Shimano Aero Concept

Započeo pikeman, 08 Maj 2013, 22:04:21

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Shimano Super Aero SpinJoy SD Standard
Mangup

Bruka masina, zanima me koliko ce da kosta, dizajnom podseca malo na ultegru ci4+ koju imam
Zver udara kad srce spava!

pikemanMangup

Ako sam dobro pretvorio veci model oko 150 eura, za tezi dzig i kasike dusu dala, al teza je od moje ultegre za 60'ak grama mozda cak i malo vise sa namotanom full strunom na spulni
Zver udara kad srce spava!

shadow7

Moze li neko da objasni koja je prednost ovakvih masi ica i čemu sluze mislim na prednosti u odnosu na klasične spining masinice

Mangup

Dalji izbacaj varalica, lakse vuce teze varalice.
Zver udara kad srce spava!

Isa

Nzm mene ovo vise podseca ne neku saransku masinicu neko na klasicnu varalicarsku.

DDj

Citat: Mangup poslato 24 Mart 2015, 22:50:53
Dalji izbacaj varalica, lakse vuce teze varalice.
Obrnuto, teze ce da vuce vece varalice.

Kako to obicno biva pri konstruisanju, poboljsanje na jednoj strani vuce pogorsanje na drugoj. Velike i plitke spule povecavaju duzinu izbacaja. Ali zato u odnosu na klasicnu spulu zbog povecanja kraka sile od najlona:

- smanjuju snagu kocnice, ako je dosta najlona van spule smanjenje je veliko, cak duplo ili troduplo

- znatno povecavaju opterecenje osovine rotora i lezaja, kako zbog veceg precnika, tako i zbog vece duzine spule, da bi stala ista kolicina najlona.

- znatno smanjuju efektivnu snagu na rucici, drugim recima teze ce vuci teze varalice pri svim ostalim parametrima istim.

Mangup

Ja se ne bih složio imam ultegru 14000 ci4+ vuce glave 50gr+silikonac 15cm na 40+ metara bez ikakvih problema.  Da, ima prenos preko 5 a sa 4.3 ili vec koliko ima, tesko da moze da ima problema sa vecim varkama. Zaboravio sam da sam vukao i glavinjare 65gr koje prave znatno veci otpor nego dzig. Veca ima prenos 3.5 samo sto je malo poteza sve ostalo je super.
Zver udara kad srce spava!

laki22

Ni ja se ne bih slozio. Postoje masinice sa vecim spulnama i prenosom 5,5 koje lako vuku teret. Takodje, kocnica moze samo da dobije na snazi, zato sto je veca povrsina trenja i preciznija je. To sto je vece opterecenje na rotoru i komponentama, opet nema veze, bas zbog toga su ili ojacane ili su upotrebljeni kvalitetniji materijali.

DDj

Laki22, nisam siguran da smo se razumeli. Govorim o istom precniku spule. Plitke spule da bi imale isti kapacitet moraju da su duze, klasicne spule su puno krace i mnogo dublje, ali vrlo cesto i siroke. Ako je dosta najlona napolju, zbog duzeg kraka sile, moment je puno veci na plitkoj i duzoj spuli te je opterecenje kocnice puno vece. Asocijacija bi bila zupcanici na bicikli recimo. A sto se opterecenja tice, pa i masine sa klasicnim spulama mogu biti ojacane i upotrebljeni kvalitetniji materijali. Pri istim ostalim uslovima, kratke i duboke spule su bolje za veca opterecenja, plitke i duge spule za duge zabacaje.

laki22

Pa plitka spulna i nije izmisljena da ima isti kapacitet kao klasicna. inace se ne bi zvala plitka.  :cheesy: Po tome, bi saranske masine poput Daiwe Basia trebale da zapucavaju non stop.

DDj

Pogledaj najkvalitetnije masine namenjene teskom morskom ribolovu, gde su opterecenja velika, sve imaju kratke, duboke spule, recimo Penn Torque, Van Staal i slicno. Nije to bez razloga, znaju oni sta rade. Plitke i duge saranske ili surf spule su takve zbog dugih zabacaja. Posto su glomazne, imace one dovoljno snage za ono za sta su namenjene. Ali to ne menja osnovni concept. Kratke i duboke spule su bolje za veca opterecenja, plitke i duge spule za duge zabacaje.

laki22

Pa kako onda vade velike ribe sa plitkim spulnama? Šta, samo zabace i preseku najlon jer one nisu jake?

x-man

Velike plitke spulne su sada u modi, a Shimano samo prati modne trendove.
Moje mišljenje.