Shimano Vanford

Započeo glos, 09 Jul 2020, 14:09:51

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ibanezi

Pa dobro..na štapu 20 - 60 i treba da je 4000 da bi bilo skladno i to što pišeš o kapacitetu i ručici. Kada se pomenu glave do 20 gr, meni uglavnom padne na pamet štap od realnih 35 do max 40g i tu kapacitet samo stvara nepotrebnu skupoću jer traži bar još 50 - 60 m primerene, a nekorisne strune 0,12 - 0,14 recimo. Na sajtovima su težine za Stradik, model 2019 220 gr za 2500 i 225 za 3000, pa sam zato nap0isao - iste ili bar slične težine. U svakom slučaju ništa nije greška. Pisao sam već na "Dilemi" da hoću na ESN 35 gr da turim Stradžu 2500 ili 3000, što ne znači da  ne bi ćapio vanford 4000 po nekoj bezobraznoj ponudi. Možda bi mi i Vanford 3000 bio super opcija, još lakši, a verovatno dovoljno jak, ali nekako, u rukama mi deluje šupljikavo prema mogućnostima štapa.

Isa

"šupljikavije" deluje taj 4000 u odnosu na ovog C3000.
Ogromna mašina a ništa težine nema, čak mi i stradik 4000 deluje onako prazno. Dok c3000 deluje baš kompaktno.

vradojicic

Rucica je celih 57mm,spram 55mm.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

orka

I na Esn 35g može vel. 4000 , s tim da bi Stradic 4000 bio pretežak, a Vanf u istoj veličini taman.
3000 vel. bi mu bila  po meri . Stradic 3000 je baš jak na ručici, može dobro i lako da povuče, čak i veće terete za koje nije namenjen. Po meni, za vel 2500-3000 optimalna težina varki je do max 20g, eventualno ako zatreba i do 25 ..Za preko toga ide vel. 4000 .. Vanford zbog svoje lakoće deluje nepouzdano, kao neka igračka, ali mislim da je on jako dobro odrađen i da upotrebljeni materijali nisu ni malo loši i slabi . Ništa se ne uvija, savija pri opterećenjima i ovaj moj nije mrdnuo ni malo, kao nov je . Ako ti je prioritet što manja težina u rukama, uzmi Vanforda. Vodiš računa o priboru i nemaš mnogo izlazaka na vodu.
Potrajaće on dovoljno dugo. Pitanje koliko ćemo mi potrajati.  :smiley: 

simbadunavoplovac

Mozda bi ESN-u 35g lepo legao ovaj novi Sustain FJ, taman nesto izmedju Vanforda i Stradica.

milanstosic

Citat: ibanezi poslato 16 Februar 2023, 18:18:18Po meni, bez ikakve ljutnje, Vanford u veličini 4000 je obična mamipara za potrošačko društvo. Vanford 4000 ako je namenjen za lakši vobleraj i lakši džig, na štapu za te stvari stoji nezgrapnije, traži više strune ili bekinga da bi radio iste stvari koje radi Stradik 2500 ili 3000 koji lepše stoji na štapovima te namene, traži manje materijala da popuni kapacitet a uz tu istu potrebnu robusnost ima i istu težinu kao Vanford 4000. Ja bih za M ili MH štap uvek pre izabrao Stradika 2500 - 3000, nego Vanford 4000. Vanford je po meni pogodak samo za UL ribolov gde je robusnost nevažna kategorije i traži se najmanja, a istovremeno najlakša mašinica u cenovnoj klasi. 

Imam Vanfa u veličini 4000, a i Stradika FL u c5000.
Ti si Ibanezi skroz dobro zaključio da nekad kapaciteti špulni zahtevaju previše podmetanja ili strune što pored troškova ili nezgrapnosti zna da bude i zamorno kad su premotavanja i ostalo u pitanju. Sa tim sam se sureo na Stradicu koji sam prvobitno nabavio zbog duže ručice (57mm) što zna da napravi razliku, a tada mi se sviđao i malo glomaznij okrugli knob. Posle sam knob zamenio mnogo lakšim carbonskim, a špulni smanjio kapacitet što možete videti na slikama ispod.
Taj kapacitet špulni je sporan za veće modele ali veličina špulne mi je itekako bila ciljana da bude visoka i velikog prečnika zbog zabačaja tako da ih ne izbegavam ali prilagodim kad šta treba. Iskreno, zaboravio sam da izmerim težinu špulni pre namotavanja ali mislim da je Stradikova teža jer je debli materijal (to sam video), a Vanfova je dodatno i rezbarena. U krajnjoj izvedbi je Stradikova sa strunom ispala lakša od podmotane Vanfove (monofilament+struna)!

Evo jednostavnog rešenja za smanjenje kapaciteta, možda nekom zatreba...

1. prvo se pripremi list plute ili nekog drugog materijala u nekoj odgovarajućoj debljini (2mm-3mm-4mm, ima po gvožđarama recimo), dvostrano lepljiva traka i izolir traka. Skalpel... blablabla...
2. iseče se pluta na dužinu minimalno veću od visisne radnog dela špulne u koji se spakuje struna. Za veličine 4000 i c5000 Shimano, ja sam sekao traku širine oko 17.5-18.00mm. Od te trake plute isecaju se pravougaonici oko 1cm širine. Kada su pravougaonici malo veći od 17mm (koliko je visina špulne) sami sednu u međuprostor i sabiju se od zidove tako da se i sami drže i dobro popunjavaju prostor.
3. osnova špulne na koju bi došla struna se prelepi jednim krugom dvostrano lepljive trake.
4. na traku se ređaju/lepe pravougaonici plute u ne preterano zbijenom rasporedu/razmaku. Poslednji se uklapa prema prostoru koji preostane.
5. na kraju se sve obavije/oblepi jednim krugom izolir trake i na to namotava šta god poželite.

Meni je na ovu c5000 špulnu selo 0.16mm strune 135m i još nekoliko metara/krugova silka. Lakša špulna, dovoljan kapacitet, a veličina ne može biti bolja za izbačaje. Što mnanje podmotavanja sa monofilamentom to je lakša špulna jer je pluta manje gustine od monofilamenta.


Nadam se da sam nekom pomogao i da se fotke vide.
Ako ima pitanja, samo napred mada je sve više nego jednostavno.

22 Februar 2023, 11:49:16
Zaboravih da kažem (a i predugačak mi je prethodni post) da planiram i Vanforda slično da opremim. Na njemu će biti, a i sada je 0.12mm struna, a ovo sa plutom će taman da ga svede na jedan kotur od 135m-150m plus malo monofilamenta. Tek koji krug da ispoštujemo elastično fiksiranje...
Kad završim, merimo težine pa i neki zaključak.

Sve može u kućnoj radionosti mada postoje i posebni umetci za oko špulne koji redukuju kapacitet.

Što se tiče Vanforda, mislim da je pun pogodak kao mnogo lakši i kao takav varijacija na temu Stradica.
MGL rotor je velika razlika, mehanika ista, a špulne i ručice su izmenljive sa Stradikom pa se i tu hvata neki benefit ko voli kombinatoriku:
 :wink:
Bastard sa držaljicom od 57mmi carbonskim knobom + preduboka špulnaja!

igorsimo

Zasto ne bi samo isekao plutu po izmerenom obimu spulne,obmotao okolo i onda oblepio izolir trakom,bez da se lepe pravougaonici.

vradojicic

I ja sam to pomislio prvo... Pitanje kakve su te trake plute. Iskreno, nisam se ovoga sa plutom setio, svaka cast. Pravio sam slicne stvari od stirodura ali zahteva dosta vecu za.ebanciju. Fabricki distanceri izgledaju vrh ali nisu bas najsrecnije resenje jer su masivni pa se ne dobija mnogo u masi. Pluta je prava stvar.

Imam nekoliko spulni za odraditi, pre svega jednu od Symetre 6000 FG koja je bas duboka za fider...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

milanstosic

Igorisimo,

Zbog simetrije razmaka navodno, a i igrao sam se.
Može i sa jednom trakom plute.
Zavisi od debljine plute da lepo legne. Ako je jedna traka, ostaje da se pogađa razmak. bolje ako ideš sa jednom trakom napraviti razmak oko 8mm pa ubaciti pravougaonik 5mm, recimo.

A možda je sa više ovih razmaka i manje mase plute uneto.

igorsimo

Citat: vradojicic poslato 22 Februar 2023, 12:39:12Fabricki distanceri izgledaju vrh ali nisu bas najsrecnije resenje jer su masivni pa se ne dobija mnogo u masi.

Da li mogu kod nas negde da se nadju fabricki distanceri?

vradojicic

Tesko mada ponekad iskoci na KP za neku masinu. Al to nema za svaku masinu, nije univerzalno primenljivo.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

no names

Uzeo sam Sakura Iconic RS 2,44m 5-15tb i probe radi dok ne uzmem mašinicu za njega stavim Ultegru 2500 tešku 240gr....ukratko ubija ga jer mu je preteška. Plan je Vanford da se uzme i čitam temu....lomim se izmedju 3000 i 2500 (znam isto je sa par sitnica razlike). No, nije to ni bitno toliko....nego ako bi uzeo npr 3000 veličinu, poturio beking jer je dublja špulna u odnaosu na 2500 i dodao ležajeve koliko bi podigao gramažu, a ujedno da li i dalje važi ono pravilo da nove Shimano mašine treba podmazivati u startu? 
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

orka

Neznatno bi se povećala težina, možda 3-5g , zavisi koliko bi ležajeva dodao. Što se tiče dodavanja ležajeva i inicijalnog podmazivanja, to je na tebi.
Može a i ne mora. Svakako je bolje. I bez toga će mašinica lepo raditi i neće biti nikakvih problema.

no names

A, to je onda neprimetno podizanje gramaže pa će se to verovatno i odraditi ali opet pošto je namena L džig sa glavicama do 5,6gr svakako će trajati par sezona.  smiley033
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...