Molitva

Započeo drmar18, 20 Februar 2016, 21:10:11

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

drmar18

 Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting


               Dok gledate ovaj kolaž molim vas da uključite slabo pregledan gornji video i dopustite da vas tokom gledanja nosi čudesna muzika ovih krajeva.
Hvala               Dok nisam probao tiramisu mislio sam da je baklava iz raja izašla....kad ono obična pita gužvara!    Te 2006 me odvedoše na ručak...beluga, iz familije jesetri. Iako šarana smatram neprevazidjenim  verujte mi da je ovo bilo ukusnije.72 пуда – 1 179,36 кг.

Kako je to nekada izgledalo?    Malo je ,,poroka" u ovome kraju koji su se dugo očuvali kroz tradiciju kao što je proizvodnja i promet kavijara-ikre. U ovome slučaju crni od jesetri.    Džaba je bilo i careva, knezova, atamana, kanova i ostalih despota iz tradicije Kaspijskog regiona. Sva svita ovih velikaša se iživljavala na seljacima i pastirima i propisivala ko, kada i koliko sme da lovi i prodaje u najblaže rečeno ,,njegovom ataru". Šta će pusti seljak u to vreme...ili tako ili mu ode glava. Trpeo, grcao, dirinčio tek da preživi. I tako većina. Tek mali broj, bez porodica ili već izopštenih iz društva po ko zna kome razlogu se usudjivao da rizikuje i lovi preko ,,crte" ili tamo gde se nesme i šta se nesme. Koga nadju, završio je.E sad, dešavalo se da nekome i uspe da se bolje snadje, ulovi krišom, bolje proda i sl. ne često, ne uvek tako uspešno. Medjutim dovoljno da privuče ljudsku zavist i ljubomoru i da ih odgaji takvima i pored svih zala i zuluma do današnjih dana.
      I svi današnji potomci bandita sa Kaspijskog mora su iz istoga razloga tu, hvataju jesetru, kolju je i vade ikru iz nje i prodaju kao njihovi preci barem dva veka unazad.
      A zašto? Da bi preživeli.Iako neživim u regiji Kaspijskog mora kao i većina znam da se narod uz obale bavi nelegalnim lovom i prometom ikre od pamtiveka..    I sam volim da pecam. Mene od njih razlikuje što ja pecam štapom a oni sa svim drugim samo ne sa štapom. Meni su šaran i amur zakon a njih druga riba nezanima. I najveća razlika je u tome što ja lovim iz zadovoljstva a oni iz nužde.    Prvo, Kaspijski region čini more sa priobaljem podeljenim izmedju pet država.    Evo  desno karte pa pogledaj.    Kazahstan, Turkmenistan, Iran, Azerbejdžan i Rusija.    Medju graničarima kruži anegdota da je hvala bogu dobro što Jermenija nije medju tih pet država. Važe za najlukaviji narod. Posle pozdrava sa Jermenom obavezno prebrojte prste da ti koji ne fali!    Zamislite da su sve sem Irana nekada bile u sastavu SSSR-a.    Kako se ni komunizam i socijalizam u SSSR-u nisu proslavili po brizi za svoje pionire, kasnije bandite, znamo i sećamo se svi ne tako davno.    U ovome regionu se može reći da je on samo produbio razlike u odnosu na ,,большую землю" kako svi nazivaju evropski deo Rusije i doneo pošasti od kojih ni dan danas nema leka.
To oslikava sledeća priča. Moj poznanik Aljmuhan, kazah i inžinjer, pričao mi je  kako je kao mladi šef mesnog kolhoza išao u lov. Radi se o stepama uz reku Ural. Ja krenoh radoznalo da nabrajam i nabadam kako je i šta mogao tu da lovi.    Ma jok...umirao je on od smeha, sa ,,кукурузником" i to na srneću divljač!    Kako znam da je to poljoprivredni avion zanimalo me kako sa avionom lovi srne!?        Ma dignemo se visoko i gledamo dvogledom, kad vidimo krdo samo se spustimo do zemlje i krilima pomlatimo! Sletimo i motkama one koje su još žive izlomljene pobijemo i tovarimo. Eto tako!    Iako je bio desetak godina stariji i uvažen u ovome kraju ja se zamislih i zgadih i neverujući  svojim ušima i očima. Kakav genocid! On se ubi od smeha.    Kako sam i ja odrastao na ,,nadjubrenom socijalističkom tlu" namah prepoznah javašluk i korupciju.Svi ljubomorno čuvaju svoje parče Kaspijskog mora. Manje zbog ribe a više...tako je, zbog znanih i neznanih resursa nafte i gasa.    Kazahi, kakve ih bog stvorio srećne, opučiše se od vadjenja gasa i nafte. U poslednje vreme i Azerbejdžan i Turkmenistan. Rusi već davno to isto rade. Koliko znam ni Iran ne zaostaje.       Jednostavno rečeno sav taj narod bogatih zemalja je izuzetno bedan i beznadežan. Prost narod nema ništa a bogatstvo je u vlasništvu multinacionalnih kompanija i lokalnih potplaćenih tiranina.    Ribolovom se bave svi ali u ,,razumnim"  granicama.    Krivolovom tj. ribokradjom se bave Azerbejdžanci i Dagestanci (Rusi). I to onaj sloj koji nema čime drugim da se bavi, bez šansi za bolje.    Jesetre ima svuda a odavde ulazi u sve moguće reke koje se ulivaju u Kaspijsko more.    Naravno negde sa proleća ogroman broj ovih riba stiže radi mresta u vode Kazahstana i onda nastaje ,,дурдом" (džumbus).      

Kako to izgleda u ,,praksi" slikovito će vam predočiti novinar koji je imao priliku da provede sa Obalskom stražom neko vreme u akciji na Kaspijskom moru 2011 godine, čije podatke neću iz razumljivih razloga objaviti.Gliseri ribokradica sasvim retko izlaze do obale i njihov položaj se locira samo GPS uredjajima kako bi ih ponovo našli. Kriju se u sklopu ovih beskonačnih močvara posebnim sistemom kamuflaže samo trskom kako se nebi video ni iz vazduha.
   Od "garaže" do mesta gde se obitava ide se najobičnijim čamcima i motorima kako  se nebi  privlačila pažnja moguće kontrole.Ne tako davno, po nalogu Komiteta nacionalne bezbednosti vlade Kazahstana snimao sam manji dokumentarni materijal o kazahstanskoj Službi obalske straže na Kaspijskom moru.
   Jednoga dana na terenu naša filmska ekipa uzletela je u patrolni let u severni deo kazahstanskog sektora, gde su se odomaćile ribokradice. U kaspijskom plićaku je takozvano ,,metno polje".To su polupotopljeni i sasvim zardjali ostaci brodova. U vreme SSSR-a su korišćeni kao poligon za sovjetske pilote u vežbama sa krstarećim raketama. Danas je poligon kao i desetine drugih u bivšem SSSR-u napušten. Ali je zato idealano skrovište za ribokradice kaspijske jesetre.Pokušaj skrivanja ribokradica oko olupine nebi li se dobilo u vremenu. Helikopter mora što pre da ih natera u beg.

Jedan od brodova kako su ga graničari nazvali ,,Leteći holandjanin" zbog nadrealnog izgleda je nešto bolje sačuvan od ostalih.Ovde lovokradice, uglavnom iz Dagestana (RF) stižu na brzim gliserima sa još jačim motorima koje zovu ,,bajde". Na čamcu na koji smo naišli bila su čak tri motora od po 200 KS. U principu je to nezgrapna varijanta bolida formule-1 u domaćoj radinosti. Brzina takvog plovnog objekta je oko 40-50 čvorova ili 100-120 km/h.
Na njima lovokradice predju Kaspijsko more sa ruske obale do Kazahstana za 2 sata. Stići se mogu samo poterom sa helikopterom specijalnih jedinica.
U tim situacijama lovokradice svojim telima zaklanjaju motore.
Ukoliko specijalci uspeju sa helikoptera da oštete motor lovokradice su gotovi.Kad je posada uspela da ,,pritisne" gliser u beg uspeo sam da načinim par snimaka naše braće iz SNG-a sasvim izbliza.
Po izgledu bi se reklo da su sasvim obična banda sa severnog Kavkaza.
Onda kada su videli da je stvar došla do usijanja pojurili su prema ruskim teritorijalnim vodama.Obično graničari i specijalci nepucaju po ljudima. I zbog toga što ukoliko neko bude i ustreljen banditi se mogu osvetiti na svojoj teritoriji kako je to već i bilo ranije.
   Kako je helikoptra bilo dva posada se trudila da drži ,,bajdu" u obruču. Dagestanci su kružili po obodu broda.
Brzo su počeli da izbacuju dokaz u vodu - opremu za hvatanje jesetri.
   Kad su pobacali dokaze dali su pun gas koristeći taktiku ,,skrivanja pod helikopterom". To je u principu taktika iscrpljivanja. Kod helikoptera je rezerva goriva mnogo manja a pored toga postoji tačka posle koje nema povratka nazad.
   U principu smo ih oterali do srednje ,,granične" linije koja deli ruski i kazahstanski sektor i ostavili. Dalja sudbina ovih drugova mi je neizvesna.U vreme mresta kaspijske jesetre u kazaškom sektoru mora brodovi obalske straže  izlaze u patrolu svakodnevno.    Tragovi lovokradica se sreću na svakome koraku. Ovoga puta graničari su izvukli iz vode mrežu kojoj se našla zapetljana mrtva foka.A evo i ljubitelja zakonom zabranjenog vida ribolova.
   Azerbejdžanski brod drsko je ušao u teritorijalne vode Kazahstana primenjujući varvarski metod lova jesetre uz pomoć tzv. ,,kolada".
   To je plastificirani konop čija dužina ide nekada i do 2 km. Za konop se vezuju udice sa mamcem i ceo sistem se drži na plovcima od plastičnih boca. Na taj sistem može odjednom biti uhvaćeno više komada.
Lovokradice imaju GPS prijemnike tako da tačno znaju gde su im sistemi.
Taktika ribokradica je sledeća:
   Upada se u kazahstanske teritorijalne vode, bacaju se kolade i brzo nestaje. Kroz tri dana se vraćaju i brzo podižu ulov. Medjutim ovoga puta se desio slučaj da su uhvaćeni na delu.Obično se u tim slučajevima prvo daje upozorenje pucnjima iz pištolja...    Kada je patrolni brod pristao uz brod ribokradica, graničari prelaze na njega radi pregleda....U komori broda koji smo kontrolisali, pronašli smo ostatke trupa jesetri.
Sudeći po veličini primeraka većinom su mlade.  Kaspijska jesetra se ubija bez šansi da izraste.Zanimljivo je da na brodu nismo našli kavijar.
   Graničari nam kažu da na Kaspijskom moru dejstvuje prava krivolovna kooperacija. Azerbejdžanci love jesetru i masakriraju je. Zatim putem radio stanica zovu dagestance na već vidjenim brzim bajdama koji ikru otkupljuju.
Prilikom hapšenja azerbejdžanci obično tvrde da su se izgubili, da nisu primetili da su u vodama Kazahstana i da nisu znali da se ovde nesme loviti.
   Neki pokušavaju da ispričaju kako su ih opljačkali dagestanci i kako se tom prilikom brod greškom našao na mestu na kome nebi trebao da bude....Pohvatani drugovi su davali različite izjave, na kraju su i pokazali gde su postavili kolade. Kontrolišući na jednu se uhvatila i beluga.    Na žalost riba je već bila polumrtva te je otišla na večeru posade.Po pravilu, nakon hapšenja ribokradica plovilo i oprema se konfiskuju.
   Medjutim u brzorastućem kazahstanskom gradu Aktau (stari Fort Ševčenko) danas živi velika dijaspora azerbejdžanaca. Kada se u carini najavi prodaja konfiskovane ribolovne opreme ,,autoriteti" dijaspore ponovo otkupljuju zaplenjenu opremu i vraćaju je ,,пострадавшей брате".
   Ovi naravno po navici nastavljaju da izlovljavaju jesetru iz Kaspijskog mora.
Interesantno je da mnoge ribokradice poznaju naše graničare po imenu i prezimenu. Neki su zadržavani i po nekoliko puta.... Da li to nešto govori?

Kakve su šanse da se izlov i pokolj jesetre spreči?  Može li se sačuvati ova drevna vrsta od istrebljenja?
   Neverujem da iko to može znati.
Pored svih opasnosti koje samo sa sobom nosi more poražava spremnost ribokradica da telom zaštiti svoje ,,osnovno sredstvo"  za rad!? 
   Protiv toga se teško boriti!
   Koliko li je golema ta sila, ta volja ili nevolja koja ga tera na toliku žrtvu...? Izgleda da život daleko jeftiniji od mogućnosti da se zaradi prodajom ikre?
   Za sada je zasigurno tako.Države u okruženju nešto rade...
   Kontroliše se u skladu sa mogućnostima tih država ali nedovoljno spram upornosti ovih nesrećnika i spram potražnje ikre.
   I dok god glavnu reč u Kaspijskom regionu budu vodili javašluk i korupcija malo će se šta promeniti od ovih slika. Ta nasledja socijalizma našla su dobru podlogu u modernom kapitalizmu ovih država i "ćute" u svim sferama života.    
   Pomozi bože samo da jesetra preživi dokle bog nezasiti ljudsku pohlepu baš kao u pesmi Булатa Окуджавe - Молитва .


Izvinjavam se za nezgrapno postavljen gornji video materijal.
Molim vas da tokom čitanja donjih tekstova i gledanja slika obavezno uključite muziku iz videa.
Veliko hvala "velikom dobrotvoru nas ništih" kolegi "specialized" bez koga ovoga materijala ne bi ni bilo.
I naravno hvala i meni i molim vas komentare bilo koje vrste.
Puno hvala!

specialized

Nema na cemu :thumbup:
Ocigledno manje ili vise imaju svi problema sa ribokradjom. Ali bar se koliko toliko pokusava suzbijati. Ovi su cak kriminalna organizacija.
Zanimljiva prica. Posebno slika sa 3 motora :eek:

drmar18

Ma da...mafija i to decenijska. Da mene su iznenadili količinom bezobrazluka. Pazi koliki rizik, da telom štite motor!? Drugo ulaganje u mašine, opemu? A motori 3x200 konja, taj se u punoj brzini nebi ni okrenuo na Dunavu....uleteo bi na Ratno!?