Vukovi sa DUNAVA

DUNAVE, MOJE MORE... => Dunavska birtija => Ribolovačke priče => Temu započeo: novii poslato 12 Decembar 2015, 21:22:12

Naslov: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: novii poslato 12 Decembar 2015, 21:22:12
Na netu pronalazim podatke samo za belu ribu, ali morsku. Međutim ne i za slatkovodne vrste koje sve spadaju pod taj naziv.

Ovako na brzinu i napamet bih mogao nabrojati: deverika, babuška, bucov, crvenperka, bodorka, sabljar. Sad da li u tu grupu se ubrajaju mrena, skobalj, šljivar ili na primer linjak nemam pojma.
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe ?
Poruka od: Milanche poslato 13 Decembar 2015, 00:17:01
 Za mrenu nisam siguran, ali skobalj i šljivar da, i još protfiš, beovica (kaugler iliti šnajder), kesega, krupatica, klen, plotica, crnooka deverika. E da, i krtoflica. To je valjda sve, neka neko dopuni ako uoči da nešto fali.
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe ?
Poruka od: DDj poslato 13 Decembar 2015, 01:17:08
Mislim da ne postoji precizna naucna ili zakonska definicija pojma "bela riba". Obicno se u ribolovnom zargonu pod tim pojmom smatra sitnija recna riba, kao kesega, krupatica, plotica, skobalj, beovica, babuska, crvenperka, sabljarka... naravno, nije neophodno da je recna. Navedeni bucov kao krupnija grabljivica ne bi trebalo da bude u grupi bele ribe. Taj termin bela riba nije lako definisati precizno, ova jeste a ova nije, jer je to vise zargoski, ribolovni termin. Pa tako imamo "plemenite" ili "kvalitetne" vrste ali i "belu ribu".

Mozda neko moze da kaze vise o tome?
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe ?
Poruka od: mrjr poslato 13 Decembar 2015, 09:10:57
Da, tako otprilike.Pod pojmom bela riba se u narodu podrazumeva manje kvalitetna riba, tzv. svakodnevna riba, ona koje ima najviše. Ja lično nebi klena svrstao u tu kategoriju,ali Dunavska bela riba je uglavnom beli keder(kaugler),kesega,protfiš,crvenperka,bodorka,šljivar,...Riba koja je pogodna za pravljenje "sardine"  :smiley:
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe ?
Poruka od: orka poslato 13 Decembar 2015, 09:13:59
Slažem se sa ovim objašnjenjem koje je dao kolega DDj.. smiley033
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe ?
Poruka od: mrjr poslato 13 Decembar 2015, 09:33:36
Neznam da li deverika i babuška spadaju u belu ribu.Ako je deverika bela riba,onda je i bucov , a ako je babuška bela riba,onda je i karaš takodje.
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: ibanezi poslato 13 Decembar 2015, 13:46:44
Ja mislim, onako iz vremena kada su ti pojmovi nastali da je bela riba, baš bela-srebrna riba, dakle i bucov i deverika su u toj kategoriji. I ta je riba ujedno i najjeftinija. Zajedno bez odvajanja su ribali prodavali i jazeve i deverike i bucove i skobalje i bodorke, praveći mešane pakete  da bude i krupmnija i sitnija. Onaj ko je hteo da bira, plaćao je veću cenu i birao šta želi. Naš autohtoni karaš nije bela riba. Ni po boji, niti je spadao u te mešane pakete. On je odvajan posebno i imao nešto veću cenu od bele, a ispod najjeftinije plemenite- štuke i šarana. On je bio najjeftinija vrsta koja se služila  po restoranima. Boemski specijalitet. Đjura Jakšić, Janko Veselinović, Čiča Ilija Stanojević.....cela ekipa tadašnjih boema- pesnika, glumaca, muzičara je odlazila u Skadarliju na "veš korpu karaša, bokal i sifon sode". Babuška kao alohtona vrsta bila je nepoznata u vreme nastajanja pojma "bela riba". Dakle ona ne spada ni u kategoriju bele, ni plemenite, nego je samo jeftina riba koja je nažalost potisnula karaša. Isto važi i za ostale alohtone vrste. Ne pripadaju ni beloj ni plemenitoj.
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: Isa poslato 13 Decembar 2015, 14:19:47
Slozio bih se sa ibanezom, bar u nasem kraju iako je on sa druge strane Save al sve je to tu, belom ribom nazivamo svu ribu najnizeg kvaliteta-najjeftiniju, dok za babusku posebno naglasimo. Tako da za iste pare mozes kupiti kilogram mrene, sljivara, skobalja, plotice, bodorke, deverike, crnooke. Naravno tu su i crvenperka i kaugler koje niko ne prodaje niti kupuje. Za bucova nemam pojma, po meni i on spada u belu ribu.
Naslov: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: Milan berkut poslato 13 Decembar 2015, 16:04:47
Bela riba - sva mirna riba koja nema propisane datume mresta i min dužine.Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: ibanezi poslato 13 Decembar 2015, 17:39:27
Ajde Milanče, koliko vidim u dozvoli, onda su samo kaugler i bodorka bela riba, pošto sad i bucov, jaz, klen, skobalj, deverika, plotica, mrena imaju minimalnu meru i lovostaj, a šljivar i krkuša minimalnu meru.  U cenovnicima u ribarnicama pod imenom bela riba ja uglavnom vidim ove zaštićene vrste, tek poneku bodorku, i nikad kauglera. Bucov je uvek imao tržišnu cenu bele ribe i po tome i po boji spadao u nju,  a "nemiran" je bar kao tvoj omiljeni basuljko koji nema ni propisanu ni meru ni lovostaj, a eto ja ga ne bih svrstao u beljake. Mrena je još jeftinija od drugih vrsta bele. Ako probereš krupnu deveriku ona je oko 150rsd, a jaz i skobalj ako su krupni oko 120rsd, baš kao i bucovi 2+kg. Mrena je oko 100rsd. Klen zaluta u mešanu belu. Ako su slične veličine, prosečni komadi, sve to ide izmešano. Boja, kvalitet - cena prave klasu bele ribe, a ne propisane mere, jer bela riba nije  vrsta nego  kvalitativna klasa jer su ribe koje spadaju u nju slične po boji i kvalitetu. Babuška nema ni propisane mere ni lovostaj, mirna je k'o bubica, ali nije ni bele boje, ne meša se u pakete "bele" i tako izdvojena je nešto skuplja od svih vrsta koje sam naveo (krupna je kod mene 180rsd, prosečna 150rsd) i ne spada u belu ribu čim se ne miksuje s njom. Iako je meni krupna deverika lepša za talandaru od babuške. Skoro smo na taj način ispekli jednu od 2,5 kg- kupio moj prijatelj od krivolovca (šta ću ja, moj prijatelj nije strasni edukovani ribolovac pa kupuje gde je jeftino) po ceni od 100rsd za kg. Lepšu ribu nisam pojeo!Kakav smuđ, šaran, kakvi bakrači, o babuški da ne pričam. A koščica nema, u takve deverike kosti k'o pileće.
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: mrjr poslato 13 Decembar 2015, 18:01:39
Ako kategorišemo po kvalitetu mesa i ceni ,onda je i štuka bela riba .Neverujem da je skuplja od deverike.

Spojene poruke: 13 Decembar 2015, 21:18:24

Ko nema u vuglu,... :cheesy: Šala na stranu ,u sledećem linku se kaže:
http://biohrana.blogspot.rs/2012/02/bela-riba.html (http://biohrana.blogspot.rs/2012/02/bela-riba.html)
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: Milan berkut poslato 13 Decembar 2015, 22:07:59
Pa moja tačka gledišta nije Meso, ja svakako prema tome ne rangiram ribu.Ne tiče me se kakvo meso koja ima a pogotovo koliko koje košta.
Ribe zaštićene lovostajem i min merom su ribe od vrlo važnog značaja u našim vodama, nosioci ihtiofaune, i sigurno imaju svoje više vrednosti u odnosu na ostale nezaštićene. Za mene su to izuzetne ribe, u pogledu ribolova, svaka zahteva poseban pristup i tehnike pecanja.
Grabljivice su ''priča za sebe'' a one mirne ribe koje nisu pod zaštitom očigledno da nemaju ni blizu toliki značaj i to i jeste ''bela riba''.
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: novii poslato 13 Decembar 2015, 22:22:52
Veoma zanimljivo pisanije, ali ja sam sa pokretanjem teme hteo da vidim šta se uobičajno smatra belom ribom. Znači kad se ode u ribarnicu ta grupa košta 150 dinara i gore nabrojane vrste se uglavnom nalaze u toj grupi. Znači ono što 98%  stanovništa smatra belom ribom.

Nije da ne cenim mišljenja šta bi trebalo i kako bi trebalo da bude, ali mi je zanimljivije kako jeste.

Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: orka poslato 13 Decembar 2015, 22:36:04
Ni meso ni cena ribe nisu tema.. :no:  Nekada kada je svih vrsta riba bilo u izobilju,pre 20 i više godina,pod terminom "bela riba" smo zvali i ribe koje danas imaju propisane lovostaje i minimalne mere(skobalj,mrena,deverika,jaz,jez,šljivar,pa i klen)..Bilo ih je u velikim količinama i tada nisu bile mnogo cenjene vrste,jer je onih drugih plemenitih takođe bilo puno..Danas je drugačija situacija(gora),ali za mene su te vrste i dalje "bela riba",i to što ih tako zovem ne znači da su one nebitne ili manje važne od onih "plemenitih",dapače,sve autohtone vrste su za nas dragocene i treba ih čuvati,bez obzira kako ih zvali..
Bucov je grabljivica i nikada ga nisam smatrao za "belu ribu",a klen je svaštojed,niti je tamo niti je vamo.. :smiley:
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: Milan berkut poslato 13 Decembar 2015, 22:56:34
 smiley194he he he . . . kad bi se hvatalo smudjeva i somova ko što se hvata terpan, babaje, kesege i špicerke . . . i oni bi bili ''bela riba'' . . .
Sve te zaštićene lovostajem i min merom - i jesu plemenite ribe, i imaju sve odlike plemstva . . . a narod ko narod - samo ''u se', na se' i poda se' '' . . .
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: Sax poslato 13 Decembar 2015, 23:09:58
Interesantna tema onako u zimskim danima pa ajd i ja da napisem koju...
Moji poznanici i ja smo pod pojmom "belu ribu" smatrali manje kvalitetnu ribu sa puno kostiju koja nije spadala u grupu grabljivaca.Tako da kad se priča ,šta si upecao se kaže npr,Imao sam šarana,jednu štuku,somče i par belih...ili ništa posebno sem nešto bele ribe.... To je onako narodski kako se priča....
E sad,ako ulazimo u tačan pojam bele ribe,nisam  stručan ali otprilike to je riba (onako moje viđenje) sa belom krljušti i belim ne puno masnim ili čak nemasnim mesom. Po nekim mojim merilima,to bi bile:crvenperka,bodorka,babuska,kesega,deverika,skobalj,šljivar,nosara,krupatica,kaugler i još po koja;od grabljivica bucov,štuka,smuđ,bandar,
i možda još koja ali ne mogu ih se svih setiti...
Od "tamnih" ili suprotnih Belim ribama,ja bih stavio som,šaran,kečiga,jegulja,cvergl,manić,linjak i možda još neka koje ne mogu da se setim...
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: ibanezi poslato 14 Decembar 2015, 00:46:04
Orka, ovaj put se ne slažem. Po meni, naprotiv, značaj određenih vrsta ribe nije bitan za ovu kategorizacuju. Sve autohtone ribe naših voda su podjednako značajne. Bez jednih ni drugih ne bi bilo. Svaka ima svoje važno mesto i ulogu u eko sistemu i sa te strane sve su plemenite.  Kaugler je jedna od najvažnijih i najplemenitijih riba naših nizijskih voda jer omogućava opstanak nekoliko vrsta "plemenitih". Milane, taj nezaštićeni jadnik, uz isto tako nezaštićenu bodorku je nosioc ihtiofaune, a po tebi beznačajan jer nema meru i lovostaj. Nema jer mu ne treba, a ne zato što je beznačajan.  Kategorija  zvana bela riba je nastala u našem području upravo i samo na osnovu tržišne kategorizacije- cene i kvaliteta mesa pojedinih vrsta, i to jeste tema. I ako nećemo pisati cenu i kvalitet, treba ugasiti temu, jer drugog osnova nema za kategoriju bela riba, osim boje krljušti. Tog plemenitog nezaštićenog, a najvažnijeg kauglera nema u tržnicama, ni kod ribara ni kod lopova ako hoćete. Njega bi da strpate u belu, a kada kupujete belu ribu, njega nećete dobiti. Dobićete neku od ovih riba koje bi uporno da strpate u plemenitu.  Kao što je i kategorija plemenita samo na osnovu tržišne cene i vrednosti. Jer baš su strvinari i svinje poput soma i šarana plemstvo. Gori su od tvoje metafore naroda Milane. Mo'š mislliti. :lol:  Dakle, cena i meso su tema, a ako nećeš da o tome raspravljamo, zaključavaj!

Spojene poruke: 14 Decembar 2015, 01:16:27

Usput, po tom shvatanju da su zaštićene vrste plemenita, a nezaštićene bela riba, pitam: Da li bandar spada u belu ribu? Ima propisanu meru- 10cm. :eek: :help: Bolje da je nema, poštenije prema toj PLEMENITOJ ribi (i po načinu života i po kvalitetu mesa i boji krljušti)- 'ebem onog licemera koji ga tako zaštiti, a lovostaja NEMA. Zato i jeste polakilaš mislena imenica u Srbiji. A kao dete sam na velikom kanalu lovio bulješe (tako se u Mačvi zove) "ko gumane opanke".  Nema takvih po galerijama raznih foruma, osim ako nisu iz inostranstva. Ispade šljivar i nosara po vašem shvatanju plemenita riba, a bandar korov! Baš sam i tužan i ogorčen :veryangry:
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: mrjr poslato 14 Decembar 2015, 06:58:37
Bandar nemože biti plemenit ,kad spada u belu ribu  :cheesy: Inače, oduvek me je nervirao taj naziv "plemenita riba" ili "plemenita divljač" .Neznam po čemu se odredjuje ko je plemenit a ko nije,a ako u smudju i ima nešto plemenito,to je njegovo,kao sneg belo, meso.Bandar je potcenjen jer je sitan kod nas,a ima izuzetno kvalitetno meso. kao što sam naveo ranije, izgleda da naziv bela riba označava grupu ribe čije meso ima nizak sadržaj masnoće, a suprotno od toga postoji plava riba,sa visokim sadržajem masti.U narodu se pod pojmom bela riba podrazumeva sitna riba pljuckavica,uglavnom.
Naslov: Odg: Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?
Poruka od: ibanezi poslato 14 Decembar 2015, 11:17:16
 Bela i plava su dosad bile isto tršišna podela morske ribe, samo što je bela kvalitetna zbog kvalitetnog belog mesa (zubatac, orada, brancin...), a plava jeftinija i sitnija masnijeg i ne tako belog mesa ( skuša, haringa, papalina...). Ova makrobiotička podela gde su zajedno kategorizovane i rečne i morske ribe je novost, kao što je i makrobiotička ishrana novost. A i dalje tvrdim da nije rečna bela, narodni izraz- sitna riba pljuckavica, nego ono što u tržnici piše. A tamo piše: Šaran toliko i toliko, smuđ toliko i toliko, som, pastrmka...babuška, i onda ispod na dnu cenovnika  zadnja bude- bela toliko i toliko. Kad pitaš prodavca šta ima od bele, nabroji ti sve ove sada zaštićene vrste. Sigurno nema pojma o makrobiotici, pa ti neće ponuditi ni smuđa ni pastrmku. Kao što i kad pitaš šta ima od plave ribe, ponudiće ti smrznutu skušu, papalinu (girice), pa i oslića koga makrobiotičari proglasiše belom ribom :lol: Sigurno ti neće ponuditi ni soma ni šarana :cheesy: Bandara nema u prodaji. Njega možeš kupiti samo ako si dobar sa alasom, jer tu ribu alasi uglavnom ostavljaju sebi, pogotovo ako je uleteo krupan. Oni najbolje znaju šta je plemenita riba. A zašto je sitan, to se zna. Nije tačno da je sitan zbog podneblja, nego zbog nas. On se kod mene na Savi mresti na pumpi na ušću Bogaza u Savu. I svake godine ga čerencima pokupe Romi iz obližnjeg naselja. Sve ženke nalivene ikrom.  Jer čerenac je dozvoljen, a bandari su daleko veći od 10cm, i nisu nikad u zabrani.  Ne odnese niko više od 5kg. Sve regularno-uništi korov! :sad: :no: Ponavljam, kao osnovac sam na kanalu lovio bandare 300-500gr češće nego pokojeg sitnog, linjak 500gr do 1kg nije bio nikakva retkost- skoro uvek bar 1 po pecanju. A on nije ni bela, ni plava ni plemenita, on je ZLATNA riba. Nažalost, zato je tako i prošao.