MORSKI VUKOVI > Ribolov na moru...

Morski ribolov - vesti sa vode

(1/5) > >>

Jeremija:
Nešto mi je malo gužva u ostalim temama, za kada tražim ovakve postove, pa rekoh da probam sa novom temom, ako je višak - bačite  :cheesy:

A nadam se da će biti zanimljivo i korisno, u tom slučaju - nastavite. Pa da počnemo:

Elem, od ono malo, 5-6, izlazaka na vodu na Skopelosu (Grčka, arhipelag Sporade, drugo ostrvo, odmah posle Skiatosa, dno uglavnom šljunak i kamen, uz stenovitu obalu), iznosim neke svoje zaključke, i odmah se ograđujem od univerzalnosti istih  :cheesy: :

1. Pecanje iz ruke je prilično teško (za totalnog početnika u ovoj disciplini), zahteva odsustvo ili veoma slab vetar, ako se peca sa tanjim najlonom (0,2 osnovni + 0,16 šaranski predvez), manjim udicama (2 komada, najmanje korišćene 14 - najveće 7) i bez (ovde malo krupniji mamac menja olovno otežanje) ili sa malim olovnim otežanjem (do 2gr). Ono što sam dodatno primetio je da se u obe prodavnice ribolovačke opreme koje sam posetio, za ovu vrstu pecanja prodaje uglavnom "jači" pribor (udice veličine od 7 do 0, najloni od 0,35mm na više, olova od 20gr na više i varalice dužine veće od 10cm i teže od 15-20gr). Rezultat - bez ijedne ulovljene ribe.

2. Pecanje na plovak / petljaš (Ron Tomson 5m, plovci 1,2 i 2gr, olovno otežanje 1 i 1,7gr, najlon isti kao gore navedeni, udice iste kao gore navedene, ali samo jedna i to radije veličina 7) je daleko zanimljivije i uspešnije. Nisam siguran da bi se u ovoj kombinaciji mogla koristiti "jača" oprema u smislu plovka, udice i olova, ali kolege koje su pominjale bolonjez opciju bi sigurno mogle da se silno zabave.

3. Mamac - U početku sam za mamac koristio "recepturu" prijatelja, koji je veoma uspešan u pecanju iz ruke u CG, a to bi otprilike bilo - stari hleb natopiš u morskoj vodi, u njega "umešaš" jednu "Zdenku" i jednu usoljenu sardinu, pa to zamesiš tako da bude idealno u smislu lakog formiranja u kuglice i teškog spadanja sa udice. Ovo super pokreće riblji svet, ali je jako teško nešto uloviti, možda nisam dobro zamesio, možda nisam imao adekvatnu udicu... Ne znam tačno. Ali zato lokalni puž... Nemam reči... Apsolutno najbolji mamac, po mom mišljenju, koji postoji. Kakvi skupi crvi, prstaci, ili lignje, iglice i ostalo. Svašta sam probao, ali lokalni puž je apsolutni zakon. Kada ga razbijež i izvučeš, kreneš od zadnjeg (mekanog, crnog) dela da ga nabadaš na udicu, pa kroz ostatak tela i na kraju kroz stopu, napraviš nekakvu spiralu oko udice. Nema šanse da spadne, a ribe potpuno polude za ovim mamcem. Isto mi se desilo i na Tasosu u prethodne dve godine.

4. Ulov - Nije bilo za slikanje, pa mi je žao ako sam vas u tom smislu razočarao  :cheesy: 3 minijaturne orade, veličine 2/3 dlana, 1 isto tolika, minijaturna, šarena kirnja i 1 dvadesetak cm velika riba koja ne znam kako se zove, onako dugačka, pa gornja polovina braon, a donja bela, a usta puna zuba kao da su ljudski, ne onako oštri. Ono što je interesantno je da mi se svako pecanje završavalo u sumrak kačenjem nečega velikog što je posle pola minuta borbe kidalo predvez, nekada odgrizalo, a nekada je pucao na čvoru... Ne bih da prejudiciram veličine i težine, mašta može da ode daleko u cm i kg  :cheesy: Nakon toga bi po pravilu usledio poziv moje gospođe / gospođice da je stvarno vreme da krenemo nazad i da se spremimo za šetnju i posetu tavernama, a ovo poslednje svakako ne mogu da odbijem kada već imam priliku  :cheesy:

Sve u svemu, veoma lepo, i dovoljno uzbudljivo da me natera da se bolje pripremim za sledeću godinu, daće valjda Bog, što znanjem, što opremom. Videćemo šta će to značiti.

Nadam se da će ovaj malo duži post biti pre zanimljiv nego dosadan  :cheesy: smiley033

mongoose:
Evo me na sitoniji, danas mi je vec treci dan, vreme je da se peca :)
Verovatno mislis na one vodene puzeve sa stena, stao mi mozak skroz. Navatao sam desetak komada, veceras pecanje...

Jeremija:
Da, baš na te mislim, jednu malu plastičnu posudu napuniš do pola vodom, skupiš ih 10ak za početak, zatvoriš da ne begaju i po razbijanju nabadaš na udicu od crnog kraja prema tvrdoj stopi, praviš kao neku ružu ili spiralu. Baš me interesuje kakva će riblja reakcija da bude.  :cheesy:

mongoose:
Samo da javim da puzevi rade, nesto me zeza wi fi u sobi trenutno, javljam se sutra - prekosutra sa izvestajem. Hvala Jeremija.

Jeremija:
Odlično  :ok: E baš mi drago da radi i tu. Daj kada stigneš malo detaljnije, u kom si mestu, kakva je pozicija za pecanje, i ono ostalo  :cheesy: smiley033

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju