avatar_srdjo_

Instant pecanje na divljoj vodi

Započeo srdjo_, 02 Jul 2009, 13:07:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

vlada1978.

Nije se skoro pisalo na ovu temu pa sam mislio malo da je osvežim jer je mnogo zanimljiva i široka tema iz koje može dosta da se nauči iz iskustava drugih kolega i iskusnijih.
Što kaže narodna poslovica " I nad popom ima pop". Bez obzira koliko se ko dugo bavi ribolovom i koji način koristi, takođe i ciljanu ribu koju lovi svaki savet je dobro došao.
Danas je nama ribolovcima baš teško da ukomponujemo posao, dnevne, nedeljne i druge obaveze sa zadovoljstom koje je nama toliko drago i koje naj više volimo a to je ribolov.
Ovo pišem iz svog ličnog iskustva i mene kao ribolovca. Jer imao sam dosta loših instant izlazaka na vodu gde sam ili uhvatio nešto u meri ili ništa. Ali bez obzira ja to sve vraćam u vodu. Taman kada se formira spod i kada na hranilište dođu ozbiljni i kapitalni primerci ribe ti moraš kući i na posao. :sad:
Zato za ovu varijantu je najbolje koristiti mesta na kojaima konstantno ideš i prihranjuješ redovno sa svojom hranom i primamom. Jer bez obzira da li će neko da peca tu a hoće sigurno dok mi nismo tu prisutni imaš mogućnost da ribu zadržiš na tom mestu i kada dođeš u ribolov samo obnoviš "seansu"  :wink: hranjenja i rezultati ne bih trebali da izostanu. Takođe vode gde se peca i lovi isključivo na kukuruz. Prelazak i uvođenje boile i peleta kao i samog spod-mixa(neke svoje lične hrane) može da održi ribu i da joj da jasan signal da ste vi stigli na vodu.
Znači odabir i sam kvalitet hrane i prihrane ima veliku ulogu u ovom načinu ribolova. Takođe mamac na koji ćemo da pecamo ima presudnu ulogu u ovoj situaciji.

Bitno je da kada se mi pojavimo na vodi sa našom hranom, riba prepozna lak i kvalitetan obrok koji joj mi serviramo tako da smo tu na samom startu u prednosti na ostale kolege koje tu pecaju.
Strpljenje je umetnost nadanja.

Sax

Instant pecanje na divljoj vodi ne podrazumeva konstantno hranjenje mesta,pa kukuruz i jos uvodjenje peleta i boila kako si napisao,bar ja to tako vidim. Ovo sto si napisao mi deluje kao odrzavanje mesta a nikako kao instant mada te mozda nisam razumeo...
Instant pecanje na divljoj vodi je po meni pecanje od 3-6h max.Tada nosim zrnevlje(secerac,zito),neku praskastu hranu,noklu.Pecam na 3 stapa,u mom slucaju 2 fidera i 1 plovak pa gledam sta bolje radi jer nekad bas bude razlika tj. da nece fider oce plovak i obrnuto..Takodje u ponudi plivajuci mamci obavezno...

mihabg

Instant saransko je saka hrane i odabrano mesto, atraktivan mamac , i "instant zadrzavanje" ako nema udarca. Ili skroz bez hrane, sa prirodnim mamcima od kojih ne zazire nikad ...Npr. puz sa opnom, meso skoljke, glista iz okoline i sl. Promena mesta ako nema dogadjanja.....i to je to. Cekas jednu, ili dve ribe ako si pogodio. Ako uspes vise od toga , usao si u price za decu, ili ko u pecinu kod Alibabe , a razbojnici koje juris su tu.

vlada1978.

Na to sam i mislio. Da sa nekim svojim mamcem npr. gde može sa živim mamcima da se peca to je prava stvar a gde ne može, šećerac, hlebna ruža i neke od boili koje će on vrlo brzo da prepozna i uzima za kratko vreme. Konkretno sam mislio na šarana. Takođe promena poziije i mesta sa malim količinama primame. Cilj nam je da za kratko vreme dovučemo ribu na spod i u krajnjem slučaju  uhvatimo nešto za tako malo vremena koliko imamo na raspolaganju.
Strpljenje je umetnost nadanja.

no names

Instant pecanje na divljoj vodi samo sa šećercem nikad sa boilom. Miha je lepo objasnio suštinu. Ko ima čamac sa šakom šecerca plasiranog na pravo mesto i kraće zadržavanje na poziciji pa na sledeću i sve tako...ti tražiš njega, a ne on tebe....pristup odličan za instant pecanje šarana. Bar bih ja to radio tako.
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

sasabosko

Stoji sve sto Miha pise, ja uglavnom na takva pecanja i idem po celo leto, jer nemam vremena koliko bih hteo, a i kuvati se po vrucini kad riba ne radi, nije zanimljivo. Kljucno je probati da nadjemo ribu, bez bilo kakve primame i sl. Naravno, faktor srece je uvek pozeljan, mamac naravno prirodan, montiran na najlaksoj mogucoj montazi, koja je naravno upotrebljiva u datim uslovima. Poznavanje i citanje vode, kao i prehodna iskustva su svakako pozeljni, jer je i to jedan od najbitnijih faktora koji donose ribu. Pri takvom pristupu, naravno da je riba dosta i oprezna, te ce jedna odkacena riba rasterati celo jato, ili svaki vid lupnjave, i pracakanje iste po povrsini, no kad se jednom u glavi sklope kockice postane jedini nacin lova. Tipican primer su stariji mestani, koji pri samom pogledu na vodu, znaju po koju ce opremu kuci, gde ce i sta loviti, i to vrlo uspesno :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

vlada1978.

Lepo i tačno objašnjeno. Baš onako kako treba.   :ok:
Jel kratak je vremenski period da bih se bilo šta eksperimentisalo i krivudalo. Samo konkretno. Naj bolje je ako tu vodu gde pecamo već poznajemo dobro. Mislim na dubinu, konfiguraciju dna, populaciju ribljih vrsta i sve ostalo. Kao što ste i napisali.
Iskustvo na toj vodi i mesta na kojima se za sigurno zna gde je(čitanje vode), za to vreme i može da se uradi nešto. Naravno sa mamcima i priborom koje ste takođe tačno napisali i rekli.   smiley033
Strpljenje je umetnost nadanja.