Ručni radovi veštačkih mušica

Započeo milos92, 10 Januar 2010, 22:08:50

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

kova

Tebe i (Maverika) chekam ... :wink: niste verovali   :smiley:
Ima josh varijanti colornih,(udice od 4 do 2/0). Na ovakvim od 4/0 u Golupcu montiraju strukove.
Poz.
PS
Biche i za vas, samo - 'oshkudacija u vremenu i prostoru' :takoje: :no:

charuga

neki dan se vracam iz lova i onako obucen svratim do trafike da kupim cigarete...naidje kolega ribolovac,pita jel bilo sta,na moj odgovor da se lovio fazan covek skoci ko oparen,da li bih mu dao par pera za pravljenje musica.kaze da su najbolje musice od cekinja divlje svinje,perje od fazana,jarebica,zecija dlaka...ocerupao mi fazana tako da je fazan bio ociscen[izvadjena drob]mogao je odmah u supu..inace peca na drini..

cori143

To je kod nas mušičara normalno i zahvaljujemo lovcima koji nas snabdevaju s materijalom prirodnog porekla, raznim perjem (fazan, fazanka, jarebica, prepelica, divlje patke, ptice grabljivice, kreja,...), dlakom (zec, divlja svinja, kune,lisica,...) i krznom (lisica, lasica, kuna, zec, ...)

Od njih se prave veoma efektne, jednostavne i lovne kreacije suvih muha i nimfi za mušičarenje, te strimera.

Pozdrav

žex.rašeta

imao sam prilike videti neke mušice(hand made) koje izgledaju fenomenalno.jedan moj prijatelj je pasionirani mušičar i mislim da drugi način ribolova slabo i upražnjava..vikendima pali čak negde ispod banja luke na neki revir.obećao sam mu divlje patke ove zime radi izrade mušica.mislim da je filing ove vrste ribolova i pribora možda i najjači.laik sam ali ga upoređujem sa lovom meč štapom i finim priborom.nikada nisam imao prilike pokušati ovako nešto ali biće valjda prilike.
najveće zadovoljstvo je verovatno kada sam izradiš mušicu i nadmudriš njom ribu.mi ostali smo naslonjeni više na kupovinu sitnog pribora i njegovo komponovanje u neku montažu.o C&R neću da pišem  :tongue:.debarbirana udica je isto posebna priča.zavidim mušičarima u nekim stvarima ali ja sam zaražen nekom drugom;bolesti; !  :bye:
Biće nam bolje kada mi postanemo bolji ljudi!

josip

Gledam na tv,svidilo mi se probao napravit,zanima me kako suhe muhe ostanu suhe moje nakon 2 3 zabaca koda ih je krava žvakala mokre?
pozdrav iz osijeka

srdjan 019

Zavisi Josipe od kog materijala si ih pravio .

pop

Josipe,

suve muve se samo tako zovu. Već posle prvog dodria sa vodom, uglavnom više nisu suve. Mnogo je korisnije zvati ih plivajućim.

Najčešći način da muva ne potone (cela) je da površinskim naponom dlačica, isperaka i ostalog materijala od koga je vezana se odupre probijanju kroz "vodeni film". Da bi površinski napon "delovao" poželjno je da se koriste oprobani materijali, bilo tradicionalni, bilo oni koji su relativno skoro uvedeni u upotrebu. Najtradicionalniji materijal za plivajuće muve je pero petla, namotano na vrat udice. Poželjno je koristiti onaj deo pera čiji isperci nisu "dlakavi" već "igličasti".

Drugi način koji se koristi u vezivanju plivajućih muva je potisak. Upotrebljavaju se bilo prirodni bilo sintetički materijali koji sprečavaju dalje tonjenje kada se muva već pokvasi, tj. prođe kroz vodeni film. Tradicionalni materijal je zimska dlaka jelena ili srne, a popularni sintetički materijali su penasti (closed cell foam).

Vrlo često se koriti kombinacija oba principa. Jelenska dlaka održava muvu na površini korišćenjem i površinskog napona i potiskom (ako je vezana rascvetavanjem a ne šišanjem, na primer).

Povećanje površinskog napona se često povećava mazanjem muva mastima ili prskanjem sprejevima koji "namaste" muvu da bi lakše i duže plivala.

Obično se za vezivanje površinskih muva koriste udice od tanje žice, čime se smanjuje masa, pa time i olakšava plivanje.

Prilikom zabacivanja plivajuće muve, naročito onih koje se održavaju površinskim naponom na površini, izbegava se grubo "zakucavanje" muve u vodu. Ideja je da se muva spusti nežno, da bi mogla da ostane na površini. Postoje izuzeci za sve, pa i za slučaj zabacivanja muva koje potisak održava na površini; tada se jakim pljuskom privlači pažnja riba (uglavnom klenova), pri čemu muva kao plovak ispliva nazad na površinu. Prilikom zabacivanja, naročito plivajućih muva, vrlo se često koriste "lažni zabačaji" - to je ciklus ritmičnog mahanja kojim se otrese višak vode sa muve pre nego se u poslednjem ciklusu muva zabaci (spusti) na vodu. Lažni zabačiji ne služe samo tome, već i da se poveća domet i podesi preciznost zabačaja, ali su jako korisni prolikom pecanja plivajućim muvama.

josip

Radim od pera pijetla,dlake dilje svinje,nisam baš neki frik ali pokušao sam,pecao bih klenove i baine kod nas na Dravi u luci,jako mi je zanimlivo bar na tv pa sam odlučio probati.Molbica da mi pomognete oko muha za njih vijerovatno imate mnogo više iskustva od mene  hvala!!!!
pozdrav iz osijeka

tommylee

Za klena,jedna od neprevaziđenih površinskih muva je Bambula.
Ova mušica ima tjelo od balze te je baš plovna.Plus svojim padom na vodu proizvodi karakteristično "plop" koje privlači klenove.
Mogu se dodati nogice i krila radi još većeg poboljšanja ulova.

Za lov i bucov mogao bi koristiti manje strimere,hoće ih i klen,a bogami i štuka.

josip

Da li vas mogu zamoliti ako imate nekih slika da se vidi .
pozdrav iz osijeka

pop

Za klena (na gomili su i one namenjene plivanju, sa gušćim namotajima i na tanjim udicama, kao i mokre na - debljim udicama i ređim namotajima pevca - prepoznaćeš ih lako):

Penaste bube:Hollow Fleye, bucovski strimeri, bilo za varaličarenje, bilo strimerisanje:
Ako ti je sve ovo nedovoljno (meni bi bilo), klikni na sliku iz mog potpisa pa svrati na mušičarski forum (http://musicarenje.forum3.biz/)- da ne prepisujem nepotrebno ono o čemu je naširoko i nagugačko već pisano, a i tebe zanima... Forum je otvoren za čitanje i gledanje; samo za aktivno učestvovanje je potrebno biti registrovan član.

U svakom slučaju - pitaj, bilo ovde, bilo tamo! Niko se naučen rodio i svi smo postavljali ta pitanja... ...i uvek se našao neko ko može da pomogne! :)

BISTRO!


josip

Super hvala na slikama i stranici,super.
pozdrav iz osijeka

mikibanjac


josip

Hvala slike su super sad ću da se igram s mušicama,a kad se sredi vrijeme idem probati hvala.
pozdrav iz osijeka

Teme sličnog naslova (10)