MUŠIČARENJE > Ribolov veštačkom mušicom

Šaran na mušicu!

(1/6) > >>

EsoX:
A sada nesto malo egzoticnije... musicarenje sarana... mozda zvuci malo cudno.. ali kada se uzme u obzir da je saran svastojed da su mu na meniju u velikoj meri zastupljeni racici, larve vodenih insekata... (skoro isto kao i kod pastrmke ili recimo bassa..) ovakav nacin ribolova zaista dobija smisao. Saran itekako ima sta da ponudi... nimalo laka riba za prevariti... oprezan je.. cesto izbirljiv.. a po borbenosti mali broj slatkovodnih riba moze da mu parira, a dostize i velike dimenzije. Zbog svega ovoga saran je u poslednjih par godina postao vrlo popularna musicarska riba, pogotovo preko bara u Americi, gde do sad bas i nije bio miljenik.

Saran se uglavnom lovi sa priborom klase od 5 do 8wt zavisno od terena i velicine ocekivane ribe i zaista predstavlja veliki izazov krupniju ribu zamoriti ovakvim priborom, da napomenem da debljina tipeta(najtanjeg dela u sistemu) ne bi trebala da prelazi 0.20mm. Muve kojima se lovi su uglavnom imitacije larvi vodenih insekata kao sto su larve vilinog konjica ili vodene device..krvnog crva... imitacije recnih racica.. mali strimercici poput wooly buggera ili clousera... ali tu su jos i musice koje imitiraju pahulju hleba, psecu hranu (mada je po meni ovo manje sportski pristup ribolovu). Tereni na kojima se love su uglavnom plicaci u koje izalazi u potrazi za hranom i gde moze biti lako uocljiv.. jer je u vecini slucajeva imerativ videti ga.. Znam da je ovakva varijanta na vecini nasih voda gotova neizvodljiva (i ja jos uvek tragam za nekom ovakvom vodom).. jer i na vodama na kojima ga ima vrlo retko izliza iz sigurnosti koju mu pruza veca dubina.. Do sad sam kod nas svega nekoliko sitnijih dobio "slucajno" loveci bass-a na nimfu ali mu nisam ni posvecivao mnogo vremena, mada svake godine to planiram.


Evo i jedan kratak video koliko to sve zna da bude interesantno: http://hatchesmagazine.com/store/product_info.php?products_id=183

pikeman:
Evo lepe vode za tako nešto...

Stalking river carp on fly

EsoX:
.. stvarno interesantan video..  :ok: :ok:

ULJEZ:
nemogu vijerovati di je panonac da vidimo šta kaže

Kićo:
Carp on Fly: Fly Fishing For Carp in the UK

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju