Lipljen

Započeo raki, 20 Novembar 2011, 19:28:59

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

raki

Da li ko ima iskustva sa lovom lipljena? Kad je bolje na povrskinsku musicu a kada mu malo spustiti?

tommylee

Zavisi od doba godine,samim tim izbora mšice koji imitira insekta u tom trenutku na vodi.Lipljen je riba koja zahtjeva izuzetne imiticaije,pod ovim mislim na veličini,boju i još dosta nekih drugih detalja.Pastrmka će uzeti i neku drugu muvu,dok lipljen traži baš tog i tog isekta.
Najzanimljivi i najprivalčnjiji lov jeste suvom mušicom,površinski muvama.Čim ga tražiš po dnu već postaje manje atraktivan ribolov i kako ja volim da kažem: lovim ga na mišiće.
Iskreno nemam neko veliko iskustvo sa njim,na velikoj vodi kao što je Drina prije ću izabratui suvu dok na manjoj kao što je Drinjača isključivo ću bacati nimfu!

Sve zavisi na kojoj vodi si i tu moraš da vidiš koja su pravila ustaljena.Naravno ima i fantasičnih mušica koje ne imitiraju ništa a lipljen ih obožava.

U većini slučajeva najbitnij izbor kod muva je boja i veličina,sve ostalo su nijanse,a ako je toliko tada izbirljiv,obično i sam ribolov bude kilav.

Jednodnevke,mravi,kedisi,seđževi,crvena guza,to su neke od suvih koje bi trebao da imaš.

tomislav34

Ja sam ih lovio u Ribniku. Jednostavno moraš probavati svašta, nema tu nekog pravila. Meni je uglavnom dolazio na neke manje i jednostavnije mušice.
... smuđ, šaran, a bogami i kečiga ... :)

raki

Hvala drustvo. Obicno u junu i avgustu idem na Lim u Crnoj Gori, i bacam samo suvu musicu i nije lose, ali mi cesto napadaju kederi, tj. beovice, ne znam kako da ih se otkacim

tommylee

Većom muvom :) Za te vode spomnije se neka mušica pod radnim nazivom "plava","plavac" ili kako već ko izgovara.

maric1

Na Drini se dosta puta desi da se ne javlja uopste pa ti bacas nimfe ali meni je par puta izlazio na nevidjeno na suvu muvu..reka mirna nigde znaka lipljena a ti bacas suvu i on izadje..jooooj srece :cheesy:

tommylee

Kao što rekoh sve zavisi,da imaju stalna pravila koja se neprekidno ponavljaju vjerovatno da ni ovaj vid ribolova ne bi bio interesantan.
Znači na vodu i pretraživati!

rakiLipljen na Limu u avgustu. Uhvacen na mrava. Bio na Limu dve nedelje u avgustu i hvatao klenove jer je lipljen slabo radio, a onda je proradio krajem avgusta, na zalost u moja poslednja tri dana.

nb-campari

koji dio lima je najbolji za pecanje lipljena. od izvora do usca, ako neko zna, molio bih

raki

Lim kod Berana... ja vise varalicarim...ali je musicarenje lipljena uzivanje. Uhvacen na crnog plivajuceg mrava.
Spojene poruke: 23 Avgust 2016, 13:09:22

I ove godine na Limu uzivanje sa lipljenom...

A i sin poceo da hvata na musicu...
Teme sličnog naslova (1)