Pecanje šarana zimi

Započeo damjan, 22 Novembar 2009, 21:59:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

damjan

Kakvo iskustvo imate sa zimskim šaranom, gde ga traziti, koje mamce i pribor koristiti, koju vrstu hrane bacati i sva ostala saznanja o ponašanju ove nama drage ribe u zimskom periodu...  smiley094  smiley126 .


Evo da i ja napišem nešto o tome, pošto ga povremeno pecam u zimskom periodu.

Prvi bitan faktor, koji uslovljava rad šarana zimi je temperatura vode, od nje sve zavisi, ja sam ga hvatao već od temperature vode 4c, ispod toga je prestajao sa bilo kakvim uzimanjem hrane.
Naj vaznije je da tu gde pecate ima šarana, odnosno da mu je tu zimovnik, ili eventualno u neposrednoj blizini zimovnika, jer šaran kad zauzme poziciju za zimovanje ne udaljava se previše od te pozicije i to samo ako je dan topao pa ume da priđe obali ili na sprud u blizini gde sunčevi zraci dublje dopiru i zagrevaju vodu. Na reci zimovnici se obično nalaze iza većih krivina reka,gde preovladava veća dubina i mirniji tok vode, a često i veliki krš. Kod mene na Savi je tu skoro obavezno strma glinovita obala,gde je u vodu popadalo dosta drveća, koje ribi pruza zaklon i usporava vodu, ali se moze desiti i da šaran zimuje na čistini u rupi, gde ga vodeni tok preskače. Šaran se zimi zbija u velika jata i zumuje veoma gusto zbijen, ali ne i obavezno na samom dnu, moze biti i malo podizen od dna u zavisnosti dali mu tok, odnosno brzina vode to dozvoljava. Naravno to što ga ima dosta neznači da će raditi ceo dan, već to obično biva sat, sat ipo vremena u toku dana  i to obično u naj toplijem delu dana, zavisi to moze biti između 10 i 11 pre podne ili između 11 i12, ili 13h,to morate sami otkriti, mora se jedan ceo dan presedeti i otkriti koje je to vreme i kada saznate u koje vreme se hrani verovatno će te ga svaki dan dobijati u istom vremenu. Moguće je da udari i noću, ali se to ređe dešava, recimo jedan drugar je pre par godina dobio 4 kom za noć i to komade između 3 i 8kg, mislim da je bio februar mesec a temp vode 5c. Obično kada se šaran aktivira,na površini mozete primetiti mehuriće i ubrzo očekivati udarac.

Pribor -Treba prilagoditi slabom i pipavom uzimanju šarana, znači što osetljiviji pribor, ali ne i slab, nemojte podceniti borbenost velikog šarana čak ni zimi, jer ako mu je u neposrednoj blizini krš, lako će to iskoristiti. Osnovni najlon ne mora biti mnogo tanji nego leti, ali podvez treba obavezno biti tanji. Tanka struna debljine 0.20mm će završiti posao, ako podvez pravite od najlona preporučujem kvalitetniji 0.30mm. Udicu prilagodite situaciji, ali po mogućstvu što manju, udica br 6 je univerzalna, za čistinu moze i 8, a u kršu 4. Vrsta udice-prilagodite mamcu, za hleb i valjak ja koristim udice pravog vrata, da bi pri kontri manje mašio, pošto zimi moramo šaranu dati kontru,jer se retko sam upeca, a za kukuruz,eventualno boilu moze i drugi oblik udice. Kod štapa treba gledati da mu vrh bude osetljiv, ali sredina jaka, jer često treba šarana na silu odvojiti od krša. Olovo treba prilagoditi situaciji, ali ja uvek gledam da zimi koristim naj lakše moguće, da bi se usisavanje šarana u mestu moglo lakše primetiti. Zato pecanje iz čamca ima prednost, jer imate mogućnost da pecate na vagu, a na vagu se slabo pipanje šarana bolje manifestuje na štapu. Naravno desi se da se šaran sam upeca, tako da ume da iznenadi jačinom udarca, tako je mom ocu pre par godina odneo štap, koji nije stavio u drzač, jer je računao na lagano potezanje.

Mamci i hrana - meni je se kao mamac br 1 za zimu pokazao hleb, ruza ili korica.  Na ruzu usisavanje primetite kao lagano disanje vrha štapa ili lagano lenjo titranje i tada treba dati oštru kontru, ali ne i preoštru, ako je mamac poneo vrh štapa će lagano da se savija na dole. Na koricu su udarci nešto primetljiviji jer korica lakše spadne sa udice i desi se da ga često udica tada zakači, ali koricu lakše skine bela riba ako je ima.  Treba probati i na ruzu i na koricu. Ako koristite kukuruz ili boile, gledajte da budu što manji, nestavljate više od 2 zrna kukuruza .  Nije tačno da šaran zimi bira uglavnom mesne mamce, mora se eksperimentisati kao i inače u drugim periodima godine. Valjak je takođe jedan od favorita za zimu, treba da je što mekši i da se obavezno ostavi vrh udice da viri, kontrira se isto kao na ruzu hleba, ali se opet moze desiti da se riba sama upeca. U valjak takođe mozete ubaciti neku aromu, kao i dodati ukus, vanilin šećer je dobar, daje mu i miris i sladak ukus, ali dobar je i bez dodatnog ubacivanja aroma.

Prihrana - treba da bude minimalna i po meni što manje kalorijska, jer je poenta da se šaran ne zasiti. U jesen, pred zimu kada se šaran sprema za hladniji period normalno je da mu nudimo veću količinu hrane, ali zimi on nema mnogo izbora već uzima šta mu se nudi, zato gledam da ga što manje zasitim, vazno je trenutno dejstvo hrane, da ga trenutno aktiviram da se hrani. Dobro je uzeti neku kupovnu praškastu-aromatizovanu hranu, napraviti kugle veličine mandarine, i u njih dodati tek koje zrno kukuruza, boila.U hranu se moze dodati i neka dodatna aroma. Vazno je da se hrana na dnu lagano otapa i pušta miris nebi li privukla i naterala šarane da se hrane. Desetak takvih kugli po pecanju je više nego dovoljno, ne mora se sve od jednom baciti, moze prvo pola, pa kasnije na svakih 20min po 1-2kugle. Upotreba hranilice moze dati dobar rezultat, jer privlači ribu do samog mamca, a i doziranje hrane je preciznije uz pomoc hranilice, samo je ne preporučujem ako pecate na ruzu, koricu, ili valjak. Za kukuruz, boilu, glistu ili crvića je dobra. Vazno je što preciznije zabacivati sistem,  ako je vreme sunčano šaran će se aktivirati i pokrenuti, tako da se moze raštrkati i naći vašu hranu i ako je bačena dalje od direktnog brloga. Sitno zrnevlje ili boile mozete dozirati sa pva kesom.

Ostalo - Šta znam, šta je ostalo bitno. Gde nađete šarana u toku zime, mozete biti sigurni da će tu i ostati sve do proleća, dok ne krene u mrest. Budite uporni, par dana, po mogućstvu topliji, sunčanih, jer ne mora šaran odmah da se javi, dešavalo mi se da ga tek 2-3dan dobijem, ondah dan ne radi, pa opet sledeći dan krene. Znači ne radi svaki dan, već samo kada mu hidrometerološki uslovi to dozvoljavaju. Mesto ljubomorno čuvajte, jer zimovnici privlače i ribolovce i ribokradice, znači ako hvatate ćutite, jer je to uglavnom mikro lokacija. Zimovnik će te lakše pronaći sonarom, ali moze se naći i vizuelno na reci, ako znate da je tu krš, dubina, a vidite da voda usporava, ili pravi liman,pratite i prisustvo mehurića. Ja sam jedne zime stavio hranilice i čamcem išao od krša do krša, dok mi se nije javio na hranilicu, sutra dan sam tu došao bacio malo hrane i upecao šarana, kasnije sam tu dobro prolazio. Vazno je sedeti pored štapova i pomno ih posmatrati,  nema lezanja ili šetanja. Opet kazem sve zavisi od temp vode, od 4c pa naviše već mozete očekivati šarana. Sava je sada već izbistrila posle nadolaska i mućenja, a temp vode je 8c, sto je itekako dobro, i ja ću se ponovo aktivirati na šarana. Zato ako već niste rešili da zimujete u kući, malo se bolje obucite, jer sedenje u mestu to zahteva, i na vodu. Termos sa čajem je skoro obavezan, kuvano vino, ili rakijica, ko šta voli.

Ima još tu mnogo toga da se kaze. Nadam se da nećete shvatiti ovaj post kao pametovanje, jer sam sve napisao iz ličnog iskustva sa vode. Nekada je bilo skoro nemoguće uloviti šarana zimi, jer su zime bile zime, a sada zbog globalnog zagrevanja zime su dosta toplije,što eto ima i jednu dobru stranu.

Ako imate neko iskustvo, ili mišljenje sa ovom temom, molim napišite. smiley033  smiley126


Panonski Mornar

Poslje ovog tvog pročitanog teksta ove zime krćem u akciju sve si detaljno opisao sve pohvale  :ok: dvaputa sam pročitao tako da mi ništa promaklo nije  :clap2:  :thumbup:
Kada sklopim oči nebom naiđu lađe,
zvona, lavež, komšijske svađe, miris svežeg oranja.
Ali kada svane vetri s reke zacvile. Znam, to tuže vodene vile, Dunav sedef odranja. Đ Balašević

Goran Dubravac

Damjanu  smiley033 za temu

Citatprihrana-treba da bude minimalna i po meni sto manje kalorijska,jer je poenta da se saran ne zasiti,u jesen,pred zimu kada se saran sprema za gladan period,normalno je da mu nudimo kalorijsku hranu,ali zimi on nema mnogo izbora vec uzima sta mu se nudi,zato gledam da ga sto manje zasitim,vazno je trenutno dejstvo hrane,da ga trenutno aktiviram da se hrani

Sve što je napisao,važno je a ja sam ovo izabrao. :ok:

Košava

@damjan skidam kapu  smiley033,bas si se potrudio . :clap2: :clap2: :clap2:

damjan

A ja mislio da niko nece citati kada vidi koliko je tekst dugacak. :cheesy:  smiley033
Videcu da uslikam neke sisteme za zimsko pecanje,ali to je manje bitno,vazno je da ima ribe tu gde se peca.Jedan suncan zimski dan sam za sat vremena imao 8 udaraca na hleb,a uhvatio sam 3-4kom,sto je dobro jer na hleb omasaji su normalna stvar.Moj otac peca sarana 30god i do pre par god ga ni on nikad nije pecao zimi,dok jedan dan ja nisam resio da probam i upecao par komada,ni sam nisam mogao da verujem,kada je video mislio je da sam ribu kupio negde,tek sutradan kada je otisao samnom i uverio se da saran stvarno jede zimi.Eto treba probati,nisu to vise one hladne zime. smiley033

Panonski Mornar

Pa ko nebi ovo pročitao pogotovo šaranaši  ozbiljno ču da probam ovih dana u akciju nikad nisam pecao zimi ali poslje ovog tvog teksta nemogu odolit još jednom sve pohvale  :tongue:
Kada sklopim oči nebom naiđu lađe,
zvona, lavež, komšijske svađe, miris svežeg oranja.
Ali kada svane vetri s reke zacvile. Znam, to tuže vodene vile, Dunav sedef odranja. Đ Balašević

Goran Dubravac

Citatvidecu da uslikam neke sisteme za zimsko pecanje,ali to je manje bitno,

Obavezno zbog teme  :takoje:

Inače, neidem sa Panonskim da pecam
šarana a još zima  :rlol:

slawisa

Ako ga u ovo vreme upecas stvarno si majstor  :clap2: ja sam ga jurio ko zna koliko puta zimi i to na vodi gde znam kako dise i nista,ni da pipne.

Goran Dubravac

Majstor je napisao i da je t vode bitna 4-5 stepeni  :ok:

Znači i ako je 4 a sunčan dan u Decembru....

orka

damjane,sve sto si napisao je 100% tacno,potpisujem,i ja se svake zime imam odredjeni broj ulovljenih sarana,ali ja za razliku od tebe pecam sa splavova,tako da sto se mesta tice,tako mi je kako mi je.sto se tice zimskih meseci,mart je ubedljivo najbolji,temperatura vode je u blagom porastu,a najbolji je momenat posle veceg porasta vode,i pomute,tj momenat kada voda pocinje da se bistri,lagano opada ili stagnira.porast vode ga tera da se pomera,tj da menja mesto,a kad se pokrene,onda se i intezivnije hrani,ruza hleba je ubedljivo i nezamenljivo najbolji zimski mamac,o priboru je damjan sve rekao,dodao bih samo da su feederi za takvo pecanje najidealnije resenje,zbog senzibilnih i osetljiv vrhova,jer saran zna da pipka kao sitna bela,oko mora biti stalno prikovano za vrh,a ruka blizu stapa,a reflex kao u doka holideya,u suprotnom ostajes bez ruze,a i bez ulova.

Goran Dubravac

Orka  smiley033
slažem se ali za mene je mart već proleće.

Mislim da je Damjan imao u vidu 11, 12 eventualno 1 mesec.

Možda grešim :huh:

damjan

Desavalo se i meni da ga pecam u vreme kad mu svi uslovi odgovaraju pa nista,cak i u jesen se desavalo da nece da se javi po duze vreme,a znam da ga ima.Moraju da mu se poklope svi uslovi,pogotovo zimi.kao sto sam napisao da bi nekom mestu posvetili dovoljno vremena,treba da budete sigurni da tu ima sarana,i da sto preciznije zabacite u brlog.Ako imate sonar posluzite se njime,kad ga jednom nadjete zavrsili ste posao,samo da uzima hranu.
Evo jedna slika sa sonara od skoro,sarani su pozicionirani direktno ispod krsa,i u tom trenutku su bili malo odignuti od dna,kad krene da se hrani normalno sidje dole.Da fideri jesu dobri za tu situaciju,ali su i germine dobre jer imaju osetljive vrhove,pogotovo za camac.Da za zimu racunam sve od 11-do pocetka 3meseca,mada i mart ume biti veoma hladan pogotovo pocetak meseca.  :wink:

Damir

pošto nisam šaranaš ali sam ppročito cijeli tekst jedino mi nije jasno mamac ruža dali mi netko može to objasniti :smiley:
Dunav  Dunav  Dunav Dunav Dunav Dunav

Košava

Samo nemojte da zaboravite termose sa kuvanim vinom moze i rakija ,da Vam ne prisedne zimsko pecanje sarana.Eh,eh,mladosti sto me ostavi ,kako bih sada trazio  krtoge da sam bar 30 godina mladji.Mukotrpno je to znam iz iskustva ali za mladje  smiley139 to je  veliki izazov . smiley033

damjan

Citat: Damir poslato 22 Novembar 2009, 23:30:44
pošto nisam šaranaš ali sam ppročito cijeli tekst jedino mi nije jasno mamac ruža dali mi netko može to objasniti :smiley:
ruza hleba je kada od svezeg hleba izvadis parce sredine i stisnes oko udice,ali u vrhu udice zgnjecis,a dole ostaje onako nabubrela,ne stisnuta, bas kao ruza,zato se tako i zove.jedino mana je sto je bela riba lako skine i nije bas za daleke zabacaje,jer moze da spadne pri udaru od vodu.

Teme sličnog naslova (10)

2702

Odgovora: 803
Pregleda: 324417

7122

Odgovora: 867
Pregleda: 370831

9808

Odgovora: 187
Pregleda: 105036

2093

Odgovora: 858
Pregleda: 531554

9659

Odgovora: 37
Pregleda: 22659

20344

Odgovora: 302
Pregleda: 107769

12490

Odgovora: 37
Pregleda: 12433

3351

Odgovora: 7
Pregleda: 4648

25655

Odgovora: 14
Pregleda: 15302