Kretanje sarana

Započeo maverick, 02 Jul 2009, 10:38:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

damjan

Zanimljiva tema,šteta što je zapostavljena.
Ovde je reč o migraciji šarana. Migracije mogu biti duze,ili kraće tzv "dnevne migracije" . U duze migracije šaran obično kreće radi mresta,usled veće oscilacije vodostaja,ali i radi trazenja boljih uslova(kao i svaka zivotinja,tj riba),kao npr više hrane,ili trazi adekvatno mesto za zimovanje... i tada ume prevaljivati velike razdaljine rečnog toka.
A dnevne,migracije su uglavnom uslovljene potragom za hranom. Npr u toku noći jato šarana ode na plići deo reke radi hranjenja,da bi se u dubinu i zaklon vratio sutra tokom dana.Naravno ne radi šaran to svako veče,nekad ga dobijam celu noć na dubini,a nekad ga tu nema u opšte jer je otišao na plićake,gde ga kolege ribolovci u odnosu na mene pecaju.
Ta kratka migracija,moze potrajati i po par dana,obično u jesen kada sve više vremena provodi u plićoj vodi jer je tada voda svuda već bogata kiseonikom i nema potrebu da se dugo zadrzava na dubljim mestima,a i na plićacima nalazi više hrane za predstojeću zimu.
Kako se priblizava kraj jeseni i voda hladi,šaran smanjuje kretanje,uglavnom u okviru zimovnika,ili blizini.   smiley033

Teme sličnog naslova (10)