Struna ili monofil?

Započeo Keltan, 10 Oktobar 2010, 00:31:58

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

marina1983

Pecam samo na strunu, nikakvi predvezi,vrtilice  ni bakrači i nikada problem imao nisam . Nisu ga kidale ni štuke ni somovi (ako je suđeno neka ide sretan im put). Nošenje namontiranog najlona na štapu tek nikako . 20 puta ćeš da ga zapneš u kolima , ulazu,zgradi, zid gelender, džep jakne ,ranac, rajfešlus ,  a da to i ne primetiš i naravno da puca . Izuješ se 14-19 din po metru za kvalitet i pecaš ko čovek. Namotaš punu špunlu od početka do kraja i miran . Povremeno premotaš i bog da te vidi .  Vidi smuđ bucov pa neće da uzme ! Ma ne vidi ništa vadio sam ih na kinesku sajlicu kapitalne i jedne i druge, gutali trokraku do dupeta , ništa im smetalo nije . Zabijanje vrtilica u vršni sprovodnik , svatrno bespotrebno . Preko dana i nekako i za svaki zabačaj 5 minuta cinculiranja ,( a za to nemam kad) noću tek da ne spominjem jel jedva i vobler vidim. Od tog pecanja nema ništa  :no: . Nastavljanje čvorovima (kakvi god bili ) skraćuje zabačaj i te kako pogotovo lakših varalica . Kad sve to po prečniku umanjiš opet sve puca i kidaš i opet sve u krug . smiley033

Allex

marina,kako onda kačiš varku? Na običnu omču staviš sajlu/kopču i teraš ili imaš neki drugi sistem?

Isa

Nikada nisam imao problema, sa uvrtanjem strune, zato sto koristim leptire ili sta vec, a koristim ih cesto, proslo je i vise vrsta struna, na razlicitim masinicama i razicitim stapovima. Bas bih voleo da vidim sliku kako izgleda to kad leptir uvrne strunu, nikad to u zivotu nisam video, al sam se naslusao takvih prica. Taj kast king sto prodaju po 400 dinara na oglasima, je odlicna struna. Prdvez samo za stuku.

marina1983

Samo kada očekujem kapitalnu štuku ( a zna se gde možeš da je očekuješ ) stavim sajlicu . Sve ostalo konac vrtilica kopča varalica . Još ni jedna precvikala nije ni konac . Uz obaveznu kontrolu istog posle svake izvađene .
Naravno da uvrne najlon kad koristiš istu vrtilicu , buđavog kvaliteta koja se nepuni blatom -peskom .... i ne vrši svoju funkciju a uz to i zarđa .

slob

Ovo je jedan od mojih omiljenijih video klipova, a služi mi kao dobar argument i ilustracija za prikazivanje velikih sila koje trpi ribolovac i malih koje "trpi" riba, a sve zbog poluge štapa.
Kako ne znam nemački jezik, nisam obraćao pažnju niti na dijalog u klipu i niti na naziv video klipa "Anschlagkraft Mono vs. Geflochtene". Tek nedavno sam skapirao da se tu radi o upoređivanju strune i monofila u odnosu na zateznu silu.

Da li neko zna nemački jezik i da li može da opiše o čemu se tu ustvari radi? Pretpostavljam da je u igri istegljivost monofila i neistegljivost strune.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Deniss

Hteo je da dokaze da su navodne prednosti strune u odnosu na mono ravne nuli.
Drugi deo klipa je upravo to sto si spomenuo, kolika je sila na stapu tj ribolovcu prilikom drila a kolika na struni tj monofilu.
Snimatelj mu govori da bi vrednosti bile jos vece da vagu stavi na plutu, u sustini gde i ide ruka a ne na kraj.
O struni se ne govori nista, isto tako i za mono, koja firma ili debljina
Jedino sto je spomenuo stap da je 2.70 i kada bi koristio veci stap da bi vrednost pala jos vise na drugom kraju.

Citam malo komentare i ne mogu a da se ne zapitam sta bi bilo da je probao prvi test da uradi na 50 ili vise metara, koliko bi onda istezanje uticalo na zateznu silu(anschlagkräft)

sasabosko

Prednost strune u odnosu na monofile preko 0,40 uopste ne vidim, sem kod daljine zabacaja, i eventualne kontre na velikim daljinama, naravno onosi se na dubinski tezak ribolov. Kod tanjeg monofila,  izrazenija je isteglivost, pa samim tim i gubitak prenosa informacija pogotovu kod varalicarenja, naravno i monofil i struna imaju svoje i dobre i lose osobine. Sto se tice voblerisanja, kasika, pa i glavinare, ozbiljno razmisljam o tome da se vratim na monofil. Do sinoc bih se slozio sa ovim klipom da Marina nije postavio klip u temi Picker stapovi, o nesalomivosti istih, pri kraju klipa izlazi predlog o testiranju fider stapova, gde ludi Rus, povlaci terete sa strunom provucenom kroz karike, ima klipova i gde lomi i pune  dvodelce, a za mene su najvece iznenadjenje bili spininzi na 1oz bacanja, koji su izdrzavali i po 18kg tereta, a sve ih lomi natezanjem, tako da nesalomivi limeni na kraju ispadne jako smesan i zabavan. Moram da zamolim Sloba, da pogleda i rasporedi videoe po temama, ima isto i za masinice, posto ja ne umem :help:
Znoj nilskog konja je roze boje

slob

Deniss,
Zahvaljujem.

Kada su u pitanju zatezne sile, meni se čini da je jedina razlika, između relativno neelastične strune i relativno elastičnog monofila, samo u brzini delovanja te sile. Tj. brzini kontre. Dok bi se u oba slučaja ostvarila ista veličina zatezne sile.
Ovo mišljenje, naravno laičko, zasnivam na tome da ne vidim zašto bi recimo okačeni dinamometar na koji je okačen teg od npr. 1kg pokazao različitu vrednost ako bi taj teg bio okačen posredstvom-preko 50m bilo kojeg monofila ili bilo koliko metara bilo koje strune.

sasabosko,
izvini, ne razumem, koje video klipove i gde da ih rasporedim?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

sasabosko

Odes na Picker stapove temu, Marina je sinoc postavio jedan ruski klip, gde neki lik baca 500gr olova pickerima, blizu kraja izlaze dva predloga, jedan je krash fider test, taj je o lomnjenju fider stapova, na koliko pucaju, posle toga ti u predlozima na You tube, izlaze predlozi za pune stapove krash test, za spininge, i za masinice, veruj mi iznenadices se, kad budes gedao :tongue:
Znoj nilskog konja je roze boje

slob

Pogledaću. Gledao sam ga inače, na preskok i ne do samog kraja.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

pikeman


Spojene poruke: 18 April 2020, 16:55:44

Тekst Ivana Varge "Sa upredenom strunom", objavljen u Riboreviji broj 34, 1997. godinaorka


sona


Ognjen_ribolovac

Ako hoces da varalicaris mnogo je lakse sa kanapom (strunom) silk bukvalno kako da kazem pamti taj polozaj u kome je bio i uvek kad zabacis oni kruzici se prave tako da nista ne fali dati 300 dinara vise za dobar ribolov bez umrsivanja i nerviranja i mozda cak gunljenja ribe

Teme sličnog naslova (10)