MORSKI VUKOVI > Ribolov na moru...

Surf fishing

(1/23) > >>

žex.rašeta:
 smiley033

Započeću temu o posebnom načinu ribolova na moru. Ovog leta sam po prvi put lovio ovim načinom ribolova , za mene novim. Specifičan je po opremi koja se u tom načinu koristi.Potreban vam je surf štap i mašina koji su drugačiji od štapova za lov ribe na slatkim vodama. Štapovi su napravljeni za slanu vodu , dužine od 3,9-4,5 m ...uglavnom. Štapovi su trodelni ili tele štapovi. Težina bacanja je od 120-250 gr.( ovo su neke uobičajene dužine i t.b. ).
Mašine su od vel. 6000-8000 kao i multiplikatori.
Koriste se deblji najloni... od 0,25-0,45 i predvezi od fluorocarbona tanji od osnovnog. Upredenice su prisutne kao i najlon u surf ribolovu.
Ja sam koristio tele-surf marke Lineaeefe dužine 4,2m , t.b. 150gr .
Mašinu iste firme Master Ocean vel. 8000.Štap se postavlja vrhom na gore radi što manjeg kontakta sa talasima ili samom vodom. To je iz razloga što se baca na 80-150m a iskusni majstori i 200m +  :takoje:.Kao mamac se koriste morski crvi , bibiji , prilepci, školjke , parče srdele.( ja sam na ovo poslednje lovio  :takoje: ) Kupio sam crve ali sam samo sitnu ribu dobijao.Lovio sam u Leptokariji na peščanoj plaži na daljini od 100-120m i dubini od 4-5m.Stavljao sam kao mamac parče srdele ( 3-4cm ) i motao je Filo elasticom. To je najbolja stvar koju možete poneti na morsko pecanje.To je silikonski konac  :tongue: kojim umotate mamac a riba ne može da ga skine .U obavezan pribor dolaze ozbiljan držač štapa.( ja sam odsekao pvc cev fi40mm , 120cm ),ampule za vrh kod pecanja noću , baterija za glavu, rez. udice , klešta , igle za naticanje mamca ).
Ja sam dobijao samo Orade raznih veličina i uglavnom vraćao 'dlanare' koje nisu progutale i uginule pri vađenju.
Bilo je i lepih komada  :takoje:Uz olovo težine 60 i 80 gr koristio sam i HIT hranilice težine 70 gr koje sam punio komadima srdele. Odlično su se pokazale u letu a još bolje kod izlaska na površinu. Čuvaju mašinu  :takoje:.Preporuka !Poslednje veče letovanja (pred finale košarke  :rolleyes: ) na izvlačenje sitne Orade ( dlanara ) sam na 70-80m imao udarac i par sekundi sexa  :rolleyes: sa nekim 'čudom'. Iskakanje iz vode i pljusak , štap u kiflu , otkačinjanje i izvlačenje.....Spremam strategiju za sl. godinu a još uvek sanjam 'ovo' što iz jednog griza napravi....pozz  :bye:

limovac74:
Koje udice si koristio?

žex.rašeta:
Koristio sam udice dugog vrata, smuđarke. Sitne Orade gutaju jako i svesno sam išao na veću udicu i mamac. Sitna čvrkanja sam kulirao i čekao pravi  griz  :smiley:.
Nznm sad veličine i br. jer sam istresao u jednu kutiju radi lakšeg transporta udica. SryImao sam na većim daljinama strahovite udarce i pregrize ovih udica s mamcem.
Sl. put ima da padne neka sajlica pa nek probaju  :rolleyes:

limovac74:
Odozdo na gore: Baitholder,Aberdeen i udica koja služi pre sve svega za pravljenje strimera ,ali što da ne  :cheesy: . Dobar izbor  :ok:

žex.rašeta:
Uzeo sam iz neznanja kovanice , šaranske . Kratke su mi bile i velikog luka.Na duži vrat se lakše montira dugačko parče srdele i dobro umota elasticom  :takoje:.
Na ove prve sam imao mnogo čvrkanja i čapkanja mamca bez konkretnog udarca.
Sve oko opreme koju sam nabavio slobodno me kontaktirajte na pp. Da ne reklamiram  :wink:.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju