Ribolov u Grčkoj

Započeo Nebo, 14 Jun 2011, 23:15:40

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

vradojicic

Skusa je Scomber scombrus a lokarda je Scomber colias.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

ekozelj

Nisu ni Skuše ni Lokarde nego su Lucevi.

anubisgrau

Teško da je to Luc ili bakaljaros na grčkom. Čista lokarda ili tonakia kako je negde zovu.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk


ekozelj

 Druže, meni se čini da je tebi teško da u 21. veku potražiš makar slike ribe i informišeš se o vrsti koja je na slici nego paušalno pišeš i izbacuješ se sa "što bi Grci rekli*.

Hint:
Kad vidiš ove tačkice ispod grudnog peraja, ako već ne umeš po šarama i ostalim odlikama da prepoznaš ribu, odmah znaš da je to Luc. Ove ribe su slikane već čvrsto pokojne pa su im boje malo anemične ali se tačke još uvek vide.

Lokarda:



Luc:




A evo čisto da ne misliš da pišem napamet:






anubisgrau

Izvinjenje kolegi, u pravu si da se ovo na Jadranu zove luc. U Grckoj se zove tonakia ili tonaki, s tim da lokalci vrlo cesto mesaju sa lokardom i govore da je to ista riba (tonakia, palamida, lokarda) iako je tacno da sem pripadnosti istoj familiji postoje razlike i to ne samo u pegama na stomaku - recimo tonakia ima manje kiselo meso i meni je ukusnija.. Spremao sam ih krajem prosle nedelje i bas sam ih zagledao jer to nisam ranije primecivao.

To sto sam napisao da je luc isto sto i bakaljaros je bio prezupc mozga, isto tri slova ali ne luc nego mol. Izvinjenje svejedno.

Jeremija

Puno fratara, sigurno 20 komada, ali i 2 oradele, što kažu primorci, plovak, sve sa doka na plaži. Na žalost, polomih vršni deo bolonjeza, budala, nisam video da se obmotao najlon, a orada, koliko god nije kilašica i više, cima kao luda. I puče. Nema veze, divno pecanje i slasna večerica, a štap ćemo popraviti, Bože zdravlja.  :bye:


Evo i fotke, ako nije primerena molim moderatore da obrišu  smiley033

https://i.postimg.cc/L4vtfztd/09611509-D1-AF-4956-9338-255-F8226-D2-AC.jpg
Nou frks. Nou paniks.

žex.rašeta

 smiley033
Bravo  :clap2: Jeremija. U zdravlje vam bilo.  smiley015
Biće nam bolje kada mi postanemo bolji ljudi!

Jeremija

Hvala Žeki, da znaš da je i bilo  :wink: Zaboravio sam već koliko su fratri ukusni. Što kaže Gosn Bandar u Kad naš brod ne plovi - lično, nikada ne bih menjao fratra za oradu. Stvar ukusa. Tako da su ženske uživale u oradi, a ja se odvalio od fratara  :cool: :bye:
Nou frks. Nou paniks.

Little_fisherman

Pozdrav, planiram da idem u Grčku u julu ili avgustu sve zavisi od slobodnih termina. Konkretno išao bi u mesto Jerisos. Da li je neko pecao ovde? Čuo sam da ima u blizini neko ribarsko mesto.. Pecao bih fider štapovima.
🐳🐋🐬🐟🐠🦈

Juve

Pozdrav pecao bih ove godine na rodosu u Grckoj pa me zanima je l ima ko iskustva hvala

tisma

U Jerisosu se može dobro pecati u luci ( dubina je oko 7m ) cipli, šaruni, sitnije lice i šparidi, pogotovo ako ima ribarskih brodova koji ponekad sapiraju palube i mreže ( kod njih se može uzeti jeftino i srdele). Sa spoljne strane lukobrana ( ogromne stene ) iglice i plava riba na varalice ili sbirolino , a uz šparidi.
Na gradskoj plaži ima tri mola sa kojih se može pecati dok ne dođu kupači ali je to po meni najslabije mesto ali najpristupačnije ( najviše će biti pauka , ovčice..
Slično je u Nea Rodi ali je pliće, ima mnogo livada posejdonije,  dobro je mesto na hridinama iza crkvice ( " poluotok ") velika dubina ali oštro stenje , nije preporučljivo po mraku.
Najbolje je pecanje na pristanistu trajekta u Tripitiju, najviše ribarskih brodova  tamo istovaruje ribu, a sami trajekti povremeno uzmute more tako da je riba agresivnija i prisutnija. Najbolje je pecanje oko 2 sata pre izlaska sunca, kasnije kreće sića. Najveća prednost Jerisosa je kad duva jak vetar pecaš u Tripitiu ili pređeš brdo i pecaš na plaži ( zaboravio sam joj naziv ) umeren peščani plićak i potom provalija , tu možda najbolje sa surf ili havy feeder štapovima( nisam pecao).
Da napomenem sa nema nikakvih fekalnih izliva tako da je pecanje u luci ok, a i riba je dobra.

ZelenJos

Pozdrav kolege,
Iscitao sam temu i mnogo toga naucio. Elem imam jedno pitanje, da li neko od zna neko lepo,malo,mirno mesto na kojem se moze lepo pecati. Ja sam gledao na pilionu mesto koje se zove milina ali me zanimaju i alternative kao i to da li na gorepomenutom mestu ima ista od ribolova. Na zalost moralo bi biti slicne udaljenosti i ostrva su van domasaja, pa ako neko zna za mesto koje odgovara opisu bio bih mu jako zahvalan  :tongue:

23 Maj 2022, 02:23:17
Mala ispravka. Umesto miline ipak idem u plataniju na jugu piliona. Deluje mi kao bolji teren za ribolov a i plaze su lepse. Tako da ako neko ima neki savet za to mesto bilo bi odlicno.
P.s. nadam se da ce forum spojiti dve poruke i da ne pretrpavam temu, ako sam nesto pogresio zamolicu moderatora da to ispravi, hvala!

Axkontra


Pokusavam vec treci Dan nesto lepse da upecam,gruvam od cetri do osam,devet.Za sada fratar,spar,dva oktopoda,jedan udicom,jedan rukom.
Za sada najveci uzitak ul stap od 180,plovak I spar fratar uz zvuk drila 1.0 masinice,nadam se da ce biti neceg lepseg.

19 Jun 2022, 09:48:07
Dana's Malo bolje,razlika je pecanje na piletinu.Bio Sam pre to probao u cg Ali Bez filoelastika pa nije bilo nicega,Ali piletina I filoelastiko druga pesma.Nije nalatelo jos nesto sa velikim ustima,Ali bilo je bolje.Veci oktopod mi je spao isto na piletinu,Ali bilo je pet ujutro nisam bio spreman da ga vijam,nisam hteo u duksu uleteti u vodu.Dobio Sam pauka I posto znam za jadac nisam dopustio da me ubode,pre Sam dva puta fasovao.Odsekao Sam mu bodlje ice na ulje.







Ovo braon na prvoj slicu ne znam sta je,Ako neko zna nek Javi.
Misi hvala sto je pomenuo oktopoda na piletinu,odma pribao I odma udarac,Malo je falilo ovaj put.

peras

To prvo moras malo lepse da slikas, pa ti mozda neko kaze. Pauk ima prelepo meso, belo kao papir, samo da je malo veci

Axkontra

Ko reko neko vidi,pa kaze odprilike Po boji.Danas nekoliko perki,desetak sparova,fratara I konacno jedna orada.Dosla na piletinu,I'mao Sam jos udaraca nego me macor turira da mu nesto ulovim pa bacam plovak,do pola u vodi,pa vamo zakasnim.

20 Jun 2022, 08:59:02


20 Jun 2022, 09:00:31


22 Jun 2022, 11:51:45







Oprobao Sam se jutros u nea mudaniji,Tek Po koja riba,jako suncano mesto,sunce me brzo oteralo,siguran Sam da tamo moze vrhunski da se peca,mozda neka vecernja varijanta radije.Video Sam nekog cicu da baca varalicu za oktopoda,to je crveni plasticni jastog sa dve velike kuke,imaju dobru ribo radnju kosta 5,5 evra,neki bodljikavi crvi su pet.Dobavio filo elastiko od 2,5 evra.Sad da se spremi Ono sto Sam prethodnih Dana lovio.



23 Jun 2022, 21:43:01

Jel se sad Malo jasnije vidi,Dana's Sam I veceg pauka dobio,dve orade,perku I cetri bluefisha.

Teme sličnog naslova (10)