Military Shop


PKVM sistemi D.A.M.rs - prodaja ribolovacke opreme nemackog proizvodjaca DAM
Carp Mania - sve za takmicarski i rekreativni ribolov Vodomar.rs MG Servis
Plovak Plus - prodavnica ribolovacke opreme Marketing Marketing

Autor Tema: Kolor Dopler  (Pročitano 6357 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže KAJMANTopic starter

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Avg 2008
 • Poruke: 756
 • Lokacija: Beograd
Kolor Dopler
« poslato: 28 Novembar 2008, 21:00:43 »
Sablasti iz zone sumraka


Kolor Dopler

Dobar smuđaroški spot u rečnom toku, uz povoljne hidro-meteorološke uslove, ukazuje na moguće prisustvo smuđeva /u širem smislu/ i veći prostor, a to je prilično neodređeno. Sve ukazuje da siguran ulov /u užem smislu/ moramo da svedemo na manji prostor. Odnosno, na prostor u okviru granice svetlosti i tame.

Kako da razumeš WildEye Rippin’ Swim Shad-holographic swimming Flash Foll, nego da posmatraš iz iste sredine kao smuđ? Da nam maska i peraja nisu ostali u gepeku automobila ne bi smo videli... to što smo videli. Posmatrali smo, i u vodi videli WildEye Rippin’ Swim Shad, a onda smo gledajući u jato haublera pokušali da pronađemo Rapalu SFC /Silver-Fluorescent-Chartrese/, oduševili se dekorom Rapale GFR /Gold-Fuorescent-Red/ i za malo da, iz radoznalosti, uhvatimo Nils Master - Red-Had, a onda su nas na granici svetlosti fascinirale silikonske sablasti.

Šartrez sa ukusom mente

Nisam baš najbolje čuo gde, kako i u kojim uslovima, a čime, to valjda jesam, ili se to možda podrazumeva, pošto je pomenuta boja? A boja na koju su tada i na »onom mestu« veoma uspešno lovili, je šartrez – naravno! Lepo bre, a šta ste od boja i dekora još koristili? Zabavnog li pitanja. Mnogo smuđeva ulovljeno je na šartrez i šta je tu neobično? Ama baš ništa, osim, što je uopšteno i sa istim prizvukom kao i konstatacija da je na tvistere ulovljeno mnogo smuđeva. U lovu smuđa, pretežna upotreba šartreza, istovetna je kao i pretežna upotreba tvistera i sasvim je logično da je na njih ulovljeno mnogo smuđeva. Dobro de, sa razlogom, ali nema razloga da se ostane na tom nivou. Zato slučaj i srećne okolnosti prepustite drugima. Otkriću vam tajnu. Sa kolegama pričam o bojama i dekorima, a smuđevima nudim »siluete« u tamnijim ili svetlijim tonovima. Ovakav pristup ribolovu, možda je /za nas naviknute na dnevni kolorit/ malo neobičan, ali je zato za »vodeni svet« ispravniji i svakako stvarniji, pogotovo ako se nesvakidašnje pojave dešavaju baš u »zoni sumraka«, odnosno
 
Na granici svetlosti i tame

Granica svetlosti i tame je opštepoznat i veoma interesantan fenomen, ali kao kompleksno posmatrana interesna zona /za lov grabljivica/ ipak, nedovoljno razumljiv ambijent, samim tim i kada je upotreba veličine, oblika kao i boja i dekora, varalica u pitanju. Možda, manje jasan nego lov u velikim dubinama, ili možda mislite kako je lov i upotreba veličine, oblika i boja-dekora u plićacima jednostavnija? Neće biti, upravo u plićacima vas očekuju brojne nepoznanice i ozbiljni problemi, a tu se ujedno i prave kardinalne greške, pa ulov izostaje. Velike dubine su velike zagonetke, plićaci su dijametralno suprotni, a zaista nema potrebe da se ide iz krajnosti u krajnost, zato probajte da lovite na granici svetlosti. 

Kažu da smuđ ne vidi ispod horizonta. Vidi sa strane i na gore. Nema sumnje da je to tačno, pošto su mu i oči tako postavljene. Položaj očiju nije strogo bočno razmaknut, već naprotiv, nalaze se na vrhu glave, idealno postavljene i sa razlogom! Sve ukazuje na to, da smuđ, pored toga što vidi na gore, izuzetno dobro vidi i pravo po horizontali /ispred sebe/, a to je ključ i polazna osnova u lovu smuđa. Uspešan napad iz velikih dubina sprečavaju brojni problemi. Još neverovatnije bi bilo kada bi napad, u mutnijoj vodi Dunava, izvodio sa površine prema dnu. Da je to izvodljivo /a nije/ onda ne bi bilo važno da plen napadne sa male distance /a napada/ da se prikrada, napada i guta s’repa /a guta/? Uostalom koje to ribice u Dunavu plivaju vertikalno?

Kontralik

Sunčanim danima na površini je previše svetla, pa sve blješti... Sumnjam da smuđu velika količina svetla, pravi »životne probleme« i smeta da »gleda« /i vidi!/ više mu smeta što nema zaklona, pa tada njega svi vide. Zaletanje u jato je čist promašaj, zato raspoloživu energiju i čula aktivira u zavistnosti od potreba i okolnosti u kojima lovi. Bočnu liniju, čulo mirisa i zvuka koristi u veoma teškim uslovima, kod velikog zamučenja i svakako tokom noći, a čulo vida uvek u povoljnim uslovima bistrije vode. Na granici svetlosti i tame, karakteristika je smanjena vidljivost. Spoljna svetlost je kod velikog naoblačenja difuzna, pa zraci ne prodiru duboko u vodu ili padaju koso na površinu /sumrak i svitanje/ pa se drugačije prelamaju. I u jednom i u drugom slučaju sitne ribice se tada vide kao tamne siluete, odnosno kao tzv. kontralik, a tada se ni boje ne vide, ali nije uvek tako.

Ako nismo dobro procenili uslove u kojima lovimo moguće je da mamac, koji prezentujemo, samo zainteresuje smuđa. Smuđ je registrovao varalicu, ali je ne napada već je prati plivajući iza nje ili neposredno pored. Ovo se dešava, pre svega, zbog neprilagođenosti varalice trenutnim uslovima ili neispravne tehnike povlačenja. Probajte da izazovete napad promenom smera i brzinom povlačenja. Tada je najčešće napadne, ali i ne mora, okrene se i ode u dubinu. Zašto? Kritična faza je kada varalica, a za njom i smuđ, napuštaju zonu smanjene vidljivosti, a to je već ozbiljan problem ako i boja, odnosno dekor nisu odgovarajući.

Ponekad je lako definisati gde bi trebalo da lovimo. Linija promene se jasno vidi. Jedno od takvih mesta je granica mutne i bistre vode /ušća reka, zamućeni priobalni delovi, ivica povratnog toka i dr. Ivica mutne i bistre vode varira u širini ili se javljaju odvojeni delovi mutne i bistre vode, ali je ponekad prelaz veoma »oštar« a samim tim je i lovna zona mala. Tada je najbolje loviti iz čamca povlačeći varalicu uz samu ivicu i to ne u mutnom delu već u bistroj vodi. Sa obale je, možda, nedostupno zbog udaljenosti, ali kada je razdaljina bliže obali i može da se dobaci, tada ja lakša džig glava, na kojoj je namontiran silikonac veće zapremine, dobro rešenje da varalicu prepustimo vodenoj struji. Ne uvek, ali u slučaju da je protok sporiji, a mi prinuđeni da lovimo na taj način, neophodno je da koristimo silikonske varalice namenjene jezerima i drugim mirnim vodama, kao i sve druge koje se pokreću pri malim brzinma.

Dubina providnosti

Da bi saznali gde se nalazi granica svetlosti i tame potrebno je prethodno da odredimo dubinu providnosti vode. To je najlakše da uradite spuštanjem u vodu džiga na kome je namontiran silikonac, sve dok ga ne izgubite iz vida. Ne morate da merite baš u centimetar, dovoljna je optička procena u odnosu na preostali deo strune - do vrha štapa, razlika je dubina providnosti. Orijentaciono prihvatite da svetlost u vodu prodire tri puta toliko. Na dubini od četiri puta /dubina providnosti/ je granica. Sloj vode, u čijem rasponu se nalazi ova granica varira, ali nije greška ako se, uslovno, prihvati kao širina jedne dubine providnosti. Zamućenost, količina svetla, brzina protoka, vodostanje i dr. su elemenati od direktnog uticaja na granicu, pa se tako, njen položaj i širina menjaju, a sa tim promenama i položaj smuđeva. Promenom hidrometeoroloških uslova, a naročito kod naglih promena, često gubimo kontakt sa smuđvima i tada konstatujemo kako više ne znamo na kojoj su daljini i dubini, a to, ustvari znači da neznamo na kojoj distanci je granica svetlosti i tame. Zato pre početka ribolova observirajte lokaciju i izmerite dubinu providnosti. Aktivan smuđ je uvek na granici bilo da se ona pomera, naviše /sumrak/ ili se spušta u dubinu /svitanje/. Probajte i preko dana ako su uslovi povoljni. Deo toka gde je dno tamne boje ne bi trebalo da zanemarite, pogotovo posle nevremena, po velikom naoblačenju, kao i uz blagu kišu i vetar. Smuđ nema nikakvog razloga da čeka noć ako mu okolnosti obezbeđuju da se odmah najede.

I mala i velika

Teško je loviti u sloju vode širokom samo jedan metar, često i manje. Mikrolokacija je ponekad toliko mala da greška u odnosu na udaljenost, ugao, dubinu, veličinu, oblik, boju i način prezentacije varalice znači baš bukvalno sve ili ništa? Velika količina sunčeve svetlosti, lakše zamućenje, naglo povećanje vodostaja, položaj Sunca, konfiguracija terena, sastav dna i onoga što se na dnu nalazi, ponekad primorava smuđeve da se, zbog uspešnijeg lova, grupišu na malom prostoru - u okviru granice svetlosti i tame. Tada ih ili pronađemo ili promašimo. Dunav je ponekad veoma brz, pa premešta čitava brda peska i pravi nove peščane sprudove. Međutim, ima dana i kada je pod »ručnom kočnicom«, pa uspori. Tada se taloži rečni nanos, voda veoma brzo bistri i u vodu prodire više svetlosti. Zona granice se širi horizontalno, spušta po vertikali i pomera prema dubini. A mikrolokacija na kojoj ste se juče nalovili danas je pusta. Odoše smuđovi na druga mesta. Važno je da ovu činjenicu imate u vidu naročito zbog konfiguracije terena na kome pretežno lovite. Interesantna je kod ostrva, sprudova, podvodnih ostrva i bregova. Međutim, karakteristične su, i za lov izuzetno atraktivne ravne površine, u uslovima kada je granica pri samom dnu i obuhvata veliku površinu. Mikro lokaciju ste možda promašili, u ovakvim uslovima nema promašaja. Smuđovi su na dnu sakriveni u senci i rasuti po čitavom prostoru. Priobalni delovi prepuni su hrane, a da bi do nje došla, sitna riba je prinuđena da ih preplivava i tako čitava zona predstavlja izvanredno lovište. Ravan i čist teren podrazumeva odličan manevarski prostor za upotrebu širokog spektra vrsti i modela veštačkih varalica. Zaista, idealno! Silikonci, vobleri, kašikaste varalice, glavinjare, leptiri, spinerbejt...sve je u igri, kada nije u pitanju neka specifičnost same lokacije, ali ako jeste, onda smuđ nepogrešivo traži samo faunu karakterističnu za tu lokaciju. Zato, ako niste sigurni – menjajte. Dobro je kada je varalica odgovarajuća, ali su ovoga puta boja i dekor važniji. Zašto? Lovite u relativno plitkoj vodi i u svetlijem delu granice, a varalica ne miruje vibrira, leluja, izvrće se i poskakuje tako se i tonovi menjaju. Ovo je školski primer gde, boje i dekori dolaze do punog izražaja i gde razlika u nijansi znači konstantne napade ili potpuno ignorisanje.

U propadanju

Kameniti i šljunkovito-muljeviti priobalni tereni koji su nagnuti, odnosno, prilično naglo tonu u dubinu, karakteristični su po tome što je na njima granica svetlosti i tame specifična. Nije na dnu nego se nalazi negde na »polovini vode« ili dublje, pa se smuđevi i grupišu u toj dubini, a obavezno kada na lokaciji nema prepreka, granja, većeg kamenja i dugih zaklona.

To su situacije kada dubinkaši »šutiraju kamenje po obali« dok pored njihovih štapova čupate smuđeve, kako neki vole da kažu »u propadanju«! Međutim, u pitanju je...., ali dobro, sve što dubinkaši treba da urade je da koriguju visinu na kojoj je predvez sa kederom, a upravo rade suprotno. Često je keder na predvezu ispod olova.

Zakloni bliže svetlijem delu su dobrodošli pošto smanjuju distancu za napad, a smuđ se bojom lako prilagođava okolini. Trudite se da ne pravite oštre, velike i testeraste skokove, pošto takvo džigovanje iskače iz konteksta lova u okviru granice svetlosti. Bolja tehnika je, ako već mora, laganije džigovanje sa kratkim skokovima i nikako testerasto, već u malim lukovima. To je valjda jasno, ali je kratko horizontalno cimkanje ipak bolje. Možda će smuđ da napadne kod prve pauze a možda tek kod treće? Možda je odmah video i napao, možda i nije, pa je napao kasnije, a možda vidi i ne napada? Jeste, džerkanje! Odlična tehnika, samo šteta što mi za nju treba više štapova za razlilčite tipove i težine varalica, ali dobro, nije sve cim-cim, ima i kreni – stani. Ne se uzbuđavam, sad će’ se pituvamo kuj će kog da »suspenduje«. Tehnika je zaista efikasna, samo zašto ne napada? Isti vobler, džerkanje, ali druge boje i niš, ne Niš, nego niš’ - od napada. Zašto? Ne uklapa se u ambijent! Kao najboja solucija, za lov u ovoj interesnoj zoni, preporuka je da se pored silikonaca, upotrebljavaju vobleri. Svakako oni koji mogu da zarone do izmerene dubine, ali je najlakše i najefikasnije suspending varalicama /eto ih sada i silikonski suspenderi - joj brate, ovde više nikakav lek ne pomaže/ kada god vam uslovi to dozvoljavaju, uz sada već legendarnu, kreni – stani, taktiku. Na granici svetlosti i teme najbolje je povlačiti horizontalno i po dužini, odnosno, iz čamca. Sa obale je to ponekad teško izvodljivo zbog usporenog protoka ili drugih okolnosti, pa je povlačenje u blagom luku /kroz granicu/ dobra alternativa za bolju pretragu. Tada je obuhvaćena veća površina. Smuđ je na granici radi lova i nešto što u blagom luku izlazi iz mraka i postaje sve vidljivije, ne može da prođe tek-tako i da ga ne zainteresuje.

Ko nudi ne ludi

Povlačenje varalice i presecanje granice pod pravim uglom je opravdano samo ako je manevarski prostor mali, pa nas prisiljava da tako lovimo. Međutim, u svim drugim slučajevima takvim načinom povlačenja, varalicu nudimo malom broju smuđeva u jednom zabačaju. Poprečno presecanje zahteva mnogo zabačaja i detaljno pretraživanje, metar po metar uzvodno ili nizvodno, ali je zato izuzetno efikasno ako se na granici nalazi neka prepreka. Varalica se u zonu iza prepreke uvodi iz dubine-mraka. Iznenadna pojava najčešće rezultira trenutnim napadom, tim pre što tamna silueta prilazi horizontalno, iz očekivanog pravca i pod idealnim uglom. Lerovanje uz lagano izdizanje i zadržavanje silikonca po dužini i u okviru granice, kao i popuštanje je ipak najbolja solucija za silikonske varalice pošto se dužim zadržavanjem u zoni granice varalica nudi većem broju smuđeva, čime se i šansa za ulov povećava. Silikonske varalice u zonu granice uvodimo iz dubine, zato je pauza preko potrebna. Silikonac idealno lebdi u svetlijem delu i ako je oblik, veličina, boja i dekor u skladu sa onim što živi u okolini odluka o napadu je trenutna. Osim toga, kratkim spuštanjem i podizanjem štapa ne pravimo nepotrebno velike skokove pa smuđ ne gubi kontakt sa varalicom. Sa druge strane, solidan karbonski štap, pažljivo odabrana težina olovnog otežanja i debljina strune obezbediće punu kontrolu nad silikoncem. Promašaji su retki, signal o napadu je raspoznatljiv i nema sumnje da se radi o smuđu, zato je i kontra pravovremena, uspravna, a zakačinjanje efikasno.
 
Imitacija

Pod pojmom plitke vode podrazumevamo dubine do tri metra. U ovom slučaju, gde smo izmerili dubinu providnosti, znači da svetlost prodire tri metra, odnosno, do samog dna. Prema tome, na tom delu vodotoka granica se nalazi na dubini od 4 metra. Do granice svetlosti i tame kompletan sloj je osvetljen i važno je da boja i dekor odgovara uslovima u kojima lovimo, odnosno, da varalica imitira ili bar bude slična nečemu što živi u blizini. Ovo je sasvim ispravan rezon i trebalo bi ga uvek primenjivati kada načelno observirate lokaciju. Promene u brzini rečnog toka, dubini, položaju i veličini prirodnih i veštačkih prepreka ili druge promene na granici, mogu da nam obezbede polazne osnove i da načelno utvrdimo: da li je smuđ prisutan i čime bi mogao da se hrani na toj daljini i dubini? Kada je granica svetlosti i teme na šljunkovitom ili peskovito-muljevitom dnu vobleri i silikonske varalice trebalo bi da siluetom, pokretima i kolorom odgovaraju peševima, bodorkama, krupaticama, glistama, čikovima i dr. Na 4 i više metara haubleri ipak ne silaze, osim kada »moraju«, zbog teškog olova i udice, a njima se najčešće lovi na dnu. Kada je granica iznad dna zaboravite na peševe, tada ni smuđa ne interesuje kakva je konfiguracija i sastav dna već plutajuće siluete u okruženju. Granica svetlsoti i teme iznad kamenjara je idealna lokacija, ali i problematična zbog variranja vodostaja. Padom nivoa ispod optimuma, granica se pomera pa takvu lokaciju preko dana ne vredi forsirati, bolje je sačekati noć. Međutum, lokacije gde je podvodni greben, gde su terase, podvodna ostrva i bregovi, efikasno podnose variranja vodostaja i duge promene, samim tim i variranje granice. Kako varira granica - tako variraju i smuđevi, ali neka, važno je da su na ovakvim lokacijama u rečnom toku skoro uvek prisutni. Jezera i druge stajeće vode su ipak nešto drugo.

Razlika u sivoći

Konusi i štapići u oku smuđa ne samo da mogu da registruju i razlikuju boje, nego su posebno osetljivi na zeleno i narandžasto. Međutim, granica svetlosti i teme je sredina sa smanjenom vidljivošću pa se samim tim i boje slabije vide. Smuđ posmatra naspram svetla i pretežno vidi kontalik. I tako dolazimo u situaciju da o bojama u vodi razmišljamo na sasvim drugačiji način, kao o svetlijim ili tanijim tonovima. Granica i jeste zato specifična pošto je prava veština odabrati boju varalice koja će u njenom okviru izgledati kao tamnija ili svetlija silueta. Mnogo puta sam se uverio da razlika u »sivoći«, svetlije ili tamnije, znači napad ili potpuno ignorisanje. Zato su boje i dekori voblera i silikonaca kao što je, na primer, SFC /Silver-Fluorescent-Chartrese/ odličan dekor kada je granica iznad dna, odnosno, negde u srednjem sloju, pošto je ovaj dekor najpribližniji boji živih haublera u okolini, a ipak drugačiji. Silikonci kao što je WildEye Rippin’ Swim Shad, sa poprečnim prugama, su bolje rešenje kada je voda plića a granica na dnu. Silueta je dodatno naglašena tamnijim prugama /crne, crvene, plave, pink, zelene...Molim? Pa dobro, vratićete flomastere detetu kad pođe u školu, a repić pravi prilično jake vibracije i uz dodatnuo kotrljanje sa strane na stranu, čini ovog silikonca veoma atraktivnim za pretraživanje na širem, a čistom prostoru. Action Plastic 10cm - takođe. Međutim, ostale interesne zone zahtevaju preciznost, pošto se radi o mikrolokaciji, pa varaličarenje dalje ili bliže ne daje rezultate. Niti će smuđ videti, niti osetiti vibracije daleko i u dubini, niti mu pada na pamet da juri na velikim distancama a pogotovo da rabuje kao bucov, čak i kada vidi. Velike dubine su velike zagonetke, ali zašto tamo loviti sa promenjljivom srećom one koji se odmaraju, kada su na granici svetlosti i teme aktivni - gladni, željni akcije i biološki spremniji za »saradnju«.

Gumac je glumac

Nema sumnje, da smuđ u bistroj vodi vidi boje. I šta je sad tu čudno? Ništa posebno, ali mišljenja su podeljena pa se tako boja i dekor potiskuje u drugi plan. Neverovatno, sasvim neopravdano, ali istinito. Sve druge grabljivice vide i razlikuju boje, zašto bi smuđ trebalo da bude izuzetak? Veličina, oblik, boja, zvuk i vibracija su sastavni elementi varalica, ali ne svake varalice i ne uvek kao elementi koji istovremeno love. Vibracija jeste važna, ali ne u svakoj prilici. Ponekada je vibracija presudna, drugi put boja, zvuk i veličina, ali najčešće silueta u kombinaciji sa nekim od ostalih elemenata. Da li svetlija ili tamnija procenite sami, a to se najlakše postiže zamenom. Na primer, ako na granici svetlosti bezuspešno lovite na belog silikonca tamniji ton, po veličini, obliku i vibraciji istog silikonca, obavlja se zamenom, ali sada pretežno tamno zelenog dekora. I tako redom.

Voda nema boju, naročito destilovana, ali stajaće i tekuće vode imaju određenu količinu rastopljenih hemijskih elemenata kao i fizičke primese, koje kao slobodne čestice plutaju i svakako zoo i fitoplankton koji je braon, odnosno, zelen. Sve zajedno, hemijske, fizičke, biljne ili organske primese u pretežnoj količini čine po boji karakterističnu sredinu. Pa je tako ambijent pretežno braon, zelen, muljevito žut itd. Flora i fauna kao i pretežna boja na dnu takođe je od uticaja na izbor boje ili dekora na varalici. Moji favoriti su kombinacije crnog i crvenog, posebno obratite pažnju na kombinaciju žuto-zeleno i to ne bilo kakvu, nego vertikalno po sredini /telo zeleno rep žut i obratno/. Mnogo je razloga zašto baš ovako, ali o tome neki drugi put... Isto tako GFR /Gold-Fluorescent-Red/ sa prugama. U slučaju kada ne mogu sa sigurnošću da utvrdim na kojoj dubini je granica svetlsoti kao alternativne boje, u odnosu na boju ambijenta, kombinujem belo, žuto, pink, narandžasto, zeleno i braon. Zato kombinujte. Dodajte perje i perlice. Šarene kombinacije na granici svetlsoti su atraktivnije i lovnije.   

Jezera, rečni tok, dublje stajaće vode - svejedno, važno je da, kako se granica pomera, tako i vi korigujte položaj i distancu. Odlučite se za krupnije ribe i probajte da lovite na granici svetlosti i tame, sem toga, šta ima loše u tome da budete uspešniji od drugih?             
Mog smuđa ne može niko da ulovi.Van mreže Djole

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Sep 2008
 • Poruke: 747
 • Lokacija: Beograd
Odg: Kolor Dopler
« Odgovor #1 poslato: 29 Novembar 2008, 17:29:26 »
 smiley077 smiley077 smiley077 smiley077 smiley077
K A J M A N E E E E E E E eeeeeee E E E E E E eeeeeee E E E E E E  !!!

Van mreže kole

 • Global Moderator
 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Avg 2008
 • Poruke: 825
 • Lokacija: Pančevo
Odg: Kolor Dopler
« Odgovor #2 poslato: 29 Novembar 2008, 18:12:48 »
Gosn Kajmane, kako da se zahvalimo na ovako nesebičnom gestu?
  :clap2:  :clap2:   :clap2:   :clap2:

Van mreže KAJMANTopic starter

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Avg 2008
 • Poruke: 756
 • Lokacija: Beograd
Odg: Kolor Dopler
« Odgovor #3 poslato: 29 Novembar 2008, 22:24:10 »
Gosn Kajmane, kako da se zahvalimo na ovako nesebičnom gestu?
  :clap2:  :clap2:   :clap2:   :clap2:
Samo me smestiš na jednu stranu čamca i meni dovoljno :ok:
Mog smuđa ne može niko da ulovi.

Van mreže ossa

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Sep 2008
 • Poruke: 2,075
 • Lokacija: Novi Sad na Dunavu
Odg: Kolor Dopler
« Odgovor #4 poslato: 30 Novembar 2008, 17:47:32 »
Gosn Kajmane, kako da se zahvalimo na ovako nesebičnom gestu?
  :clap2:  :clap2:   :clap2:   :clap2:

Samo me smestiš na jednu stranu čamca i meni dovoljno :ok:

Moram kupiti čamac, ne vredi ovako  :lol:


Van mreže Dejaan

 • Smuđaroš
 • *
 • Vuk od: Nov 2008
 • Poruke: 415
 • Lokacija: Grocka
Odg: Kolor Dopler
« Odgovor #5 poslato: 30 Novembar 2008, 18:33:17 »
Svvaka cast! Samo jos sve to primeniti u praksi?    smiley033 :huh: :clap2:
Ribolov je kao poezija, to je stanje ljudske duše.

Van mreže smuki

 • Moderator
 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Okt 2008
 • Poruke: 1,592
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Kolor Dopler
« Odgovor #6 poslato: 01 Decembar 2008, 17:51:41 »


Samo me smestiš na jednu stranu čamca i meni dovoljno :ok:
 

  :bye: :thumbup: znao sam da si skroman i vredi te pratiti.
  pazi kad sednes ucamac na drugoj strani da se ne prevrne smiley031


sto mos danas ostavi za sutra

Van mreže tomk

 • Šarandžija
 • *
 • Vuk od: Avg 2008
 • Poruke: 117
 • Lokacija: Vinkovci
Odg: Kolor Dopler
« Odgovor #7 poslato: 01 Decembar 2008, 19:32:38 »
Kajmane ti si kralj!

Van mreže PIKEeca

 • Babuškar
 • *
 • Vuk od: Okt 2008
 • Poruke: 81
Odg: Kolor Dopler
« Odgovor #8 poslato: 03 Decembar 2008, 10:11:45 »
Čiča mića kodova je priča!  :tongue: :tongue: :tongue:
Al kad nece uz sve znanje, tehnologiju i htjenje moš ga hebat!


Van mreže KAJMANTopic starter

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Avg 2008
 • Poruke: 756
 • Lokacija: Beograd
Odg: Kolor Dopler
« Odgovor #9 poslato: 06 Januar 2009, 12:53:00 »
Čiča mića kodova je priča!  :tongue: :tongue: :tongue:
Al kad nece uz sve znanje, tehnologiju i htjenje moš ga hebat!

To jedino ako si 120% siguran da smudj, tu jeste, a nece :bye:
Mog smuđa ne može niko da ulovi.

Van mreže vracarac

 • Babuškar
 • *
 • Vuk od: Mar 2009
 • Poruke: 53
 • Lokacija: Beograd
 • Zakivam ja, zakivaju komarci! ! !
Odg: Kolor Dopler
« Odgovor #10 poslato: 01 Maj 2009, 00:12:47 »
Covek je doktor :thumbup:

Van mreže Olovo

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Apr 2009
 • Poruke: 7,261
 • Lokacija: Ušće Save u Dunav
 • Ето небо куд ћемо лећети!
Odg: Kolor Dopler
« Odgovor #11 poslato: 01 Maj 2009, 20:29:46 »
...prike ,krajnje je vreme da se pojavedvd-ovi na obliznjim trafikama ili da uradish neku skriptu za brucoshe. :clap2: :clap2: :clap2:


Odo krečit šljive.

 
List Ribolov Spin & Fly Smuki Mrdalice HiT Feeder Sportski Ribolov RibarstvoInfo Marketing