Signalizatori za ribolov soma

Započeo tonyboy, 03 Januar 2013, 22:43:38

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

marina1983

Jel ovi idu direktno na štap ?  Kako se fiksiraju?  Interesantno izgledaju daj još neki podatak . Cena domet ... smiley033
Danas uzeo materijal za držače, slike uskoro .

kobalt

da li ima neki klip kako ovo funkcionise

slob

Ima ih na youtubu.
Koliko sam ja uspeo da shvatim, predviđeni su za montažu na donji deo blanka. Sa plastičnom kopčom. Nemaju nikakav kontakt sa strunom i alarmiraju na principu inercionog senzora. Odnocno reaguju na potres. Podešava im se osetljivost. Ono što je dobro napaja se sa dve baterije 1,5 V,  AAA veličine, što ima popriličan kapacitet-trajnost. Ima zvučnu i svetlosnu signalizaciju. Ima modela sa vajerlesom, do 4 senzora, i bez njega. I ima još neke komande, nisam se baš upuštao u sve detalje.

Ono što je meni bilo interesantno je činjenica da je ovaj senzor namenjen za somolov. Zašto?  U principu bi mogao da posluži za lov bilo koje krupnije ribe.
A  možda zato što je pogodan za montažu na blank štapa koji stoji vertikalno u držačima. A to je valjda uobičajena pozicija štapova za somolov? Ako bi štapovi stajali pod uglom 60 stepeni, i svetlo i zvuk, obzirom na njihovu orijentaciju, ne bi bili optimalno usmereni prema ribolovcu.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

marina1983

Evo ih.


Spojene poruke: 10 Avgust 2018, 21:11:40


tonyboy

Platio sam ih sa poštarinom oko 220 eura. Komplet čine 4 signalizatora i baza dometa 100e
Montiraju se oko blanka, obično na dohvat ruke jer se mogu vrlo brzo drugom rukom skinuti i pospremiti u džep tijekom drila.
Uzeo sam ih prvenstveno za ribolov šarana na Dunavu sa obale, na način da su štapovi postavljeni u držače u obali, pod kutem od 45 stupnjeva na vodu.
Takav način ribolova mi je najzanimljiviji, međutim pecajući na zvonca a spavajući u šatoru, imao sam dosta noćne akcije koju bi propustio.
Pa sam često nalazio ili okačene šarane skroz lijevo ili desno, ili iskrižane najlone bez šarana.
Uglavnom, sada se nadam da ću te propuštene igrice svesti na minimum.
A također, poslužit će signalizatori i za pecanje soma, ali i za smuđa, štuke.... samo da stignu živi i zdravi.

Spojene poruke: 22 Avgust 2018, 13:53:24

Signalizatori su stigli
Malo je reći da sam oduševljen

Isprobao sam ih ovako na suvo ali ne sumnjam da je ovo početak jednog velikog prijateljstva.
Posebno će biti upotrebljivi za pecanje  šarana sa obale na Dunavu, iako sam ih uzeo prvenstveno za soma.

Sent from my iPhone using Tapatalk

marina1983


glos

Pošto ne volim baš baterije i dugmiće.
Uzeh zvončiće.
E sad. Pošto je kod zvončića problem što zveckaju pri svakom pokretu, izvlačenju, stavljanju mamca, zabacivanju ( kod zabacivanja mogu i da otpadnu ), zadao sam sebi u zadatak da ih nekako imam spremne samo za slučaj detekcije ugriza.
I polako sam smišljao, probavao, razne stvari na tripod kačio.
Dok nisam danas konačno savršeno osjetljiv, poput zvonceta na samom vrhu štapa, sistem. Ali odvojen pri svakom daljem baratanju posle ugriza, od štapa.
Nakon rastavljanja kišobrana, od onih žica sam napravio ovaj sistem. Prve slike pokazuju skraćenu varijantu koja prvo nije tako dobro reagovala, a drugo preblizu mi je bila prvim karikama, što je predstavljalo problem jer je onemogućavalo dovoljan stomak kod silka.

Druga, produžena varijanta radi perfektno.
A jednako se dobro i sklopi, uklopi u tripod.
Ono bjelo sa magnetićima na vrhu je tu da drži šipkicu, ispod koje se provuče silk.
Sve se obavi u par sekundi, i svaki put jednako reaguje, odradi.


Opruge su tu da pruže otpor napetom silku i po otkačinjanju da vrate sve na početne pozicije.
Ovo je ta druga, konačna, produžena i osjetljivija varijanta;

You know, when you f up all.

Bobiska

Hteo sam prosle godine da kupim neki signalizatir trzaja posto mi se cesto desava da se som javi bas onog trenutka kada skrenem pogled  :lol: , ko da gleda odozdole majku mu. Ne retko to su bas pristojni udarci. Posto nisam naso nista sto mi se svidja odlucio sam se za jedan prepotopski model signalizatora a to je plasticna alka kroz koju se provuce struna a postavlja se na strunu izmedju dva provodnika. Ako mi se svidi kako radi javljam.

Grbo

Kada ciljano cekas soma, batali signalizatore i sedi pored stapova. Brko zna da odnese stap za sekund, provereno u praksi.

sasabosko

Lepo kazes kolega, nemoras ni da gledas u stap, ni da imas zvonce, signalizator, cuje se kroz kad je konkretan udarac. Naravno pricam o sistemima s kanapom kao osnovom, najlon sam izbacio, pa se i ne secam. Najvaznije je da ti je stap na dohvat ruke, i da ti je drill stegnut toliko da ne kliza na kontri, nikako do kraja, onda leti stap. Zato ja nikako ne mogu da pecam s 3 stapa, nego sedim izmedju dva, ciji su vrhovi do 1m daleko. Bas da se nista ne desava, onda pecam kedere, il varalicarim. Ako I to radim, obicno sam na 2m najdalje, pa i to me je puno puta kostalo smiley033
Znoj nilskog konja je roze boje

dragan026

Citat: Bobiska poslato 04 Mart 2023, 09:05:27Hteo sam prosle godine da kupim neki signalizatir trzaja posto mi se cesto desava da se som javi bas onog trenutka kada skrenem pogled  :lol: , ko da gleda odozdole majku mu. Ne retko to su bas pristojni udarci. Posto nisam naso nista sto mi se svidja odlucio sam se za jedan prepotopski model signalizatora a to je plasticna alka kroz koju se provuce struna a postavlja se na strunu izmedju dva provodnika. Ako mi se svidi kako radi javljam.
Sta mislis o onim madcat signalizatorima,ja ih nisam uzivo pogledao a cuo sam da
da stap mora da stoji pod velikim uglom pa bi to bio problem za pecanje iz camca.Nije lose tako nesto za nocni ribolov.

Bobiska

Soma pecam iz camca a stapovi su mi malte ne ispod ruke ali po nekad desi se da ne vidim po neki udarac ribe sto mi se predpostavljate bas i nesvidja.
Dragane nisam video te javljace.

marina1983

Evo su ti par postova iznad novi i stari modeli

Bobiska

Nisam bio precizan, nisam ih video u zivo, to sam mislio. Video sam odavno i neke Kineske javljace ali mi stvarno ne ulivaju poverenje. Dok ne pronadjem neke koji mi se svide isprobalju ove primitivne, ko zna mozda mi se i svide.
Ma samo da krene sezona, peca mi se na oci nevidim.

Teme sličnog naslova (10)