Autor Tema: Kada jeste, a kada nije i da li je jeste ili nije?  (Pročitano 3152 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Aquaholic

 • Kederaš
 • *
 • Vuk od: Okt 2019
 • Poruke: 20
 • Lokacija: Zemun
Odg: Kada jeste, a kada nije i da li je jeste ili nije?
« Odgovor #30 poslato: 23 Decembar 2019, 10:00:59 »
Hvala profesoru što je odvojio vreme, a siguran sam da će taj novi post biti još bolji od onog koji je nestao.   :clap2:
E,sad, nazad na temu. Lepo reče gosn Kajman: previše nepoznatih u toj jednačini: protok, vodostaj, pH, aeracija, atmosferski pritisak, tempertura vode,količina svetlosti...A prva nepoznata da li je još uvek tu.
E,sad, uzmimo da je mangup tu ali se promenio samo protok, da krenemo od njega. Protok može da se poveća i kod rasta i kod pada vodostaja, a može i u zvaničnoj stagnaciji (neposredno pred pad ili rast). I smuđ će sigurno da reaguje na promenu. Da li to kako će smuđ da reaguje zavisi od toga čime je izazvano to povećanje protoka? To je pitanje na koje još uvek nemam odgovor, a zanima me.
Naravno, ne mislim da ekstremne promene pri naglim padovima i porastima vodostaja, tada sigurno menja lokaciju.
Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori....

Van mreže ibanezi

 • Global Moderator
 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Dec 2013
 • Poruke: 4,168
 • Lokacija: Macvanska Mitrovica
Odg: Kada jeste, a kada nije i da li je jeste ili nije?
« Odgovor #31 poslato: 23 Decembar 2019, 21:27:57 »
Bice lakse ako vezes duzi i deblji predvez.
   Kapiram te, ali ne mogu više od pola metra. Po mraku lupam spojku o vršnu kariku, a to me nervira. :veryangry: A ne mogu ni deblji od 030. Kidao bih cele predveze i skenjao mesto i putanju.  Ne gubim mnogo, ali danas jedan, sutra 2, prekosutra ... za nekoliko dana bye. Kvalitetan, pa mi se ipak desi i da mi pukne iznad spoja sa PP15lb što znači da je to max maximuma.

Van mreže KAJMANTopic starter

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Avg 2008
 • Poruke: 783
 • Lokacija: Beograd
Odg: Kada jeste, a kada nije i da li je jeste ili nije?
« Odgovor #32 poslato: 24 Decembar 2019, 14:10:55 »
Nizvodno povlacenje
Sto se uzvodnog povlacenja tice tu je jasno svi ga koristimo u 90 posto slucajeva, ali ponekad ne samo da je moguce nizvodno povlacenje vec ponekad i jedino tako mora.
Recimo, nizvodno povlacenje je opravdano ivicom priobalnog platoa. Svakako kada je nagla promena iz plicaka u dubinu, tako da silikonac dok nosen vodenim tokom tone niz strminu-kosinu dna tj. Prema recnom koritu, u suprotnom ako ga prezentujes uzvodno sa obale silikonac udara u odsek tj.ivicu platoa ulazi u mulj i cesto moras da kidas posto se zaglavi.
Isto vazi i kod stepenastog terena ako povlacis uzvodno udari u prvu stepenicu pa drugu pa trecu, ako uspes da da dovuces do trece.. ..
Granica svetlosti i tame je cesto na kosini prema recnom koritu. Smudjevi su na samoj granicu u mraku i posmatraju vidljivu < uzvodnu kosinu tj. sta im tok nanosi. Silikonac nizvodno u vidljivom delu tone prema njima. Uzvodno izlazi iz mraka pod odredjenim uglom u svetliji deo i odlazi u plicak gde smudja nema.........
Nizvodno je potrebno Isto kao i kod prepreke u vidu zida koji tone ka sredini toka. Eh da konfiguracija terena i prepreka. Uzvodno-nizvodno.....he he...Ovo je bas kompleksno pitanje.
Interesantna je i brzina protoka. Ona dokazano diktira agresiju smudjeva. Sto je protok brzi to je i smudj agresivniji. Sto puta sam se uverio da pojacanje protoka direktno utice da i smudj bude aktivniji.
U principu nizvodno podrazumeva laganu glavu i sad, ne bas duplo ali uglavnom veceg silikonca.
Dan, noc
Da ovo je bas interesantno. Ako znamo da smudjevi u jatu, hajkaci-lovci – napadaci, kada krenu u lov.... ono u sumrak plivaju blize povrsini napadaju sitne ribice, recimo haublere. Izgrizu ih, ubijaju, ali ih ne gutaju negu pustaju da potonu na dno. Kada se hajka i lov zavrsi onda se spustaju na dno plivaju nizvodno i jedu one koji su popadali na dno. Ovu situaciju narocito koriste oni krupni oportunisti koji koriste ove hajkace da love umesto njih, a cesto hajkaci izgrizu i krupnije ribe koje ne mogu da progutaju, a njih bas mogu da protutaju ovi krupni oportunisti.
Promenu atmosferskog pritiska riba oseti kao pocetak opadanja ili porasta vodostaja. Ako se nije sklonio sa tog dela toka onda je i dalje tu, ali se drugacije ponasa.
Rekosmo nije smudj uvek na dnu. E napisah negde jedan tekst o dijatonalnom povlacenju, bilo iz camca ili sa obale. Kod dijagonalnog nizvodnog povlacenja silikonac se duze zadrzava u odredjenom sloju vode tj. Na odredjenoj visini u vodenom toku.

Nizvodno povlacenje- kada se silikonac, ali i ne samo silikonac vec treba reci varalicu, vobler kasika leptir i dr. povlacimo u smeru struje je zaista  produktivnije  od uzvodnog... u rasponu od 1-10 ----7:3= je u korist nizvodno. Bas zbog tog duzeg zadrzavanja u istom sloju tj. Istoj visini, moguce je prezentovati i u najjacoj vodenoj struji. Uzvodno povlacenje u jakoj struji izdize dzig i odnosi visoko iznad smudjeva, dobro, mozda smudj i hoce, ali nije uobicajeno da smudj u jakoj struji snazno zasprinta uzvodno i prema povrsini za varalicom. Brzina vodenog toka.........da pa dobro nizvodno uopste nije greska ako povlacite mozda malo brze od brzine toka. Smudj nema problema da ga stigne, ako je sed tj. Silikonac duplo veci od uzvodnog.
U brzem toku rekosmo da je smudj akvitniji, a aktivan smudj nema mnogo problema da sustigne i zagrize sheda koji ide malo brze.
Brzina povlacenja..........he
Ima puno jos da se pise o ovome, ali moramo nesto da u startu razjasnimo. Vertikalo, dijagonalno, nizvodno iz camca i varalicarenje sa obale. Zato se zapazanja i iskustva razlikuju pa nije zgoreg kada se da komentar da se napomene */ja lovim iz camca odnosno ja lovim sa obale/.
U toku, a sa obale, zbog prepreka i konfiguracije dna, varalicar je dosta ogranicen tj mnogo je teze varalicariti sa obale negooooooo! Da. 

Spojene poruke: 26 Decembar 2019, 12:04:41

probao juce nizvodno i eto funkcionise :cool:


Mog smuđa ne može niko da ulovi.

 

 • Efikasna energija - Portal posvecen energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije
 • List Ribolov
 • Smuki Mrdalice
 • Sportski Ribolov
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing