Lov šarana na rekama i divljim vodama

Započeo tyger, 22 Februar 2009, 00:32:49

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Grof1204

Citat: DuNo.Zemun poslato 04 Maj 2023, 13:02:52:help:

1. Како се другим речима назива пецање на рибњацима?
2. Где у Србији (шира околина Београда) има нека "ДИВЉА ВОДА", да отиђем тамо и да пецам шаране "дивљаке"?

1. Alternativa danasnjeg vremena kad je lovostaj, a svakako bolja opcija nego camiti za poker aparatom (vascijeli dan) ili pak, slusati lazi neke prodavacice ljubavi...usput sacuvas familiju plus 'ricardzer' za nas zeljne ovog hobija i u stalnom radnom odnosu.


2.Galovica Vam je vrhunska...saranu divljaku, svetle oci u mraku...nakon lovostajanja, naravno.
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

Nadla

Odgovorno tvrdim da 70% naseg palamudjenja ovde na forumu tipa kako, zasto, koliko, kada, polozaj meseca, vetar...itd pada u vodu ukoliko pecamo na bogatoj vodi.  Moja definicija kojom se vodim, jer ne pecam nista drugo osim šarana, je ta da je šaran samo živo bice u potrazi za hranom i nista vise...Prema toj definiciji planiram i izlazak i mamce, spod itd...

Petrovic

Citat: Dragan Nešković poslato 25 Mart 2023, 11:45:40Поштовани колега Петровићу,

Да ли се може клиповати најлон при пецању шарана на рекама и дивљим водама, па може наравно, али ти то не бих препоручио. Уместо класичног клиповања најлона, много је боље да користиш систем којим се после размеравања дужине на којој желиш да храниш и пецаш шарана, на основни најлон веже фидер или штек гума. То је одличан и сасвим сигуран начин да будеш увек прецизан при забацивању система, а да си без ризика који носи класично клиповање, које ти никако не препоручујем када је пецање шарана у питању, на било којој води.

У овој теми: https://vukovisadunava.com/dubinka-feeder/klipovanje-upotreba-line-clip-a-za-precizno-zabacivanje-i-hranjenje/285/, погледај прилог (видео снимак) колеге Милана, то је пост бр. 288, који је то врхунски објаснио и показао. Иначе, колега Милан има свој канал Риболовија, он је одличан, свестрани пецарош који несебично дели своја знања, и што је још битније, његови савети су апсолутно детаљни и до у танчине објашњени, тако да ти искрено препоручујем да погледаш његове видео материјале, од њега се може много тога корисног научити. Тај његов видео можеш погледати и овде (о обележавању најлона од 4:09):


И једна мала напомена. Овај снимак који сам ти овде препоручио, налази се и у форуму о пецању беле рибе, односно у делу о пецању дубинком и фидером. Пример који је у том видео материјалу показао колега Милан, одличан је за обележавање даљине при пецању шарана, дакле шаранским параболицима, и сам га одавно користим. Али је тај снимак грешком постављен у теми о фидер пецању, где никако не припада, то није начин да клипујете фидер штапове, и то вам никако не препоручујем!  :no:  Милан је лепо написао у наслову тог видеа: "Примама и пецање шарана-основни елементи".

Поздрав, и бистро  smiley033
.
Pozdrav, tek sam sad video hvala na pomoci.

Ljuba

Ne pamtim goru godinu što se tiče šarana na Dunavu, sve se poremetilo.

orka

Citat: Ljuba poslato 11 Septembar 2023, 20:07:16Ne pamtim goru godinu što se tiče šarana na Dunavu, sve se poremetilo.

Biće sve gore, bolje teško .. Nije se mrestio na Tisi, ali ni na Savi, na delovima gde ja pecam, možda negde drugde jeste, ali onda kada izostane mrest, te godine se šaran slabije peca. Ne pomaže ni činjenica da je debelo proređen .. :sad:

Mecka

Najverovatnije da jeste to, nije se izmestrijo kako treba i kad je trebo. Voda bila hladna, predpostavljo sam čim sam primetijo da zmije ne ulazeu vodu april, početkom maja nego bile po obližnjem travnjaku blizu obale. Dunav od 900 kilometra nizvodno.

Dragan Nešković

Шаран ће се мрестити када (и ако) му се стекну потребни услови, а ако их нема, онда се неће ни мрестити. Такође, он нема то наше мерило "кад треба", јер прати своје мерило, а за наше га баш брига  :lol: Наш чувени "ловостај", уопште не прати те промене у природи, па ето ми имамо ловостај на шарана од 1.4. до 31.5. иако се у нашим рекама већ одавно, већински мрести током јуна. Не треба бити нуклеарни физичар, па закључити какве то последице има на ту рибљу популацију  :grin:

На пример, на овом делу Саве у мојој околини, пре две године шаран је радио одлично, као ретко кад. Прошле године, водостај је био никад нижи, шаран је тек почетком августа почео са нешто мало јачим мрестом, а улови су били тек спорадични. Ове године, ситуација са водостајем је била супротна. Сава је била огромна, са честим дотоком велике количине врло хладне воде, тако да је и у јуну-јулу имало дана да буде скоро по 6-7 метара, изнад уобичајеног нивоа за то доба године. То је у једну руку погодовало риби око мреста, јер се вода разлила дубље по обали, али била је исувише хладна и током јуна, тако је велико питање како се шаран опет мрестио, и да ли се уопште мрестио у некој већој мери. Мислим да није. Улови су јако лоши, спорадични.

Овде код нас има још један фактор ове године, а то је огромна популација оног лома, толстолобика. Било је јасно и претпрошле, и прошле године да се толстолобик измрестио у огромним количинама, и да ће бити проблема са њим. И тако и јесте. Једноставно, када се он креће по неком терену у тим својим огромним јатима, скоро сва риба престаје са радом, а шаран поготово. Шаран неће гужву, тако да се склања од овог чуда, па и колеге које хране шарана сваки дан, имају за целу ову сезону, тек по неки спорадичан комад шарана, у принципу никад мање. Ова година је што се тиче шарана, врло, врло лоша.

За догодине, ко зна. Што се тиче толстолобика, требало би да он сада сам себе успори, већ се намножио довољно да уђе у стагнацију, како то и иначе бива са њим. Што се тиче шарана, тешко да може бити горе од ове године, али никад не реци, никад. Видећемо. Боже здравља. 
Дозволе за рекреативни риболов у Србији нису скупе, оне су бесмислене.

tonyboy

Samo da se kratko javim i napišem da je ovo najbolja godina za pecanje šarana na Dunavu. Prvi dio sezone do lovostaja je bio odličan. Prve šarane sam počeo loviti već početkom 1. mjeseca. Sve do lovostaja, kada su grizli oni dvocifreni.
Onda je Dunav rastao, ribe su obavile što moraju, pa se u 6. mjesecu nakon lovostaja opet fino lovilo.
Najbolje su grizli kad je voda bila najtoplija, sredinom 7. mjeseca
A da i dalje grizu, uvjerio sam se prije desetak dana kada sam od popodneva do jutra imao 3 krasna vretenca od 9,7, i 5 kilograma.
Prvi dio sezone sam lovio sa obale, ispod Bogojeva, na provjerenom mjestu, a drugi dio iz čamca malo iznad Apatina.
Sve u svemu, po broju riba i drilova sam nadmašio rekordnu 2020. Ali teško da ću nadmašiti osobni rekord šarana od 20kg kojeg sam ulovio i pustio na Savi te godine.
Bistro svimaSent from my iPhone using Tapatalk

glos

Lako je tebi Tony, kada si iz ove države;

CitatVlasnik voda i priobalja samo i isključivo je država, koje steko ranije pravo na svoj ribnjak onda je taj neko vlasnik i može da radi sa svojom ribnjakom šta mu bolja, danas više nemože niko da dobije dozvolu za svoj ribnjak.

Država je svoje vode razdelila putem koncesije na 30-50 godina. Koncesiju imaju ribolovačka društva isključivo koja su nevladine organizacije. Oni su dužni da za račun države vode brigu o dodeljenim vodama tj. revirima, oni su dužni da bode brigu o ribljem fondu na način, kako je državnim zakonom predpisano. Oni kupuju i ulažu ribu, oni su dužni svake godine da plačaju koncesiju državi, oni su dužni da iz svojih redova predlože i plate školovanje za ribo čuvara, koji podpisuje, da radi za državu ali ribolovačko društvo je dužno, da jih plati. Plačanje ide ovako 0.18 euro centi do 0.21 euro centi po pređenom km, redko kde imaju platu, imaju neograničen broj dana ribolova na revirima koje čuvaju sa poštovanjem pravila ribolovačkog društva za određeni revir i isto tako nisu dužni, da odrade sate za društvo tipa sređivanje priobalja, kupljenje mrtve ribe, ulaganje ribe, spašavanje riba u slučaju havarija itd.itd..

Dalje svi ostali koji su u društvu dozvolu prvu godinu plačate 220€ plus dužni su da odrade 40 sati za društvo gratis, dobije mentora. Kad se uradi ispit kod saveza onda iduče godine članarinu plati 150€ i dužan da odradi 20 sati za društvo. Svaki neodrađeni sat plača sam 20€ po neodrađenom satu. Za tu dozvolu koja se je platila imaš 20 dana ribolova ciprinida, 10 dana salomonida brez mladice to je posebno plačanje, kad si potrošijo sve karte imaš pravo da kupiš za 25€ 10 dodatnih dana, samo i isključivo ako si prevashodno odradijo sate za društvo u suprotnom ne.

Pravo pecanja imaš jedan štap ukoliko uzimaš ribu u meri i po pravilu društva, ukoliko pecaš po sistemu uhvati i pusti dva štapa nekde i tri ali samo na šaranskim vodama, na tekučim isključivo jedan štap.

Ako kome ne odgovaraju uslovi u ribolovačkom društvu, nema problema, dnevna karta od 15-20€, kde je dozvoljno nočno pecanje ide i skuplje.

Ribočuvar se smatra službenikom države, imam pravo da pleni opremu i odma na mestu napiše kaznu 500€ ko ne poseduje ribolovačku kartu, nedaš ličnu onda je policija dužna da ribočuvaru omoguči indetifikaciju kršitelja. Sud tu ne pomaže previše ako nemožeš da dokažeš da si imo dnevnu kartu. Pare naravno idu u buđet države tako da je uvek cilj ribočuvara da se dogovori da se karta kupi, ribočuvar ne prodaje karte.

Ako hočeš da pecaš u revir kde nije tvoje društvo dodeljeno, možeš i tamo na isti način da se učlaniš onda plačaš 80€ za njihove revire ili dnevna dozvola po gornjem cenovniku.

Ili nisi ? Možda je kod vas i od toga skuplje ?
Priznaj da znamo šta košta da mi našima doplatimo, pa da konačno zapecamo. Kao vi tamo.
ZOV

Teme sličnog naslova (10)