Plovkaroški sistemi

Započeo Pop AR, 18 April 2011, 18:43:02

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

obradovicsrdjan

Zvuci bezveze, ali izmeris koliko ti je duga motalica. Ako je npr.20cm montiras sistem derektno sa kotura najlona, zakacis udicu za vrh motalice i namotas 35 puta i to ti je sistem od 7m na motalici bez razvlacenja stapova.

Sent from my Moto E (4) Plus using Tapatalk


goja71

Tako sam i uradio. To je to. Hvala.

Spojene poruke: 10 Jul 2019, 08:15:23

E, sad mi stvarno treba savet. Juče sam po prvi put pecao takmičarcem od 7m i često bi mi se mrsilo dok sam zabacivao. E, sad možda je što nisam navikao na toliki štap, možda od vetra, a možda je od loše raspoređenih olovca po sistemu. Plovak je bio 2gr, olovna suza 1,5gr i iznad nje jedno 0,15gr, ispod nje 0,4gr,0,25gr, 015gr. Sve je ovo spojeno. Ispod 20cm 0,25gr i posle 30cm 0.15gr. Udica na 30cm. Mrsilo se dosta. Može li taj sistem bolje da se podesi? Pecam belu ribu na sporo tekućoj vodi uglavnom na dnu.

Spojene poruke: 10 Jul 2019, 09:59:14

Da stvar bude još gora, kad sam zabacivao, zapne udica o neko žbunje i kao da sam čuo  neki kvrc. Grana ili štap... pokazaće vreme. Baksuz.

jamal

Bolognes montaze

Na diagramu imamo tri montaze koje se najcesce koriste pri pecanju bolonjesima sve bele ribe na reci a koje se koriste i na stajacicama.
Kao sto se vidi na slici svaka od montaza je namenjena odredjenoj gramazi plovka ,shodno tome i odredjenoj situaciji na vodi..Odnosno dubini ,daljini zabacaja,prezentaciji , i jacini vodenog toka na koji lovimo.

Vecina iskusnih kolega zna karakteristike svake od navedenih montaza ali evo jednog kratkog podsetnika i par reci i za one manje iskusne ,kako bi znali kada i koju montazu trebaju primeniti.

1.
Prva montaza na slici je jedna od najzastupljenijih na nasim vodama.
Ponajvise iz razloga sto se jako lako montira, ima vrlo malo delova i jako retko se mrsi.Nasi ribolovci je iz tih razloga ponajvise i koriste , jer u vecini situacija sem par sacmica kao stopera i eventualno jednog ili dva dropera, zahteva otezavanje samo jednom olovnom suzom.
Mnogi ribolovci grese koristeci ovu vrstu montaze za skoro sva bolo pecanja ,pogotovo kada su u pitanju plice i bistre reke u letnjim mesecima.Tada ona nije najbolji izbor jer pecajuci pri ovakvim uslovima ona daje veci otpor a brzo propadajuci mamci gde je vidokrug ribe povecan izazivaju veliku pozornost kod nje i znaju je cesto odvratiti od uzimanja mamca.

Pogotovo je los izbor i treba se izbegavati kada se peca loose feed metodom odnosno prackom zitaricama ,crvima,kasterima ili se dozira postepeno praskasta hrana sa dosta aktivnih sastojaka.
Njena prevashodna namena je hranjenje teskom hranom na dnu, daleki zabacaji na srednje dubokim i dubokim rekama,gde je kocenje plovka u jakoj vodi preka potreba ,u vecini situacija na samom dnu, kada se ocekuju  pozitivni udarci.
Sve to naravno podrazumeva  uglavnom vece plovke koji naravno traze i dosta olova ,pa tako otezavanje ovako velikih plovaka i sistema gomilom manjih sacmica bi bilo suludo a i skroz nepotrebno.

2.
Montaza koja je prikazana u sredini je poprilicno svestrana montaza koja se moze koristiti u jako veliki broj situacija.

Problem kod ove montaze je taj sto se cesto pri zabacajima mrsi ako se nepravilno podesi ili zabacuje.
Ovo je uzrok vecine problema i zbog cega je nasi ribolovci izbegavaju, iako ona nosi dobre karakteristike iz obe druge motntaze.
Ovakva montaza se moze poprilicno daleko zabaciti,na njoj mamci ne propadaju prebrzo na samo dno kao sto je to slucaj sa predhodnom montazom kada je vecina olova na olovnoj suzi ,solidno sece vodu odnosno ima dobre karakteritike pri kocenju plovka,moze se koristiti sa sirokim spektrom mamaca i na dosta razlicitih terena, ali jedna od mozda od najboljih I najpozeljnijih karakteristiika ove montaze je ta sto jedan mali deo vasih sacmica mozete vuci po samom dnu a ne prouzrokovati davljenje plovka,sto ce uslovljavati skakutanje mamaca po dnu , usporivanje vaseg sistema i pravilnu prezentaciju ,sto mrena a i mnogo drugih riba koje se hrane na samom recnom dnu prosto obozavaju .

Da bi se slozila i koristila ova montaza moraju se ispostovati nekoliko bitnih pravila.

Ne zaboravite ove savete jer su oni od vitalnog znacaja pri koriscenju ovog sistema.

Pri slaganju ove montaze moramo imati u vidi na kojoj cemo dubini i daljini pecati pa tako nepisano je pravilo da sto je dalje zabacujemo to razmak izmedju sacmica treba biti manji.
Razmak izmedju sacmica je u ovom slucaju manji odnosno gusci iz jednog prostog i jednostavnog razloga a to je da ce se na taj nacin nas sistem manje i mrsiti pri zabacaju.
Malo dalji zabacaji obicno zahtevaju zabacivanje preko glave pa u tom slucaju ovakav sistem zahteva blago kocenje prstom I zaustavljanje pri padu u vodu.
Obicno sve to izgleda dosta slicno kao i kad pecate veglerom uz blagi polukruzni pokret stapom ka povrsini vode.

U slucaju da pecate ovakvim sistememima na kracim distancama odnosno na duzinama od dve do tri duzine stapa ovakve sisteme mozete zabacivati i jednostavnim otklonom ruke u stranu.Ovakvo zabacivanje se praktikuje samo jednom rukom drzeci ceo sistem kod otezanaj ,I treba se truditi da vas sistem uvek leti koliko je to moguce pravilno odnosno prvo sa mamcem I donjim sacmicama.Na ovaj nacin se izbegavaju moguca mrsenja koja znaju cesto donositi glavobolju.

Pri kracim zabacajima ovim sistemom shodno potrebi razmak izmedju sacmica moze biti I veci.

U tom slucaju ovaj sistem dobija jos bolje karakteristike pri propadanju gde se mnogo riba moze odluciti uzeti mamac i u medju slojevima,sto se desava upravo sa mamcima koje smo u predhodnoj montazi spomenuli.A to s crvici,kasteri,zitarice,razni, peleti ili neki drugi od mamaca.

Ovakav sistem se otezava uglavnom prvo manjim sacmicama koje se postepeno zguscuju a ne retko blago i povecavaju. Na primer sacmicama od broja 8/9 I progresivno rastuci ka plovku.Izbegavajte koristiti prevelike sacme jer ce prouzrokvati nepravilan let I cesta mrsenja.3.
Zadnji sistem od ova tri sistema je najosetljiviji I najcesce se koristi kada se peca u bistrim, plitkim i sporijim vodama ,pri propadanju i na dnu gde riba ne retko podize mamac sa dna.

Sam sistem je slicnih karakteristika kao i predhodni stim sto se u ovom slucaju koriste sacmice koje se postavljaju uglavnom na istom razmaku i jako malo rastu po velicini .,Odnosno cesto se sistem slaze samo od jedne ili dve, eventualno tri velicine sacmi.

Uglavnom je namenjen za daljine ne vece od dve duzine stapa sa veoma osetljivim I laganim plovcima.

Zabacivanje ovakvim sistemom je potpuno identicno kao i sa predhodnim sistemom i on se u vecini situacija zabacuje samo sa strane.

Razmak izmedju sacmica kod ovog sistema je pozeljno kao i kod predhodnog sistema prilagoditi potrebama i uslovima na vodi.Tako da ako je voda sporija on moze biti veci i obrnuto.

Izuzetno je lovan kada se hrani prackom(loosefeed),crvima kasterima,sporopropadajucim peletima I zitaricama gde se odlicno ponasa pri podizanju mamca sa dna ,horizontalnim povlacenjima odnosno udarcima u propadanju sto je jako cest slucaj pri ovakvom pecanju.
Dobra strana kod ovog kao i kod predhodnog sistema je i ta sto u toku pecanja mozete sve vreme menjati raspored otezanja i na taj nacin se lako i brzo prilagodjavati vasim potrebama.
Izuzetan je pri pecanju klena,bodorke,crvenperke,mrene,deverike,babuske I drugih ribljih vrsta.....

Saveti

Fixiranje sacmi kod ova dva sistema je pozeljno uraditi samo prstima ili uz upotrebu malih kljesta umerenim stiskom. Izbegavajte fixiranje sacmi zubima jer se ne retko na taj nacin sacma osteti i spljosti, sto kasnije dovodi do njenog ucestalog proklizavanja na liniji.
Fixiranjem sacme prstima ili umerenim stiskom kljestima, sacma ostane zdrava I pravilnog oblika sto u toku ribolova dozvoljava cesto menjanje njenog rasporeda i po potrebi njeno dostezanje na najlonu.
Koristite hvalitetnu I meku sacmu jer ce vam dosta olaksati posao.

Pri koriscenju ovakvih sistema prilagodite plovke vodotoku.
Kao sto je na slici to i prikazano koristite zdepastije plovke za jace vodotoke ili vretenastije i one malo tanje za slabije, a isto tako dobar reper za velicinu plovka i montazu mozete videti na slici.

Bistro Vukovi
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

vradojicic

U sustini to je to.
Mada ima dosta varijacija ali sve manje ili vise gotovo sve svede na 2 montaze. Posto ne pecam na stajacim vodama vec uglavnom na tekucim i to brzim, prva montaza postaje jos jednostavnija. Ovakva kao na slici je iskoristiva ako neko zna da zaustavi najlon pri padu da se deo najlona sa sacmicama ispravi i ne zamrsi. Dosta ribolovaca to ne zna. Na dosta velikim daljinama se mrsi kako god okrenes pa je sistem sa olovom u tacku (setajuca suza, kuglica) jedino iskoristivo resenje.
Druga montaza dodje kao neko logaritamsko resenje rasporeda olova i ja je cesto koristim, tj. koristio sam je na Kolubari da mi prenese opterecenje na plicim terenima.
Takodje sam na Kolubari koristio i trecu montazu a uz sve sam kombinovao i samo olovo u tacku...

Moj ortak je tvrdio da setajuca olovna kuglica mnogo bolje prenosi oblik dna nego suza, svojevremeno, ali ja nisam imao gde da kupim kuglice, a rado bih probao.

Takodje, na brzom toku, nepogodjen plovak tj. njegovo opterecenje moze da dovede do greske u nalazenju dubine... Zato je, kada nismo sigurni bolje staviti tezi sistem i odrediti sigurno dubinu, a onda smanjivati tezinu.
Problem je u tome sto je dosta ljudi lenjo, tesko im je da pormene predvez kada imaju cvoric na njemu, a tek da zamene plovak.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

vladimir022

Olovo u jednu tacku je i na jezerima i te kako dobro kad se voda zagreje, pa keder (gde ga ima puno) uzima odma  pri padu sistema

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока


jamal

Na takvim vodama koji god sistem da stavis keder ce da ga pokupi .Tu mislim da vecu ulogu igra mamac pre nego sistem.
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

nadal

zna li neko da li se proizvode raseceni buziri koji mogu da ucvrste plovak bez potrebe da se sece struna?

moze preporuka za konkretan model udice za hleb i crvice za klena i skobalja na bolonjez?

sona

Kad sam kupio bolonjez nije mi odgovaralo da imam montažu sa fiksnim plovkom, pa sam preradio fiksni plovak u klizni u dve tačke i tako vec pecam nekoliko god. bez problema, samo duzi buzir gore naj manja virbla i buzir dole to se stisne i to je to.

Brdar

A sta dobijas time

Послато са Redmi Note 9S помоћу Тапатока


sona

Pecanje sa kliznim plovkom.
Lakše je zabaciti sistem nego sa fiksnim plovkom,teziste je nize  i mogu dalje da fiuknem.

djurkic ljubisa1

jednostavno kupiš klizni plovak u gramaži koja ti treba..

sona

Imam ih ne znam ni koliko,al mi je gust da ga nabudzim,a Jos i radi :smiley:
Da, vazna je ideja. :cheesy:

vladimir022

Ima mate virble sa buzirom koje se navuku na plovak i ocas posla plovak postaje klizni

Sent from my RMX3370 using Tapatalk


sona

Nije problem kupiti,vazna je ideja i napraviti to isto od postojećih elemenata.Uzivati u izradi neceg drugačijeg kao izrada plovka,varalice,
drzaca..... :wink:

Milosc94

Da li je uvek debljina tog "biča" 0,30? Meni je glavni najlon 0,14, hteo sam da probam ovaj sistem na jezeru pa me interesuje da li se prilagodjava debljini glavnog najlona ili se uvek stavlja pola metra 0,30 strune izmedju virbli?


Citat: lider poslato 15 Februar 2017, 08:38:49Da prenesem malo takmičarskih iskustava. Ideš na nepoznatu vodu i svaki gram ti je bitan. Svaki promašaj je poguban, a svako spadanje ti možda odnosi titulu. Plovak ma koje gramaže se opterećuje i testira sa mamcem. Viri iznad vode tek toloko da  možeš da ga uočiš. Za bolonjeze ide sistem : plovak, osnovna struna ,vrtilica, struna 0,30 dužine pola metra na kojoj je klizna suza olovo (takozvani bič) potom vrtilica i tanak predvez na kome je jedna ili dve sačmice takozvana putila. Predvez može biti metar ili 20 cm, a putilo tik do udice ili mnogo dalje. Ovako uravnotežen sistem detektuje i namigivanje ribe. Nema mršenja i uvrtanja strune. Teško je navodi nešto ovako napraviti zato nosim kutiju punu sistema, plovak 1, 2, 3.........10, grama, za vetar , kišu, oblačno, sunčano....Posvećenost daje rezultate ! Suza olovo klizno se koristi da bi mamac došao odmah na željenu dubimu i ušao u zonu hranjenja. Na dnu je samo putilo ili udica.