Varaličarenje soma na kašiku

Započeo Mangup, 11 Januar 2016, 13:33:20

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

sasabosko

Bas to i jeste poenta, od 100 provlacenja, jedno se pogodi kako treba. Nije problem tezina kasike, vec rad i oblik koji lovi. Imao sam neku bakarnu Lav od 30gr mislim oko 8cm, isla je jako plitko, resavao sam to dodavanjem olova 10gr na predvez i lovila je. Bez otezanja nikad nista, inace kasikarenje je pogubno na dubini s preprekama, inace varalica koja ce sigurno potisnuti dzig iz mojih ruku, makar ako nista drugo, ne treba puno koncentracije, opusteno :ok:
Znoj nilskog konja je roze boje

Germina

Te što gaze plitko su savršene za džig kad som kupi sa dna i nema ih potrebe otežavati....recimo lomljena FD 55 koju pustiš da padne na dance, relativno oštar džig, pa lelujavo propadanje sa zadrškom...još ako mu potrefiš mesto gde leži eto akcije i reakcije  :cheesy:
Čarobna formula glasi... Riba+lokacija+prezentacija  :wink:

sasabosko

Jeste, no sta cemo sa snagom vodenog toka, koji ce istu izbacati na povrsinu ako je lagana za svoju velicinu, sta cemo ako je dubina 4m, a ona ide 70-80cm, mora se spustiti, ili ista oblikom a teza :takoje: Kod nas retko naci, retko ko nabavlja teze od 40gr, a i ako nabavlja oblikom velike pa tezina i ne igra ulogu :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

Germina

Koristio sam uspešno duplu LAV 22g i FD55 godinama na virovima dubokim 6-7m sa jakim strujama vodeći ih tako kako opisah a ponekad samo pustiš da padnu na dance i blago ih cimkaš dok ih struja nosi....sve dok ne počneš da ih povlačish ravnomerno mašinicom neće se podići u gornje slojeve.
Teže kašike ćeš lakše i da pokidaš u takvim situacijama....generalno više džigujem sa kašikama nego što ih vučem sporo i ravnomerno i takav pristup mi se pokazao kao produktivniji....obično udari kad krenem sa ponekad jako oštrim džigom u vis.
Gde ima puno loma, stavim veću jednakokraku sa repom od silikonca da još sporije propada i manje kači i manje problema imam nego sa teškim kašikama kamikazama  :cheesy:

sasabosko

Razumeo sam, i isto radio kad bacim blago uzvodno i navodim je prema mestu, no sta radis kad je bacas nizvodno od sebe, jer drugacije ne mozes prici, to je momenat kad moras je otezas. Ne ide olovo da predvez, nego na osnovnu pre njega, tako da ono prvo pada a kasika za njim :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

Germina

Baš ne znam ni jedno mesto na Z, Moravi i Ibru gde sam prinudjen da zabacujem isključivo nizvodno....zabacim uzvodno na 2 sata, na 1 obično padne na dance i krenem sa džigom, na 12-1 obično udari, posle 1 nema šta da tražish jer struja izdiže kašiku sem ako je som pratio pa je pokupi u zadnjem trenutku. Sa težim kašikama bi kidao ko blesav...22g dupla je idealna.
A evo majstora sa Morave za uzvodno povlačenje kašike u struji  :cheesy:


srdjan 019

http://www.dam.rs/25-effzett-kasike Kasike po volji i nisu skupe ko ove od 20 i kusur evra , efzet izgleda lovi u svim vodama , kad i u ovim nasim siromasnim vodama daje rezultate mogu zamisliti sta bi bilo na ovim vodama bogata ribom . Nacin vodjenja kasike mislim da zavisi od trenutne situacije na vodi , nekad dobre rezultate daje sporim ravnomernim vodjenjem i drljanjem po dnu , nekad kratkim cimanjem stapa , nekad klasicnim dzigovanjem na dnu ponekad i u gornjem sloju vode . Naravno najbolja i najlovnija mi je ona kasika koja mi tog dana da prva ribu , menjam je iskljucivo ako je posejem u vodi .

Zaboravih , ovaj decko sa poslednjeg snimka mislim da je pre par godina imao soma od oko 100-ke na stapu u Poreckom zalivu , ima valjda negde neki snimak.   

sasabosko

Srdjan Vujicic iz Paracina, ima dosta klipova njegovih na YT, inace parnjaci bas u istom momentu verujem da je jako redak snimak. E, ja godinama imam jednu poziciju gde ne mogu se pomerim s mesta, nizvodno na oko 25m daje ribu, a ne mozes prici sa strane, obrasle obale i nepristupacne. Ovde gde oni pecaju, pozicija idealna, mrtva voda ispod ostrva, po pravilu uvek daje ribu koja odmara u mrtvoj vodi, a kad krene da lovi samo se pomeri u brzak, ispod ostrva po prvilu rupa gde se povlaci po niskom vodostaju, skolsko mesto. Inace iz iskustva znam da u takvoj mrtvoj vodi mozes voditi varalicu kako zelis jer gotovo stoji, recimo problem bi im bio da hoce da spuste na dno, a bacaju levo i desno od sebe, tu u protoku je voda izbacuje na povrsinu :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

srdjanpn

Srdjan je iz Cuprije,sportski ribolovac,snimci su stari par godina a ova lepa mesta su posle rada strujarosa i grabuljasa odavno prazne rupe.

srdjan 019

Nazalost sva ta izgledna mesta cesljaju i riboradice ! Na Dunavu mreze rade i kad sme i kad nesme .

longbow

Neme carobnih varalica u osiromasenoj vodi... :no: a Srdjanu svaka cast,njemu netrebaju varalice od 20 i kusur €vrica!

Germina

Baš ne znam ni jedno mesto na Z, Moravi i Ibru gde sam prinudjen da zabacujem isključivo nizvodno....zabacim uzvodno na 10 sati, na 11 obično padne na dance i krenem sa džigom, na 12-1 obično udari, posle 1 nema šta da tražish jer struja izdiže kašiku sem ako je som pratio pa je pokupi u zadnjem trenutku. Sa težim kašikama bi kidao ko blesav...22g dupla je idealna.
A evo majstora sa Morave za uzvodno povlačenje kašike u struji  :cheesy:Cuprijanac Moravac


...ovo su naši modeli...
Gornji desno kastmaster mi je prvi, kasnije sam se popravio..
Kašike probane pre farbanja, lelujaju kao prave..
Kastmasteri samo vrte, i debela kašika vrti 40ak grama je..Bobiska

Odlice kasike, to ce da lovi nema sta.

nadal

jel probao neko da menja trokrake na kasikama odgovarajucim jednokrakama sa olovnim otezanjem da ne rotiraju, a da u isto vreme manje zapinju za dno?

Teme sličnog naslova (10)