• Military Shop
 • PKVM sistemi
 • D.A.M.rs - prodaja ribolovacke opreme nemackog proizvodjaca DAM
 • MG Servis
 • Vodomar.rs
 • Lov i ribolov
 • Carp Mania - sve za takmicarski i rekreativni ribolov
 • Fanatic Tackle Shop
 • VBA Soft Lures
 • Ribolovacka oprema i sve za pecarose
 • Majice i duksevi Vukovi sa DUNAVA
 • Capriolo

Autor Tema: Humminbird software  (Pročitano 6122 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Srđan

 • Babuškar
 • *
 • Vuk od: Sep 2008
 • Lokacija: Split
 • Poruke: 73
Humminbird software
« poslato: 05 Mart 2009, 22:32:59 »
Pozdrav svim Vukovima, :smiley:

Pišem nešto za Web, pa sam to odlučio prvi put postati ovdje jer možda nekome bude zanimljivo, a može se nešto i naučiti iz teksta. Ovo je naša "skraćena" objava o izlasku novog Humminbird software-a. Ja sam je dosta skratio, pa sad eto čitajte kome se čita, valjda će biti zanimljivo! Ako je što nejasno pitajte! :wink:

Kako mnogi korisnici možda i ne znaju, od prije jedno godinu dana razvojni inženjeri u Humminbird-u počeli su skupljati informacije od korisnika koji su imali neke prigovore na Humminbird-ov 2D «downlooking sonar». Marketing i inženjering Humminbird-a radio je doista intenzivno skupljajući sve vrste prigivora i savjeta od strane korisnika. Svi prigovori na 2D fishfinder mogli su se svesti na jedno, a to je bolje praćenje mamca kod vertikalnog načina ribolova i masnije ocrtavanje ribe, odnosno odraza koji plutaju između površine i dna. Osim toga, postojale su i pritužbe na rad u dubljim vodama. Kako je već prije navedeno tijekom više od godinu dana informacije su se sakupljale i obrađivale, te je rezultat ova nova izvedba softwarea koja će zasigurno vidljivo popraviti performanse Humminbird uređaja kod svih onih korisnika koji su okarakterizirali Humminbird-ov 2D kao lošijim proizvodom u usporedbi sa nekim konkurentskim proizvodima (ne spominju se nikakvi «brandovi»). Potrebno je napomenuti da se veći dio korisnika izjasnio: «ja ne bi ništa mijenjao!», ali eto Humminbird želi zadovoljiti i zadržati što veći broj svojih korisnika. Na novom software-u radilo se nešto više od godinu dana i upravo ova trenutno nova verzija software-a zadovoljit će sve one koji su imali pritužbe na rad 2D konvencijskog (downlooking) fishfindera. U USA povodom lansiranja novog «update-a» održava se niz seminara na kojima se objašnjava novi način rada i sposobnost novog software-a da vidi gotovo sve što se nalazi u području pokrivanja fishfinder zraka. Detalji koji se mogu vidjeti na ekranu pri radu sa novim software-om su zaista nevjerojatni i superiorni u odnosu na bilo koji fishfinder na tržištu u ovo vrijeme. Zato bi se malo veća pažnja željela posvetiti ovom novom downlooking software-u.

Slijedi «kratko» objašnjenje čitavog procesa uvođenja nove verzije software-a za Humminbird proizvode:

Humminbird konstatno «traži» područja kod svojih proizvoda gdje se proizvod kao takav može još usavršiti. Ovo se radi baš zbog toga da Humminbird bude siguran da ima najbolji proizvod u klasi na globalnom tržištu. Iako možda mnogi čitatelji i ne znaju, Humminbird je od 2006. godine povećao broj sponzoriranih ribara čak više od 350 %, a broj autoriziranih dealera više od 200 %. Velik dio sponzoriranih ribara (više od njih 300) ima za zadatak promociju Humminbird proizvoda, ali i zahtjevno terensko testiranje i kontrolu novih proizvoda. Osim toga, posebni timovi inženjeringa i marketiga prate konkurentske proizvode. Nakon niza ulaznih informacija i izvještaja iz svih svojih raspoloživih izvora u Humminbirdu je odlučeno da se downlooking fishfinder mora poboljšati jer znatniji (ne i veći) dio korisnika to želi. Poboljšanje downlooking fishfindera je postavljeno za cilj, odnosno potrebno je stvoriti konvencionalni fishfinder superiornih karakteristika u odnosu na bilo koji proizvod na tržištu. Mnogo se polemika i razgovora vodilo sa korisnicima koji su kritizirali Humminbird fishfinder, a radilo se i na nizu terenskih (praktičnih) testiranja i komparacija. Nakon zaista mnogo povratnih informacija,  svi podaci su obrađeni, cilj je postavljen a rezultat jest sada nova izvedba software-a koja je dostupna kao besplatna nadogradnja za sada za samo određene modele. Marketing i inženjering radili su dosta intenzivno na razvoju novog software i dosta duga, ponajviše zbog toga što Humminbird nije želio izgubiti stare karakteristike svojih proizvoda, odnosno one karakteristike koje mnogi korisnici vole.


Kada je napravljena prototip izvedba novog software, dana je na korištenje mnogim korisnicima koji su imali prigovore. Nakon sakupljanja prvih povratnih izvještaja, mišljenja o novom software-u su bila više nego pozitivna, odnosno korisnici su bili zaista oduševljeni detaljima prikaza i novim performansama praćenja mamca. Novi software je na mnogo lokacija «izašao» na testiranje, kod mnogih korisnika i grupa, te doslovno niti jedan korisnik nije ostao začuđen odličnim performansama novog software-a. Iako ove sve ovdje zvuči možda dosta jednostavno, testiranje software-a je bio dugotrajan proces i prototip verzija je mnogo puta usavršavana do najsitnijih detalja. Na kraju krajeva, mislimo da je Humminbird napravio strahovit pomak naprijed, a ostaje da tržište prosudi koliko su performanse kvalitetne.

Primarna zadaća novog software-a je bila praćenje mamca, većinom kod okomitih tehnika ribolova. Ostale prednosti su bolji detalji strukture dna i ribe. Kod novog software je dodana jedna nova stavka u «Sonar» izborniku. Nova stavka se zove «TVG» koji se može uključiti ili isključiti u izborniku. Svi Humminbird proizvodi koriste TVG. Za one koji ne znaju TVG je skraćenica engleskih riječi «Time Variable Gain» što bi u prijevodu bilo «vremenski promjenjivo pojačanje». Značajna odlika TVG-a je da normalizira odnosno namješta odraze fishfindera po amplitudi u svrhu kompenzacije razlika u dubini. Primjerice, ukoliko se koristi konkurentski proizvod (ne spominje se nikakav određeni «brand») koji ne koristi TVG detektirani bass od 4 kila na 3 metra dubine i u ista vrijeme detektirani isti bass brat blizanac na 15 metara dubine bit će različito prikazani odnosno ovaj koji je na tri metra bit će veći zbog razlike u dubini. Kod Humminbird fishfindera koji koriste TVG ova dva bassa bit će «veličinski» prikazani potpuno jednako jer TVG manje pojačava bliže ciljeve, a kako udaljenost raste pojačanje je sve veće i veće. Lošija strana uporabe TVG-a je da zbog spomenute kompenzacije odnosno kako bi se reklo «normalizacije odraza sonara» postoji određena redukcija u sveukupnom intenzitetu povratnog signala (jeke odnosno echa). Zbog toga pri uporabi TVG-a ponekad nije moguće stabilno prikazati mamac i/ili ribu i zbog toga su Humminbird prikazi zaista najčišći prikazi fishfindera na globalnom tržištu.

Novi software osigurava više fleksibilnosti u radu nego ijedan drugi proizvod na tržištu. Ukoliko korisnik želi čist ekran/prezentaciju odabrat će TVG što je u pricipu ono kako i Humminbird uređaji rade sa starijim izvedbama software-a. Ovakve postavke su i najbolje za rad u vrlo plitkim vodama što u principu objašnjava zašto su Humminbird proizvodi i vodeći u Svijetu kod ribara koji love u plitkim vodama.  
Međutim, ukoliko korisnik želi stabilno praćenje mamca, i želi prezentaciju sa svim mogućim detaljima podvodnog ozračenog svijeta TVG funkciju će u izborniku moći isključiti. Slijedeći ovakav pristup Humminbird je osigurao mnogo fleksibilniji uređaj od konkurentskih proizvoda. Uporaba fishfindera bez TVG-a povlači za sobom i povećani površinski sloj što se kod Humminbird proizvoda može lako namjestiti po volji u izborniku. Slijedi nekoliko slika koje će prikazati ono što se može očekivati od prikaza bez TVG-a.

U trenutku pisanja ovog teksta zaista se nema informacija kad će update izaći za koji proizvod, ali trenutno je dostupan za slijedeće proizvode:

768, 787c2, 787c2i, 788c, 788ci, 797c2, 797c2i, 798c, 798ci

917, 955, 957, 997

1155, 1157, 1197

Pardon na duljem postu, ali htio sam dosta toga reći i nadoknaditi vrijeme jer me dulje vremena nije bilo! :cheesy:
 jarak TVG isključenJarak TVG ONIzbočina TVG OFFIzbočina TVG ON

Nekoliko detaljnih prikaza podvodnog drveća (TVG OFF)

Isto drvo kao i ovo prije samo TVG uključen.

Igra sa pojačanjem prijamnika sonara (osjetljivost). Pokazuje i dinamiku pri isključenom TVG-u.

Tvornički postavljena osjetljivostMaksimalna osjetljivostEvo i nekoliko primjera prikaza ribe (TVG isključen):

sa širokom zrakom;sa uskom i širokom zrakom u blendirajućem načinu prikaza (neki ga zovu "mix mode")Široka zraka naspram uske:I na kraju, možda najzanimljivije - praćenje mamca - verticall jigging! :cheesy:

:cool:

:thumbup:

smiley003Dosta impresivni prikazi! :tongue:

Van mreže starmarster

 • Kederaš
 • *
 • Vuk od: Okt 2012
 • Lokacija: Donji Milanovac
 • Poruke: 9
Odg: Humminbird software
« Odgovor #1 poslato: 23 Februar 2014, 10:13:15 »
Da li u Srbiji postoji servis za humminbird?

 

 • List Ribolov
 • Smuki Mrdalice
 • Sportski Ribolov
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing