avatar_kolex

Indikator trzaja koji se direktno montira na štap

Započeo kolex, 05 April 2015, 19:59:52

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

limovac74

Citat: Dunavski As poslato 12 April 2015, 21:29:29
Koristio sam ih,nisu losi,sto bi kolega rekao "odrađuju posao" .Jedina zamerka po meni je ta da kada se oglase,prvo moras otkaciti najlon(izvaditi iz lezista) pa tek onda kontrirati,gubis vreme.ali odradjuju posao u potpunosti.I jos jedna "mana" mada,za te pare i nije,je ta sto nema opciju za glasnocu dipa,pa ako si dalje slabije se cuje

Probaj da staviš preko jednog klipa najlon ,ali pre toga probaj na prazno položaj na štapu gde će ti na takav način najpouzdanije aktivirati alarm, rešićeš problem  :takoje:
Kad Sveti Ilija nebom sine grom na dnu reke Dunava probudi se som.
Na dnu reke Dunava kiseli se rovac a na obali stoji mokri ribolovac.
Som je snažno povukao ko kamion FAP i odneo ribolovcu i udicu i štap...

slob

"Minijaturni svetlosni indikator trzaja i uzimanja mamca od strane ribe koji se postavlja direktno na vrh štapa. Kada riba uzme mamac i zatrese vrh ovaj indikator treperi crvenim svetlom a kada vrh prestane da se trese svetli konstantno plavim svetlom još 10-tak sekundi pa na taj način znate da je riba uzimala mamac čak i ako ga je samo na kratko pipnula. Uz indikator (u njemu) dolazi i minijaturna baterija potrebna za rad a sam indikator aktivirate prilikom postavljanja na vrh tako što malo zavrnete odnosno odvrnete njegovu poluokruglu glavu koja svetli. Time ste ga ujedno pričvrstili i aktivirali, odnosno skinuli i deaktivirali. Uz Rod Tip Light Alarm dolazi i još jedan donji deo sa drugim (manjim) prečnikom za još tanji vrh štapa."

Da li je neko isprobao ovaj indikator?
Meni deluje da je vrlo funkcionalan i nije skup (300din).
Ima prekidač, da se isključi, "ćuti" ako nema trzaja zato što ima senzor potresa (što je jako dobro za razliku od onih što stalno svetle, jer to zamara), signalizira i 10 sec posle trzaja, relativno lako se montira i demontira.....
Da li je vodootporan (fali mu mala nadstrešnica iznad navoja svetleće kape) i koja mu je osetljivost?
Osetljivost se sigurno ne reguliše. Bilo bi to previše za te pare,
Fali mu zvučna signalizacija, ali verujem da na ovaj što je prikazan na slici može da se montira običan praporac. Time bi postao još funkcionalniji, možete mu okrenuti leđa i još zažmuriti a preko zvuka ćete zapaziti potres vrha.

Ja koristim nešto slično, iz samogradnje, pa imam iskustvo sa takvom vrstom signalizatora. Regulacija osetljivosti je poželjna ali ne i obavezna. Ako je prag osetljivosti povišen onda je to sasvim dobro  za noćno pecanje šarana na tekućoj vodi, gde su trzaji snažni, a signalizator ne reaguje na  pomeranje olova i sitno ploveće granje koje kači strunu.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

vladimir022

Ja sam pre za ampule, ovo mi ne deluje sigurno Mozda i gresim..

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk


slob

Ampule ili bilo koje stalno svetlo na vrhu štapa smara. Ako okreneš leđa  ili gledaš u stranu nećeš zapaziti trzaj. Svetlo koje se pali tek kada dođe do trzaja primećuješ u mraku čak i ako ti je iza leđa, usled refleksije svetla.
Ja imam indikator koji pri trzaju zasvetli i drži još desetak sekundi. Svetlo je kao što ima policija :cheesy:. Brzo treperi crveno pa pređe na plavo koje isto brzo treperi par sekundi, pa se vrati ponovo na crveno. Noćni kermes, žurka! Neverovatno uočljivo čak i sa veće distance, tako da možeš i da odšetaš od štapova, a sigurno ćeš ga videti.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

gorangaja

Ja koristim nešto slično, iz samogradnje, pa imam iskustvo sa takvom vrstom signalizatora. Regulacija osetljivosti je poželjna ali ne i obavezna. Ako je prag osetljivosti povišen onda je to sasvim dobro  za noćno pecanje šarana na tekućoj vodi, gde su trzaji snažni, a signalizator ne reaguje na  pomeranje olova i sitno ploveće granje koje kači strunu.Slob da li moze neka sema tog tvog izuma?


Spojene poruke: 10 Jun 2018, 13:54:03

Probao sam svakakve igrackice i u principu zvonca rade posao, ali nakon dva tri dana u camcu kad zaspim to mi bas i nije dovoljno( moze saran i mene da odnese )
Blago onom ko rano poludi ceo mu život u veselju prođe!

slob

Pravio sam, inprovizovao, svašta ali zadnje što sam "provalio" su kineske svetleće dečije loptice. U nekoj ljigavoj plastici nalazi se elektronika koja reaguje na to da kada dete baci lopticu (inercioni senzor) loptica počne da svetluca i to radi jedno kraće vreme. To ti obavlja 90% posla.
Iz te loptice izvadiš još jednu manju lopticu u kojoj se nalazi elektronika sa čipom, led diodama, senzorom pokreta i baterijama za napajanje. Šema ti ne treba jer je sve to povezano na malom štampanom kolu.
Tebi preostaje samo to da senzor pokreta učiniš malo osetljivijim, to ugradiš u odgovarajuću kutijicu pogodnu za montažu na štap i još da dodaš prkidač za isključenje baterija kako sve to ne bi svetlelo prilikom transporta.
Kada budem u prilici fotografisaću moju skalameriju pa će te se iskidati od smeha. Ali to, što je najvažnije, izvanredno funkcioniše.
Zaboravio sam kada sam promenio baterije (2x1,5V dugmaste) jer indikatori svetle samo kada udari šaran. Pošto to i nije baš toliko često   :cheesy: baterije mogu da  traju ihahaj....
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

gorangaja

Slob hvala na odgovoru.
Rukotvorine su rukotvorine i nema smesnih ( da vidis samo kakve sam gluposti sve ja pravio da sebi olaksam pecanje ), nismo mi fabrika.
Moracu nabaviti tu jednu lopticu da probam, ako ne nadjem nacin da malo povecam osetljivost opet cu te gnjaviti da pomognes.
Meni i treba da reaguje samo na jaci udarac, jer grancice lisce i kotrljanje olova su uglavnom uvek prisutni posto Dunav  dosta curi tu gde pecam.
Uzeo sam 10 kom tih sto svetlucaju na vrh stapa ( kineske ) i njih sam hteo da napravim da mi sviraju kada ima potez, ali to je i suvise osetljivo , a i toliko je sitno tako da kada bih pokusao da zalemim jednu zicu mislim da bih sve zajedno pospajao i unistio.
Blago onom ko rano poludi ceo mu život u veselju prođe!

slob

Indikator trzaja koji se postavlja na vrh, tj. pri vrhu štapa - samogradnja:

Malo smešno izgleda ali verujte vrlo je efikasno. U potpunosti zadovoljava bar moje potrebe kod noćnog pecanja šarana na tekućoj vodi.


Pitate se; zašto onolika štipaljka? Za veš!
Pa ja ne volim da alarm radi dok zamaram i vadim šarana. Strašno me nerviraju kolege koje nikad ne skidaju zvonce sa štapa, a pomoću ovolike štipaljke vrlo lako se alarm postavi a i skine i stavi u džep posle trzaja i kod zamaranja i vađenja šarana ili ponovnog zabacivanja.

Pitate se verovatno i čemu ovolika kutijetina na štipaljki?
Svetleće diode koje se nalaze unutra imaju prilično jako svetlo, ali je ono usmereno u uzani snop. Kutijetina to usmereno svetlo raspline po celoj površini kutije pa se ono vidi iz svih uglova i to  sa prilične daljine, sasvim lepo (radijus bar 20 metara i više). Sa te distance se i praporac jasno čuje, tako da mogu uvek da protegnem noge ili skratim vreme čekanja u razgovoru sa susednim kolegama. Zbog praporca ne moram ni da gledam prema štapovima. A u mrklom mraku kada se svetlo alarma uključi ono je prilično jako tako da se i kraičkom oka ili preko refleksija od žbunje i travu može uočiti. Dakle možeš i da zažmuriš i da okreneš leđa i da se znatno odmakneš ali uočićeš alarm. Praporac te opomene a svetlo nepogrešivo navodi na pravi štap.

Evo i pogleda sa drugih strana:
       
     

Šta je unutra?
Kinezi prave neke "svetleće" loptice za decu. Mislim da se zovu –ljigavci. Kad ga dete tresne o zemlju loptica počne da svetli treperavim dvobojnim svetlom. To radi nekih desetak sekundi pa se samo ugasi.
Ljigavac se lako pocepa i iz njega izvadi elektronika sa dugmastim baterijama i senzorom potresa.
To izgleda ovako:
   
 Koje prepravke treba izvesti?
Prvo, led diodu koja se nalazi sa strane baterija treba premestiti na suprotnu stranu jer nije potrebno svetlo u pravcu vode već samo prema obali (paziti na polaritet diode). Usmeriti diode kao na slici. To nije teško ali se mora pažljivo uraditi.

Drugo, prepraviti senzor, kao na slici. To povećava njegovu osetljivost.

Treće, izvesti dve žice za prekidač napajanja.
Izolovati pozitivan pol gornje dugmaste baterije, podmetnuti pločicu sa žicom za kontakt. Izvesti žicu i sa obujmice baterija. To su onda dve žice, koje kada se spoje uključuju napajanje (za prekidač napajanja).

Četvrto, skratiti kutiju za foto filmove na dimenzije otprilike kao na slici (ili uzeti bilo koju drugu zgodnu kutijicu), i izvesti iz nje one dve žice za prekidač.

Peto, prekidač se može izvesti na raznorazne načine. Najbolje je, a to sam ja uradio, da kada je štipaljka zatvorena prekidač isključuje napajanje. Čim se štipaljka malo otvori, a to se dešava kod montaže na vrh štapa, napajanje se uključi. Ovo je izvedeno sa elastičnim plehčićima na samoj štipaljki ali može i drugačije.
Pošto sklopljena-zatvorena štipaljka isključuje napajanje, signalizator neće u transportu ili u džepu trošiti baterije pa će ove trajati veoma dugo, sigurno nekoliko godina. Zavisi od dužine aktivne upotrebe. A ja bih rekao; zavisi od samopražnjenja baterija jer ukupno vreme signalizacije čak i za veliki broj trzaja, kada je u pitanju šaran, je ipak relativno kratko.

Šesto, na štipaljku montirati praporac, što i nije neki problem.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

gorangaja

Blago onom ko rano poludi ceo mu život u veselju prođe!

slob

Pošto nema komentara u vezi signalizatora griza ribe koje sam spomenuo u postu #31, a slučajno sam bio u prilici da ga kupim, a ne treba mi, ali znatiželja je ipak odradila svoje, pogotovo što nije skup.
Kupio sam ga i detaljno razgledao. Pokušaću da dam neku mini recenziju istog, iako ga nisam ispitao u praksi - učiniću to tek prvom prilikom.


Kakva je signalizacija?
Kao prvo, ovaj se bitno razlikuje od onih koji su ranije uveženi, naravno iz Kine. Prvi su imali samo stalno svetlo što se upotrebno u principu i ne razlikuje od svetlećih hemijskih ampula. Jedina razlika je bila ta što ovi električni mogu i da se isključe kada nisu u upotrebi. Pa se može reći da su za višekratnu upotrebu za razliku od ampula.
Ovi novi međutim imaju i senzor potresa i čip i dva leda, pa samim tim i nekakav "softver". Za koji mogu reći i da nije tako loš.
Kod potresa vrha štapa; crveni LED zatreperi, tri puta u oko 2 sec. Zatim se gasi a pali se plavi LED koji kontinualno svetli još 10sec pa se ugasi. Ukoliko u međuvremenu, pre isteka tih 10 sec opet dođe do potresa vrha, ciklus se ponavlja: tri treptaja crveno + 10 sec kontinualno plavo.
Sami možete da procenite prednosti ovakvog funkcionisanja.

Kako se pričvršćuje na vrh štapa?


U kompletu se dobijaju dve različite "baze" signalizatora, za različite debljine vrha. Ona manja
može da se montira na vrhove do 1,5mm, a druga do 3,5mm. Ova manja može da se navuče dalje na debljinu do 2,5mm a druga do 4,5mm.
Da bi stabilno stajale na štapu treba posle postavljanja da se povuku bar malo u nazad, na malo veću debljinu blanka, i tek onda neće moći da spadnu. A da se ne bi okretali oko ose potrebno je još i prišrafiti svetleću kapu, koja će ga dodatno fiksirati.


Baterija
je jedna dugmasta 3V. Koliko traje? Ne znam ni kapacitet baterije, a ni potrošnju nisam merio pa tako i nemam odgovor na to pitanje.

Šta bi moglo da ne valja?
Ima jedan gumeni deo koji pri zašrafljivanju kape izlazi iz baze i služi za fiksiranje signalizatora kako se ova ne bi okretala oko blanka štapa. Što je blank tanji to gumeni deo treba više da izađe iz baze a kapa treba više da se prišrafi da bi došlo do fiksiranja, a pri daljem zašrafljivanju i do uključenja baterije.
Međutim, ako je blank deblji onda guma treba samo malo da izviri iz baze kako bi se ova učvrstila. Ako je ona malo izvirila onda i kapa bude malo zašrafljena. A da bi se baterija isključila kapa mora da se bar još malo odšrafi. I šta se dešava? Kapa ostaje na malo zuba navoja, labava i lako može sama da spadne prilikom transporta ili manipulacije. Ako spadne gube se delovi!
Treba dobro razmotriti da li je eventualno potrebno skratiti gumu koja fiksira signalizator na blank, a za konkretnu debljinu blanka koja će se koristiti, kako bi se omogućilo dublje šrafljenje kape.
Mada, ako se signalizator skida posle svakog pecanja onda ovih problema i ne mora biti.

Dalje,
nema nikakvog dihtunga da bi se obezbedila vodootpornost baterije i elektronike. Pogotovu kada je kapa samo malo zašrafljena, sa malim brojem navoja. Stvar bi eventualno mogla da se popravi apliciranjem one guste lepljive silikonske vodooptprne paste na navoj kape, jer preko navoja i može jedino da se slije prskajuća voda u unutrašnjost. O otpornosti na potapanje pak nema ni govora.

Otvarao sam kapu sa elektronikom. Pločica je nafilovana SMD tehnologijom. Jako lepo urađeno. Onaj koji je stručan znaće šta je to. Inercioni senzor je minijaturan i inkapsuliran. Na njemu nema nikakve oznake pa nisam mogao da vidim i njegove karakteristike. Koliko god sam se trudio nisam mogao da procenim pravce najveće ili minimalne osetljivosti. Skoro da manje reaguje na ubrzanje-usporenje nego na "čvrkanje", kao da je mikrofon u pitanju a ne inercioni senzor. Ali to treba ispitati u praksi.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Dva vuka

Crveno -plavo led indikacija ? To mora da je za pandure kad pecaju :cheesy:
Dobro Slob , šta reče na kraju? Valja ili ne valja ?
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

slob

Pa ja rekoh šta mislim da valja a šta ne valja.
Međutim činjenica je da na domaćem tržištu i ne postoji nikakav izbor signalizatora ovoga tipa.
Bitno je to da je ovaj neuporedivo bolji od prethodno uveženog.
Kako stoje stvari sa inostranom ponudom, ne znam, nisam ni gledao, ali ako bi ja postavljao tehničke zahteve za ovakve signalizatore znao bih tačno šta da tražim.
Da se vrlo lako skida i montira, da se automatski uključi napajanje kod montirang signalizatora a isključi kod skidanja, da je vovdotporan i da pliva i da svetli na vodi, da ima i zvučnu signalizaciju, da može da se podešava osetljivost.......itd. Ali takav ne bi bio jeftin kao spomenuti u prethodnom postu - ne pušim, ali mislim da je vrednost pakle cigareta 299.-
Sve u svemu za te pare dosta pruža. Jedino treba proveriti kakav je na realnoj ribi,što je i najvažnije!

Spojene poruke: 21 Jun 2018, 14:03:19

Usledila je, naravno, adaptacija signalizatora, prema mom ukusu i mojim potrebama.
Kao prvo, signalizator je montiran na moju "milu i dragu" štipaljku za veš. Smejte se vi, ali ona tako dobro drži, lako se jednim potezom i u mraku skida i namešta i ne oštećuje blank. Lako se montira praporac. Jedino treba odabrati pravu. Onu koja ima uzdužni feder sa trnovima na obe strane. I to original jer ima falsifikata sa lošim odlivkom i lošom plastikom.


Adaptacija podrazumeva sledeće.
Na bazi se odseku "uši" za učvršćenje na štap. Izbaci se gumeni pritiskač za učvršćenje na štap.
A ubace se u sklop prema crtežu: pločica, zavrtanj M3 sa upuštenom glavom, dve M3 podloške, jedna elastična ili kontra podloška M3, jedna matica M3, podloška od tanje gume tesno namaknuta na zavrtanj M3, gumeni oring, praporac i štipaljka.
Napomena: Bolje je staviti zavrtanj M2 ili M2,5, ali ja nisam takav imao pri ruci. Manje se oslabljuje krak štipaljke, mada i M3 može da prođe.

Dobije se ovo na slici.


Ima zvučnu signalizaciju. Ima već postojeći prekidač za prilikom transporta. Dihtovan je od prskajuće vode-kiše, a možda i potapajuće. Izuzetno lako se skida i montira na štap i po mraku. Usmereno svetlo, ne prema nebu kao u originalu, već prema obali i ribolovcu.
Kada ga skinem sa štapa napajanje nije automatski isključeno već može, kod potresa, da se  nepotrebno aktivira i troši bateriju. Ali ajde, to ćemo da mu oprostimo. Indikator neće ići u džep posle skidanja, što je najpraktičnije, već negde sa strane, da miruje.

Potrebno još samo da se proba na ribi!
Spojene poruke: 23 Jun 2018, 11:49:06

Još jedna ideja za primenu svetlosnog Indikatora trzaja. Mislim da i nije loša.

Dnevna varijanta alarma:


Kada padne mrak, indikator se lako namontira, a kod pakovanja lako i skine. Ostaje prethodno osmišljeno dihtovanje na vodu i naravno postojeći prekidač napajanja kod transporta.


A može i ovako.


Nema nikakve prerade indikatora, a izrada štipaljke sa praporcem i nosačem indikatora je vrlo jednostavna.
Meni se baš sviđa ova varijanta. A Vama?

Da se razumemo, poenta štipaljke na kojoj je i praporac i indikator je u tome da oba mogu lako da se skinu sa štapa, posle trzaja, i da tokom zamaranja i vađenja ribe ne zvoni i ne svetli ko na ringišpilu, a takođe i prilikom vađenja i novog zabacivanja.
Inače onome kojem to nije bitno naravno da može i praporac i indikator da fiksira na vrh štapa tako da se ne skidaju.


Spojene poruke: 26 Jun 2018, 09:58:02

Testirao sam indikator na vodi.
Osetljivost je zadovoljavajuća, nema lažnih alarma, međutim intenzitet svetlosne indikacije je mnogo slabiji nego kod onog iz samogradnje.
Tri puta u dve sekunde crveno treptanje ima dosta jak intenzitet ali kratko traje. Plavo svetlo koje traje 10 sekundi je prilično slabo. Uočljivo je, ali traži ipak mnogo veću koncentraciju pažnje u odnosu na onaj iz samogradnje koji, može se reći u odnosu na kupovni, daje urnebesni svetlosni šou u trajanju 10 sec (pa i primarno mu je namena razveseljavanju dece), tako da i sa malom koncentracijom pažnje i sa veće daljine može biti primećen.
E sad, nije čudno što je baš tako. Razlog su kapacitet baterija. Onaj iz samogradnje ima tri podeblje baterije od 1,5V (zaprenmine oko 1cm3), a kupovni jednu tanku bateriju od 3V (deset puta manje zapremine, oko 0,1cm3). I onda shodno tome projektovana je i potrošnaja pa time i intenzitet svetla.
Ipak ovaj kupovni je sasvim upotrebljiv, ali samo sa malo većom prisutnom pažnjom i koncentracijom. I ponavljam, cena mu je vrlo prihvatljiva.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin