avatar_zeljkoue

Drina

Započeo zeljkoue, 13 Oktobar 2008, 10:13:56

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

orka

Kakav je teren tu kod Ovčinje za skobalja i ploticu i može li se pecati bez dubokih čizama?

pexon

Orka, ako pecaš na plovak, čizme ti trebaju najviše zbog dalekih izbačaja. U ovom delu je Drina uglavnom lako dostupna sa naše strane. Ako pecaš na fider, čizme ti ne trebaju. Ja sam dva vikenda ranije pecao na Živku, Mutu i Krivom viru a da nisam morao da gazim vodu. Sam Goran će te ponajbolje uputiti gde da pecaš, on često peca u samoj Ovčinji, ali u zadnje vreme više na fider.  smiley033

orka

Na Mutovom i Đedovom viru sam bio jedanput pre par godina.Ako bi odseo kod Gorana,odnosno u Ovčinji,koliko su sva ta mesta udaljena od iste? Hvala za info.. smiley033

Imam obične duboke gumene čizme,ali i da imam neoprenske ne bi ulazio u vodu. :no:  Feeder se u zadnjih par godina sve više koristi na Drini,i čini mi se da u nekim

situacijama može biti efikasniji od plovka..

vradojicic

Ima mesta gde se zimi ne ulazi u vodu ili se ulazi malo, do pola lista. Izbegavaj mesta gde se stoji preko kolena ako nisi ekstra dobro obicen. Ja nema neoprenske vec obicne Tigrove ali imam drinske vunene carape ispod, do pojasa, dugacke gace obavezno i opet bude hladno. Ali ako se stoji par sati dobro se obuci, obavezno vunene carape i mozes tajati, nije to neki problem.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

orka

Znam vrlo dobro šta je zimsko pecanje..Dodao bih još da treba dobro napuniti stomak nekom jakom domaćom hranom, plus antifriz  :cheesy:

VladimirR

Orka, dobro bi ti tamo dosla ona kompletara od Ive  :lol: xexex mada mislim da i kod Gorana ima isto.
Koji sam ja baksuz, da dobijem ulogu da glumim u pornićima, glumio bih ong muža što ide na posao!

pexon

Kompletara je odlična, ali ništa bez antifriza.  :cheesy:
Mutov vir ti je oko 2km od Gorana po meni (možda i manje) , na izlazu iz Gvozdca prema Okletcu. Đedov vir je malo dalje, ali to je letnje mesto, mislim da sada tamo nema ribe. Živkov vir je na pola puta otprilike između Đeda i Muta. Na drugu stranu od Gorana jedno 5 km ti je Krivi vir. Ako se lociraš kod Gorana, sva ta mesta su ti 5-6 km od njega na jednu ili drugu stranu.
I fideraj je na Drini sada stvarno u ekspanziji, mada su plovkaroši juš uvek u većini!  :rolleyes:

Fugu

Ja sam se juče vratio sa Drine. Nismo se proslavili pecali smo na Živkovom i Mutovom viru. Probali i fider i bolonjez i ništa upecali nismo za dva dana. Ni ostali ribolovci nisu bolje prošli, 4 ribe su ukupno izvađene (možda i podgrebane). Glavni problem je što brzo puste vodu (oko 10h) i ona baš poraste, pecanje se odmah završava, svi se pakuju, mi onda pređemo na fider ali bez uspeha, voda je jako brza kad nadođe tako da težina hranilica mora biti min 60 grama i to za zabačaje 10 m od obale, ekstremni uslovi, probali smo sa svakakvim hranama i mesnim mamcima ali izgleda da se sada škobalj može prevariti samo na algu, na nju su ga jedino dobijali. Bosanci su ga razbili pre par dana na hleb, oni tamo ga hrane svakog dana hlebom.
Inače klekovača kod Gorana je fantazija :)

vradojicic

To govori o nasoj lenjosti i gluposti. Hranis ribu i hvatas je i opet svi pecaju na travu. Apsurd. Treba svi da hrane hlebom i na hleb ce i uzimati. Travu koristiti leti.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

pexon

Vlado, ne bih se složio s tobom. Drina je puna mlade trave i logično je da riba radi na travu. Ja sam bio za vikend na istim virovima kao i Fugu i ništa nismo upecali. A bacili smo jedno 5 kg kupovne hrane razne i litar i po crvića. Pecali smo na crva, hleb, boltušku... Na kraju sam pokušavao i na razne kukce i larve koje sam nalazio ispod kamenja, ali ništa. Da sam pecao na plovak, sigurno bih probao travu, ali mi na fider nekako ne ide taj mamac. Od tridesetak pecaroša na Živku u nedelju za tri sata je upecano 4 ribe, a dve su sigurno došle na travu.
P.S. Dobra je kleka kod Gorana, al još bolji je pasulj sa kolenicama.  :cheesy:

vradojicic

Pazi, ne sporim ja da on jede travu ali hocu da kazem da bi jeo hleb da ga svi hrane hlebom. Ovako dodje neko, sporadicno, na 100 ljudi dvojica bace hranu ili hleb, to je nista za toliku vodu. On je gore odviknut od hranjenja, samo se na travu peca.
Zato sam ja vecinom na srednjem toku, peca se i na hleb i na travu, sitniji su komadi ali ima izizetno krupnih skobalja, plotica a mrene u srednjem toku ima mnogo vise nego u gornjem toku.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

pexon

Tu si u pravu kolega, da više bacaju hleb i riba bi se navikla na njega. Kakve su oscilacije vodostaja u srednjem toku? Za koliko vremena dođe porast od Bajine Bašte do Ljubovije recimo? I koliki bude porast kad stigne do Ljubovije, ako je u BB bio recimo 200cm?

Milan berkut

Mislim da se talas porasta Drine kreće oko 6-7 km/h i da od Bajine Bašte do Ljubovije putuje nekih 7-8 sati. Naravno da su ovi zaključci samo moja neka iskustva i mogu samo okvirno poslužiti jer i sam ''porast'' nije uvek isti tj nekad Drina ''grune'' za 20min nagura maksimum a nekad  ''raste'' mnogo sporije a nekad i ne bude ''porast'' do maksimuma . . . od svega toga i zavisi brzina ''spuštanja'' tog porasta.
Mladičari a i mnogi momci koji su mnogo više na Drini od mene znaju tačno ''u bocu'' gde će i kada stići porast i koliki će gde biti.
Što se tiče ''belih'' mamaca, u tom delu toka Drine se tačno zna kada oni mogu biti ''produktivni'' a to je kad je Drina mutna ili ''ide'' na bistrenje - kad je voda bistra tu je teško loviti skobalja belim mamcima.
Za to postoje tereni nizvodno od Ljubovije pa do jezera, ali i uzvodno iznad perućačkog jezera, naročito u zoni grada Višegrada.
Naravno, tereni nizvodno od Malog Zvornika su mnogo zahvalniji za lov skobalja belim mamcima ali je sama riba značajno sitnija u odnosu na ''gornje'' terene.
Zato fideraši koji love nizvodno od Ljubovije vrlo često imaju na štapu mrene i plotice svih uzrasta pa do kapitalnih!
Pa ko šta voli  :cheesy:

tisma

Nikad nisam bio na Drini ali bi ove godine otišao na par dana, ako neko može da preporuči smeštaj  i  ostavi kontak ( može PP) .
Mesto po preporuci , a pecao bih na plovak, feeder ili UL ( klena ).
Vredi li ići u junu, posle mresta ili ostaviti za kasnije?
Imam poznanika koji ima kuću u Ljuboviji ( nažalost nije pecaroš) , kako je tu za pecanje?
Hvala

MarkoMimic

Skobalj je cudljiva riba, kada nece da uzme on nece i tu ne pomaze nista. Ovo vreme koje je netipicno za februar je zbunilo i njega a i oscilacije vode su ogromne, posebno u poslednja dva-tri dana tako da nije cudno sto nije pri apetitu.

Sto se porasta tice, kada je porast veliki i kada odmah puste vodeni stub od 2m od B.Baste do Ljubovije "preleti" za manje-vise 7 sati. Manjem porastu treba nesto vise vremena. A link za oscilacije iz sata u sat je ovaj:

http://www.hidmet.gov.rs/ciril/osmotreni/nrt_tabela_grafik.php?hm_id=45865&period=7

Recimo ja kada pecam leti 2-3km iznad Zvornickog jezera racunam da, kada je na B Basti "nula" (nekada je bila 32cm a poslednje dve godine cak 23cm) na mestu gde ja pecam (Crnca) treba da prodje 12 sati da bi voda "iscurila" na "nulu". Velikoj vodi pak treba oko 9 - 9 i po sati da dodje od B.Base do dole... :shocked:

@tisma, sto se tice UL-a i klena to ostavi kod kuce. Drina je voda koja nije za to "pecukanje" a i populacija klena je desetkovana i te ribe je u Drini malo (u odnosu na velicinu reke smesna populacija). Sto se tice juna to je mozda i top-period za ribolov na Drini . U Ljuboviji ja imam prijatelja koji je strastveni ribolovac pa ti on moze pomoci jer na Drini sve zavisi od trenutne situacije i moras biti "u toku".