avatar_Duma96

Tamiš kod Pančeva

Započeo Duma96, 29 Jun 2011, 22:03:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

alexdja

Pa zabrana je još uvek, valjda je zato niko nije ciljno jurio.  smiley033
       Nema više divljeg bučka. :no:

Casper

Da....mada,na tom potezu od mlina pa do "zeljaka" vlada koliko se meni cini teska anarhija....prosle godine niti jednom cuvara nisam video....za 2 nocenja koliko sam imao svacega sam se nagledao.

kiza

Kolege isao bi u nedelju na Tamis u blizini Panceva da fiderisem.
Dali neko zna jel Tamis napunio kubike i dal je bilo nakih ulova zadnjih dana?
:) smiley033
Sherryland

Casper

Proslog vikenda su kubici poceli da se pune...ali posto je cele nedelje vodostaj stagnirao mislim da je situacija ista....videcemo,najverovatnije cu i ja sutra poslepodne otici.

KAPETAN113

Tamis nije prelio do kubika, mada ima vode od ranije.Ja sam bio u nedelju pecao belu na plovak na hranilicu skobaljasku sa kosilijem i upecao od 06 do 9 sati 15 belih tacnije kesega.Al smo morali da idemo prvo pokisli pa vetar nas ubi a mi se obukli kao da je jul mesec.

RedZmaja

Jako dobre ulove na Tamisu mozete ostvariti kod sela Opova i Sefkerina, ja sam iz Glogonja selo pre Sefkerina i ne bih vam prepurucio da dodjete kod mene jer se mnogo vise ribe lovi u Opovu. Nama Glogonjcima brana u Opovu diktira ulov, kada je spustena Tamis se kod nas pretvara u kanal u kome ne tece voda. Ulovi su i vise nego mizerni dodje mi da dinamitom sklonim tu branu!!!

ady

Eh prijatelju...da si jedini...
Čuo sam svakojake priče o toj brani ali me je zadnja bacila u ozbiljno razmišljanje! Od jednog meštanina Opova, starijeg i ozbiljnog čoveka, bivšeg predsednika "Linjaka" sam je čuo. On i još nekolicina poznatijih ribolovaca, zajedno sa članovima udruženja i nekim funkcionerima opštine su nekim povodom bili ugostili zamenika pokrajinskog sekretara za nešto (ne sećam se naziva funkcije) i žalili mu se lede te brane i njenog uticaja na kvalitet ribolova pa im je ovaj (i sam zaluđeni pecaroš) obećao da neće više biti tih nasumičnih, nerazumnih i ničim izazvanih otvaranja/zatvaranja brane MAKAR PREKO VIKENDA. I dotični lik koji radi na brani je dobio direktivu da više preko vikenda ne sme da jeb....iše sa branom! Međutim, jednog jutra sretne ovaj ribolovac lika koji radi na brana ranom zorom i pita ga 'di će a ovaj mu odgovara da ide da "je...e malo ribolovce". Ovog lika ne bude mrsko i pozove gorepomenutu funkciju pokr. sek. za "nešto" i ovaj mu ovim rečima odgovori: "Šta da vam kažem? Mi radimo naš pos'o, vi radite vaš!" Aj' sad, kako razumeti odgovor?
Uvek me je interesovalo po čijem nalogu/naredbi/direktivi/dopisu/rešenju/odluci/čemu god zaposleno lice na brani podiže ili spušta branu??? Valjda postoji neko telo/odbor/organ/nadležno lice/neko/nešto koje je zaduženo da na osnovu vodostaja ili uslova ili potreba ili mogućnosti ili čega god prelomi i kaže da brana treba da se otvori ili zatvori. Prosto ne mogu da verujem da je taj neko ko je zaposlen na brani može po slobodnom nahođenju (čitaj: kako mu se digne) da sam donosi odluku i iz nekog svog kaprica, hira, inata, mržnje sam drnda tu branu i time sve nas koji pecamo na Tamišu nizvodnije ili uzvodnije, jer se uticaj te brane oseća od Pančeva pa sve do Farkaždina. Negde pre a negde kasnije!
Prosto, nisam ubeđen da se to radi po nekom planu i ciljanoj pomoći ekosistemu, ljudima, prirodi... nego da je u pitanju čista zlovolja i hotimično maltretiranje svih nas koji smo izdvojili 4600 din da bi mogli makar taj vražji jedan dan u nedelji da posvetimo punjenju baterija i lečenju duha!

VooDoo_Chile

Treba da dovedemo MYTHBUSTERS na Tamiš da jednom za svagda raskrstimo šta se tu zbiva!
Šta se desi sa vodostajem uzvodno od brane kad se ona podigne/spusti?

Ajmo malo da razradimo jedan scenario koji je pomenut više puta...
...Zaduženi za branu u Opovu u subotu ujutru samoinicijativno "zatvori" branu da bi zaebav'o ribolovce. Nizvodno napravi baru, a uzvodno? Voda dotiče kao i prethodnih dana i nivo se polako diže. Dokle? Jel on jednog trenutka ponovo "otvara slavinu", ili čekamo "poplavu" u Čenti?
U suprotnom, ako je Zaduženi otvorio branu i napravio nizvodno od Opova od Tamiša nešto kao Drinu posle topljenja snega, šta je sa vodom u Čenti? Ubrzaće se tok i tamo, ali će brzo opasti više nego što je nizvodno od Opova porastao. I šta se tada dešava sa Karašem? Ako ustavu na Karašu niko ne reguliše sinhronizovano sa ovom u Opovu (i svim ostalim u ovom sistemu, prvo Tomaševac, pa onda i Botoš, itd.) onda će Karaš maltene presušiti.

Tamiš je deo kompleksnog hidrosistema i ne može pojedinac na jednoj brani iz nekog inata prema ribolovcima da menja vodostaj (sve i da ima ovlašćenja) a da to ne napravi značajne promene na ostalim delovima sistema.
Brane se podižu/spuštaju u zavisnosti od vodostaja na samom Tamišu (i Begeju) koji dotiču iz Rumunije, od promena vodostaja Dunava i Tise, itd. Tačno je da se protok vode na Tamišu (u ovom slučaju kod Opova) menja (kao i na kanalima), ali menja se i vodostaj Dunava a njega (uzvodno od Beograda) nema ko da zeza. Više puta sam na Tamišu u letnjim mesecima provodio po nekoliko dana da se nije ništa značajno menjalo (ali su vodostaji svih reka bili stabilni) dok se nekad dešavalo da se drastično promeni u jednom danu i koliko sam pratio na RHMZ to je direkto bilo u bezi sa opštim vodostanjem.
Preko mesec dana, negde oko septembra prošle godine je vodostaj bio stabilan, vreme idealno, a ribe nije bilo ni na slici. Uspeh u ribolovu (na Tamišu) zavisi od gomile faktora, jedan od njih je i promena vodostaja i protoka vode pogotovu ako se on poveća. Tada većina kolega na obali ne promeni ništa u načinu pecanja (čitaj: prilagodi se uslovima) i posle je kriv Kurta sa ove brane što je pustio vodu i Murta sa one što je pustio travu! (Trava je tek priča za sebe...)
Meni razum ne dozvoljava da prihvatim teoriju bezobraznog radnika sa brane. To mi zvuči kao kad su Amerikanci baš nama poslali sušu ili kišu i napravili poplavu. Valjda bi taj Kurta do sad dobio neke batine, izbušene gume i sl. Bar tamo odakle ja dolazim se to tako radi, ali ako je čovek stvarno kriv. Ja mislim da nije.
Ako se predomislim, teško njemu!

UDARNA RUPA

Nije nego! U Opovu (dakle, kod same brane riba radi), kao i u Sefkerinu (Glogonju susedno selo), a u Glogonju ni da pipne, pa onda kriva brana. Suština je da su i Glogonj i susednu Jabuku ojadile lokalne ribokradice, a tu tužnu i ružnui istinu zna svaki pecaroš najmanje dve decenije. A brane su samo nužno zlo ili alibi za neuspešan pecaroški dan (kad smo već kod brana, "najkrivlje" su one na Đerdapu za ceo crnomorski sliv u Srbiji).     

TopMix

Pitajte nadlezne iz JVP "Vode Vojvodine" ili iz vodoprivrednog preduzeca "Tamis" Pancevo o rezimu vodostaja i otvaranju/zatvaranju brane. Njihovi inzinjeri moraju imati neko objasnjenje. Nazalost, u toj prici, uticaj vodnog rezima na apetit ribe je sigurno poslednja stvar o kojoj nadlezni razmisljaju...

Блок_64

Brana je juce bila sirom otovrena a cinimi se da je nisam video pa skoro vise od godinu dana zatvorenu.Tamis je visok i to dosta koliko sam cuo kazu da je visok zbog dunava tj da raste nivo dunava pa zato i Tamis nisam bas to najbolje razumeo ali nije ni bitno.Ovaj da je.e sa branom je.e i to momacki dali po necijem nalogu ili zato sto mu se tako digo to vec ne znam ali nas uproppasti sa tom branom naravno da pored njega i ribokradice rade svoje kao i majstori za ugradnju plina u tamis kao i elektroinzenjeri.

VooDoo_Chile u septembru 2011 tamis nikada nije bio nizi a voda nikad cistija a i brana je bila otvorena  :no: e zasto nije htela da radi pojma nemam ali niko nije dobro prosao od septembra pa do kraja sezone na tamisu.
Узми шта можеш и не враћај ништа!

mrjr

Pitanje sadrži i odgovor.Niska i bistra voda=slab ulov u svako doba godine,a naročito kad su grabljivice u pitanju.Naravno da ne valja ni suprotan ekstrem,ali povišena i blago zamućena voda je pun pogodak.

RedZmaja

Prvo i Prvo ja sam iz Glogonja i nije tacno da su ribokradice ojadile nas deo Tamisa, jer se tim delima koliko ja znam bave 3 coveka u selu a i oni se retko usudjuju da stavljaju mreze od kontrole koja dolazi iz Panceva! Drugo pitajte svakog moj kolegu pecarosa ili bilo kog Glogonjca sta nama radi ta brana! Cist sam svedok a trebao sam i to da snimam, ali nisam steta! Odem ti ja na popodnevno pecanje na dobrom poznatom mestu kod nas, i sta se desava Tamis stoji kao bara kao voda u kanalu! 3h ja ribu nisam upecao!!! odjednom voda pocinje da se krece i tamis lepo gura vodu! od tada pa za narednih sat vremena ja sam u cuvarci imao oko 5kg ribe!! ja za tih sat vremena nisam stao sa kontrama riba je udarala kao blesava! i sta sada ocete da mi kazete da to nema veze sa branom?! Kod mene u selu dolaze dosta ljudi iz Beograda na pecanje i odmor, oni koji su bili ovde znaj sta pricam! Ali nema veze jedan dan kada svima nama bude pukao film oticicemo svi kolektivno za Opovo!

Ako je zbog vodostaja zatvaraju nekada to razumem ali zasto je zatvaraju u avgustu kada je voda najniza i velika susa, oni cap zatvaraju branu! zasto? Mi smo ovde izgleda osudjeni na propast....juce sam bio na belu  babusku i bolje da sam sedeo kuci i u kadu zabacio....

bamarin

Ljudi, mante se polemike. Štapove u ruke i na pecanje. Tamiški kej odlično daje belu ribu feeder-om, mada i plovkaroši dobro prolaze. Riba je uvek tu negde, samo mora da se trži gde je i na šta radi. BISTRO  :bye:

goku

Evo juce ispod zeleznickog mosta za 3,5h 5kg  :wink: