Shimano Stradic FL

Započeo NikolaRMNK, 20 Maj 2019, 10:42:20

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

milanstosic

Na ovom rolleru samo ležajevi mogu da ne traju večno ali su tipski i daju semnjati.
NAmeravam da prilikom zamene mašinice (ako je sledeća Shimano) šetam ovaj roler, a strau će novi korisnik dobiti sa originalnim nekotišćenim rolerom. Možda bio se mogao i posebno prodati. moj je nov i imad dograđen još jedan ležaj i podloške za štelovanje. Garantujem da samo dobri ležajevi koštaku koliko kinesko rešenje jer oni koje sam ja ubacivao nisu ispod 900 dinra trnuto (ESO Germany).

Uvek napravim višak delova...  :cheesy:  :cheesy:  :cheesy: 
Slob,
Aj polako...
Ta spoljašnajflajšna je integralnideo tog ležaja. Nama šta da sklizne preko nje kad je sve jedan deoležaja  spoljašnji prsten ležajeva koji je proširen tako da izgleda kao da ima flajnšnu:Ne može roler preko te flajšne. Ima 2 ležaja, levi i desni. Oba imaju te flajnšne i SiC roler leže između njih tako da nema mrdanja ni levo ni desno.
Ležajevi su preko unutrašnjih prstenova oslonjeni distanc podloškama od levu i desnu stranu nosača (žica levo, preklopnik desano). Nema tu kretanja ni malo.

Je l ti sad jasno?
Dalje, svaki ležaj tipa ball bearing koji je označen sa deep grouve ball bearing trpi i bočne sile. Znači ni tu nema greške.

Dalje, svaka vođica Shimana i Daiwe ima u samom prstenu rolera proširenja koja ne dozvoljavaji kretanje u desnu bočnu stranu.

Dalje, skica koju si dao i sa venčićem po sredini unutar rolnice je primenjena na Lurekoller Black Marlinu.

Ako ima još pitanja, pitaj. Dosta si proučavao ali zato profesori daju konsultacije najboljim studentima.  :cheesy:

Malo šale znam  da se ni trunku nećeš naljutiti, a i mnogima će biti mnogo shvatljivije iako nikad nisu pitali ni samog sebe ni bili koga drugog a vole da prckaju.

slob

Poznati su mi deep grouve ležajevi i oni zaista trpe znatno veće bočno opterećenje. Verujem da za veličine sila koje ovde vladaju više nego zadovoljavaju. Međutim da bi ta njihova osobina bila iskorišćena trebalo bi da konstrukcija sistema bude odgovarajuća. Po meni ova sa flanšnama nije ta. Sa unutrašnjim osloncima u rolnici – jeste.

Sve bi bilo kao što kažeš kada bi kuglager i flanšna zaista bili potpuno integrisani ili ako bi kuglager bio dobro zaglavljen u flanšni ali nije.
Kada rolnica krene u desno, ona pritisne spoljnji obod flanšne i zato ona klizne po spoljnjem obodu kuglagera, i šta? Udari u nosač rolera, odnosno u prisutnu šajbnu, i šta? Počne da kliza po njoj. Odnosno proklizaće tamo gde je trenje najmanje. Rolnica, flanšna ili šajbna. Lager makar on bio i deep grouve tako tu nema nikakvu funkciju.

A što se tiče Shimana i Daiwe, čini mi se da sam negde video njihovu rolnicu koja ima ušlicovan kanal pri kraju rolnice u koju se ubacuje žičani feder osigurač a na  koji spoljnji obod kuglagera može da se osloni.
 
A moguće je da i te bočne sile i nisu baš tako velike.

Voleo bih da se i kolega DDJ uključi. Njega smatram potpuno kompetentnim za ovakva pitanja.

A bilo bi dobro i da se ovo prebaci u odgovarajuću temu kako ovu ne bi gušili.

Napomena; po meni svi oni koji imaju ovakvo rešenje trebalo bi da vode računa o podmazivanju desne flanšne i šajbne.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

milanstosic

Slob, šta ti je???
Jel ne vidiš ili nećeš da vidiš?
Flajnšna je spoljni prsten ležaja. Jedan jedini deo. Nema odvajanja i klizanja rolnice i flajnšne.
Flajnšna i ležaj nisu integrisani nego su jedan jedini deo/celina.

Postavio sam ti i fotografiju takvog ležaja da bi video pa nisi. Zašto?
Evo ti gledaj konkretni ležaj koji je baš ugrađen MF74ZZ:

https://www.kugellager-express.de/media/image/product/7101/lg/edelstahl-miniatur-flanschkugellager-ss-mf-74-zz-4x7x2-5-mm~2.jpg

Takva ima dva komada i ograničavaju rolnicu od kretanja levo-desno.

Jel sad malo jasnije? Slabo si ti to sve proučio. Čak ni jedan prozvođač ne greši u tome,a ti dođeš do zaključka da svi greše. Pa nešto stvarno fali u tvom pristupu.

Sad ti možeš da napišeš "po meni nije to to" i sve će biti jasno. I može da se uključi bilo ko, ova konstrukcija radi besprekorno sve što treba. I molim te napiši na osnovu čega procenjuješ kompetencije da se doedukujem kako ne bi ovde milionima slova zbunjivao kolege jer mi nije to cilj.

slob

Hteo sam da vidim ali zaista nisam video. :cheesy:
Sve dok nisi postavio sliku kuglagera gde se vidi da kuglager ima spoljnji prsten u obliku flanšne. Sa ostalih slika to nije bilo tako jasno.
Mislio sam da je u neku flanšnu ubačen običan kuglager ali sada vidim da to nije tako.
OK. Moja greška! Nisam ni znao da postoje takvi kuglageri.

Rešenje je onda zaista idealno. Pretpostavljam još da se samo manji-unitrašnji prsten kuglagera putem podloške oslanja na nosać rolnice i onda je to to.

Imaš potpuno pravo na potpuno zdovoljstvo ovakvom rolnicom. :thumbup:

I izvini što si morao više puta da mi objašnjavaš konstrukciju.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

milanstosic

Slob, opušteno skroz...
Siguran sam da mnogi ne znaju ni o čemu smo pisali.

Što se tiče drugih nekih rešenja koja treba da obezbede da rolnica ni ide u desno ka nosaču preko ležajeva ili biksne obično se rešavaju tako što je rolnica na levoj strani sa užim otvorom, tj. ima zid na koji se oslanja levi ležaj ili biksna pa na isti način ne može da sklizne na desno.
Ovde nama flajnšne, ležajevi su klasični, a sama rolnica je konstrukciono prilagođena.

Ona koju si ti prikazao ima unutrašnji venac koji dolazi po sredini između dva ležaja i ta ne može ni levo ni desno da ide i to ti je najbolje rešenje. Koriste se klasični ležajevi (lakši za nabaku), nema kretanja rolnice, lako za razumeti. Jedini je problem što je rolnice malo komplikovanija za izradu. Ponoviću još jednom: takvu je imao Lurekiller Black Marlin, a verujem da ima i Saltist. Najbolje rešenje, a opet kinesko!

Kao što vidiš ta problematika je prepoznata i obrađena, a rešenja su relativno jednostavna.

Veliki pozdrav!