Morski ribolov u Švedskoj

Započeo badbunny, 14 Septembar 2013, 13:34:50

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

badbunny

Otisao ja u posetu familiji u okolinu Malmea. Brat i ja odlucimo da idemo na pecanje. Pozajmimo stapove i ostalu opremu, rezervisemo mesto na brodu... e sada brod: drveno cudo tesko 65tona, staje 40 ribolovaca. Cena oko 3000dinara po osobi. Od 8 do 14h. Peca se varalicama bakalar i haringa.
Kada kapetan na sonaru nadje jato, da signal i svi puste varalice dole. Tezina varalica mora biti najmanje 150g. Peca se na dubini od 20 do 30m.
Prvo smo isli na haringe. sistem je sledeci: stap 1,8-2,4m nesto jace akcije, masinica 4000 minimum ili multiplikator,najlon 0,5 (ili struna 0,25). Predvez takodje 0,5mm a na njemu 4-5 strimera sa udicama br 4 (za haringu) i na kraju predveza popper ili bilo koja druga varalica teska najmanje 150g.
A onda pocinje masakr. Pusti se varalica pravo dole na odredjenu dubinu i klasicno se dziguje. Za par sekundi eto udarca.. namotas najlon i na udicama najmanje dve haringe. Teske negde oko 200g svaka. Cesto se vade i po 4kom odjednom. Poneka otpadne dok se vade na brod ali niko tome ne pridaje znacaj.. ponovo se cuje zvono i svi namotavaju sisteme i ide se na drugo mesto....
Bakalar se uglavnom hvata na vece varalice. Nije neki borac, a i sistem je takav da ribu od 2-5kg opusteno cupas na silu. Jedino se na sam brod vade kukama...
Epilog: 8kg(40kom) haringi i jedan bakalar od oko 2kg za 6sati pecanja. Dozivljaj vrhunski.. nije bilo ribolovca na brodu sa manje od 40-50 haringi. Bakalara je bilo ukupno 10tak komada..
Saša

Šta se radi sa tom ulovljenom ribom? Vraća se u vodu, zadržava je vlasnik broda, ili je poneseš kući? Pretpostavljam ovo drugo?
Bass mi je opsesija...

badbunny

E, Saša, to je baš lepo pitanje. Situacija je sledeća: na svim websajtovima koji u Švedskoj imaju veze sa ribolovom apeluje se da se kući nosi samo onoliko ribe koliko je dovoljno za ručak za taj dan. Ali situacija je drugačija u praksi. Sva ulovljena riba se nosi kući.
Haringa im nije ugrožena i ima je k'o pleve. Bakalar je jedno vreme bio u zabrani ali sada se i on nosi kući. Ribolovci su svuda stoka, pa čak i u Evropskoj Uniji.
Ja sam počeo da vraćam haringe u vodu tek kada sam ulovio 40kom i kada sam čisteći ih video da su pune ikre. Za ovih 40 je bilo kasno ali je vredelo. Jako ukusna riba na roštilju.

http://img822.imageshack.us/img822/5724/lga6.jpg

Igorman

auuuu sve su jednake, kakve su za jelo? :D mora da boli glava ... :D

badbunny

haringe su pune kostiju. Ali ukus je fenomenalan :thumbup:. spremao ih na roštilju. A bakalar je filetiran pa pohovan. ukusno lagano meso...@poslednji post se ne citira

Teme sličnog naslova (10)