Vertikalno džigovanje sa kederom, ne muvanje

Započeo Jeremija, 09 Jul 2013, 10:40:31

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Jeremija

Evo ja da otvorim temu, da ne smetamo kolegama koje su specijalizovale varaličarenje - Vertikalni džig sa kederom, da li upražnjavate, na kojim terenima, koliko uspeha imate i uopšte šta su vaša iskustva po ovom pitanju.  smiley033
Nou frks. Nou paniks.

mrjr

Opiši malo tehniku i kako ti pecaš. Čuo sam da se u Ritopeku samo tako i peca.

Jeremija

U Ritopeku, Boga mi, i muvaju i vertikalno džiguju sa silikoncima, i pecaju dubinac na parče, a ima i klasičnih varaličara, dok se na keju peca i na plovak i dubinac.

Tehnika se sastoji u tome da živog kedera postavite na udicu sa olovnom glavom tako da mu udica uđe na usta, a izađe što je bliže moguće leđnom peraju. Može onda da se okrene pa zamaskira u telo, a i ne mora. Glave su težine od 14 pa i do 40 grama, zavisi od brzine Dunava. Uglavnom se hvataju kederi "lokalci" koji najviše liče na kauglere, duguljasti, srebrno-zelenkasti (po leđima), okca na mreži za kedere su 9x9 ili 10x10. Ukradena veština od "mađara iz preka" - kederu polomiš rep da više vibrira, a i da izgleda što više ranjen za grabljivicu.

Čamcem biramo razdaljinu od obale, to je već mudrost našeg šamana Baneta, odemo uzvodno par stotina metara i pustimo da nas tok nosi. Ponekada je ovde potrebno ubaciti "plastičnu gajbu" ili već neku drugu spravu, koja usporava čamac, ukoliko Dunav previše nosi ili je severac malo jači.

Mamac se zabacuje na par metara od čamca nizvodno, pošto će ga struja dovesti do čamca, tj. čamac do mamca, pusti se da prođe do nekoliko metara uzvodno, pa se vadi i ponovo zabacuje. U idealnim uslovima kada se pogode površinska i struja sa dna - odmah pored čamca i onda se vrlo retko vadi i ponovo zabacuje. Pušta se da padne na dno. Namotam par krugova da se samo malo odigne od dna i počinjem da podižem mamac 30ak cm i puštam ga da pada. Time, i pomeranjem samog čamca, imitiram ranjenu ribicu koja pokušava da pobegne ka površini.

Ono što je meni najzanimljivije je što sam, kada sam prvi put bio prošle godine, posle prvog udarca shvatio da može da udari bilo kada, i kada namotavaš da ponovo zabaciš, kad god, i to bilo smuđ, bilo štuka, bilo som, na žalost i peš. A onda adrenalin odradi svoje i kreće vožnja  :rolleyes:

Na ovaj način se dosta kači, i gubi dosta udica, ali već znamo da je u zakački i grabljivica. U tom smislu mi pecamo na najlon, a ko peca na strunu stavlja dosta dug predvez da bi mogao lakše da kida.

Uhhhhhh, ala sam opširaaaaaan... Za početak bi to bilo to. Bistro  smiley033
Nou frks. Nou paniks.

mi-ne

Zasto zivi keder ?...i koliko dugo taj uopste zivi  :question:

Jeremija

Fakat ne ostaje dugo živ, a ako si mislio na neke koji se eventualno vade iz zamrzivača, čini mi se da sam naišao na takve postove, sa tim nemam iskustva, izvin'te na zabuni  smiley033
Nou frks. Nou paniks.

mi-ne

Ma jok zamrzivac.
Ufatis kedera,mlatnes ga po glavi i onda ga nabijes na udicu. :cool:

Jeremija

Pa to uvek možeš  :cheesy: Mi ionako koristimo one koji se prevrnu, da bi sve one koji ostanu živi vratili na kraju pecanja  smiley033
Nou frks. Nou paniks.

bulmil

ne moras ni da ga udaras po glavi jer kad ga tako probodes kroz glavu i u telo nece dugo da bude ziv :wink:
Džamajka

Olovo

Naprotiv , ako se živ keder pukne po glavi čvrgom  i usmrti , on se neće kočiti u mišićima , nego će biti "labav", ako je uopšte i potrebno da bude labav a ne ukrućen.


Odo krečit šljive.

Jeremija

Vidiš to mi je skroz novo, moraću da probam.
Nou frks. Nou paniks.

TopMix

Svaka krivina na Dunavu izmislja "novu" tehniku pecanja smudja na zivog kedera, te dubinka, te muvanje, te vertikala, te jig udica...Zajednicki imenitelj svim tim tehnikama jeste prirodna smudjeva hrana, sto znaci da ce se smudj javiti pre ili kasnije, bez obzira da li se radi pravilno ili ne. Ne znam zasto, ali imam utisak da 90% a mozda i vise pecarosa zapravo sve to radi vrlo povrsno i bez imalo maste. Da li se neko pita zasto je ulov na te tehnike u 99% slucajeva smudj ispod mere ili na granici mere? Zasto ne mogu da ubodu nekog krupnijeg? U cemu je greska? I veliki smudj jede te iste kedere, zar ne?

Jeremija

Ne znam da li jede te iste ili malo veće. U svakom slučaju, kao što već rekoh, ja sam relativno nov, bolje reći - obnovljen, tako da me svaka informacija interesuje, pa te molim da kažeš na šta si konkretno mislio.  smiley033
Nou frks. Nou paniks.

mrjr

Ja sam varaličar i nepecam na kedera,ali poštujem svačije opredeljenje.Vertikala i keder su prečica do smudja i zato početnici hrle ka toj tehnici.Kad nema čamca nema ni smudja,tj. sa obale se ne snalaze,ni gde da bace ni šta da rade.Znam neke koji su dugo pokušavali na gumu i ništa,a onda stavili kedera i ulovili,pa su tako došli do zaključka da je keder preduslov ulova.To svakako nije tačno.Onaj koji peca samo na kedera neće nikad naučiti da peca smudja.

Spojene poruke: 10 Jul 2013, 07:44:55

p.s.što se same tehnike tiče,najvažnije je potrefiti liniju spuštanja čamca,u odnosu na obalu,a za to treba poznavanje konfiguracije dna.Sve ostalo je rutina.

TopMix

Jeremija  smiley033 hteo sam da kazem da za neki ozbiljniji ulov sa kederom na jig udici treba nesto promeniti u pristupu, naravno, u zavisnosti od toga kako ko dozivljava pecanje.
Kao i kod varalicarenja, po mom misljenju, nije dovoljno da uzmes tvister, odes na Dunav i udri.  Nije dovoljno da se okaci keder na udicu, spusti na dno i udri vertikalu dok camac klizi nizvodno po vodi.
Kao i kod varalicarenja, mora se zamisliti gde, sta, zasto  i kako... Ja upraznjavam i varalicarenje, ali nisam gadljiv ni na kedere. Ali, ne mogu da se zadovoljim sa time da  mi se ulov smudja svede na nekakvu slucajnost. Ne drzim se jedne te iste tehnike, stalno nesto eksperimentisem i menjam, pocev od nacina muvanja, pa do mesta gde muvam.
Nekad muvanje sa predvezom zna da bude ucinkovitije od vertikale sa jig udicom, nekad je oljusten ili gnjecen keder primamljiviji za smudja od standardnog, nekad je sporije povlacenje bolje od brzeg, nekad je filet bolji od zivog kedera itd itd...

Jeremija

Sve se slažem i sa jednim i sa drugim, ipak moram da dodam da ni ovo nije tako "ravno". Naravno da se mora poznavati teren - mi imamo jedno 12 pozicija u okviru 3 različite daljine od obale na kojima znamo konfiguraciju i gde tražimo smuđa. Konstantno proveravamo koje težine treba da budu glave, menjamo način na koji kačimo kedere i veličine i stanje kedera sa kojima pecamo. Čak probamo i sa silikoncima, a ja pređem na kašike i spinerbait kada na kedera ne ide, ali je to tema za drugo mesto, zato sam i otvorio ovu, pošto je bilo nerazumevanja varaličara u njihovom odeljku.

Znam da čamac znači veliku razliku u odnosu na obalu, ali to opet daje prostor da neko ko ima iskustva sa vertikalom sa zivim kederom sa obale ovde nešto kaže, i zbog toga sam između ostalog otvorio ovu temu. Na moju sreću, imam pristup čamcu, a kada budem jednog dana imao svoj - rado ću vas pozvati da me posetite i da zajedno vertikališemo  :cheesy:

Hoću da kažem da ova tehnika deluje prosto i lako, što sigurno jeste u odnosu na neke druge, ali je daleko od toga da se uzmeudica-okačikeder-spustiuvodu-izvučesmuđ.

Na kraju, stvarno ne bih želeo da se i ovo mesto pretvori u prepucavanje onih koji pecaju na ovaj način i onih koji to ne rade. Molim vas da mi oprostite ukoliko sam ja to na bilo koji način inicirao, a takođe vas molim da se javljaju samo oni koji imaju šta konstruktivno da kažu, podele ili nešto o ovome pitaju i nauče.

Izvin'te ako zvučim kao admin, stvarno mi to nije namera  :cheesy:  smiley033
Nou frks. Nou paniks.