948
Pregleda: 2325510

9274

Odgovora: 115
Pregleda: 62936

13185

Odgovora: 203
Pregleda: 130380

42

Odgovora: 6182
Pregleda: 1290332

3236

Odgovora: 261
Pregleda: 144330

9285

Odgovora: 71
Pregleda: 67276