Korišćenje hranilica u ribolovu šarana ili ne

Započeo srdjan72, 23 Januar 2010, 10:49:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Sloba_NS

Šta sve inače "stoji" i dešava se na našim vodama, ovo je stvarno smešno.  :wink:

Jer kao što i sam proizvođač u opisu kaže, riba ako dođe na hranilicu sigurno će uzeti (biti upecana), a za to ti je onda nebitno imaš li jednu ili pet udica okolo.

Grof1204

Verujem da sistem moze da se unapredi sa jos dve tri udice zlu ne trebalo!
E jedino onda otpetljavanje ribe iz meredova je problem.
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

slob

Ako se peca sa valjkom ili jako mekanim zrnima, koje bela i sitnija riba neprimetno može lako da obrsti, pa udica ostane prazna, onda je svakako bolje da ima više namamčenih udica. Međutim, propisi o rekreativnom i sportskom ribolovu kažu da ih ne može biti više od dve. I kako reče tonyboy, sistemi sa više od dve udice ne spadaju u sportski ribolov. A i razum kaže da je, sve u svemu, ipak bolje imati samo jednu udicu, jer dve i više udica imaju i svoje poprilične mane.

A što se tiče hranilice; pa i ona ima svoje prednosti a i mane. Mana joj je što privlači belu ribu, a što je još gore i rakove, ako ih ima, što je sve nepoželjno pri lovu šarana.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

sasabosko

E, davno nije pisano ovde, al meni treba jedno pojasnjenje. Izadjem danas s dva mekana stapa, hranilice lubenicarke, 20 i 30gr, ispod njih brkovi, jedan kraci 7-8 cm, drugi duzi predvez 12-15cm. U hranilice stavljam noklu, na istu i pecam, udice 2 i 8, sad koju mi uzima ne znam jer u kontru spadne nokla. Par titraja vrha (veoma neznog), ponosenje i savijanje lepo, kontra i nije tu. Nekoliko puta mi se isto desava, dal mi gura hranilicu, ili ima nesto drugo sto ga ne kacim. Kolega iznad mene pecao hranilicom i kukuruzom na udici i ni poteza, ja nekoliko, al sve corak.
Znoj nilskog konja je roze boje

glos

Uzelo manju udicu, pa izletilo kroz usta bez kačenja, jer je udica ostala zatrpana.
Knedla - nokla traži veću udicu, da skoro izbija na površinu sa obe strane, bokovima.
Odnosno, treba udica jednako široka kao i nokla, skoro, što ne znači nužno da je "veća". Prikladnije bi bilo nazvati je dovoljnom, spram nokle.
I još nešto. Ne bih nikada uzimao udice sa vrhom povijenim ka unutra, kod takvog mamca, jer ta funkcija i oblik imaju smisla tek tamo di ima i slobodnog prostora, na udici.
Ovde bi ti samo onemogućilo kačenje.

Life is what`s supposed to happen while you`re at work

Grof1204

Zasto ne bi probao sistem sa samo jednom udicom...
Nema nedoumica onda.
Razmisljam samo.
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

DDj

Nekako je tu premalo informacija. Jezero ili reka?

Moze razlog da bude i mala udica u velikoj nokli, pa pri povlacenju jednostavno se iscupa iz usta mozda i bez kontakta.

Ja tako male udice nikada nisam koristio za dubinski ribolov sarana. I necu. Udicu broj 8 ne bih ni pomislio da koristim. To neka koriste fiderasi. Uvek sam koristio za dubinski ribolov 1/0 i 2/0 i samo mozda 1. Bolje drzi ribu, sigurnije kaci, manje cepa usta, saranu ne smeta...komercijale niti sam pecao niti cu.

Vec dugo koristim samo jednu udicu ispod fiksnog olova.  Dobro, ima raznih sistema. Nekada davno sa kliznim olovom jednu ispod i jednu iznad olova, vecina udaraca je bila na donju udicu. Taj sistem brkova meni licno se ne svidja.

sasabosko

Ma koristio sam dve radi experimenta, nov sam ja u tome, pa onda gledam da povatam fazone, malo brze. Ja na noklu nisam pecao jedno 25g. Od skora je poceo da me zanima taj ribolov, 8micu sam stavljao jer mi padalo na pamet da mozda naidje neka druga riba, da vidim sta se javlja, isto kao sto sam experimentisao duzinom predveza. Stapovi su mi bas mekanog vrha, i kanap osnovni pa gledam svako kvrcanje, reka u pitanju naravno.
Znoj nilskog konja je roze boje