Flexi jig - čeburaška

Započeo orka, 14 Oktobar 2016, 10:35:15

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ibanezi

 Ja obavezno zarijem vrh udice u silikon, za mene to i jeste smisao skrivene montaže. Zato i gledam da mi udica bude adekvatna za silikonca kojeg postavljam. Na početku teme sam bio zagovornik da mi uz teksas na koji sam navikao nije potrebna čeburaška koja je bila i poskupa u svom "povoju" kod nas. Ali samo tvrdoglavi inadžija neće priznati grešku. Čeburaška za razliku od teksasa je upravo ono što je falilo za montažu šedova nešto uzanije forme, a pogotovo širokih na halibut koji u datom trenutku mogu tako "nepravilno" postavljeni uz najlakše moguće otežanje sa najsporijim tehnikama vođenja da donesu odlučujuću prevagu jer i ribice na samrti upravo tako i rade. Sa teksasom je ovo nemoguće zbog rotiranja varalice, a za razliku od klasične krute postavke na džig udicu, na čeburaški imaju i sasvim dovoljno fleksibilnosti da rade kako treba pri halibut montaži. Možda sam opet napisao nešto što nisam trebao :huh: A od skoro moj komšija počeo da ih lije i juče kupih izvesnu količinu po spec ceni pa ovo malo teksas kapica što mi je ostalo je dovoljno za dugo vreme isključivo za neke vormove i sumnjam da ću ih skoro nabavljati :cheesy:

Popac86

a da li po vama treba silikonca rasporiti po sredini nožićem ako on već fabrički nije ili smatrate da je to suvišno?

Sviđa mi se čeburaška zbog jednostavne i brze promene gramaže ali i manje verovatnoće kačenja. Ponekad je znalo pecanje baš skupo da me izađe, pocepam par tvistera, dzig glava pa još i gorivo koje utrošim da stignem na mesto, to pecanje nekad izađe i 1000 dinara što je za mene mnogo.
naručih sa aliexpressa ove udice , 50 komada za 350 dinara pa ćemo videti. https://www.aliexpress.com/item/33056380044.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.20b675c2aymFs1&algo_pvid=1a307932-9caf-44dc-b252-02fd0fd2a05e&algo_expid=1a307932-9caf-44dc-b252-02fd0fd2a05e-18&btsid=0bb0624616069416257228441eca10&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Sada pecam sa owner udicama, bio crni petak pa se malo počastih :) i dobro je ibanezi primetio, nisu iste udice.

Copetić

Nije suvišno, stoji mi uložak od sečiva za skalpel u kutiji za šedove tipa Manns, Orka i sve te ne-vretenaste.

ibanezi

 Mislim da meke od plastisola ne treba, a tvrđe... treba ali me mrzi, pa jednostano kad ih probodem koji put cimnem napred - nazad da ne bude tesno, da lakše kliznu niz vrat. Do sada mi se pokazalo dovoljno.

mariano 81

Šta mislite da li je dobar tutorijal za izradu sistema?

jiggybaw

Citat: Copetić poslato 08 Decembar 2021, 17:16:28
Kešanski šed sa ulivenim duguljastim olovom npr. od 5gr ume dalje da odleti od fish head čeburaški.
Da li spajas cerburasku sa udicom direktno ili preko split ring-ova?

Copetić

Jedan kraj ide na kopču a udica ide na drugi kraj, guma na nju.
Mnogo bi mi vremena trebalo da se zezam ako bih udicu montirao na split ring.

jiggybaw

Kad uhvatis vremena montiraj jednu tako da izmedju drugog kraja cerburaske i udice ubacis dva split ringa... pa onda izmeri koliko odleti...  :cool:

Copetić

To bih u praksi koristio jedino kad bih imao neku univerzalnu žicu koja mi šnira lepo i kroz 4gr olovo kao kroz 30gr fish head... ovako na vodi, mislim da iskreno buraz da nemam toliko strpljenja.
Probaću svakako - možda i posluži dobro u situacijama kada bih bacao malo olovo a gume od 12 do 15cm, tad najlošije leti ovako kako sad pecam.

OtacMakarije

Користи ли се чебурашка за вертикалу?
Важи ли и у том случају значајно мања закачивост, него са класичним џигом?

pkv-pecaroš

 Ja ju koristim za sve. Da li manje zapinje pri vertikali ne znam jer ju nemam sa čime usporediti. Nemam ni jednu klasičnu jig udicu u kutiji

skespa

Manje kaci u odnosu na klasicnu jig udicu pri vertikali ali je ja izbegavam jer mamac u mirovanje stoji vertikalno  ...
Radije bih sada pecao drugovi!

ibanezi

Ne pecam vertikalom, malo mi dosadna tehnika, ali iz ovoga što si napisao, trebalo bi da je jika- rig idealan za to.

OtacMakarije

Скеспа, не контам, када ће при вертикалисању варка бити у стању мировања?
И зашто би се тада шед дизао у вертикални положај? По мени би само лелујао, под неким углом, али никако под 90 степени. Не би му то ријечна струја дозволила. Наравно, ако причамо о протоку, Дунаву, а не о језеру.
Можда мислиш на натакнутог кедера, па би га дизао мјехур? Мада, опет мислим да би га ријечни ток донекле спустио.

NSBucov

Obzirom da se vertikala radi iz čamca koji plovi brzinom Dunava skoro da nema kretanja. Kad spustim verikalu pored čamca, niti ide napred niti ide nazad tako da na njeno ponašanje baš i ne utiče protok.
Bucov Bolen Asp