SSO sistemi za slaganje struna

Započeo pikeman, 21 Novembar 2010, 00:03:41

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

SSO sistemi za slaganje struna - sporo, sporije, najsporije, sporo u p.m.

Jedaaan, dvaaa...

Ne znam više koliko puta sam pominjao SSO sisteme, ali me je nekoliko pitanja na forumu navelo da ponovo detaljnije pojasnim sisteme koji (po meni!) najlepše slažu strunu. Istina (da se odmah ogradim!), idealno slažu i nove role Shimano bez tog SSO sistema ali s jednim povećim zupčanikom na beskrajnom vijku.

Da ponovim ono što svi već znaju, ali je bitno za uvod u priču. Danas sve stacionarne mašinice imaju pogonski zupčanik (osim jednog DAM modela) takozvani ,,tanjir", koji je spregnut sa gonjenim (predaje obrtni moment tzv. pinionu). Mi tanjir pokrećemo rukom, preko ručice, koja vrti pinion, a on...

Pinion sa jedne strane prima obrtni moment sa pogonskog, ali sa druge prenosi na zupčanik tzv. SSO sistema. Dalje taj zupčanik vrti vratilo, na čijem kraju je još jedan zupčanik. E taj drugi je spregnut sa zupčanikom na vratilu beskrajnog vijka. I šta se time postiže?

Dobija se sporija transmisija, kao kada menjač automobila prešaltate u niži prenos, pa bez obzira koliko davali gas kola idu sporije, jer spregnuti zupčanici imaju tada manji prenosni odnos. Što je veći pogonski zupčanik to je obrtanje manjeg gonjenog brže (dok se veliki okrene jednom, manji mora više puta). Takođe, i obrnuto – ako manji prenosi obrtni moment na veći, dobija se sporiji prenos. E to je upravo želeo Shimano preko SSO sistema da postigne – da se beskrajni vijak što sporije okreće, pa tako sporije podiže i spušta (preko trna i klizača) osovinu, na čijem se drugom kraju nalazi špulna.

Naravno, put kojim se kreće klizač zavisi od ugla žlje.ova na vijku. Logično da što je ugao penjanja manji, dobija se tečniji rad i manji otpori (jer se klizač ne penje velikom strminom). I susedni namotaji strune na špulni su bliži jedan drugom što je ugao penjanja manji. No, to Shimanu nije bilo dovoljno blisko (meni jeste) pa je konstruisao SSO sistem, tj. Super Slow Oscillation (super sporo oscilovanje) da bi još usporio obrtanje beskrajnog vijka i postigao još gušće namotaje (jož bliže jedni drugima). I tu je nastalo više tehničkih rešenja tog sistema. Prikazaćemo sva tri.

Na crtežu levo vidite princip koji je prvi put viđen na Shimano Stelli Millennium Edition (2000. godine), a kasnije identičan i na Stelli FW i FA. Kako se ose vratila piniona i duplog (pridodatog) zupčastog para mimoilaze, oni su urađeni kao puž. Praktično, jedan puž je spregnut sa pinionom, pa tako prima obrtni moment, a pošto je na istom vratilu sa drugim pužem, taj drugi je spregnut sa zupčanikom koji je na vratilu beskrajnog vijka. Znači, dva puža služe da znatno uspore obrtanje beskrajnog vijka (čija je osovina naravno paralelna sa osovinom koja podiže i spušta špulnu).

Posledica svega su gusti namotaji, susedni praktično jedan pored drugog, ali su i dalje unakrsni - kada se špulna kreće nadole namotaji su pod jednim, kad se podiže namotaji su pod drugim uglom. To Shimano naziva 2 Speed Oscillattion, jer je "dvobrzinski" hod, to jest različitim brzinama se spušta i podiže špulna, trn klizača prelazi različite puteve po žlje.ovima vijka, iako je brzina obrtanja isto spora. Složena struna je idealnih kontura, namotaji su bliski i unakrsni, pa je na špulnu stalo više strune (zbog veće gustine namotaja), a izbačaji su lakši i duži, a hici - nebu pod oblake! Ali...

Uvek to "ali"! Ali to i košta, treba majstorski napraviti zube na puževima, i sve u ... dlaku uklopiti. Naravno, to može na "Milenijumki" gde se nije pitalo za cenu, pa i na Stellama FW i FA, ali kako takav SSO sistem ugraditi na jeftinijim rolama, počev od Twin Powera pa naniže?


Kako ne mere "i jare i pare" napravljen je jednostavniji (jeftiniji) SSO sistem, sličnih performansi, ali drugačije tehnički rešen. Njega vidite levo na fotografijama mašinice Aspire. Tu moram napomenuti, da je takav (apsolutno isti) SSO sistem primenjen i na Stelli FB, tj. Firebloodu, kao i na tzv. japanskim Twin Powerima, ali ga ipak morate razlikovati od SSO sistema sa Twin Powera FA i drugih jeftinijih rola koje su se do pre par godina dičile svojim sistemima za super sporo kretanje špulne (na crtežu dole).

Ko je provrteo Aspire FA ostao je zapanjen lakoćom rada te role, gotovo da se trenje ne oseća. Skoro kao (neću baš da kažem apsolutno isto) da vrtite Stellu Millennium, ili Stelle FA ili FW role! Klizi ko po puteru, a SSO slaže perfektno. Tek kad sam ga rasklopio, otkrio sam "u kom grmu leži zec"!

Ovde nema puževa - dodatni par zupčanika je na vratilu paralelnom pinionu. Samo što je taj par zupčanika ispod - a ne pored - piniona! Pinion je spregnut sa srebrnastim zupčanikom, koji je na istom vratilu s malim crnim - taj crni je spregnut sa (takođe crnim) zupčanikom koji je na beskrajnom vijku. Znači, imamo tri (paralelne) ose - piniona, vratila dodatnog para zupčanika i beskrajnog vijka. Očigledno da i materijali, kao i zubi ovih zupčanika, nisu "mačiji kašalj", jer Aspire prede i uopšte ne kašljuca (čak ni kada klizač pređe iz jednog žljeba vijka u drugi)! E to me je oduševilo (naravno i cena, koja je znatno niža od Stelle FA i FB). Praktično Aspire FA je u suštini Stella FB sa par ležaja manje, jednostavnijom špulnom i kompozitnim rotorom. Materijali mašinskih elemenata su - u dlaku - jednaki onim na Stelli FB.

Kada uporedite gustinu i konture namotaja na Stelli FA sa namotajuma na Stelli FB (Aspire itd.) teško da ćete uočiti ikakvu razliku čak i pod lupom! Ni u dužini izbačaja ja nisam primetio neku razliku bacajući varalice Stellom Millennium 4000SS i Aspire-om 4000 FA. Takođe sam pecao i Stellom FA (Saletovom 5000, na Ebru), i Stellom FW (opet na Ebru) - nikada mi se nije, nijednom, umrsila struna! A nije ni na Aspire-u i Stelli FB. Prema tome, taj sistem je sličnih (istih?) performansi kao SSO sistem sa puževima. Isti - ali znatno jednostavniji, i jeftiniji!

Možda ste se već upitali šta znači naslov? Pa, setio sam se onoga vica o Lali, zašto ga ne primaju u padobrance, a on bi baš zdravo voleo. Zato što dok izbroji "ta jedaaan, ta dvaaa", već breči na zemlju, nikad ne stigne da do 5 izbroji, i - otvori padobran!

E tako "lalinski" slažu i ove role - natenane, polako i povazdan se špulna penje, penje... i nikako da se popne. A kad se popne, počinjenje "lalinski" da se spušta. Za moje "lalinske" živce je tempo taman, ali izgleda da nije bio i za temperamentne Japance.

Tek, napraviše oni sličan, ali opet i malo modifikovan, SSO sistem (koga vidite na crtežu i slici dole) i ugradiše ga na Twin Power FB, i još na par jeftiniji modela od Twina. Sve isto, samo malo drugačije.

Sada je dodatni (na slici beo, ali ih ima i oranž) par zupčanika pomeren pored (a ne ispod - kao kod Aspire-a), piniona, a zupčanik beskrajnog vijka je više ispod piniona. Zašto su to uradili, šta nije valjalo pominjanom SSO sistemu s Aspire-a ja ne znam. Možda još jednostavnija konstrukcija i ušteda na materijalu? Sve u svemu, i taj SSO sistem efikasno radi i fino slaže. Jer, moguće da je sad izjedno izliveno oba bela plastična zupčanika (više nego je očigledno da Aspire ima taj par liven od različitih materijala). Bilo kako da bilo, činjenica je da je Twin Power FB bio znatno jeftiniji nego Aspire, verovatno (i) zbog takvog SSO sistema.

Ali gde je taj dodatni par na roli sa slike dole? Nema ga! A nema ni SSO sistema - "pojela maca"! Na slici je Twin Power FC (ni T.P. FB nema), koji ima drugačiji sistem za slaganje. Nije više SSO, ali nije ni "brz" (ko na prvim Stellama i Twinovima F i XT). Znatno je usporen tako što je sa pinionom spregnut nešto veći zupčanik, pa je dobijen manji broj obrtaja vijka. A tako se u telu dobilo prostora da se tu, pored, postavi poluga kočnice (koja je na Twin Poweru FA nazad na telu).

Možda nije zgoreg da i brojevima pokažem šta je šta.

Gore ste videli ono najvažnije: pogonski zupčanik (1) i pinion (2), takođe i tri kuglična ležaja (3-4-5). Verujte, samo oni su bitni - nije da više ležaja škodi, ali ova tri su nephodna, ostali nisu toliko. Znači, tih 5 elemenata mora svaka rola da ima, a ovo dole - kako koja.

Twin Power FA: jedva se vidi (6) zupčanik beskrajnog vijka (7), klizač (8) stabilizovan je sa dve osovine (9) i gura osovinu špulne (10).


Twin Power FC: jedva se vidi (5) zupčanik beskrajnog vijka (6), klizač (7) stabilizovan je dvema osovinama (8) i gura osovinu špulne (9).


Eto, krenulo se sa klasikom, stiglo do čak tri SSO sistema... pa se vratilo na klasiku - ali nešto modifikovanu. I sad neka vas to ne buni, bilo koji sistem da ima vaša rola - dobro slaže.Ali dobro slaže i Ryobi Zauber ili Spro Red Arc i Blue Arc. Ne mora biti samo Shimano, mogu i role znatno jeftinije da vrše tu funkciju. A SSO sistem, naprotiv, nije uoprošćen, već je, da ne poverujete (!) dosta komplikovan. Ali radi "sve u 16", verujte mi na reč - imam i pecam! I Spro ali i Ryobi. Oba rade isto, jer su jednaki, i oba su jeftina. Uostalom, da nisu ko bi imao dva? Detaljno sam ih, odavno, u "Trofeju" predstavio, istestirao... ali je ovo prilika da i njihovim SSO sistemom upotpunim ovu "lalinsku" priču o mašinicama što se povazdan vrtidu.

Odmah da vas upozorim - ne bojte se - nije toliko komplikovano, koliko na prvi pogled deluje! I još jedna napomena: srebrni zupčanik beskrajnog vijka nije spregnut sa pinionom.Ali ni pinion nije spregnut ni sa jednim više, sem sa onim što mu je primarni cilj - sa pogonskim. Samo sa pogonskim! E, kako sad to more, bolan?

More al' 'vako: vratilo pogonskog zupčanika ima "viljušku". Nju, lepo, ubodete u "leteći" (srebni) zupčanik, i mirna Bačka! Onda samo okrećete...

Tom "letećem" se osa mimoilazi s osom piniona, ali i s osom vratila koje ima dva dodatna zupčanika. Praktično Shimanovi SSO sistemi (sva 3) imaju po dva dodatna zupčanika (jer pogon primaju s piniona), a ovde vidimo čak plus tri - jedan leteći i dva dodatna, jer nisu spregnuti direktno na pinion. Sad je, i ovde, primenjen puž, tj. žuti je sa srebrnim uparen pužnim sklopom, pa je na vratilo ubačen još jedan (koji se, ovde, ne vidi, ispod piniona je), spregnut sa zupčanikom beskrajnog vijka.

Jeste malo iskomplikovano, ali je i nešto dobijeno: uprkos tri zupčanika ne stvara se povećan otpor na pinionu, jer on vrti samo rotor, a ne i čitav SSO sklop. Taj sklop, praktično, pokrećete vi - kada vrtite ručicu, pokrećete direktno i ceo SSO sistem.

Naravno da mekoća rada nije kao kod pominjanih Shimana, ali "tvrdoću" lakše podnesete kada saznate cene ovih mašinica. A cene su baš "meke"! Praktično, jedini nedostatak je što nemaju stabilizacione osovine na klizaču beskrajnog vijka. Ali šta biste još hteli od metalne mašinice sa SSO sistemom za tako male pare?

Priznajem, malo me je brinuo taj "leteći" zupčanik, ali verujte - vrši on svoju funkciju bez problema. Uostalom, 10 puta skuplja Daiwina Saltiga ima jedan zupčanik "slobodnjak" koji pokreće "lokomotivu". Te Daiwe ne da nemaju SSO sistem, nego nemaju ni beskrajni vijak!

Eto, pošto su jeftine preporučujem da kupite sve tri role, pa u zavisnosti od boje cipela (torbice) menjate i njih: o'š braon, o'š srebrnu, o'š crvenu (za one pominjane u prošlom broju). I što je čudno, sve tri ferceraju - bez obzira na boju?!

Naravno da Zauber i Spro "melju" ali to je sasvim razumljivo i prihvatljivo. Nije "čujnost" posledica kvara ili nečeg drugog, nego zbog preciznosti izrade i vrste primenjenih materijala. Tu je, svakako, Shimano u prednosti, ali rasprava i međusobno poređenje bi imalo smisla jedino da su u istoj cenovnoj grupi.

Ali drugo pitanje se nameće. Ono glasi: da li je (i koliko?) SSO sistem neophodan? To jest, da li je uopšte neophodan? Po meni - nije! Nije - iako imam 4 mašinice sa SSO sistemima: dva Aspirea (2500 i 4000) i po jedan Zauber i Blue Arc. Jer, pecajući letos Stellom FD bio sam opčinjen i lakoćom rada i finoćom slaganja strune. Međutim, to nije razlog da je i kupim, jer i Zauber i Blue Arc mogu bez pardona da savladaju svakog smuđa, a zatreba li mi za štuku ili soma, Aspire je sasvim dovoljan.

Bilo je priča da se strune ponekad umrse, zbog suviše bliskih namotaja? Meni se to nikada nije desilo, a znam ni Saletu Valentiću koji već godinama na Ebru lovi somove Stelom 5000 FA. A ako on nije dovoljan "tester" onda...

Prema tome, birajte strune prema roli, a ne obrnuto. Ja deceniju i po koristim Berkley FireLine, a sada Power Pro, i nemam problema sa SSO sistemima, od "Milenijumke" do Zaubera! Zato vam ih (sve!) preporučujem, jer sam ih sve otvarao (samo nisam Stelu FW uspeo i da zatvorim!). A one koje nisam ja rasklapao, jesu braća Rusi sa sajta www.daily-fishing.ru (spasiba)!

Dragan Jovanov - Glod

Objavljeno u WEB Trofej-u br. 3, možete ga preuzeti klikom na baner:


maverick

odlican tekst i za pocetnike ali i za one iskusnije, da se malo prisjete  :ok:

Keltan

Taj SSO sistem je bio toliko dobar da je Shimano od njega pobegao ko dzavo od krsta  :lol:

pikeman

Koji je sistem slaganja strune u novim serijama Shimano mašinica više klase? smiley157


Keltan

Koji je sistem u masinicama najvise klase sada? Pa onaj koji su u pocetku stavljali u najnize klase   :smiley:
:cheesy: Evo, pogledaj koji sistem slaganja ima  perjanica od Shimana ''Stella SW''
Ma, ja cu staviti sliku  :lol: sa zadovoljstvom  :takoje:
Sistem je  jedan-dva a to znaci pinjon direktno preko zubcanika pokrece taj cuveni wormshaft  :cheesy:brzo napreduje Shimano,jos malo ,mozda i izbace i onaj  super-genijalni sistem ''zovi majstora ''da promeni rucicu za levake  :lol:

Sp1tF1re

Moj spro slaze super,malo se cuje rezantan zvuk  :cheesy: iz njega,valjda je to tuning styling iz njega  :lol:

orka

imam aspiru 4000fa,slaganje konca ili najlona je savrseno,od toga ne moze bolje.desava se da umrsi kad se bacaju lakse varalice i kad je jak vetar,ali retko,a jos redje ako se obrati paznja prilikom zabacivanja i preklapanja masinice..sa tezim varalicama nema nikakvih problema.mozemo joj to podvesti kao manu,ali meni ni malo ne smeta,i sto je najbitnije ne utice ni malo na funkcionalnost masine.
po cemu bi sad ovaj novi sistem slaganja bio bolji od SSO...

Keltan

E to je orka stvarno dobro pitanje.Zasto sad jednostavno? Mozda zato sto je SW stella namenjena najvecim naprezanjima,love plagijatne ribe sa njom,koje su monstrumi od snage .A Shimanovi inzinjeri bar toliko znaju,da taj SSO nema mesta u SW Stellu ako hoce da pariraju Daiwinoj Saltigi .Mozda zato,mozda zato sto ,sto manje delova ,manje kvarova,lakse okretanje (kome je to vazno meni nikad nece biti jasno,lako okretanje ,necujna ..lepo slaze  :cheesy: ) a mozda su taj SSO najvise forsirali da bi opravdali dizanje cena  :huh:  Zato ne volem Shimano,levati me na svaki cekor,svakim potezom koji povuce  :veryangry:

sm7

eni je najbitnije da rola dobro radi, fino , mekano bez zapinjanja..to mi je najbitnije, da mi nije to bitno spinao bi sa dam quick rolama, dogradio bi lezaje u njih i zivile bi kao saltige i stele...
No meni je dugotrajnost role tek na drugom mjestu..
Daiwa je oduvijek imala jednostavan princip u mehanizmu role dok su u shimanu uvijek nesto kenjalji i mjenjali..
There are no great fishermen, only great fish.

Keltan

Po meni ceo sistem slaganja strune sa wormshaftom ima mnogo vise nedostataka u sporedbi sa Daiwinom lokomotivom. Prvo,mozda najvaznije ,prilikom jakog drila kocnice ,spulna pokusava da okrene sa sobom i osovinu.A to joj nedozvoljavaju one dve dodatne osovine po kojoj klizi (broj 3 na slici) ali sta se desava tu? Onaj deo (broj 5 na slici) kojim je osovina povezana sa wormshaftom i tim klizacima je pod jako opterecenje u taj momenat,znaci osovina koja napinje da se okrene isto to radi delu pod brojem 5(a on napinje na one dve osovine) a i trnu koji je u zljeb wormshafta.Tu je tada jako trenje a ne zaboravite da osovina istovremeno treba da ide gore dole.zato je prica da Stelle teze vuku vece varke...o Kurblanju pod opterecenje ta man je jos vise izrazenija. previse pokretnih delova  ima u taj sistem, a sve sto se krece se haba... .Koliko nepotrebnih lezaja tu ode ?Plus sama koncepcija diktira  i oblik tjela masinice,mora biti duze,sire vise prostora unutra treba a to bas i nije dobro.Veca tezina za ista jacina ,glomaznije. A, ako je to tacno onda znaci da tezinu stede na druga mjesta a to je tajnirasti zubcanik  :takoje: zato ga shimano radi tako kako ga radi zbog tezine...znaju oni vrlo dobro da je celik pinjon+ bronza tajnirasti najbolje ali ne smeju bas zbog tezine.Nemoguce je ne spomenuti daiwu tu.E tu je zec,oni su uradili savrseno jednostavan,trajan sistem koji im dozvoljava manje .kompaktnije (time lakse )telo i ugradili masivan a time tezak par zubcanika koji je neunistiv  smiley033
Sve te Shimanove eksperimente sa tajnirastim zubcanikom (black alamit pa hladno-vruce kovanje,ma ni ja ne pamtim sta sve nisu probali  :cheesy: je zbog ustede tezine,zato sto nisu imali gde vise da krate a moraju,nesmeju biti tezi od konkurencije ZATO su i na SW stelli izbacili visak delova zbog tezine i jacine...cak su i tu nesto muljali,duralumin zubcanik je isto ali sad umesto keramike stavili neku bronzu isto da smanje tezinu,ne sto je tako jace .te zubcanike su mnogo skuplje za izradu ,najednostavnije je od bronze izrezati ali teznina ih hje.e  :cheesy: Eto to je ta prica o SSO kako je ja vidim  smiley033 smiley033
Ako ste procitali tekst gore od Gloda i jasno vam kako radi taj sistem bice vam i jasno sta ja pisem  :wink:

Teme sličnog naslova (10)