NAUTIKA > Sonari

Pitanja u vezi rada sa sonarom/fishfinderom

(1/63) > >>

Srđan:
Pozdrav,

Evo ovdje sam namijenio prostor za sve nejasnoće u vezi rada sa fishfinderom. Ovdje možete pitati što želite, pa ćemo pokušati rješiti enigme! :cheesy:

Pozdrav
Srđan

tyger:
Mene interesuje sledeće: Imam sonar Eagle cuda 128 i rekao bih da je za moje prohteve vrlo solidan s obzirom da  sonar uglavnom koristim da na početku nove sezone ispitam mesta na kojima sam pecao lane,jer kao što znamo Dunav zna da nanese za kratko vreme pesak tako da isto mesto ne možemo da prepoznamo posle velike vode toliko se zaspe sa peskom.Međutim,ima druga stvar što me zbunjuje kod mog sonara a koliko sam čuo i kod mnogih drugih.Primer: U priobalnom delu sa dosta granja na oko 2M dubine veslom izbućkam toliko da nema šanse da i žaba ostane tu a kamoli riba,i nakon toga spustim sondu a na ekranu pokazuje ribe i ribe !! :question: Znači da definitivno lažno pokazuje ribu,kako onda da znam šta je stvarno riba kad pretražujem mesta za pecanje :question: :question: :question:
Nadam se da će mi neko objasniti to.

Panonski Mornar:
Koliko sam ja upoznat sa problemom svako pomicanje grane ili bilo kojeg predmeta pod vodom sonar registrira kao ribu to sam  od mnogih ribičaa čuo imam sonar i neslužim se njime samo intuicija me vodi njoj najviše vjerujem  :bye:

Srđan:

--- Citat: tyger  07 Mart 2009, 16:06:03 ---Mene interesuje sledeće: Imam sonar Eagle cuda 128 i rekao bih da je za moje prohteve vrlo solidan s obzirom da  sonar uglavnom koristim da na početku nove sezone ispitam mesta na kojima sam pecao lane,jer kao što znamo Dunav zna da nanese za kratko vreme pesak tako da isto mesto ne možemo da prepoznamo posle velike vode toliko se zaspe sa peskom.Međutim,ima druga stvar što me zbunjuje kod mog sonara a koliko sam čuo i kod mnogih drugih.Primer: U priobalnom delu sa dosta granja na oko 2M dubine veslom izbućkam toliko da nema šanse da i žaba ostane tu a kamoli riba,i nakon toga spustim sondu a na ekranu pokazuje ribe i ribe !! :question: Znači da definitivno lažno pokazuje ribu,kako onda da znam šta je stvarno riba kad pretražujem mesta za pecanje :question: :question: :question:
Nadam se da će mi neko objasniti to.

--- Kraj citata ---

Tyger,

Eagle Cuda 128 je u svoje vrijeme bio dobar jeftini fishfinder, ali osim što je skrominijih karakteristika malo ga je i vrijeme pregazilo jer je tehnologija ipak išla nešto naprijed.Što se tiče tvog primjera njega je lako objasniti:
Ti kada veslom izbučkaš vodu osim nekih "mikrovirova" o tom djelu izbučkane vode i okolo njega se generiraju mjehurići zraka. Sami virovi već stvaraju odraze koje fishfinder prepoznaje, a vjerojatno neke od njih detektira kao ribu, ali u ovom slučaju mnogo prije će prikazati ribu umjesto mjehura zraka. Ukoliko se zna da je upravo mjehur zraka ono što ribu čini najviše vidljivom za fishfinder onda će mjehure zraka određenih veličina fishfinder prikazivati kao ribe određenih veličina. Sonar ne zna da li je to riblji mjehur ili je to "samostalni" mjehur. Kolike će veličine ribe sonar prikazivati ovisi o broju radnih frekvencija i veličini pojedinog mjehura, što znači da će "dual-beam" fishfinder prikazati više ribe od "single-beam" fishfindera umjesto mjehura generiranih veslom (u tvom slučaju) prvenstveno zbog toga što je kod dual-beam fishfindera snop širi i šta fishfinder može raspoznati više veličina zračnih mjehura!  :takoje:

Nadam se da je ovo malo razjasnilo tvoje nedoumice smiley003

Pozdrav
Srđan

Mačak:
Šta li znaće ove pune crne ribice a što ve prazne ?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju