Koji štapovi iz čamca

Započeo telekom, 14 Februar 2010, 10:22:15

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

telekom

'Ajmo Vukovi nova tema. Pecam iskljucivo iz camca u panjevima.
E sad imam stapove od 2,7m i 40-100gr. Dosta ribe izgubim jer ne mogu da je zadrzim pa mi uleti u panj. Pricam tako sa jednim mojim prijateljem pa me ubedjuje da treba da koristim stapove vece gramaze, do 180gr ne koje i on peca te cu teko lakse moci da kontrolisem ribu i da su mi ovi stapovi mekani. Ja licno mislim da sa ostrijim stapovima cepam ribi usta . Vase iskustvo - TECA
Nauci coveka da peca i pecace zauvek

rj

koju ribu loviš u panjevima ?

retfala

Pecam šarana sa trometrašima i 100 gramcima. Mislim da toljage od 200g nisu za šarana jer su prekruti i u pravu si kad kažeš da bi im udica prosjekla usta. Ja isto pecam u panjevima ali nastojim hranom izvući šarana iz panja tako da ne moram zabacivat u samu krošnju drveta. Zabacivanje u sami panj mi je posljednja šanasa ako ga neuspijem izvući van , a onda kom obojci , kom opanci :lol:

damjan

aj ovako,prilicno pritegnute spulne,samo da ne pokida,koji ce stap bolje amortizovati nabadanje ribe,duzi ili kraci stap. :question:
nisam za kratke stapove,velike tb.pecao sam i ja sa trometrasima iz camca,i to je ok,a onadah sam resio da probam sa saranskim 3.60-3lb,i iznenadio se koliko vecu kontrolu ribe imam u odnosu na krace stapove.a sto se tice krsa,mislim da tu ni jedan stap mnogo ne pomaze,jer krupna riba se tesko zaustavlja,a kada stane,tu opet treba dovoljno jak stap,da moze da je odigne i usmeri u zeljenom pravcu,ali tada je ona verovatno vec obmotala strunu oko granja.
ja sam dosao do nekog po meni naj boljeg resenja za veliki krs,a to je,saranski elasticni stapovi,ali ne previse parabolicni,kao sto sam gore naveo 3.60-3lb i struna koja je normalno ne tegljiva i dosta jaca od najlona i otpornija na struganje preko granja,ali zahvaljujuci elasticnosti stapa,cepanje ribe se svodi na minimum.normalno adekvatna udica mora biti za pecanje u krsu. smiley033

rj

u panju nema puno filozofije pribor mora bit maximalno ukomponiran da bi se riba izvadila van ...debljina i veličina udice....snaga strune i štapa ...jaka mašina i pičiiiii

Olovo

to znaci da nema popustanja , chupa se na silu ili sam pogreshno protumacio? :huh:


Odo krečit šljive.

rj

baš tako na silu ..i imaš prednost na iznenađenje ...šok .....govorim za 7-8 +kg šarane

retfala

Istina da nema filozofije , ali ako pecaš u panju ili krošnji drveta bolji su duži štapovi. :takoje: Pošto ne možeš daleko zabacivat mamac ti je skoro ispod vrha štapa i kad ga otpucaš on odmah ide prema gore i velika je vjerovatnost da ćeš ga izvući. Kada pecaš sa kraćim štapom moraš vući šarana prema sebi a onda lupež ima vremena da ode u stranu i da se zamota oko grane.

rj

hmmmmm...nije ista snaga na štapu 360 cm 100 gr ili na štapu 300 cm 100 gr tako tunjo da to baš ne stoji  :bye:  :bye:

retfala

Josipe mislim da me nisi razumio. Znam da je trometraš jači , ali sa dužim štapom kad pecaš u panju nema zabacivanja već samo spustiš. Šaran na tvoju kontru odmah ide prema gore jer je vrh štapa iznad njegove glave. Kad pecaš sa kratkim štapom moraš barem malo zabacit u daljinu i taj metar dalje što baciš mu je dovoljan da zavuče u panj. Ti bar imaš iskustva u tome jer kad smo zadnji put bili na Dunavu imao si 3-4 takava slučaja :lol:

rj

to sve stoji bolje se pomjerit taj metar napred čamcem ...tako da i sa 300 cm dižeš ribu gore ...ma panj je specifičan način ribolova tu se pored znanja i poznavanja mjesta mora imat punoooo sreče ...tako da ja baš nisam ljubitelj takvih pozicija  :shocked:  :shocked:

Panonski Mornar

Koristim Damove štapove duljine 3,5m akcije 100-200 isključivo na njih lovim šarka u panjevima ,prvi udar je najgori onih desetak sekundi ako uspijete izvući tj dignuti ribu od dna nedati joj da zavuče pod granu 90% posla je gotovo sve ide na silu zato koristim vrlo jake štapove kojima mogu dobro potegnuti i velike deblje dice tanke udice obavezno prosjeku veću ribu i još nešto  šaran od 8kg pa na dalje to vam je kao sedmica na lotu u panjevima i granju iznimni su slučajevi kad riba sama izađe na čistinu pa se uspije izvaditi ali u većini slučajeva ribolovac gubi bitku :takoje: znao sam jednom od sedam pecanja u tri sata vremena izvići jedva jednog šarana i to petkilaša kojeg dižem na površinu za manje od minute ali ostali po meni je nemoguće izvući dolazi ili do pucanja silka ili čupanja iz usta a najgore je svemutome kada vam  riba krane pod čamac  a rolne dotegnute maximalno e onda molite boga da nepukne štap što je najgore u svemu ovom
Kada sklopim oči nebom naiđu lađe,
zvona, lavež, komšijske svađe, miris svežeg oranja.
Ali kada svane vetri s reke zacvile. Znam, to tuže vodene vile, Dunav sedef odranja. Đ Balašević

Milan 11080

Trenutno koristim Byron Fire tip by fire devil,duzine 2,5 m,tezine bacanja 100-400 gr.Dosta jak stap,sa kojim sam prezadovoljan.Placen oko 35 evra. :ok:

Panonski Mornar

400 grama ? takav štap nema ama baš nikakvu elastiku i savitljivost  :help: taj pravi za ho- ruk iz panjeva
Kada sklopim oči nebom naiđu lađe,
zvona, lavež, komšijske svađe, miris svežeg oranja.
Ali kada svane vetri s reke zacvile. Znam, to tuže vodene vile, Dunav sedef odranja. Đ Balašević

Milan 11080

Veruj mi da jeste.Pecam na njega bukvalno sve,smudja,sarana,soma.Stap je extra jak,a vrh mu radi sa kederom od5-6 cm.Zao mi je sto nemogu da ti pokazem uzivo.Nema ih vise u prodaji,kupio bih par komada za penziju.Mada si u pravu za tb.100-400,verovatno je realno manja.

Teme sličnog naslova (10)

12450

Odgovora: 134
Pregleda: 103613

13185

Odgovora: 203
Pregleda: 141736

5817

Odgovora: 808
Pregleda: 230250

1226

Odgovora: 7004
Pregleda: 2376832

42

Odgovora: 6225
Pregleda: 1336892

3236

Odgovora: 270
Pregleda: 157569

12609

Odgovora: 847
Pregleda: 287897