Dipovani smuđ-arani

Započeo KAJMAN, 01 Mart 2009, 21:03:15

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

KAJMAN

Dipovani smuđ-arani

Uh bre, a ja smuđolovac, teško brate, a
uslov za ovaj, nagrađeni tekst, je bio da bar jednom u tekstu mora da se pomene reč šaran!


Vedra prolecna noc tiho spustila prohladnu mesecinu na glatku površinu jezera pa se pluca rasplinula od svezeg i vlaznog vazduha. Duboki uzdah u baštici restorana, usamljeno izdvojenog od gradskog svetla i vreve, dodirnu raspuklo zvezdano nebo i duša se uznese trepereci izmedju umilnog majcinog zagrljaja zemlje i Svevišnjeg.

I pitam se, kakva bi to sila mogla da naruši ovu harmoniju, osim one iz obližnje »Transilvanije« i... i otvorih novu flašu piva, normalno, šta ceš takvi smo ti mi lovci na smudj-arane!
samo bez panike

Preciznost, naucni pristup, individualna kreativnost, kvalitetan pribor i raznovrsne spin-boili uz dosta fizikalis-veslanja, a uz timski rad na pivu u kafani...Šta? Aaa da, to su, mislim, polazne osnove u lovu smudj-arana. Zašto kiša nije padala svih sedam dana, jasno je. Zašto nam je trebalo da tek posle jedne gajbe piva konstatujemo kako je smudj-aran u prolece manje oprezan i to je jasno, niko nije hteo da donese i drugu gajbu piva! Logicno! Ma ne to, nego za smudj-arana, manje je oprezan pošto ga preko zime skoro niko ne lovi i ne uznemirava. Osim, možda, Mrve? Stvarno, zašto je išao na Sarulešti van dogovrenog termina i to u vreme kada je jezero bilo zaledjeno, ako ne da buši rupe /ma nije to Klapna, nego u ledu/ ako ne zbog »dipovanja«?

Ko ceka-doceka

Poznato je da se »orli riba« traži a smudj-aran mora da se strpljivo ceka. cekanje se isplati kad-tad. Primer, kako da potrošite mesecni roming za jedan dan uz malu zabrinutost je Zoki-Su, koji je strpljivo porukama pomagao i samo dva dana cekao da Milo i Acke pogode ciljanu državu. I sad samo neka mi neko kaže da nije opravdano što smo se kada su došli svi onako radovali njihovom uspehu-sve do jedan iza ponoci. A onda je društvo otišlo da žubori. Ma »mogli« su oni da se vrate ali je vec bilo kasno. Ostadosmo smo Acke i ja da konstatujemo kako je nezavisno od smanjene opreznosti smudj-arana u ovom periodu ipak od znacaja da se ozbiljno povede racuna o izboru najbolje spining-montaže za lov u toplijim a bistrim plicacima. Jezero se odledilo i polako zagreva. Temperatura vode 7 stepeni, znaci smudj-aran se pokrenuo i poceo da se hrani. Ohrabruje.

Dubinskim pregledom, Dr. Acke /reklamni maneken Hacinsona/ je pored gustih oblaka deverika, jasno otkrio prisustvo krupne ribe. Nema sumnje da se radi o smudj-aranu. Medjutim, kako veoma daleko od obale i u dubini tako i u veoma plitkim zonama. Uh, bilo je puno lepih spotova ali na 300 i više metara od obale. Sad taj rekreativni deo bi možda i prihvatio ali me je »Riba« pokolebao. Ako je neko i rodjen u camcu onda je to on. Zato sam se i odlucio da formiram spot u samom plicaku. A kad je tako odlucio sam se za »cicoolina« spin-rig sistem. Zašto? Zato što je kurvinjski dobar i majku...gi...'ebe... na ovaj prolecno-prelazni period. A šta drugo nego da u tim uslovima za predvez, upredene strune koristite ako ne fluokarbon. Bistro, toplo, plitko, mogucnost pojave krupnog i lukavog smudj-arana a mala distanca. Nema druge sve mora u »Ablativ« a udice, joooj, »Tegetni-naoštrene« znaci hirurški. Eto, vidiš Mrva govorio si za udice kako nema potrebe da budu oštre a ja se zajeb.... i pokazao Tegetniju. Ko zna kakvo mišljenje sad ima o meni? C, c, c, a trebalo je da znam da nikad ništa nije dovoljno oštro pogotovo ne ove fabricki oštrene O'šonesi. Ma 'ajde, lepo me bi sramota a došlo mi da u zemlju propadnem i da znaš baš je dobro što nisi imao tu gramažu ne znam kako bi ih se inace otarasio a da me neko ne vidi. 

Posle ove blamaže uzmem se u pamet  i odlucih se za Rig Hook naravno br. 4. Šta drugo? Po prirodi sam pristalica šarenih mixeva pošto je dokazano da su lovniji pa tako za otežanje izabrah kamuflažne plasticifirane olovne džig-glave Fox Flat-kruškolikog oblika da kod spinovanja dobijem i malo vobli-attraktor efekta. Nije mi bio cilj da kamuflažom sakrijem od smudj-arana olovo a fluokarbon /Illusion/ se ionako ne vidi u vodi, vec da poenta bude na samom sil-boil-koncu. Postojala je opasnost da mi se u ovako pažljivo odabran spin-rig sistem nezvano »uplete« kakav cora-vi »orli« zato sam i koristio Illusion pošto je teži od obicnih najlona pa lepo legne i ostane na dnu. Medjutim, što je sigurno-sigurno je. Spas od neželjenog uplitanja tih proždrljivih i dosadnih »orlija« je antitangle tube ali za svaki slucaj na kraj dodadoh malo i Hatchinson Counter Balance, nek se nadje, leba ne traži. Eto, Pajo a nisi hteo da tražiš od Acketa i Mila ali razumem te, taman napunjena baterija digitalne kamera pa ko da odoli! Nadam se da nije to razlog što si otišao sa onim »orli-rošima« pa je sa smudj-aranima morao da me fotografiše licno Mr.Raduta. Sem toga nisam ni ja imao a i da sam imao odakle mi? Možda bi bolje rešenje bila upredena struna /Leadcorea/ sa olovnom žicom odlicna kruta montaža koja skoro da iskljucuje svako zapetljavanje ali nisam imao.

Observacija

E sad, mišljenja sam da bi trebalo ponekad poslušati i orli-roše. Logicno, oni se svugde muvaju i sve vide potrebno je samo malo vremena da vi njih observirate. Lakše je i manje vremena je potrebno ako odprilike znate gde ima panjeva, granja, rupa i platoa, zatim da li se vidi aktivnost smudj-arana na površini, koja je temperatura vode, vodostaj i dr. da kasnije sonarom sve to lepo pregledate i fiksirate spot bovom. Kao bova najbolje se pokazala providna plasticna flaša od kisele vode. Razlog je jednostavan kada izglisirate camcem preko tudjeg spota i elisom mu isecete najlone ne morate da lažete. Medjutim, tajna uspeha u lovu smudj-arana i jese baš u tome, mislim, da se najviše vremena upotrebi na otkrivanju i observiranju kao i ponašanju smudj-arana u okolini. To je definitivno  preko 70% cistog uspeha. Ostalo je sreca i jedno od najvažnijih pravila. Velika je greška ako spinujete klasicno znaci sa vrhom štapa uperenim u nebo. Kada sistem legne na dno mnogo je pravilnije ako lagano spinujete tako da vam je rod-pod i vrh štapa uperen nadole znaci da dodiruje samu površiniu vode. Na ovaj nacin obezbedjujete upredenoj struni da primi više tecnosti i tako poveca podvodni stomak a to je od presudnog znacaja da ga smudj-aran koji se u samom plicaku muva ne zakaci, uplaši se a onda od ranova nema ništa. Možete da koristite i back lead ali onda vodite racuna kod kontre!

Sil-boil-konci u duxevima


Što se prihranjivanja tice, ono u ovom periodu ne sme nikako da bude rastresito, ponajmanje praškasto. Medjutim, nekoliko šaka sitno seckanoh vob-lera zajedno sa paletama na kojima su i okaceni, nužno su potrebni da iz bliže okoline toplih plicaka okupe dovoljno smudj-arana na spotu. Na vama je samo da, zbog još uvek relativno hladne vode, odaberete nekog tvrdjeg sil-boili-konca. Što se dipovanja tice volim da u ovom periodu koristim mix od dve vrste attraktora. Iskljucivo vocnih. Za zimi izgladnele smudj-arane ne preporucujem rastresite i pihtijaste proteine u obliku glist-boila, pošto bi to bilo suviše jednostavno. Gledao sam kako to rade Orli-roši. Sistem isti kao napred opisan uz veoma lagano, lebdece spinovanje i negde na sredini dubine plicaka. Smudj-aran rado i agresivno uzima ovakve pihtijasto-lebdece proteinske prezentacije tako da je signal nezavisno od modela, Fox ili drugi, raspoznatljiv i odmah je jasno da nije u pitanju agresivna deverika, neka druga sitnija riba ili rak-oš. Kontra bi tebalo da je ipak malo odložena. Kada osetite da je smudj-aran dobro zakacen ran je u vecini slucajeva u blagom polukrugu i prema dubini. Iskoristite taj momenat da naštelujete kocnicu i nemojte nikome da dajete štap u ruke. Dali ste kontru vi ga i vadite, da ne bude posle.... Medjutim, ono što je specificno to je Vocni Orka 4-6gr. 113 do 115 mm - Zeleni monstrum-šed-tail sa aromom jabuke /poznatiji na Dunavu kao »Grin-šmit«/  i Žuto - crveni mix sil-boil-konac sa aromom jagode iste cvrstoce /poznatiji na Dunavu kao »Delišes«/. Naravno smudj-arane možete loviti i rastresitim pihtijastim proteinima ali u ovom periodu godine najviše poverenja i sigurnosti imam kada lovim masivnim Orka sil-boil-koncima.

Toga dana imao sam preko 15 ranova. Od toga sedam kidanja, dva otkacinjanja i šest u stringer-sakovima. Nisam mogao šoljicu kafe da uhvatim rukama toliko su mi ruke bile izranavljenje od bodljikavih i zubatih »Orlija« pa sam morao na terapiju kod Dr. Acketa i Dr. Zokija. Leleee našarali me ki indijanca sve se plavilo od fleku. Zato sam i rešio da sutradan lovim samo šarana.

I to ovog


Dragomir Masnikovic-kajman

Mog smuđa ne može niko da ulovi.

rj

kao i uvjek nešta poučno se ipak kažeeeee :tongue:

smuki

STA VISE KASTI
GENERACIJO,105 PA OPET  :tongue:


sto mos danas ostavi za sutra

Djole

"Matori" je car !!!  smiley033

Istorija savremenog ribolova deli se na dva perioda. Pre i posle ovog Kajmanovog teksta.  :cheesy:
Posle objavljivanja ovog teksta nastupio je "hladni rat" između šarandžija i smuđaroša.  :rlol:

To je Kajman. Dunavski galeb!

Kićo

Gospon Kajman svaka čast  :tongue: :tongue: :clap2:

dok2

da nije bilo u propozicijama, valda ni taj "šaran" na kraju ne bi bio pomenut, bravo Care !

KAJMAN

Mog smuđa ne može niko da ulovi.

Neski

Citat: Djole poslato 01 Mart 2009, 21:56:10
Posle objavljivanja ovog teksta nastupio je "hladni rat" između šarandžija i smuđaroša.  :rlol:


Da znas, mora adekvatan odgovor na takvu "provokaciju"  :cheesy: kakve zubate ribe - nista bez lepog i borbenog sarana... hehe  :wink:

dok2

Ove zime sam imao jednog dobrog dunavskog vretenca na shada (dipovanog dakako)  :cheesy:, volio bih da se smuđ bar minut tolikom jakosti bori !!!