MORSKI VUKOVI > Ribolov na moru...

Morski ribolov - vesti sa vode

<< < (5/5)

nemanjazemun:
Pozdrav ja Sam u pefkohoriu od ribe nema nista probao sam na dubinku mamac prilepak i rak i nista a sto je najgore ronio sam i od ribe jako slabo par sparica video i par pauka i dva arbuna od mozda 200g a od vecih riba nista verovatno su sve u dubljem ovde je bas plitko  .jedino sam izronio dve male hobotnice

danilo 45:
Imam sreću da su mi preci ostavili vikendicu u severnoj dalmaciji u jednom malom mestu blizu koga ima lepih pozicija za ribolov.
Zbog životnih okolnosti i nedostatka vremena ja svoju strast za ribolovom zadovaljavam za vreme letnjeg odmora.
Od ribolovnih tehnika najvise pecam sa obale feeder tehnikom, mada neretko sa prijateljima odemo da lovimo panulanjem (trolingom - vucenjem varalica iza camca), a volo tehnikom (lov na sardelu bez otežanja), lignjolov u vertikali i ponekad bacimo koji parangal.
Ponekad odem u podvodni ribolov ali zbog nedostatka specificne forme za ronjenje na dah tesko mogu da pristupim dobrim mestima (najvise lovim po rupama, što je "amatere" i najizdašnija tehnika.
Napominjem da sam na moru u špicu sezone, a poznato je da je tada mnogo lošije za ribolov, nadam se da ću se uskoro (mada teško ove godine) izvući sa posla, pa da ću moći u oktobru ipak malo više da se napeca.
Feederom lovim sa daiwa aqualite pallet feeder štapom (koristim najači vrh uglavnom, tica mašinicom (ne znam kako se zove model), hranilice koristim između 10 i 30g, najlon 0.18 (kvalitetan, tonući), obavezno fluorokarbonski predvez (koristim daiwa tournament 0.22 i veoma sa zadovoljan njime) dužina predveza 120 - 150 cm, owner udice dužeg vrata u veličini 4 (eksperimentisao sam sa oblikom i veličinom udica ali ove su mi se najbolje pokazale).
Hranilice sam punio: usitnjenom plavom ribom (koju kupim na neoj većoj ribarnici i to onu koja je pred kvarenje, dobijem je za dobru cenu, odvojim u paketice koliko mi treba po izlasku pa je stavim u led), gica primamom za oradu, prezlom, a ove godine sam našao neku italijansku primamu u obliku paleta i ok se pokazala.

Pošto je pozicija sa koje pecam teško pristupačna gledam da imam što manje tereta sa sobom.Riba lepo radi i preko dana po najačem suncu ali ja sam ga izbegavao pa sam najšće lovio između 18 i 21h. Zbog velikih vrućina dešavalo mi se da mi se riba pokvari do kraja ribolova, a to sam rešio tako što ponesem jednu velik zaleđenu flašu vode koja mi hladi ulov.
Kasnije riba stane i verovatno se nocu javljaju neke druge vrste ali nisam baš hteo da se po mrklom mraku izvlačim iz kamenjara, a i treba malo i izaći medju ljude.Od ribljih vrsta najcesce su dolazile lokarde (vrsta plave ribe slična skuši koja zna da uzme i u propadanju odmah po zabačaju), orade, šaruni, arbuni (koje vraćam nazad ako su mali mada cesto duboko progutaju, i tada ih nevraćam pošto nebi ni pretekli, a volim ih jesti), menule (koje iako su male dobre su za prženje u tiganju), kao i mnoge druge…

Pošto lovim za morske uslove na relativno osetljiv pribor bude nekad zanimljivo vaditi ribu…
Ulova je bilo ali osetno manje nego prošlih godina što pripisujem sve većom napadnutošću mora od strane soprtskih i nesportskih ribolovaca (da se razumemo i tamo vlada veliki javašluk, mnogo je neobeleženih vrša i mreža)
Većinu ulova nisam ni slikao jer nemam baš nešto običaj da slikam, ponešto podelim i po komšiluku ali sam ipak hteo da podelim deo atmosfere sa vama

Bistro

Perisha09:
Možeš podeliti sa nama šta koristiš od mamaca kad pecaš feeder tehnikom  smiley033

danilo 45:
Lovim na zaleđene kalifornijske lignje (gledam da nađem cele, neočišćene), bolje kad su veći komadi jer su čvršće. To mi dođe najpraktičnije, sečem ih podužno na trake i kad ih mamčim ostavim da visi bar 4,5 cm.
Lovio sam i na druge mamce ali ovo mi se pokazalo najpraktičnije.
Inače na meditetanu je ubedljivo najbolji mamac veliki morski crv (eunice gigantean) koji se lovi na jednu vrstu podvodne "mišolovke" koja se veže plutom da ga izvuče bez kidanja.
Ko uspe da se dokopa tog mamca garantujem mu uspeh, seče se od kraja ka glavi i svaki deo se pomera i svetluca, ali se treba paziti ugriza crva.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju