Koliko sve ribljih vrsta spada u kategoriju bele ribe?

Započeo novii, 12 Decembar 2015, 21:22:12

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

novii

Na netu pronalazim podatke samo za belu ribu, ali morsku. Međutim ne i za slatkovodne vrste koje sve spadaju pod taj naziv.

Ovako na brzinu i napamet bih mogao nabrojati: deverika, babuška, bucov, crvenperka, bodorka, sabljar. Sad da li u tu grupu se ubrajaju mrena, skobalj, šljivar ili na primer linjak nemam pojma.

Milanche

 Za mrenu nisam siguran, ali skobalj i šljivar da, i još protfiš, beovica (kaugler iliti šnajder), kesega, krupatica, klen, plotica, crnooka deverika. E da, i krtoflica. To je valjda sve, neka neko dopuni ako uoči da nešto fali.

DDj

Mislim da ne postoji precizna naucna ili zakonska definicija pojma "bela riba". Obicno se u ribolovnom zargonu pod tim pojmom smatra sitnija recna riba, kao kesega, krupatica, plotica, skobalj, beovica, babuska, crvenperka, sabljarka... naravno, nije neophodno da je recna. Navedeni bucov kao krupnija grabljivica ne bi trebalo da bude u grupi bele ribe. Taj termin bela riba nije lako definisati precizno, ova jeste a ova nije, jer je to vise zargoski, ribolovni termin. Pa tako imamo "plemenite" ili "kvalitetne" vrste ali i "belu ribu".

Mozda neko moze da kaze vise o tome?

mrjr

Da, tako otprilike.Pod pojmom bela riba se u narodu podrazumeva manje kvalitetna riba, tzv. svakodnevna riba, ona koje ima najviše. Ja lično nebi klena svrstao u tu kategoriju,ali Dunavska bela riba je uglavnom beli keder(kaugler),kesega,protfiš,crvenperka,bodorka,šljivar,...Riba koja je pogodna za pravljenje "sardine"  :smiley:

orka

Slažem se sa ovim objašnjenjem koje je dao kolega DDj.. smiley033

mrjr

Neznam da li deverika i babuška spadaju u belu ribu.Ako je deverika bela riba,onda je i bucov , a ako je babuška bela riba,onda je i karaš takodje.

ibanezi

Ja mislim, onako iz vremena kada su ti pojmovi nastali da je bela riba, baš bela-srebrna riba, dakle i bucov i deverika su u toj kategoriji. I ta je riba ujedno i najjeftinija. Zajedno bez odvajanja su ribali prodavali i jazeve i deverike i bucove i skobalje i bodorke, praveći mešane pakete  da bude i krupmnija i sitnija. Onaj ko je hteo da bira, plaćao je veću cenu i birao šta želi. Naš autohtoni karaš nije bela riba. Ni po boji, niti je spadao u te mešane pakete. On je odvajan posebno i imao nešto veću cenu od bele, a ispod najjeftinije plemenite- štuke i šarana. On je bio najjeftinija vrsta koja se služila  po restoranima. Boemski specijalitet. Đjura Jakšić, Janko Veselinović, Čiča Ilija Stanojević.....cela ekipa tadašnjih boema- pesnika, glumaca, muzičara je odlazila u Skadarliju na "veš korpu karaša, bokal i sifon sode". Babuška kao alohtona vrsta bila je nepoznata u vreme nastajanja pojma "bela riba". Dakle ona ne spada ni u kategoriju bele, ni plemenite, nego je samo jeftina riba koja je nažalost potisnula karaša. Isto važi i za ostale alohtone vrste. Ne pripadaju ni beloj ni plemenitoj.

Isa

Slozio bih se sa ibanezom, bar u nasem kraju iako je on sa druge strane Save al sve je to tu, belom ribom nazivamo svu ribu najnizeg kvaliteta-najjeftiniju, dok za babusku posebno naglasimo. Tako da za iste pare mozes kupiti kilogram mrene, sljivara, skobalja, plotice, bodorke, deverike, crnooke. Naravno tu su i crvenperka i kaugler koje niko ne prodaje niti kupuje. Za bucova nemam pojma, po meni i on spada u belu ribu.

Milan berkut

Bela riba - sva mirna riba koja nema propisane datume mresta i min dužine.Отправлено с моего iPad используя Tapatalk

ibanezi

Ajde Milanče, koliko vidim u dozvoli, onda su samo kaugler i bodorka bela riba, pošto sad i bucov, jaz, klen, skobalj, deverika, plotica, mrena imaju minimalnu meru i lovostaj, a šljivar i krkuša minimalnu meru.  U cenovnicima u ribarnicama pod imenom bela riba ja uglavnom vidim ove zaštićene vrste, tek poneku bodorku, i nikad kauglera. Bucov je uvek imao tržišnu cenu bele ribe i po tome i po boji spadao u nju,  a "nemiran" je bar kao tvoj omiljeni basuljko koji nema ni propisanu ni meru ni lovostaj, a eto ja ga ne bih svrstao u beljake. Mrena je još jeftinija od drugih vrsta bele. Ako probereš krupnu deveriku ona je oko 150rsd, a jaz i skobalj ako su krupni oko 120rsd, baš kao i bucovi 2+kg. Mrena je oko 100rsd. Klen zaluta u mešanu belu. Ako su slične veličine, prosečni komadi, sve to ide izmešano. Boja, kvalitet - cena prave klasu bele ribe, a ne propisane mere, jer bela riba nije  vrsta nego  kvalitativna klasa jer su ribe koje spadaju u nju slične po boji i kvalitetu. Babuška nema ni propisane mere ni lovostaj, mirna je k'o bubica, ali nije ni bele boje, ne meša se u pakete "bele" i tako izdvojena je nešto skuplja od svih vrsta koje sam naveo (krupna je kod mene 180rsd, prosečna 150rsd) i ne spada u belu ribu čim se ne miksuje s njom. Iako je meni krupna deverika lepša za talandaru od babuške. Skoro smo na taj način ispekli jednu od 2,5 kg- kupio moj prijatelj od krivolovca (šta ću ja, moj prijatelj nije strasni edukovani ribolovac pa kupuje gde je jeftino) po ceni od 100rsd za kg. Lepšu ribu nisam pojeo!Kakav smuđ, šaran, kakvi bakrači, o babuški da ne pričam. A koščica nema, u takve deverike kosti k'o pileće.

mrjr

Ako kategorišemo po kvalitetu mesa i ceni ,onda je i štuka bela riba .Neverujem da je skuplja od deverike.

Spojene poruke: 13 Decembar 2015, 21:18:24

Ko nema u vuglu,... :cheesy: Šala na stranu ,u sledećem linku se kaže:
http://biohrana.blogspot.rs/2012/02/bela-riba.html

Milan berkut

Pa moja tačka gledišta nije Meso, ja svakako prema tome ne rangiram ribu.Ne tiče me se kakvo meso koja ima a pogotovo koliko koje košta.
Ribe zaštićene lovostajem i min merom su ribe od vrlo važnog značaja u našim vodama, nosioci ihtiofaune, i sigurno imaju svoje više vrednosti u odnosu na ostale nezaštićene. Za mene su to izuzetne ribe, u pogledu ribolova, svaka zahteva poseban pristup i tehnike pecanja.
Grabljivice su ''priča za sebe'' a one mirne ribe koje nisu pod zaštitom očigledno da nemaju ni blizu toliki značaj i to i jeste ''bela riba''.

novii

Veoma zanimljivo pisanije, ali ja sam sa pokretanjem teme hteo da vidim šta se uobičajno smatra belom ribom. Znači kad se ode u ribarnicu ta grupa košta 150 dinara i gore nabrojane vrste se uglavnom nalaze u toj grupi. Znači ono što 98%  stanovništa smatra belom ribom.

Nije da ne cenim mišljenja šta bi trebalo i kako bi trebalo da bude, ali mi je zanimljivije kako jeste.


orka

Ni meso ni cena ribe nisu tema.. :no:  Nekada kada je svih vrsta riba bilo u izobilju,pre 20 i više godina,pod terminom "bela riba" smo zvali i ribe koje danas imaju propisane lovostaje i minimalne mere(skobalj,mrena,deverika,jaz,jez,šljivar,pa i klen)..Bilo ih je u velikim količinama i tada nisu bile mnogo cenjene vrste,jer je onih drugih plemenitih takođe bilo puno..Danas je drugačija situacija(gora),ali za mene su te vrste i dalje "bela riba",i to što ih tako zovem ne znači da su one nebitne ili manje važne od onih "plemenitih",dapače,sve autohtone vrste su za nas dragocene i treba ih čuvati,bez obzira kako ih zvali..
Bucov je grabljivica i nikada ga nisam smatrao za "belu ribu",a klen je svaštojed,niti je tamo niti je vamo.. :smiley:

Milan berkut

 smiley194he he he . . . kad bi se hvatalo smudjeva i somova ko što se hvata terpan, babaje, kesege i špicerke . . . i oni bi bili ''bela riba'' . . .
Sve te zaštićene lovostajem i min merom - i jesu plemenite ribe, i imaju sve odlike plemstva . . . a narod ko narod - samo ''u se', na se' i poda se' '' . . .

Teme sličnog naslova (10)