Shimano Twin Power 2020

Započeo pikeman, 14 Januar 2020, 20:45:14

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Novi Twin Power! :cheesy:


Rotor je od metala sa dizajnom koji treba da doprinese glatkom osećaju rotacije bez uvijanja.


Metalno telo i pogonski zupčanik su izrađeni po Hagane konceptu.


Špulna je Long Stroke.


U prodaji će se pojaviti tokom meseca marta.orka

Biće ovo opak Twin.. :cheesy:   Koliko vidim krak poluge ručice je produžen, imaće veću vučnu snagu. Na to sam imao najveću zamerku na prethodnom Twinu, i sada su to popravili.
Verovatno je ručica iz jednog dela, kao kod Stradica FL, produžena long stroke špulna itd, težina je smanjena, 4000 vel. je teška 260g.
Model PG ima power knob..Copetić

Možda najlepši do sada.

XD ima rotor od neke legure magnezijuma, nije mi jasno kako su obrijali gramažu 35gr na 5000rci tj. gde?
Takođe mi nije jasno koje prednosti ima u odnosu na Stradžu FL osim kojeg lagera više.

orka

Čini mi se da poklopac kućišta više nije od metala, te da je tu smanjena težina, ali to je nagađanje.
Sigurno se razlikuju zupčanici, kod Twina 15' je masivniji, deblji zupčanik i nije crn kao kod Stradica FK-FL ..Pretpostavljam da i sada postoji ta razlika. Twin je Made in Japan, a to se posebno plaća.  :cheesy: 
Tek ćemo da vidimo šta i kako, razlike svakako postoje. Izgleda da će od marta biti u prodaji, prvo u Japanu, naravno.
Na ovoj slici se vidi poređenje rotora starog i novog Twina. Kažu da je novi rotor jači i otporniji na uvijanje. E sad, od kog je materijala, tek ćemo da vidimo.


   

Copetić

I isto kao kod Stradica FL odustali su od asimetričnog rotora što meni opet nije jasno zašto...


vradojicic

Nema svrhe porediti ga sa Stradicom FL, Twin je masina 2 klase iznad...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Copetić

Pa ja ga rado poredim jer nosim oba iz prethodnih iteracija na vodu zajedno, FK i XD. Mogu sa praktične strane da ih poredim jer samo tako ih i poznajem. Poređenje je tipa treba mi perfektno složena struna, najbolji izbačaj, kočnica koja pravovremeno prati beg krupnije ribe...

glos

Izgleda da nemaju polugu za on - off super stopera.
Ozbiljan minus, potrebna je, posebno kada sjediš.

vradojicic

Copetic, znam da imas oba, mogu i ja da poredim oba iz pretodne generacije, jer sam pecao Twin-om 2500S iz 2015.e desetak celodnevnih pecanja na Drini, a Stradic 2500 HG FK imam vec 3, 4 godine i ima sigurno 250 ribolova.
Iako je moj Stradic brzi, nisam nikad osetio nedostatak snage niti mucenje na rucici, zaista ima snage, ali i Twin 2500S sa 5.2 zaista ima puno snage, vuce sve iz Drine kao buldozer. Ja sam koristio za plovak sa sistemima od 8-14gr... Na ovim sistemima se razlika u prenosu ne primecuje.
Twin radi finije, ugladjenije, mirnije, tise, sklop mu je kvalitetniji, na kocnici nisam primetio nikakvu razliku, u slaganju takodje u odnosu na moj doradjeni Stradic koji ima 10+1 lezaj, knob od Vanquisha F itd... Ipak se vidi da je bolja masina, kada se uracunaju materijali kucista i sklopa, neka tehnicka resenja, izgled, tacno se dodje do 2 klase iznad, e sad pitanje je opravdava li to razliku u ceni od preko 150e...
Ali nisu u Shimanu ludi, stavili su Sustain Fi iznad Stradica i realno jeste ali je doradjeni Stradic FK blizu njemu, a Twin iznad Sustaina...
Videcemo kakav ce biti ovaj novi Twin.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

orka

Sada je i rotor od metala, verovatno od nekog laganog Magnezijuma, pa je zato na slici gore prikazano da je novi rotor otporniji na uvijanje i opterećenje. Kažu da je visoke čvrstoće i umerene osetljivosti i da ostvaruje gladak osećaj rotacije, uz to otporniji je na udarce i deformacije, što doprinosi poboljšanim performansama vučenja..
Ima tu još nekih sitnica, line klip je sada drugačiji, kao kod Stelle FJ, kao i preklopnik koji daje gladak osećaj prilikom otvaranja i veći ugao i sprečava njegovo vraćanje prilikom zabacivanja.
Takođe novo je da novi Twin power karakteriše malo trenje i kompaktno kvačilo, smanjeni otpor i lakše okretanje od klasičnih modela.
Koristio sam google prevod a informacije su sa Japanskog sajta.. :smiley: 


vradojicic

Lagani metalni rotor jeste unapredjenje, korak napred, i ide u prilog mojoj tvrdnji od pre godinu, dve da masine srednje klase nikad nisu blize masinama visoke srednje klase (tada sam tvrdio to za Stradic), a sada ovo ovaj Twin priblizava Stelli.
Kad se pogleda, ljudi koji se ne hvale priborom nego hoce radnu masinu, nemaju potrebu da idu iznad ovog Twina. Po meni, ima apsoluto sve sto vrhunska masina treba da ima, i vise od toga.
Posto nikad nisam imao Twina, a morao sam da rasprodam gro pribora, i ostao sa 3 masine, stavljam ga na prvog pika, polako skupljam kintu i pazarim ga.

Koliko vidim, povecano je uvlacenje po namotaju za velicinu 4000, pa kad se sracuna na osnovu prenosa, vidi se da je spulna 4000 twina povecan precnik na 5.2cm sa nekih malo manje od 5.1cm...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Winston

Očekivana cena u Japanu oko 380 €..
Znači kod nas iznad 400...

vradojicic

"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Gremlin

Pa onda je pitanje da li uzeti Stellu za malo više para...

:wink:

Winston