Ribolov soma na sapun za brijanje

Započeo Vlada_bre, 27 Novembar 2009, 12:23:14

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Imre

sad sam jedan od prozvanih  :smiley:


probao par puta, na sam sapun ,nijedan trzaj, u kombinovan sa glistama  1 kom....


ovo je sve isprobavano na Tamišu ,Begeju i Tisi.sa obale...


ne smem da tvrdim da ne valja,ali kod mene se bolje pokazali mamci koji su pravili vibracije-pokrete


da sam imao prilike da više dana uzastopce budem dole ko zna ...
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

Đorđe-X

Samo jedan od 2,5 kg na sapun, inace 2011 godine nije bilo nesto somova.....( na Tisi) od 33-43 km
a  sta im nisam sve ponudio  :sad: :huh: a malih bezbroj ....

maric1

Citat: Imre poslato 02 Februar 2012, 20:36:31
sad sam jedan od prozvanih  :smiley:


probao par puta, na sam sapun ,nijedan trzaj, u kombinovan sa glistama  1 kom....


ovo je sve isprobavano na Tamišu ,Begeju i Tisi.sa obale...


ne smem da tvrdim da ne valja,ali kod mene se bolje pokazali mamci koji su pravili vibracije-pokrete


da sam imao prilike da više dana uzastopce budem dole ko zna ...Pa onda sapun i rovcina :)

maverick

probao sapun jedno 4-5 puta...nisam imao ni pecanje....nocu se u blizini lovio som na varalicu...ove godine budem mu dao malo vise vremena

god-ar

Ma sapunom pravite sapunicu za brijanje a soma pecajte na normalne mamke.
Nesto bas i nemogu da verujem da som hoce na sapun? Deluje mi kao prava ribolovacka...
Nemam ti ja pojma!...  Ali naučiću!!!

baćko

Probao sam  na  sapun  da pecam   ali nisam  imao  uspeha, e sad  ja sam  probao  sapun  za  brijanje i  domači braon  boje. Probao sam  više puta i nisam  imao uspeha verovatno  su  svi  somovi  bili  umiveni i  obrijani,  e sad ovaj  sa ukusom  belog  luka  ili  ribljeg  brašna  koji se uvozi  iz  bosne nisam  imao  prilike  da probam što neznači  da neću  probati,  nazvaču  drugarovog  kuma  da pošalje pa videćemo. Moguće je  da u  svakoj  od ovih  priča ima  istine,  no ja  soma nisam  uspevao  uhvatiti  do  sada  ni na jednu egzotičnu ili neku  čudno odabranu  varijantu ( creva kokošija  ili neka  druga,  pečeni  ili osmuđeni  vrapci  i kojekakve druge   smrdljive  đakonije )  svi  znamo  da je  som   svaštara i  da se hrani  svakakvim čudima  ali ja sam ga ipak  najviše  lovio  na  durboka, zelenu, laufericu,  školjku, ronca itd. Po meni najbolje je loviti  soma na mamce koji  su  aktuelni u određenom  vremenskom  periodu, npr.  ronac  jul-avgust,  bela i  lauferica  proleće iako  snop  lauferica  voli  i po najvećim  vručinama, žaba obično  najbolja pri proletnim  visokim  vodama i  to najbolje u stajačicama  koje  imaju   spoj  sa tekučom  vodom,  ronca  uzima  najbolje  u periodu parenja,  mislim  na ronce, tada lete i  dosta  puta  padaju  na vodu,  a  som  ima  verovatno  zapisano  u  genetici  šta  i  kada se događa u prirodi i to  verovatno  bolje od nas.  S'toga  ako  hočete  da hvatate ozbiljno  soma  tražite  ga  na mestima  gde se nalazi  u to   doba  godine,  prvenstveno  ga  pecajući na  mamak  ili mamace koje tada najviše uzima. One ostale  ekstravagantne i mirišljave  stvari-mamce koristiti  onda  kada  smo uskraćeni od  predhodno  navedenog. Jedna  mala opaska som  je po  inteligenciji vrlo  visoko  kotiran i mi  uglavnom  uspevamo  da ga  uhvatimo zato  što  je on  predator koji nezna  da ipak  postoji  neko  koga treba da  se plaši i  da će ga  to  koštati njegove  umivene i  obrijane  glave  i  brkova...   malo  šale :clap2: smiley010 smiley014

maric1

treba probati..uvek moze jedan stap da se zabaci na sapun..

limovac74

Jel taj sapun ostavlja trag u vodi(mislim na taj bosanski proizvod) da li uopšte ima svojstvo "domaćeg sapuna" od svinjskih masnoća... ili je to u stvari samo tvrdi valjak ....  :question: :question:
Kad Sveti Ilija nebom sine grom na dnu reke Dunava probudi se som.
Na dnu reke Dunava kiseli se rovac a na obali stoji mokri ribolovac.
Som je snažno povukao ko kamion FAP i odneo ribolovcu i udicu i štap...

maric1

Pa verujem da pusta miris koji je somu primamljiv//mozda ga treba uvaljati u neku masnocu ili neka creva da zasmrdi vise??

Plut

Jednom davno blinkao sam na shad rapa u izrazito plitkoj vodi i imao griz.
Bio je Som u pitanju oko 4 kg. Dok sam ga stavljao na nizalo dao sam štap s istom rapalom
kolegi Kruni da baca dalje dok ga ja svežem i u međuvremenu primi i njemu gotov isti takav.
Došavši doma oko pola noći stavim ga u kadu i pustim mu vode da ujutro bude živ dok se  ne
probudim.Kad ujutro zvoni telefon i prijatelj mi začuđeno kaže da jesam li gledao kako Som.
Rekoh nisam i krenem u pravcu kupaone i imam štan vidjet.U kadi pored Soma razbacano
nekoliko sapuna(oko 5 komada) za ruke prat raznih boja i veličina,a tada nismo koristili takve klasične
sapune.Isto se i njemu dogodilo da je Som povratio sapune samo nešto manje komada nego ovaj moj.
Nikada poslije nismo probali lovit niti na tom mijestu  niti na sapune.

limovac74

Ima jedan način montaže sapuna ali onog domaćeg na koji su krivolovci na Velikoj Moravi na samici ubijali soma ali neću da je otkrijem jer ovaj forum prate i neadekvatne osobe...u to sam se lično uveriu  :wink:
Kad Sveti Ilija nebom sine grom na dnu reke Dunava probudi se som.
Na dnu reke Dunava kiseli se rovac a na obali stoji mokri ribolovac.
Som je snažno povukao ko kamion FAP i odneo ribolovcu i udicu i štap...

tonyboy

Imam u podrumu neki stari sapun, star ko biblija. Smeđe je boje, kocka ko šaka. Jel bi taj odgovarao da ga cijelog stavim na dlaku.. pa ako dođe, doći će neki stari, veliki i debeli brka, kom je potrebno brijanje.

badbunny

Evo jednog recepta:
uzmite pravi domaći sapun (nikako one industrijske) pravljen od govedjeg loja ili svinjske masti. Narendajte ga na sitno. Dodajte 10-15% vode i stavite šerpu a ovu opet u šerpu u kojoj je voda(ili onaj lonac za kuvanje mleka). Kuvajte sve sapunski rezanac poklopljen na laganoj vatri uz mešanje na svakih 20tak minuta.
Kada se sve dobro otopi, skinite sa šporeta, dodajte po izboru beli luk, riblje brašno, neku aromu,do par procenata nekog ulja po želji ili šta već želite (ako je praškasto-dodajte malo vode; ako je tečno-dodajte manje vode na početku). Dobro promešajte i izlijte u kalup(silikonski za projice ili neki pleh obložen papirom za pečenje). Posle 24h možete iseći sapun na komade željene veličine i ostavite ga na promaji da se prosuši bar nedelju-dve dana(što se duže suši biće bolji). Dobićete mamac odličan za soma koji duuugo ispušta aromu i privlači ribu.
Nikako nemojte bilo koje industrijske sapune(čak i za brijanje) jer su oni po svom sastavu deterdženti. A oni zagadjuju vodu i ne privlače ribu ni najmanje već naprotiv. A domaći sapun od svinjske masti nije štetan po okolinu a i somovi ga vole.

rajko tehnium

Znam jednog kolegu koji soma lovi tako što na jedan štap stavi domaći sapun(koji je pre pecanja nekoliko dana prelio sa prahom belog luka) a na drugi štap stavi domaći sapun(koji je nekoliko sati pre pecanja prelio sa aromom anisa).Domaći sapun mu je u obliku kockice veličine 1smx1smx1sm. i na udicu ih stavlja na dlaku kao što šaranđije na udicu stavljaju boile (pelete,kukuruz).

sasabosko

Pokusavao ja,kod nas makar,svaki sapun izbegava,zakacim kockocu sapuna pa durdubaka na udicu,ne pipa dok se sapun ne otopi. Mozda nekada dok ga je bilo dosta,njemu je primarno culo mirisa,a sapun mu nije interesantan,pre ce biti da je beli luk i anis,a sapun samo pravi maglu sa tim mirisom :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

Teme sličnog naslova (10)