MUŠIČARENJE > Ribolov veštačkom mušicom

Pribor i oprema za mušičarenje

(1/19) > >>

cori143:
Da bi postali ribolovac mušičar, pored dobre volje treba da imate pribor i opremu koja će vam olakšati ribolov.

Za mušičarenje vam treba mušičarski štap, mašinica i mušičarska struna. Na strunu se preko konektora vezuje predvez (leader), na koji se dodaje podvez ili tippet. Na podvez vezujete mušicu koju ste odabrali. To je sve od najneophodnijih stvari potrebno za ribolov.

Pošto se mušičari iz vode, koje su po pravilu veoma hladne treba vam zaštitna odeća i obuća. Ja koristim dišući kombinezon (breathable) i cipele – cokule (wading shoes). Ako nećete koristiti njih možete koristiti nešto drugo, plitke čizme, čizme do kolena ili čizme do kukova, a najbolji je kombinezon do grudi. Materijali su guma, plastika, neopren i gorotex. Kombinezoni se završavaju čarapama ili čizmama. Ako imate kombinezon sa čarapama trebaju vam cipele. Zavisi od afiniteta ribolovca, kupovne moći i reke u kojoj lovi šta ćete odabrati. Bitno je da se osećate sigurno i komotno.

Kada ste se opremili wadersom treba vam prsluk za sitnice, jakna i pokrivalo za glavu (kapa, kačket ili šešir). Nekoliko mojih prijatelja ne koristi prsluk za smeštaj sitnica i kutija s mušicama. Oni koriste torbicu (midge pack), torbicu oko pojasa (love handles) ili rančić (chest west – mycket bra). Šta god koristili u ribolovu treba da uzivate. Ako ste u ribolovu na velikim rekama koristite pojas i štap za ispitivanje terena.

Idite na vodu. Uzmite dozvolu i uživajte. Ako ste uspeli da uhvatite ribu nekom od tehnika mušičarenja ulov slikajte i vratite ga nazad.
Poštujte pravila i propise pa će vam ribolov na veštačku muhu pričiniti puno zadovoljstava.
Bistro!

Hemingway:
Svaka cast na objasnjenju ..imali gdje kod vas u NS mogucnosti za neki kurs musicarenja za pocetnike..?

maverick:
i ja sam zainteresiran..moze neka konkretna preporuka koji stap , koja rola..koja spaga za bajkose na dunavu i dravi sa musicom

ali u nekoj lovi ako mi se ne svidi da ne zalim za bacenim parama

Hemingway:
maverick ..mislim da ceti se svidjeti ..samo ti treba neko ko se stvarno razumije u tu materiju ..da ti pokaze kako zabacivati u kojim uslovima koji zabacaj i kako se izvodi..da znas da odaberes na koju muhu da zabacujes ..ja sam ovamo kod mene isao na jedan kurs ..svidjelo mi se odmah ..ali uslovi za taj sport kod mene ,,ubitacan"..
financijski brate paaaprenooo :ok:...

maverick:
probao sam..i ide mi sama tehnika..uz jos malo vjezbe... :ok:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju